[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Pedał hamulca wpada do podłogi
polaff - 27-01-2014, 20:43
Torp12 napisał/a: | Ja już kombinowałem z tymi gumkami nie raz. Jeździłem z i bez, a nawet z jednej strony z, a z drugiej bez. W żadnej konfiguracji nie było dobrze na mrozie :] |
no a u mnie po dolaniu płynu jest minimalna poprawa. Przy pierwszym hamowaniu są hamulce choć pedał wpada niepokojąco głęboko to działa. nie rozumie dlaczego to tak działa ale działa... dzięki za sugestie mało ale pomogły...
deejay - 27-01-2014, 21:13
Torp12 napisał/a: | Owczar ciekawa teoria z tym smarem bo w sumie u mnie wszystko zaczęło się dziać odkąd sam zacząłem smarować prowadnice smarem ceramicznym. Tylko skoro taki nie daje rady to jaki wybrać?? Z karty tego smaru "zapewnia maksymalną ochronę współpracujących elementów w skrajnych temperaturach od -54 do 1538°C."
|
Ja używam pasty do prowadnic firmy BREMBO i nie mam problemów z zaciskami na mrozie .
arturj123 - 27-01-2014, 22:12
Ja używam Textar Cera Tec, nie zauważyłem problemu o którym piszecie
http://allegro.pl/smar-ce...3906131139.html
Torp12 - 27-01-2014, 23:11
deejay napisał/a: |
Ja używam pasty do prowadnic firmy BREMBO i nie mam problemów z zaciskami na mrozie . |
Gdzie to można zanabyć?
[ Dodano: 27-01-2014, 23:13 ]
Dokładając to zagadaki dopowiem jak to jest jak już zmarźnie. Wracam z pracy do auta no i pedał wpada. Przejechałem 20 minut i cały czas było tak samo. Postawiłem go dalej na dworzu na 30 min. Wracam odpadalam i hamulce normalne, także sam nie wiem czy najpierw zmienić smar, czy pompe czy co :]
ALEX-77 - 27-01-2014, 23:29
No ja wszystkie prowadnice mam nasmarowane pastą ATE ale teraz jakby mniej wpadał może dlatego że jezdziłem cały tydzień tylko nocą i nad ranem wtedy mrozy największe, teraz jeżdzę popołudniu i jakby mniej wpada
Tomii - 28-01-2014, 07:55
U mnie powodem wpadania pedału hamulca prawie do podłogi przy pierwszym hamowaniu na mrozach był nieszczelny zacisk hamulca tylnego, płyn zbierał się pod osłoną tłoczka, co ciekawe po dolaniu płynu do maks hamulce poprawiały się.
Mam smar ATE na prowadnicach i nie ma problemu w zimie.
Torp12 - 28-01-2014, 09:20
Tomii napisał/a: | U mnie powodem wpadania pedału hamulca prawie do podłogi przy pierwszym hamowaniu na mrozach był nieszczelny zacisk hamulca tylnego, płyn zbierał się pod osłoną tłoczka |
Zauważałeś ubytki płynu w zbiorniczku? W ciepłe dni nie było problemów? Jak była nieszczelność to powinien łapać powietrze i samemu się nie naprawiać...
Owczar co do tego smaru. Czy oby napewno jak smar zgęstnieje do pedał by wpadał? Nie powinien wtedy być efekt odwrotny czyli że chodził by ciężej ?
Owczar - 28-01-2014, 09:48
Torp12 napisał/a: | Owczar co do tego smaru. Czy oby napewno jak smar zgęstnieje do pedał by wpadał? |
Gęsty smar nie przpuści powietrza, a rzadki tak. Aczkolwiek moją teorię trzeba by sprawdzić. Mi pedał hamulca też wpada ale auto hamuje bd. Gdyby gdziekolwiek był ubytek to nie hamowałby równo. Aczkolwiek może to być jeszcze kwestia serwa.
goofy_LLE - 28-01-2014, 10:32
Smar na prowadnicach według mnie nic do tego nie ma. Jak zgęstnieje by pedał łapał od razu i bardzo ciężko (zblokowanie prowadnic).
Wystarczy sprawdzić czy wciśnięcie kilkakrotne podnosi pedał- twardnieje (zapowietrzony układ).
Jakość płynu i czas jaki jest w układzie też ma wpływ. Płyn hamulcowy wciąga wilgoć z powietrza przez co zmieniają się jago właściwości (pogarszają wymiana co 2 lata). Z opisanych przez was objawów bardziej obstawiał bym wymianę jego wraz z płukaniem układu hamulcowego.
Siadające serwo by miało ciągłe objawy zapadającego się pedału hamulca, a większości przypadków występuje ono tylko przy mrozie.
Owczar - 28-01-2014, 10:51
goofy_LLE napisał/a: | Wystarczy sprawdzić czy wciśnięcie kilkakrotne podnosi pedał- twardnieje (zapowietrzony układ). |
A jak jest ciepło to sam się odpowietrza? Obie sekcje jednocześnie?
goofy_LLE napisał/a: | Jakość płynu i czas jaki jest w układzie też ma wpływ. Płyn hamulcowy wciąga wilgoć z powietrza przez co zmieniają się jago właściwości (pogarszają wymiana co 2 lata). Z opisanych przez was objawów bardziej obstawiał bym wymianę jego wraz z płukaniem układu hamulcowego. |
Tak się składa, że akurat Torp12 i ja mamy nowy płyn... Nie wiem jak inni.
Torp12 - 28-01-2014, 11:12
goofy_LLE napisał/a: |
Jakość płynu i czas jaki jest w układzie też ma wpływ. Płyn hamulcowy wciąga wilgoć z powietrza przez co zmieniają się jago właściwości (pogarszają wymiana co 2 lata). |
Uwielbiam wypowiedzi ludzi którzy nie przeczytają od początku tylko kilka ostatnich postów i się mądrzą... Kurde goofy myślisz że gdyby to chodziło o płyn hamulcowy to byśmy pisali o tym temacie kilka stron?? Weźcie ludzie myślcie co piszecie bo tylko się śmietnik robi.
Tomii - 28-01-2014, 14:30
Torp12 napisał/a: |
Zauważałeś ubytki płynu w zbiorniczku? W ciepłe dni nie było problemów? Jak była nieszczelność to powinien łapać powietrze i samemu się nie naprawiać...
|
ubywało płynu ale bardzo niewiele. W ciepłe dni nie miałem problemuz pedałem hamulca, zacisk pewnie się nie zapowietrzał bo ciągnął płyn spowrotem z pod osłony tłoczka. Po za tym nie wyczujesz czy tył z jednej strony masz słabszy przy normalnej jeździe.
goofy_LLE - 28-01-2014, 14:39
Torp12 napisał/a: | Uwielbiam wypowiedzi ludzi którzy nie przeczytają od początku tylko kilka ostatnich postów i się mądrzą... Kurde goofy myślisz że gdyby to chodziło o płyn hamulcowy to byśmy pisali o tym temacie kilka stron?? Weźcie ludzie myślcie co piszecie bo tylko się śmietnik robi. |
Temat cały przeczytałem lecz nic nie wnosi do tematu słabych hamulców przy mrozie, bo ten temat zaczął ALEX-77 na 6 stronie dopiero. Więc nie bardzo wiem o co Tobie chodzi.
Owczar napisał/a: | A jak jest ciepło to sam się odpowietrza? Obie sekcje jednocześnie?
Tak się składa, że akurat Torp12 i ja mamy nowy płyn... Nie wiem jak inni. |
Podaje tylko pomysły co może być przyczyną zaistniałej sytuacji. Od tego jest chyba forum???
Owczar - 28-01-2014, 14:44
goofy_LLE napisał/a: | Podaje tylko pomysły co może być przyczyną zaistniałej sytuacji. Od tego jest chyba forum??? |
A ja odpisuję, że ten trop w tych dwóch przypadkach jest raczej zły.
Torp12 - 28-01-2014, 14:56
goofy_LLE napisał/a: |
Temat cały przeczytałem lecz nic nie wnosi do tematu słabych hamulców przy mrozie, bo ten temat zaczął ALEX-77 na 6 stronie dopiero. |
To przeczytaj raz jeszcze, bo Alex nie napisał o słabych hamulcach tylko o wpadającym pedale...
|
|
|