Forum ogólne - Petycja - Stop cenom paliwa
gzesiolek - 25-01-2012, 11:31
mitsu_pl, chodzi o to ze projekt obnizki i stosowne ustalenia byly jeszcze za rzadow SLD, a tylko data wprowadzenia wypadla za rzadow PiS...
Problem w tym, ze my tak ladnie sie dzielimy wrzucajac wszystkie winy na jakas opcje polityczna... tak jakby inna byla znacznie lepsza...
Poza tym przeciwnik PO/Donalda nie oznacza sojusznika tych popierajacych wodza...
Wiedzialem, ze temat ten stanie sie ponownie miejscem potyczek politycznych...
W ogole najlepiej wyjdzmy na ulice, spalmy co do spalenia... niektorych na szubienice... no i od razu bedzie sie nam zylo lepiej...
Wazne zeby winnych znalezc, a nie zeby zrobic cos dla siebie i innych...
Zawsze wszyscy sa winni, tylko nie my.
maniax86 - 25-01-2012, 11:39
Obywatel, Cytat: | Dla mnie możemy z Unii wyjść choćby jutro. |
Nie będe sie tutaj rozwijał na tematy polityczne itp ale jesteś kolego w dużym błędzie. Jakby Polska nie przystąpiłą do UE to zostałaby 100 lat za murzynami i cofnęła się w rozwoju. Przystąpienie do UE było jedyną szansą żeby "jako tako" sie toczyło do przodu.
krzychu - 25-01-2012, 11:55
mitsu_pl napisał/a: | Jak z miłośników Donalda wyrosną Przeciwnicy |
Przeraża mnie że wszystkie grzeszki PiS idą w niepamięć a dopisuje się im zasługi za coś z czym nie mieli wspólnego.... PRZERAŻA... Spoko może byłem za PO, obecnie coraz mniej, ale daleko mi do dopisywania im czegoś czego nie zrobili, o grzeszkasz też pamiętam... Trochę DYSTANSU! W przeciwnym razie wypadało by użyć słowa "fanatyzm".
[ Dodano: 25-01-2012, 11:57 ]
mitsu_pl napisał/a: |
Stary a co było w 2005 roku? wiem, że to było 7 lat temu, ale chyba nie tak dawno żeby tego nie pamiętać... A i wtedy cena kręciła się wokół 4 zł, a teraz jest 6 i nikt sobie z tego nic nie robi... |
Typowo polskie. Dobra wyobraź sobie sytuacje. Ja jestem prezesem firmy i wszystko się kręci super. Potem przewiduje gorsze czasy recesję, ja odchodzę do innej firmy zanim to nastąpi, Ciebie robie prezestem i w 2 lata doprowadzasz firmę do ruiny... Oczywiście nie jest to Twoja wina bo robiłeś co mogłeś, po prostu taka była sytuacja ekonomiczna tego sektora... Jak będą Ciebie oceniać ludzie a jak mnie?
Ps. Oczywiście nie jestem fanatykiem i na PO coraz bardziej się zawodzę, ale nie z powodu ceny benzyny. Za to bardzo mnie boli, że jak firma ma problem to zwalnia, a obecnie biurokracja rządowa się powiększa... Za moje, Twoje, nasze pieniądze!
mitsu_pl - 25-01-2012, 12:21
krzychu napisał/a: | mitsu_pl napisał/a: | Jak z miłośników Donalda wyrosną Przeciwnicy |
Przeraża mnie że wszystkie grzeszki PiS idą w niepamięć a dopisuje się im zasługi za coś z czym nie mieli wspólnego.... PRZERAŻA... Spoko może byłem za PO, obecnie coraz mniej, ale daleko mi do dopisywania im czegoś czego nie zrobili, o grzeszkasz też pamiętam... Trochę DYSTANSU! W przeciwnym razie wypadało by użyć słowa "fanatyzm".
[ Dodano: 25-01-2012, 11:57 ]
mitsu_pl napisał/a: |
Stary a co było w 2005 roku? wiem, że to było 7 lat temu, ale chyba nie tak dawno żeby tego nie pamiętać... A i wtedy cena kręciła się wokół 4 zł, a teraz jest 6 i nikt sobie z tego nic nie robi... |
Typowo polskie. Dobra wyobraź sobie sytuacje. Ja jestem prezesem firmy i wszystko się kręci super. Potem przewiduje gorsze czasy recesję, ja odchodzę do innej firmy zanim to nastąpi, Ciebie robie prezestem i w 2 lata doprowadzasz firmę do ruiny... Oczywiście nie jest to Twoja wina bo robiłeś co mogłeś, po prostu taka była sytuacja ekonomiczna tego sektora... Jak będą Ciebie oceniać ludzie a jak mnie?
Ps. Oczywiście nie jestem fanatykiem i na PO coraz bardziej się zawodzę, ale nie z powodu ceny benzyny. Za to bardzo mnie boli, że jak firma ma problem to zwalnia, a obecnie biurokracja rządowa się powiększa... Za moje, Twoje, nasze pieniądze! |
Ja także nie jestem fanatykiem PiS-u, ale nie można mówić, że są najgorsi, bo mieli tylko rok na to aby pokazać cokolwiek, PO ma już drugą kadencję i nic nie robią. Jak można oskarżać kogoś kto nie miał czasu na uporządkowanie spraw po poprzednich rządach (wiadomy okres przejściowy po przejęciu "władzy") oni nie mieli praktycznie na nic czasu, a można to też zawdzięczać ich koalicjantom LPR oraz Samoobronie, dlatego nie rozumiem tej nagonki na PiS - chodź nie do końca mi się podoba to co robili/nie robili ostatnim czasem - to tylko mój punkt widzenia!
I jeszcze jedno, unia nie jest do końca tak dobra jakby się wydawało, owszem dali to i tamto, promocje, finansowania..., ale nałożyli na nas kupę podatków, (mamy ogromne pokłady węgla, z których nie możemy korzystać, bo zatruwają środowisko przez co musimy dorabiać inne państwa, a ile moglibyśmy na tym zaoszczędzić?), ale i też między innymi weszło coś takiego jak podatek drogowy, wliczony w cenę paliwa - pięknie brzmi! Miały być budowane drogi za te pieniądze, my jednak budujemy autostrady za pieniądze z kredytów/unijne. Jednak co będzie po 2012? teraz wszytko napędza Euro... ale co dalej... Podatki wzrosną pod pretekstem dziury budżetowej... ? Ile jesteśmy w stanie znieść - sorki trochę za spam, ale jestem młody, wykształcony (oczywiście po ukończeniu studiów zasiliłem grono bezrobotnych i dorabiam w firmie taty...) i nie widzę przed sobą przyszłości w tej chwili i w tym kraju, a nie chce go opuszczać, bo to moja Ojczyzna.
Powinniśmy wymuszać na rządzących, bez względu czy to jest PO czy PiS czy jakakolwiek inna partia polityczna, aby robili coś dla nas, a nie dla siebie, kolegów, czy innych państw z tzw. "wspólnoty".
krzychu - 25-01-2012, 12:26
mitsu_pl napisał/a: | bo mieli tylko rok na to aby pokazać cokolwiek |
Teraz będzie tylko moje zdanie. Mnie wystarczy to jaką byli opozycją, aby wyrobić sobie o nich zdanie. Wystarczy mi też ten czas kiedy byli u władzy i nie to co zrobili tylko jak się zachowywali. Jak próbowali sprzedać mediom sukces jak wynegocjowali w Nicei (dobrze piszę?), a potem kazało się że to klęska a nie sukces... Ci to dopiero mają speców o PR. Totalnym sukcesem było to, że sprzedali ludziom akcje, że można być na psychotropach i zyskiwać popularność... Zapomniałeś o tym? Można by wymieniać te sukcesy piarowców....
Teraz wielce najeżdżacie na Donalda. PiS był lepszy? Obawiam się, że dawno byśmy byli w stanie wojny z USA i Rosją.... Znaczy w stanie wojny...... Zabawnie wyszło... Ciekawe pod którym zaborem bym był teraz.... Sama mentalność Kaczyńskich mnie przeraża...
gzesiolek - 25-01-2012, 12:52
Obywatel napisał/a: | Jeśli paliwo drożeje na świecie, to rosną też wpływy z akcyzy. |
Aha, zeby wyprowadzic z bledu... powyzsze zdanie jest glupota...
Wplywy z akcyzy i oplaty paliwowej zaleza tylko i wylacznie od ilosci sprzedanego paliwa (stala stawka w zlotych na 1000litrow a nie naliczanie procentowe). Wiec oczekiwac mozna, ale zerujac akcyzej i oplate paliwowa uzyskujesz ok. 1,60zł na Pb95 i ok. 1,20zł na ON... czyli rząd nie bierze nic, a Ty masz o tyle taniej... ale na to bym nie liczyl... wspominana obnizka akcyzy dotyczyla chyba kilkudziesieciu groszy, a na stacjach i tak to bylo koniec koncow 10-15gr z ceny... Przy aktualnych problemach z domknieciem budzetu nikt sie nie zdecyduje na taki krok...
Aha nalezy jednak pamietac, ze wplywy z VAT sa zalezne od ceny...i tam wg mnie jest najwieksze pole manewru, ale i problemy natury ustawodawczej i wprowadzania w zycie... zwlaszcza ze UE chyba nie pozwala na mniejszy VAT niz 18%
Krzyzak - 25-01-2012, 13:47
maniax86 napisał/a: | Przystąpienie do UE było jedyną szansą żeby "jako tako" sie toczyło do przodu. | na pewno nie jedyną
Misiek :) - 25-01-2012, 14:18
moto.onet.pl/1655773,1,auta-z-kratka-zapomnijcie,artykul.html?node=6 też od części paliw do samochodów nie będzie można odliczyć vatu
Hubeeert - 25-01-2012, 22:13
mitsu_pl napisał/a: | PO ma już drugą kadencję i nic nie robią. | Nie wiem jak u Was ale w Warszawie dzieje sie całkiem dużo
Misiek :) - 25-01-2012, 22:23
Hubeeert napisał/a: | Nie wiem jak u Was ale w Warszawie dzieje sie całkiem dużo |
1) większość umów oraz przetargów utajniona
2) Zablokowanie miasta budową metra
3) Dyskryminacja kierowców w dużym stopniu
4) pr i kontakty z mediami bardzo rozwinięte
5) Media trąbią o sukcesach i milczą o niedotrzymywaniu obietnic oraz partaczeniu
gulgulq - 26-01-2012, 07:22
gzesiolek napisał/a: | zwlaszcza ze UE chyba nie pozwala na mniejszy VAT niz 18% |
raczej poniżej 15%
dla towarów ważnych społecznie - paliwo chyba jest?? - vat nie może być niższy niż 5%
nasi sąsiedzi:
Niemcy - 19%
Czechy - 20%
Słowacja - 20%
Litwa - 21%
wyższy Vat mają od Polski tylko 4 kraje: Rumunia 24, Dania 25, Szwecja 25, Węgry 27
Obywatel - 26-01-2012, 07:27
gulgulq napisał/a: | wyższy Vat mają od Polski tylko 4 kraje: Rumunia 24, Dania 25, Szwecja 25, Węgry 27 |
No właśnie, m.in. to miałem też na myśli. A poza tym to przed wyborami Rudy wiedział co zrobić, żeby na Orlenie ON był po 4,99 podczas gdy u konkurencji 5,25 - 5,30. To może teraz również skorzysta ze swoich iluzjonistycznych zdolności i sprawi podobny cud. Wszak cuda to jego specjalność
Hubeeert - 26-01-2012, 15:05
Misiek napisał/a: | Hubeeert napisał/a: | Nie wiem jak u Was ale w Warszawie dzieje sie całkiem dużo |
1) większość umów oraz przetargów utajniona
2) Zablokowanie miasta budową metra
3) Dyskryminacja kierowców w dużym stopniu
4) pr i kontakty z mediami bardzo rozwinięte
5) Media trąbią o sukcesach i milczą o niedotrzymywaniu obietnic oraz partaczeniu |
Ciekawe jak wyobrażasz sobie szybką budowe metra BEZ tego co się w tej chwili robi.
Kurde to jest typowe - każdy by chciał, żeby było ale nikt nie chce ponosić niewygód z tym związanych...
Misiek :) - 26-01-2012, 15:40
Hubeeert napisał/a: | Ciekawe jak wyobrażasz sobie szybką budowe metra BEZ tego co się w tej chwili robi.
Kurde to jest typowe - każdy by chciał, żeby było ale nikt nie chce ponosić niewygód z tym związanych... |
Może nie zamykać dla zwykłego ruchu jednego z ważnych mostów, może nie robić bałaganu w centrum europejskiej stolicy i nie zamykać dróg. Rozumiem, że można zamknąć kawałek jezdni czyli np pół...
koszmarek - 26-01-2012, 15:52
Misiek napisał/a: | Może nie zamykać dla zwykłego ruchu jednego z ważnych mostów, może nie robić bałaganu w centrum europejskiej stolicy i nie zamykać dróg |
Już była dyskusja Masz zrobiony parking(darmowy ) pod Wileńską i możesz się dogodnie przesiąść i wszędzie dojechać (mówię na drugą stronę Wisły).
Nie wiem jak wyobrażasz sobie otworzenie np Prostej czy ronda Daszyńskiego i jednoczesne kopanie metra
A to, że robiona jest cała nitka metra na raz zmienia tylko czas prac- a nie 10 lat jak pierwszą nitkę robili
EOT
|
|
|