Colt - Ogólne - Stozek!!! i przyspieszenie!!!!
karolgt - 09-12-2006, 23:29
kaeres napisał/a: | Kleju, ja mam 8.2s stoperem do licznikowych 100km/h |
ok, dzisiaj mierzylem, nagralem filmik a potem mierze stoperem to co nagrane, przynajmniej zawsze mierze ten sam start no i wyszlo mi 9.1 do 100km/h. Przy czym ruszalem tak ze 3 tys obrotow, ale dosc powoli ruszalem sprzeglo. Za 2 razem strzelalem sprzeglem z 3tys i bylo wyraznie lepiej ale nie nagralem juz tego niestety w kazdym razie pewnie z tych 9.1 troche by zeszlo.
aha, dodam ze w srodku 2 osoby (tzn ja + 1 pasazer), i troche badziewia w schowku + 20 km wczesniej zatankowane za 50 zl wiec troche kg sie uzbieralo
pozdr.
Kleju - 10-12-2006, 16:22
ojj karolgt uwazaj bo jakbys jechal sam to moze bys szledl ponizej 9s a wtedy zlamiesz bariere ponizej 9s ktora jest nie do zlamania (wg niektorych) i za pewne na seryjnym filtrze. Ja tez jak probowalem z pasazerem (ok 80kg) czas byl gorszy o dziesietne sek.
Anonymous - 10-12-2006, 16:53
Kleju napisał/a: | ojj karolgt uwazaj bo jakbys jechal sam to moze bys szledl ponizej 9s a wtedy zlamiesz bariere ponizej 9s ktora jest nie do zlamania (wg niektorych) i za pewne na seryjnym filtrze. Ja tez jak probowalem z pasazerem (ok 80kg) czas byl gorszy o dziesietne sek. |
zdrowy 1.6 powinien zejsc ponizej 9s do 100.
Kleju - 10-12-2006, 17:30
deenbe napisał/a: | Kleju napisał/a: | ojj karolgt uwazaj bo jakbys jechal sam to moze bys szledl ponizej 9s a wtedy zlamiesz bariere ponizej 9s ktora jest nie do zlamania (wg niektorych) i za pewne na seryjnym filtrze. Ja tez jak probowalem z pasazerem (ok 80kg) czas byl gorszy o dziesietne sek. |
zdrowy 1.6 powinien zejsc ponizej 9s do 100. |
deenbe
tak tylko przypomne bo sa jakies niescislosci
!! Napisali
kaeres
Cytat: | ...W okolicach 9s to i tak bardzo optymistyczny wynik by byl oczywiscie w odelzonym samochodzie (tylko kierowca, bez kanapy, kola zapasowego, wszystko ze schowka out) |
sajmon
Cytat: | ...Otoz colt CA0 z silnikem 1.6 16v i moca 113 koni ma fabryczne dane o przyspieszeniu: jest to 9,8 s do setki, dotyczy to nowego auta ktore ma dotarty silnik i dysponuje nominalna moca. Auto o ktorym pisze kleju ma juz pewnie przebieg powyzej 100tkm a moze i 200tkm co wiaze sie z oslabieniem jednaostki napedowej i inn nyi czynnikami wplywajacymi na zwolnienie auta. Dodajac do tego dane statystyczne ze kierowca zazwyczaj potrafi przyspieszyc autem o 1s dluzej niz podaje fabryka daje to okolo 11 sekund. A gdzie tu mowic o 8.... |
No wiec??? na poczatku pewne osoby pisaly ze niemozliwe jest zejscie ponizej 9s a teraz nagle sie zmienia poglad??? Chyba ze sie podzielimy na tych ktorzy maja ponizej 9s (zdrowe samochody) i Ci ktorzy maja powyzej 9s (tylko wspolczuc)
Anonymous - 10-12-2006, 17:45
bo te osoby glupoty gadaja i tyle, przy odpowiednim starcie ponizej 9 sek nie jest problemem.
moje jedyne wypowiedzi w tym watku tyczyly sie tematu g-techa i stopera jako niedokladnego pomiaru przyspieszen.
to ze g-tech pokazuje 8sek do 100 nie znaczy ze auto w rzeczywistosci ma 8s do 100.
karolgt - 10-12-2006, 17:58
deenbe napisał/a: | bo te osoby glupoty gadaja i tyle, przy odpowiednim starcie ponizej 9 sek nie jest problemem.
|
z pasazerem (+-70 kg), siedzeniami i kolem zapasowym (+apteczka, gasnica, trojkat itp) i w baku z 15 litrow?
czy mowisz o odciążonym colcie o te wlasnie elementy ktore napisałem??
Kleju - 10-12-2006, 18:16
karolgt napisał/a: | deenbe napisał/a: | bo te osoby glupoty gadaja i tyle, przy odpowiednim starcie ponizej 9 sek nie jest problemem.
|
z pasazerem (+-70 kg), siedzeniami i kolem zapasowym (+apteczka, gasnica, trojkat itp) i w baku z 15 litrow?
czy mowisz o odciążonym colcie o te wlasnie elementy ktore napisałem?? |
no w sumie tylko o tego pasazera:-)) przeciez nikt nie bedzie rozbieral calego auta zeby zmierzyc czas!! chociaz ta reszta moze wazyc ok +-20kg plus do tego pasazer to juz bedzie 100kg a jak wiadomo to juz cos i moze minimalnie pogorszyc czas. Ja moglem swojego zmierzyc jak mialem go rozebranego:-)))
No wlasnie deenbe w koncu ktos to napisal (oprocz mnie) ze czas ponizej 9s jest osiagalny i realny (juz pomijajac g-tech) czyli mam zdrowego Colta
karolgt - 10-12-2006, 18:22
no czyli moj czas ~9.1 ze wszstkim + pasazer to chyba dobry wynik.
Kleju wydaje mi sie ze cala reszta to jednak troche wiecej, jak bede wyciagal to sprawdze w miare mozliwosci.
a obiektywnie patrzac, 100 kg z colta mniej, to procentowy udzial w stosunku do masy calego samochodu jednak jest dosc duzy, wiec na osiagni tez malego wplywu miec nie bedzie.
Anonymous - 10-12-2006, 19:11
9,8s do 100 katalogowo to przyspieszenie z 4 osobami i pelnym bakiem.
Jak wiadomo colt momentem obrotowym nie grzeszy wiec kazdy kilogram wiecej pogarsza osiagi.
Sam kierowca w aucie i powiedzmy 15litrow w baku powinien zejsc coltem ponizej 9s do 100.
Kleju - 10-12-2006, 22:41
sajmon napisał/a: |
[ Dodano: 30-11-2006, 20:10 ]
Kleju napisał/a: | O ile pamietam to colt ma przyspieszenie rzedu 9.8s przy pelnym obciazeniu! |
A to dobre jest tzn ze colt gti ktory ma 7,9 przy pelnym obciazeniu, z samym tylko kerowca zejdzie do 5?? toz to jak ferrari |
deenbe tak tylko to jeszcze przytocze! bo jak to wczesniej napisalem, wrecz zostalem wysmiany!!!! Wiec gdzie sa teraz te osoby ktore tak pisaly??????? moze teraz oni sie wypowiedza!!! bo wczesniej mieli duuuuuzo do pisania...
Anonymous - 10-12-2006, 23:21
kolega sajmon nie zna zaleznosci masy i mocy do czasow przyspieszen, latwo zejsc z 11 sek do 10sek ale juz zejsc z 7sek do 6sek w przyspieszeniu do 100 to jest wiekszy problem i wiecej kucykow i redukcji masy potrzeba, fizyki sie nie oszuka. to nie jest liniowa zaleznosc.
Kleju - 17-12-2006, 12:25
Tak sobie przegladalem jeszcze raz te posty i trafilem na takie zdjecie!!! Nie powiem fajnie ktos to wszystko rozwiazal! Ale mam jedno pytanko gdzie jest przeplywomierz??? I czy to jest auto kogos z forum???
Anonymous - 17-12-2006, 13:18
to jest 1.3 on nie ma przeplywomierza.
Kleju - 17-12-2006, 22:41
A jaki jest przeplywomierz w silniku 1.6??? klapkowy czy jaki??
Anonymous - 17-12-2006, 23:33
Kleju napisał/a: | A jaki jest przeplywomierz w silniku 1.6??? klapkowy czy jaki?? |
"plaster miodu"
|
|
|