To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Nowe tarcze zegarów HC

sveno - 01-03-2012, 11:40

Bartek napisał/a:
Makrolon GP1 - ich wadą będzie błyszcząca powierzchnia
właśnie dobrze że mi przypomniałeś. jeżeli chodzi o powierzchnię to nie będzie błyszcząca bo będzie na niej tusz z drukarki. Te co dla mnie wydrukowałeś widzę, że mają nadruk od spodu, jest to złe rozwiązanie, bo w zegarach tarcza jest przyczepiana na jakiś taki klej i nadruk od spodu czyni tarcze jednorazową-założysz potem zdejmiesz i potem nie ma co zakładać, bo część tuszu została na tym kleju na zegarach a tarcza robi się "dziurawa"

Pytanie czy te materiały które podałeś można wycinać na ploterze i czy masz taką możliwość?

Bartek - 01-03-2012, 12:06

Można frezować, nie wiem jak z laserem - pcv nie można, ale inne powinny być OK.

Nadruk od zewnątrz będzie miał inne wady - przede wszystkim nie będzie jednolitej powierzchni po zgaszeniu podświetlenia

sveno - 02-03-2012, 12:16

Dobra skan tarcz z 8krpm i 260km/h M/T mam, po oględzinach zegarów Tomka doszliśmy do wniosku, że obudowy zegarów (ten biały plastik) był w każdej wersji ten sam więc sprawa z automatem 4-ro biegowym rozwiązana.
Pozostaje temat skali do 240km/h, który mogę rozwiązać w następujący sposób: zeskanuję tarczę z moich starych zegarów (analogowych) i na jej podstawie wykonam podziałkę do HC do 240km/h, tylko że wtedy nie ręczę za błąd wskazań.

[ Dodano: 02-03-2012, 14:21 ]
Tak wygląda szablon dla tarcz do V6 n/a :

Uploaded with ImageShack.us

proszę na nim nanosić swoje zmiany i razem z listą życzeń podsyłać na PW

zkogal - 06-03-2012, 09:10

Witam Panowie,

Mam pytanie czy może ktoś z was posiada zeskanowane tarcze albo szkic tarczy do gala z 98' AT z normalnymi zegarami wyskalowanymi do 260km/h i 8tyś obrotów. Tam są dzielone wkładki do zegarów.

Mam już wstępny projekt zegarów ale potrzebuje to wrzucić na coś zwymiarowanego.

Chętnie służę pomocą podczas druku tarcz. Więc gdyby były jakieś problemy proszę dać znać. Swoje zamierzam wydrukować na backlight ok 0,5 mm w mlecznym kolorze, materiał prawie taki sam jak oryginalny, a do tego druk UV dla zachowania matowej powierzchni tarcz.

Będę wdzięczny za wzór.

[ Dodano: 06-03-2012, 11:41 ]
Może zostanę zaraz przez niektórych zlinczowany ale... mniej więcej coś takiego chce założyć w galusiu.

sveno - 06-03-2012, 13:53

Odebrałem właśnie tarcze-wydruk próbny. nie wiem czy się śmiać czy płakać. Boje sie pokazać to na forum jednym słowem tragedia :( . Wydrukowane na mlecznej (prawie białej) pleksie o grubości 1.2mm a umawiałem się na medium max 0.75mm grubości. Nie wiem nawet jak się zabrać za wycięcie tego, nie wiem czy jest sens wogóle to wycinać, bo jakośc wydruku jest fatalna: Napisy ABS TCL itp nieczytelne ikonki też do :butthead: Zapłaciłem 80zł za śmieci. Koleś właśnie mi napisał maila, że w takiej formie to przy zamówieniu 30 tarcz zapłacę 65zł/m2 już razem z medium, a jeśli chcę fakturę to muszę VAT doliczyć. Cena super, ale za co?

Bartek, w Tobie nadzieja. Projekty mam gotowe, można podesłać na wydruk próbny?

zkogal, o ile Ci to pomoże, to mogę Ci podesłać plik .dwg w skali 1:1 z takimi tarczami, daj @

Tomek - 06-03-2012, 14:05

sveno napisał/a:
Boje sie pokazać to na forum jednym słowem tragedia

poka poka
pośmiejemy się razem

zkogal - 06-03-2012, 14:07

sveno za moment wyślę Ci na PW maila. Podeślij swój projekt do druku. Ja robię to na backlight, dość sztywnym natomiast grubość to 0.5mm może deko mniej. kolor mleczny ale zobaczę czy chłopaki na drukarni mają i przeźroczysty. Mogę zrobić próbny wydruk twojego projektu. Do tej pory nie narzekałem na jakość tego co u mnie drukują.

[ Dodano: 06-03-2012, 14:09 ]
Powiedzcie co sądzicie o tym wstępnym projekcie.

Tomek - 06-03-2012, 14:11

zkogal napisał/a:

Może zostanę zaraz przez niektórych zlinczowany ale... mniej więcej coś takiego chce założyć w galusiu.

fajne, ciekawe, ale jak dla mnie strasznie przekombinowane

zkogal - 06-03-2012, 14:17

No tak troszeczkę ale jakaś taka wena mnie złapała :) Chce jeszcze zrobić prosty projekt taki czysty, delikatny. Najwyżej będę zmieniał w zależności od humoru :)

Sveno ty chyba już coś podobnego robiłeś to może podpowiesz, bo zastanawiam się co zrobić by uzyskać efekt HC. Po nadruku kolory będą widoczne i muszą być by po podświetleniu były ładne, natomiast chce spróbować przelecieć po tarczy, po pierwszej warstwie nadruku jeszcze raz czarną powłokę może z mniejszym nasyceniem, ew. nakleić na całości matową czarną folię transparentną. Dało by to efekt czarnych tarcz bez podświetlenia a ładnie wyglądających po włączeniu świateł. (przynajmniej tak mi się wydaje). Robiłeś już cosik takiego?

sveno - 06-03-2012, 14:17

zkogal napisał/a:
Powiedzcie co sądzicie o tym wstępnym projekcie.
Napewno dużo pracy w to włożyłeś, ale... siedziałeś kiedyś w Oplu Kadecie GSi??? On miał takie właśnie cyfrowe zegary :)
zkogal - 06-03-2012, 14:21

he he he ale trafiłeś, wujas miał kiedyś kadeta GSi i miał całkowicie elektroniczny zegar, zero wskazówek itp. Jakoś utkwił mi w pamięci i..... podobał się. Facet miał też szczęście do takich zegarów bo kiedyś miał starą toyotę camry i tam miał też całkowicie cyfrowy zegar, tamten to był normalnie bajka, szkoda że nie ma takich do gala :)
sveno - 06-03-2012, 14:23

zkogal napisał/a:
co zrobić by uzyskać efekt HC
nie kombinuj nic z tarczami tylko przyciemnij szybkę zegarów, zwykłą folią do przyciemniania szyb amochodowych. Sprawdzone i proste, a pokrywając tarczę czarną warstwą dużo stracisz na jasności.
zkogal - 06-03-2012, 14:26

Tak myślałem, i chyba faktycznie w ruch pójdzie folia. Mam tylko obiekcje czy tą do przyciemniania szyb, bo ma słaby klej, natomiast ostatnio kleiłem oracalem 8300 lampy z tyłu to spróbuję tą folią. Materiału pod dostatkiem można porobić próby, taka folia występuje też w macie więc może udało by się na samych tarczach. Zresztą wydrukuje kilka sztuk to posprawdzam będzie wiadomo co i jak. Podeślij tylko proszę ten plik.
Bartek - 06-03-2012, 14:57

sveno, ślij, wyślij jeszcze raz uwagi bo skrzynkę pw wysłałem w kosmos ;)
Owczar - 06-03-2012, 15:06

zkogal napisał/a:
natomiast ostatnio kleiłem oracalem 8300 lampy z tyłu to spróbuję tą folią

A potem ktoś wjedzie w tył i będzie jego wina.. :roll: