Komputery, RTV, AGD, Komorki - Telewizor po raz kolejny
Owczar - 07-05-2013, 22:49
arekp napisał/a: | W domu gigabitowy lan (głównie ze względu na DLNA) |
Na tym gigabitowym lanie odtwarzanie Full HD daje transfery 10-20Mb przy normalnym oglądaniu i maks 60Mb podczas przewijania. Żadne odtwarzacze korzystające z DLNA nie są w stanie wysycić 100Mb. Choć sam mam też 1Gb, ale z innych względów niż samo DLNA
arekp - 08-05-2013, 11:21
Owczar napisał/a: | arekp napisał/a: | W domu gigabitowy lan (głównie ze względu na DLNA) |
Na tym gigabitowym lanie odtwarzanie Full HD daje transfery 10-20Mb przy normalnym oglądaniu i maks 60Mb podczas przewijania. Żadne odtwarzacze korzystające z DLNA nie są w stanie wysycić 100Mb. Choć sam mam też 1Gb, ale z innych względów niż samo DLNA |
Sieć budowałem już pod 3D, nie tylko HD. Niestety niewiele urządzeń SOHO ma zadawalającą sprawność, więc sięgałem po wyższą półkę i przyszłościowe urządzenie (Fritz!Box od AVM.de).
Owczar - 08-05-2013, 11:34
Dobra sieć LAN w domu to podstawa Wifi to do przeglądania internetu jest dobre.
Te dane, które podałem są dla skompresowanego filmu 1080p- rozmiar około 11GB. W zasadzie łatwo policzyć jaki będzie bitrate rzeczywisty. Po WiFi ten film też działał, ale przewijanie wolne.
Żeby nie było, że OT. Polecam podłączać TV do sieci kablem, a nie przez WiFi
krzychu - 08-05-2013, 11:37
Ja mam quad banda od dlinka i równocześnie nadaje 2,4GHz i 5 GHz w N-ce. Do tego dysk WD wpięty na gigaethernecie. Rozwiązanie o tyle fajne, że np. jak ciągnę film z dysku na laptopa, na laptopie transkoduję potem też przez router do telewizora to na jednej częstotliwości było by ciężko, a tak to mam 2 (telewizor odbiera na 2,4). Tak samo np. ja mam pełny transfer na 5Ghz (jak jestem blisko to 120-140mbps), a drugi laptop, telefony (bo niektóre nie mają 5GHz) mają do dyspozycji 2,4Ghz... Niestety największy problem mam z tym odbiornikiem sieci do telewizora bo jak go w końcu rozłupałem okazało się, że nie ma nawet pół anteny i niestety 2 ściany działowe skutecznie tłumią wi-fi , a do tego jeszcze wtyczki na antenę jakieś egzotyczne
I kiedyś patrzyłem na te Fritz!Box i nie jestem przekonany co do ich wyższej półkowości.
Owczar - 08-05-2013, 11:56
Mój przyszły teść miał ostatnio dylemat. Chciał podłączyć BlueRay-a, 2 dekodery Nki i komputer do sieci. Miał tylko jeden mały problem- 1 kabel między salonem a sypialnią. Zastosowaliśmy 2xTP-Linki WR1043ND z dd-wrt na pokładzie. Jeden routuje, a drugi switchuje. Na WiFi też niby działało, ale tak jak pisałem, przewijanie filmu HD z AllShare trwało wieczność. Pomimo sieci N na 300Mb na dwóch kanałach. Po kablu jest i szybciej i stabilniej
Sam router TP-Linka mam też u siebie. Testowałem go i daje pełne 1Gb więc do zastosowań domowych na pewno wystarczy, a jakbym chciał coś z wyższej półki to pewnie jakieś cisco z wyższej półki. Na dd-wrt mam VLANy, przekierowania, zaporę i wszystko czego potrzeba Dla gości oddzielny VLAN, a dla siebie VLAN spinający LAN i WLAN. Generalnie temat sieci do zastosowań multimedialnych będzie coraz częściej na tapecie przez wymagane coraz wyższe bitrate-y. Zwykłe WiFi już przestanie wystarczać.
Ale koniec tego OT
Bartek - 08-05-2013, 13:38
Cytat: | Plazma ma dużo większe zużycie prądu, odczuwalne w rachunkach |
Czy tak aby na pewno?
Plazma 51" to 250 W (Samsung PN51D6500)
LED 52" to 169 W (SONY KDL52NX800)
różnica 90W, czyli 11 godzin oglądania trzeba na różnicę 1 kWh, czyli obejrzenie filmu 1,5 h kosztuje jakieś 5 gr. więcej
Przeliczając inaczej, czyli oglądając TV średnio 5 godzin dziennie przez rok zaoczszędzisz mając LEDa jakieś 166 kWh, czyli przy drakońskich stawkach za prąd jakieś 100 zł - ile lat będziesz potrzebował, żeby wydatki na prąd zabiły oszczędność w zakupie plazmy? wg. moich obliczeń jakieś 30 lat
PS. idąc tym tropem dalej, jakby LED nie pobierał prądu wcale, to w rok oszczędności to 456 kWh, czyli 275 zł - różnica w cenie zakupu zwróci się po 8 latach
Sytuacja ta przypomina elektryczne samochody - wszystko zasługa ekopopaprańców, którzy mamią gawiedź swoimi superoszczędnościami dla środowiska, będącymi w gruncie rzeczy czystym marketingiem.....
krzychu - 08-05-2013, 13:45
Bartek - nie wiem skąd wziąłeś taki pobór prądu ponieważ na stronie producenta dla tego telewizora jest podane 125W.
Do tego ta plazma wcale monolitem nie jest więc można do porównania coś bez szyby (mniejszy pobór) i np. taki tańszy kdl52EX700 ciągnie już 103W.... Albo coś nowszego i większego KDL55HX750 (też bez szyby) już 87W.....
Krzyzak - 08-05-2013, 13:48
Bartek napisał/a: | Plazma 51" to 250 W (Samsung PN51D6500) | niezły wynik - pamiętam pierwszą plazmę u siostry (chyba 42") - 650W
Bartek - 08-05-2013, 13:50
http://store.sony.com/p/K...#specifications
ale i tak patrz PS w moim poprzednim poście
krzychu - 08-05-2013, 13:54
To jest pobór w trybie sklepowym, a nie "domowym". Wyliczenia wyliczeniami... Zależy jak kto do tego podchodzi.
A skąd wziąłeś pobór tej plazmy bo np. tutaj: http://www.televisioninfo...wer-consumption
podają coś około 290W.... Jednak różnica jest znacząca...
Bartek - 08-05-2013, 13:55
Krzyzak napisał/a: |
niezły wynik - pamiętam pierwszą plazmę u siostry (chyba 42") - 650W |
Technologia poszła mocno naprzód, popatrz jeszcze na trwałość - 10 lat temu kupowałeś plazmę na 2 lata, teraz spokojnie pociągnie 10 jeżeli chodzi o trwałość luminoforu
[ Dodano: 08-05-2013, 13:59 ]
krzychu, z tabliczki znamionowej swojego TV
ale nawet zakładając 400W, a LCD 0W - brak poboru, to przez 5 lat plazma wychodzi taniej niż LCD, a po 5 latach i tak oba wyrzucisz do elektrośmieci.......
mjsystem - 08-05-2013, 18:27
arekp napisał/a: | Nie rozumiesz, w telewizorach HD telewizja SD wygląda tak marnie, że aż oczy bolą. Dodatkowo we wspomnianym przez Ciebie przypadku jedynie magnetowid był SD - kto w tych czasach magnetowidu używa? |
Ależ doskonale rozumiem. Klient zbudował dom z basenem za x kasy(duuużo). Ma odtwarzacz video i stary taśmowy magnetofon. Ma do tego prawo(hobby, sentyment?). Do tego dochodzi kamera i co jeszcze sobie wymyśli nie wiem do końca
Po prostu zaskoczył mnie tą masą sprzętu a TV zaskoczył mnie tak małą ilością wejść.
Matejko - 08-05-2013, 18:32
No to stoi juz i sie programuje ten LG 50PN6500
radek79 - 08-05-2013, 21:20
i mi może ktoś wytłumaczy czym różnią się te dwa telewizory i podpowie który wybrać
1.LG 3D 47LW579 600Hz
2.LG 47LM620S 3D 400Hz
Krzyzak - 09-05-2013, 08:08
Bartek napisał/a: | po 5 latach i tak oba wyrzucisz do elektrośmieci.... | kto bogatemu zabroni
ale u mnie stoi kineskopowiec - chyba z 15 lat ma
po co zmieniać, skoro działa?
|
|
|