Carisma - FAQ - [Carisma] FAQ Automatyczne domykanie szyb - komfort za grosz
maxim25 - 23-05-2013, 11:00
onradow napisał/a: |
Mógłbyś zerknąć na ten model ponieważ w space wtyczki e02 i e03 to odwrotnie ?czy ja się myle. |
Witam, w space star jest inna numeracja wtyczek, na schemacie (strona 4-106 service manuala)) jest to (E-04) kabel niebieski z czarnym paskiem. Ale najprościej jest zlokalizować siłownik i przychodzące do niego 2 przewody, przy zamykaniu auta na jednym z przewodów będzie PLUS i do tego przewodu się podłącz, jak się pomylisz szyby będą się zamykać po otwarciu auta. Sam panel (E-03) sterownik szyb w obu autach jest identyczny.
Jeśli ktoś ma pilota z dodatkowym kanałem wolnym, jak najbardziej można zrobić otwieranie szyb (piny 1-15, 2-16, 3-17, 4-18 dla czterech szyb), a nawet uchylanie szyb w zależności od tego jak długo trzymamy wciśnięty przycisk na pilocie.
PS. Niedawno sam nabyłem SS i nie wstawiłem domykania bo nie wiem jak zdjąć tapicerkę drzwi.
Dlugih7 - 23-05-2013, 11:34
Witam
Wczoraj zamontowałem wszystko, szyby sie zamykają wszystkie 4, ale gdy siedze już w aucie to moge je tylko otworzyć-nie mogę już szyb zamknąć. Co zrobiłem nie tak?
carismax - 16-07-2013, 18:07
Kolejny zadowolony z autorskiego pomysłu oraz z siebie użytkownik Carismy.
Działa wyśmienicie.
Jak by ktoś miał problem to zapraszam do mnie. Chętnie pomogę
maxim25 - 24-08-2013, 14:22
Witam, widzę że mój projekt cieszy się sporym zainteresowaniem, co mnie bardzo cieszy.
W końcu udało mi się zdjąć boczek z drzwi mojego MSSa. Kolejne domykanie zrobione i działa doskonale (4 szyby). Pozdrawiam
+WODZU+ - 03-08-2014, 11:00
Podlacze sie do tematu, zamontowalem sobie sterownik NOXON T3 z trojkatnym pilotem (3 guziki) do centralnego zamka (oczywiscie wszystko dziala tak jak trzeba) i jest na nim jeden wolnym guzik jak i w sterowniku przewod do "szyby elek. (-)" i "Kanał dodatkowy"
Pytanie mam takie czy jest mozliwosc podlaczyc do sterownika (NOXON) auto domykania szyb pod jeden z tych dwóch przewodow zeby zamykac szzyby tym trzecim guzikiem z pilota, ale zeby nie dziala to wspolnie z zamykaniem drzwi?
Schemat sterownika http://www.audimania.eu/f...ss_0100_620.jpg
Z gory dziekuje.
kontogumtree - 18-10-2014, 20:07
Czy ktoś ma jeszcze schemat montażu / foto z całej operacji ? jestem nowy
maxim25 - 19-10-2014, 19:11
kontogumtree napisał/a: | Czy ktoś ma jeszcze schemat montażu / foto z całej operacji ? jestem nowy |
Wersja na 2 szyby dla MSS (dla Carismy inny kolor w kablu do siłownika)
Kabelek przy sterowniku warto wyposażyć w złączkę, wtedy łatwo można powrócić do stanu pierwotnego (przed montażem)
[ Dodano: 20-10-2014, 10:53 ]
+WODZU+ napisał/a: | Podlacze sie do tematu, zamontowalem sobie sterownik NOXON T3 z trojkatnym pilotem (3 guziki) do centralnego zamka (oczywiscie wszystko dziala tak jak trzeba) i jest na nim jeden wolnym guzik jak i w sterowniku przewod do "szyby elek. (-)" i "Kanał dodatkowy"
Pytanie mam takie czy jest mozliwosc podlaczyc do sterownika (NOXON) auto domykania szyb pod jeden z tych dwóch przewodow zeby zamykac szzyby tym trzecim guzikiem z pilota, ale zeby nie dziala to wspolnie z zamykaniem drzwi?
Schemat sterownika http://www.audimania.eu/f...ss_0100_620.jpg
Z gory dziekuje. |
Szyby w MSS i Cari są sterowane plusem. Z Twojego schematu wynika że sterowanie szybami odbywa się minusem. Można dać przekaźnik co z minusa zrobi plus.
Masz też kanał dodatkowy z wyborem zworkami czy to ma być plus czy minus.
Ale w obu wypadkach musi to być impuls a nie sygnał podany na stałe. Sprawdź miernikiem co się dzieje na wyjściu domykania szyb i na kanale dodatkowym w momencie naciskania odpowiednich przycisków na pilocie wtedy może coś doradzimy.
Dante03918 - 22-10-2014, 20:11
witam. odkopie trochę temacik, mianowicie mam pytanie, czy na tym przewodzie na którym przy zamykaniu pojawia się napięcie, to samo napięcie pojawia się również przy otwieraniu?
dexter1992 - 22-10-2014, 20:38
Cytat: |
1. Ja użyłem diody BAVP 21 (czerwony i brązowy pasek na obudowie). Są małe i mają cienkie druciki, łatwiej je lutować i umieścić w obudowie sterownika.
2. Wystarczy dodać jeszcze 4 diody do styków 3-7 i 4-8 i będzie działać dla 4 szyb.
Innych zdjęć nie posiadam. Montaż w drzwiach polegał na zdjęciu tapicerki, odklejeniu folii w dolnej części drzwi (okolice siłownika) samo odklejanie polegało na odciągnięciu folii i przecięciu nożem tej szarej masy klejącej, później da się to ponownie skleić. Wyciągnąłem wtyczkę z siłownika, zdjąłęm troszkę izolacji z kabla niebieski z czarnym i przylutowałem do niego kawałek przewodu (ok 60 cm) zaizolowałem połączenie. Podłączyłem wtyczkę do siłownika, przykleiłem folię, założyłem tapicerkę, połączyłem kabel od siłownika z tym wystającym ze sterownika (np jakieś szybkozłącze) podpiąłem wtyczkę sterownika.
I tyle, działa.
Oczywiście domykanie działa nawet godzinę po wyłączeniu stacyjki.
|
Dante03918 - 22-10-2014, 22:40
W tym cytacie nie ma odpowiedzi na moje pytanie. Ewentualnym sygnałem z tego przewodu chce wysterowac przekaźnik, do zapalania halogenów przy otwieraniu i zamykaniu auta, dlatego potrzebuje wiedzieć czy przy otwieraniu pojawia się napięcie na tym przewodzie.Za pomoc wielkie dzięki.
maxim25 - 23-10-2014, 14:29
Dante03918 napisał/a: | W tym cytacie nie ma odpowiedzi na moje pytanie. Ewentualnym sygnałem z tego przewodu chce wysterowac przekaźnik, do zapalania halogenów przy otwieraniu i zamykaniu auta, dlatego potrzebuje wiedzieć czy przy otwieraniu pojawia się napięcie na tym przewodzie.Za pomoc wielkie dzięki. |
Siłownik jest zasilany dwoma przewodami, powiedzmy A i B, w momencie zamykania na A jest (+) na B (-). Kiedy otwieramy A(-) B(+)
anna rakowska - 24-08-2016, 10:11
maxim25, dobry patent! I ja już mam domykanie za 2,5zł. Dzięki!
szymo86 - 04-01-2017, 20:02
Kurde nie widzę fotek z pierwszej strony...jeśli mam kabelek modułu komfortu (do szyb) ze sterownika zamka centralnego który daje sygnał, to czy w wiązce przewodów tej przy lewej nodze kierowcy (min. z przewodami do sterowania centralką) znajdę przewody od siłowników drzwi żeby wpiąć w nie sygnał z modułu komfortu?
Booo....moduł szyb jest sterowany przez podanie masy...
Ale mam też dodatkowy przycisk...więc jeśli udałoby się to co wyżej kombinuję, to może mógłbym zrobić sobie na guziczku otwieranie okien, co w lecie było nawet pomocne. Ale to taka luźna gadka:) na lato, bo teraz to piździ i nie chce mi się siedzieć bez potrzeby na zewnątrz:)
dexter1992 - 30-01-2017, 13:43
Da ktoś zdjęcia gdzie wlutować diody 1 czy 2 rząd pinów ?
WooojaS - 11-04-2017, 07:51
masz pare postow wyzej....
|
|
|