To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EA3A/W 2.4] LPG do GDi, gaz w GDi

Picakus - 05-09-2013, 16:41

Bartek napisał/a:
polaff napisał/a:
Picakus, albo świeca wkręcona bezpośrednio w reduktor...

hmm - kawałek rozżarzonego metalu + rozprężone LPG do 2 barów w fazie lotnej. Wystarczy odrobina powietrza, mała nieszczelność i Nagroda Darwina gotowa

Dobrze mówisz, dlatego wspomniałem o zamkniętym obwodzie tylko dla reduktora.
Nie jest to do końca zdrowe, ale jest do zrobienia.

swinks_UK - 05-09-2013, 17:13

Drugi Darwin za pomysl wtrysku cieklego LPG po ciśnieniem 150 bar i do cylindra i zaplon takiej mieszanki w fazie rozprezenia gazu. :mrgreen:
A niby po co w KPi jest stały wtrysk benzyny w ilości 30%? By spalanie/zaplon jakoś ucywilizowac. :wink:

Picakus - 05-09-2013, 19:21

swinks_UK napisał/a:
Drugi Darwin za pomysl wtrysku cieklego LPG po ciśnieniem 150 bar i do cylindra i zaplon takiej mieszanki w fazie rozprezenia gazu. :mrgreen:
A niby po co w KPi jest stały wtrysk benzyny w ilości 30%? By spalanie/zaplon jakoś ucywilizowac. :wink:

Wszystko jest do poczytania Vialle LPdi
Jest to możliwe, GDI jako najprostsza konstrukcja z bezpośrednim wtryskiem ma ciśnienie 5MPa, czyli 50 Barów. Tyle jest też kierowane na wtryskiwacze.

swinks_UK - 05-09-2013, 23:00

Poczytałem.
Dobrnąłem do momentu... "teflonowe uszczelki i przekładki"... i to był koniec :mrgreen:

W ramach eksperymentu zrób sobie uszczelkę z teflonu pod kolektor dolotowy, zobaczysz dlaczego się śmieję.
Słowo klucz: phenolic gasket inaczej: laminaty fenolowe.

Picakus - 05-09-2013, 23:33

Nie wiem co mogłoby być nie tak z teflonem. Niepalny, nierozpuszczalny, stabilny w temperaturach od -200 do 260, a przy okazji bardzo dobry izolator ciepła.
polaff - 06-09-2013, 07:53

Bartek napisał/a:
polaff napisał/a:
Picakus, albo świeca wkręcona bezpośrednio w reduktor...

hmm - kawałek rozżarzonego metalu + rozprężone LPG do 2 barów w fazie lotnej. Wystarczy odrobina powietrza, mała nieszczelność i Nagroda Darwina gotowa

nie koniecznie dosłownie, wystarczy grzałka mogąca szybko i wydajnie podgrzać niewielką ilość płynu znajdującą się w reduktorze.
Ja jestem zdania, że gdyby zrobić układ szybko i wydajnie podgrzewający reduktor to benzyna jest zbędna - nie wiem co Ci się w tym pomyśle nie podoba... (?)

lap-topy - 20-02-2015, 18:48
Temat postu: Galant 2,4 GDI z gazem
mam takie autko i wszyscy się dziwią że on jeździ .
Czy ja jestem jedyny który ma taki ewenement czy jeszcze ktoś posiada taki oryginał .
Jeżdże nim 4 lata a poprzedni właściciel jeździł 2 może opisać parametry instalacji gazowej dla potomnych

plecho1 - 20-02-2015, 22:09

A pewnie że opisz jaka to instalacja czy IV czy V a może i czy spala jednocześnie benzynę lub czy to VI generacja, jeśli z silnikiem nie dzieje się nic negatywnego to czego nie?
Marcino - 23-02-2015, 10:24

lap-topy napisał/a:
Jeżdże nim 4 lata a poprzedni właściciel jeździł 2 może opisać parametry instalacji gazowej dla potomnych

Dawaj opis, jestem bardzo ciekawy co to jest:)

inq - 23-02-2015, 11:49

lap-topy, pisz i to szybko :)
Tomek - 23-02-2015, 18:46

plecho1 napisał/a:
lub czy to VI generacja,

na 4 generacje to raczej nie ma szans, bo jak?

lap-topy napisał/a:
Czy ja jestem jedyny który ma taki ewenement czy jeszcze ktoś posiada taki oryginał .

co jakis czas pojawiają się takie okazy na allegro
w kazdym przypadku jaki widzialem, byla to instalacja 2gen

radek79 - 23-02-2015, 19:54

lap-topy napisał/a:
mam takie autko i wszyscy się dziwią że on jeździ .

bo to pewnie zwykła instalka na śrubkę, sam znam taką cari i galanta który tak lata 2 lata i wtryski się nie zatarły i sam silnik znosi to dobrze

plecho1 - 23-02-2015, 20:15

Tomek, w innych autach z bezpośrednim montowana jest IV generacja z funkcją dotrysków więc kto wie. Do puki lap-topy, będzie robił tajemnicę, to się nie dowiemy. No chyba, że tylko nas podpuszcza :)
inq - 23-02-2015, 21:36

radek79, plecho1, a znacie kogoś kto zamontuje mi to w Galancie? Może być i 0 generacja, aby pojeździło ze 100.000km
i9i - 23-02-2015, 21:39

inq napisał/a:
adek79, plecho1, a znacie kogoś kto zamontuje mi to w Galancie? Może być i 0 generacja, aby pojeździło ze 100.000km
Praktycznie każdy zakład montujący LPG. Mówisz co chcesz i to montują. Nikt nie wnika co autor ma na myśli.