[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Wyciszenie Lancera
cypo - 24-04-2015, 17:39
Jak napisał sam autor tego wykonania:
Cytat: | "(...)możemy zająć się zamontowaniem płaskowników w otworach konstrukcyjnych, które będą dodatkowo podpierać matę i usztywniać drzwi. Do tego zadania stosuję blachę aluminiową o grubości 0,5mm, którą nituję bezpośrednio do poszycia drzwi. W zastępstwie nitów dobrze sprawdzą się także wkręty samowiercące. Można zastosować grubszą blachę, ale moim zdaniem, różnicy nie usłyszycie. Bezkompromisowym rozwiązaniem byłoby całkowite zakrycie otworów blachą. Wtenczas użycie materiału o „wyższym kalibrze” znalazłoby uzasadnienie." |
źródło: http://www.wykop.pl/ramka...yczny-poradnik/
tyku - 24-04-2015, 20:16
cypo, Jakby zanitował całą powierzchnię to byłby nowy trend w sztuce wygłuszania. Ten etap można śmiało pominąć. Ja przykleiłem na całość matę o gr. 0,6cm.
Tapicerkę od środka zrobił w moim stylu, albo ja ulepszyłem jego styl.
cypo - 25-04-2015, 09:02
Dzięki, utwierdziłeś mnie w przekonaniu, że to trochę nie ma sensu to biorę się dzisiaj do roboty
[ed] Zrobione, drzwi wygłuszone - efekt świetny pod każdym względem.
Btw taka ciekawostka: po zdjęciu tapicerki z drzwi, które były naprawiane w ASO zauważyłem pęknięty zaczep, który ktoś próbował skleić (ale się nie udało):
[wyrzuciłem zdjęcia bo zawalały tylko tą stronę]
Oprócz tego pourywali przynajmniej połowę zaczepów od wiązki kabli (te które przytwierdzają kable do drzwi). Nikt inny oprócz mnie i panów serwisantów nie dotykał się nigdy do tych drzwi. Jak widać naprawy w ASO nie są takie cacy jakby się wydawało.
willliam - 16-05-2015, 18:13
Moim pierwszym celem wyciszenia będą drzwi przednie, następnie tylne.
Chciałbym otrzymać od Was wskazówki ja kdla 3-letniego dziecka
Sugerując się zdjęcio-relacją ze strony rosyjskiej (ponieważ fotki użytkowników już nie działają):
1. najpierw zaklejam otwory konstrukcyjne i czym? (może być to http://allegro.pl/gms-07-...5346324319.html )
jak widziałem, ma to być z aluminium
pyt kolejne do pkt 1: czy wyklejać matę na blasze wewnątrz tych otworów?
2. kolejnym etapem jest 2 warstwa maty. Która najlepiej?
Czy w taki sam sposób wyklejam równiez tylne drzwi?
Arczi89 - 16-05-2015, 18:39
Najpierw powinieneś drzwi wewnątrz wyciszyć. Maty się nakleja także od środka (po stronie zewnętrznej).
po.miras - 16-05-2015, 18:46
Ja u siebie zacząłem od
Otwory konstrukcyjne np. tym. Są też inne szerokości
Na to maty wygłuszające np GMS
Ilość i wybór to już zależy jak dokładnie chcesz to zrobić, oraz ile chcesz wydać
Możesz się też wzorować na tym lub podobnym filmie, których jest pełno w sieci
willliam - 16-05-2015, 19:18
Arczi89 napisał/a: | Najpierw powinieneś drzwi wewnątrz wyciszyć. Maty się nakleja także od środka (po stronie zewnętrznej). |
Oczywiście tego nie pominę.
Czyli najpierw cieniutka warstwę maty butylowej z aluminium na blachę i wewn otworów.
Następnie na to dam GMS, może tą 10 mm.
Na wewnątrz drzwi dać juz tylko GMS? Moze 6 mm?
Nie za grubo, plastiki się spokojnie zejda z powrotem?
Chciałbym uzyskać efekt oczywiście akustyczny do audio ale równiez "efektu drzwi limuzyny" a na to trzeba troszkę obciążyć drzwi (czy niekoniecznie?) i wtedy przydałyby się maty bitumiczne.
Czy skupić się tylko na butylu, później GMS?
I oczywiście zapytam o demontaż... zauważyłem tylko 1 mocowanie śrubowe, później od dołu zdejmować z zatrzasków?
tyku - 17-05-2015, 19:10
willliam napisał/a: | zauważyłem tylko 1 mocowanie śrubowe, później od dołu zdejmować z zatrzasków? | Są jeszcze 2 zaślepki pod którymi są śruby. Jedna przy klamce , druga przy rączce do zamykania drzwi od środka.
willliam napisał/a: | i wtedy przydałyby się maty bitumiczne. | Nie stosowałem mat bitumicznych. Wykleiłem zewnętrzną blachę drzwi matami GMS-01 i GMS-022. Jak dasz dwie warstwy to będzie jak w limuzynie.
cypo - 18-05-2015, 17:42
Ja bardzo polecam maty alubutylowe, są drogie w porównaniu do pianek i mat bitumicznych, ale sprawdzają się extra. Bardzo łatwo się je nakleja, nie potrzeba żadnych opalarek czy innych nagrzewaczy, są lekkie (w porównaniu do mat bitumicznych) no i najważniejsze - spełniają swoją rolę w 100%. Po naklejeniu jednej małej maty - jakieś 30x40cm na środek zewnętrznej blachy, drzwi już wydawały zupełnie inny dźwięk, a po wyklejeniu całości (zewnętrzna i wewnętrzna blacha) efekt był powalający - głośniki wydają z siebie chyba 100% więcej basu no i oczywiście jest ten efekt limuzyny. Do tego przykleiłem jeszcze gąbkę GMS-02 na wewnętrzną stronę tapicerki.
Nie wiem jak to wypada w porównaniu do metody, która opisał Tyku, ale ja swoją metodę z czystym sumieniem polecam
Używałem mat STP iSilver i pianki samoprzylepnej GMS-02.
willliam - 18-05-2015, 18:47
cypo... rozumiem, że na maty już nic nie naklejałeś, zostawiłeś aluminium na wierzchu?
GMS dałeś tylko na tapicerkę?
Pamiętasz ile mat i gąbki poszło na parę drzwi?
cypo - 18-05-2015, 23:14
Tak, dokładnie, tylko bezpośrednio za głośnikami nakleiłem jeszcze na aluminium kawałek gąbki GMS, reszta - same STP. Robiłem wg tego: http://www.wykop.pl/ramka...yczny-poradnik/
Pominąłem tylko te nitowane blaszki aluminiowe, spokojnie da się to zrobić bez nich.
Na parę przednich drzwi wyszło około 2 metrów kw. maty STP (5,5 maty 75x50), a na tylne 4,5 maty STP. Gąbki GMS w sumie miałem 2 metry kw. (8 szt. - 25x100) i starczyło na styk na wszystko.
Czyli ogólnie na 2 pary drzwi poszło 10 mat STP i 8 gąbek GMS.
willliam - 19-05-2015, 00:54
Dzięki za wskazówki.
A zamiast butylu i pianki, można zastosować to 2w1?
http://allegro.pl/gms-03-...5354490740.html
Jeszcze dopytam, czym się różnią te pianki GMS z kolejnymi numerami, czy któraś z nich najlepiej przystosowana jest do drzwi, dachu, bagażnika, nadkoli?
Np.
GMS-01 - Mata 1-warstwowa, pianka z gumy butylowej, komórki zamknięte
GMS-02 - 1-warstwowa, pianka z gumy butylowej, komórki otwarte
tyku - 19-05-2015, 11:14
cypo napisał/a: | tylko bezpośrednio za głośnikami nakleiłem jeszcze na aluminium kawałek gąbki GMS | Za głośnikiem nakleiłem DYNAMAT Dynaxorb.
"Dynaxorb eliminuje odbijanie fal tylnej strony membrany i zniekształcenia, które przebarwiają, zmieniają dźwięk. Zniekształcenia tylnej strony membrany są powszechnym problemem wszystkich głośników. Pojawiają się wtedy, kiedy głośnik wysyła ten sam dźwięk do przodu i do tyłu. Jeżeli dźwięk jest wysyłany do tyłu to fala energii odbija się od obudowy i powraca do membrany. Powracanie fali wpływa negatywnie na zdolność głośnika do prawidłowego działania."
cypo - 25-05-2015, 19:34
Orientuje się ktoś ile wchodzi mat bitumicznych/butylowych na wygłuszenie drzwi bagażnika?
willliam - 26-05-2015, 11:02
Przykładowa ilość mat STP Silver potrzebna do wygłuszenia samochodu:
Para drzwi 3-5 mat (zależy czy 3 czy 5 drzwiowy samochód)
Podłoga 10-12 szt
Dach 5-7 szt
Bagażnik wraz z nadkolami 7-9 szt
STP Silver pod ofertą jest podpowiedź
Przykładowa ilość mat GMS-02 potrzebna do wygłuszenia samochodu:
Podłoga 7-10 sztuk
Bagażnik wraz z nadkolami 5-7 szt
Grodź silnika od strony kabiny 3-4 szt
GMS-02
|
|
|