Space Star Techniczne - [MSS 1.6] paliwożerny samochód ! jak u Was ze spalaniem i ..
zet-em - 12-09-2015, 13:22
SpaceLookita napisał/a: | A ktos mi wciskal,ze SStar pali kolo 6 ,hehehehe.... |
To rzeczywiście tragedia!.Zmień na 1.3 - niedawno sprawdziłem po 2 tankowaniach do pełna bo ktoś mi mowił, że przekłamuje komputer.
Mam na myśli trasę, Zamość - Kraków, Słowacja, Czechy, Cieszyn, Częstochowa, Zamość. Trochę po górkach, trochę po płaskiej, trochę po ekspresówce 120 km/h.Średnia wyszła mi 5,2 l/100 km.
Chyba, że to tylko mój jest taki oszczędny (wersja 61 kW).
mkm - 12-09-2015, 15:49
A ja cisnę 140konnego DID-a i na ponad 8,5l/100km po Krakowie nie wejdę.
O trasie nie będę pisał, bo te wartości samego mnie szokują (czwórka z przodu nie jest taka trudna do uzyskania) ale DID to syf - przecież... nie ma to jak "zepsute" 1.6 (zepsute oczywiście z żartem, ale do poprzedniego 4G92 dostępnego w latach wcześniejszych to silnik 1.6 w SS to padlina )
vanila_2006, pytanie co wstawili zamiast katalizatora - te silniki są wrażliwe na zmiany w układzie wydechowym.
Bardzo lubią tez świeże, płyny, kable, świece - ogólnie serwis.
Raz na jakiś czas wlej wysokooktanową benzynę lub jakieś STP do wtrysków.
Bardzo nie lubią tez za dużych/ wyczerpujących się akumulatorów.
Sprawdź też hamulce (zapiekające sie hamulce mogą Ci spokojnie literek "dorzucić")
SpaceLookita - 02-11-2015, 19:18
A moj,na Shell 98,czy mocniejszej,po miescie na krotkich odcinkach juz kolo 13 zlopie ....tylko miasto,wiec nie wiem,ile pali na trasie,raczej nie pojezdzi,to auto do miasta.....
Bizi78 - 02-11-2015, 20:27
SpaceLookita napisał/a: | A moj,na Shell 98,czy mocniejszej,po miescie na krotkich odcinkach juz kolo 13 zlopie |
To chyba więcej spala niż galant 2.5V6 .
Hugo - 03-11-2015, 08:16
Galant 2,5 V6 w automacie przy normalnej jeździe spala 9-10 l/100 km benzyny
SpaceLookita - 07-11-2015, 06:20
Nie rozumiem tego komputerka,zlicza dziwnie,na pewno spalanie mam kolo 10,po miescie,wypale 98ke,zobacze....Ale pali tyle ,co moj LEgacy
Paweł W. - 12-11-2015, 14:38
Witam Kolegów
W moim aucie komputer po odpaleniu silnika również pokazuje cuda.
Długo martwilem się zużyciem paliwa, ale z moich wyliczeń wynikało ok.5.8-8,6 l/100 km.
I gdy w pewnym spalanie wzroslo do ponad 11-12 l w mieście, okazało się że we wszystkich 4-ech kołach miałem za mało powietrza a jeżdżę na 195/15.
Koledzy, 2,2 w kazdym kole, sprawdzać częściej ciśnienie i to na conajmniej 2-och stacjach(wiem co piszę). Później, można sobie resetowac, wymieniać, kombinowac.
Powodzenia.
Najserdeczniej Pozdrawiam
Paweł.
RaVciO - 12-11-2015, 17:18
Według wklejki (przy drzwiach kierowcy) przy normalnym obciążeniu z przodu powinno być 2,1 z tyłu 2,0
Też jeżdżę na 195/55/15 i ostatnio jak było zimniej miałem w każdym 1.6
Zamiast jeździć po kilku stacjach, wystarczy za kilka zł kupić własny manometr
Obywatel - 12-11-2015, 19:27
RaVciO napisał/a: | Zamiast jeździć po kilku stacjach, wystarczy za kilka zł kupić własny manometr |
Dokładnie. Pistolety na stacjach są tak poniewierane przez klientów, że zazwyczaj po tygodniu ciśnieniomierz pokazuje cuda. Wyjątkiem są automaty na stacjach ORLEN, w których zadaje się określoną wartość ciśnienia do napompowania. One są moim zdaniem wiarygodne.
JCH - 12-11-2015, 21:09
Obywatel napisał/a: | Wyjątkiem są automaty na stacjach ORLEN, w których zadaje się określoną wartość ciśnienia do napompowania. One są moim zdaniem wiarygodne. | Wypowiedź zawierała lokowanie produktu
Podobne są na stacjach STATOIL i BP. Ale czy ustawianie docelowej wartości ciśnienia ma być argumentem na ich wiarygodność
Obywatel - 12-11-2015, 21:22
JCH, Są o tyle bardziej wiarygodne, że ciśnieniomierz mają wewnątrz tej mega obudowy a na zewnątrz wystaje tylko wąż. Przy tradycyjnej końcówce ciśnieniomierz jest zintegrowany z pistoletem i jest wiecznie obijany i rzucany z kąta w kąt. Poza tym kontrolowałem kiedyś koła napompowane automatem swoim własnym manometrem i wskazania były zgodne.
Paweł W. - 12-11-2015, 23:11
Witam,
Kolego Spacelookita, sprawdź może, najsampierw ciśnienie w kołach.
Ojciec, który przez kilkadziesiąt lat naprawial auta mówił mi, że na zużycie paliwa moze mieć wpływ, oczywiście prócz usterek napędu i hamulców, nawet zła zbieżność.
Powodzenia.
POZDRAWIAM
Paweł
[ Dodano: 13-11-2015, 19:13 ]
Witam,
Koledzy, nie chodzi tu o 2,1 czy 2,8 w przednim, tylnym czy też zapasowym kole.
Mnie chodzi o pewne podejście.
Dużo Wam, Koledzy, zawdzięczam, bo dzięki informacjom zawartym w forum usunąłem dwie, dość wydawałoby się poważne usterki, zaopatrzyłem się w ELM 327, dzięki czemu teraz jestem "pełno gembo" Mitsumaniakiem.
Panowie i Panie-rzecz jasna.
Auto dławiło się, przygasało. MYŚLĘ; świece, cewka, przewody, pompa paliwa, etc. OKAZAŁO SIĘ; przetwrte dwa przewody( kabelki dosłownie)do cewki.
Auto zaczęło palić do 12 litrów w mieście i ok. 9,0 w trasie. MYŚLĘ; silnik skończył się, hamulce blokują, sprzęgło, etc, etc. OKAZAŁO SIĘ; za małe ciśnienie w oponach.
Nie wiem jak Wam, ale mnie chce się rechotać, śmiać po prostu.
Szukamy, diagnozujemy, kombinujemy, wymieniamy( niestety) a nie myślimy o rzeczach najprostszych.
Najserdeczniej Wszystkich Pozdrawiam
Zyczę Bezpiecznej MitsuMANII na drodze.
Paweł.
SpaceLookita - 15-11-2015, 11:23
Koledzy-auto ma nowe oponki,napompowane,sprawdze,bo wizualnie nie ulata nic z nich,ale kto wie.Spalanie spadlo.Mam wrazenie,ze jakas banka oszukuje kompa,po pojezdzeniu troche odpowietrza sie uklad i komp wskazuje cos innego.Nie rozumiem go,wylicza srednia z jakichs bardzo krotkich odcinkow,100 km dawno od tankowania przejechalem,mnie wychodzi,ze kolo 9.5 chla,a komp wskazuje 12.NIe wazne.1.6 spalic swoje musi,zwlaszcza starszy juz i polatany silnik....
RaVciO - 15-11-2015, 14:03
Komp wylicza średnie spalanie od ostatniego resetu kompa.
Jeśli martwisz się wyłącznie spalaniem z powodu wskazań komputera, to przestań - sam zmierz tankując do pełna i po przejechaniu X kilometrów zatankuj ponownie do pełna i będziesz wiedział jaka jest prawda.
Obywatel - 15-11-2015, 19:04
Paweł W. napisał/a: | zaopatrzyłem się w ELM 327 |
No ba Bez tej kosteczki dziś ani rusz Też powiedziałem STOP nabijaniu kabzy warsztatom Za każde pierdołowate podpięcie wtyczki 5 dych albo lepiej. Nosz [edit] powiedziałem - dosyć tego
8.3 Na forum nie piszemy wulgaryzmów. Wykropkowany wulgaryzm - nadal jest wulgaryzmem.
|
|
|