To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Zloty i Spoty - Zlot 2012 - akcja "Kropelka Krwi"

Blondi - 03-09-2012, 13:04

akbi napisał/a:
szuwar, wyniki krwi muszą spełniać parametry ... a te przy oddawaniu krwi są bardziej rygorystyczne.

To racja, ale tak jak już wcześniej napisał Morfi i Szuwar Paniom było to bardzo na rękę. Niektóre parametry zaostrzały ponad miarę.
Któryś z chłopaków powiedział, że napił się w poniedziałek piwa a panie go za to odrzuciły. Niby RCKiK w Łodzi ma karencję 4dni ale mogły trochę odpuścić bo są też stacje krwiodawstwa, które nakazuje abstynencję do 48-72h.
Miejscowych też niestety nie było bo pogoda nam nie sprzyjała.

W moim odczuciu Panie były złe, że musiały wogóle przyjechać, bo od samego początku były niezbyt miłe. Nosa z tego autobusu nie wystawiały. Mogły coś pomóc zachęcić ale po co.
Nie umiały połączyć się z internetem po czym usłyszałam "kto to w takim miejscu organizuje zbiórkę krwi".
O tym, że autobus to był grat nawet nie wspomnę, bo jest mi przykro, że tak nas olało RCKiK bo obiecali ten nowiutki, którego zdjęcia wklejałam na FB.

Ogólnie akcja niestety była klapą :(

szuwar - 03-09-2012, 13:33

akbi napisał/a:
szuwar, wyniki krwi muszą spełniać parametry ... a te przy oddawaniu krwi są bardziej rygorystyczne.

Wiem, jestem honorowym dawcą, stąd potrafiłem ocenić nastawienie a parametry, zostałem odrzucony, choć mogłem spokojnie oddać i byłaby ok, ale było minęło ...

akbi, nie pisze aby pomarudzić, tylko szkoda mi, że nie udało się zebrać więcej dla szlachetnej idei, bezinteresownie.... Następnym razem będzie lepiej :)

pamar - 03-09-2012, 13:58

Ja odpadłem z powodu leków na nadciśnienie a moja Magdalenka jest... zbyt mizerna :D
NIKKON - 03-09-2012, 21:37

Ja oddałem swoje 450 znam procedury gdyż oddałem już ponad 10l więc nauczony doświadczeniem wypełniając ankietę napisałem, że nie spożywałem alkoholu przez 5 dni choć 2 dni wcześniej wypiłem z żoną i znajomymi ze 4 lampki wina. Próbka wyszła bardzo dobrze. Panie mogły pobrać próbki i poddać weryfikacji, a nie od razu odrzucać. Takie moje zdanie, gdyż był to szczytny cel. Pozdrawiam
koszmarek - 03-09-2012, 22:34

ja też odpadłam przez ciśnienie, chociaż samo w sobie było dobre- powiedziałam, że mam kłopot z pulsem, to nawet lekarz go nie sprawdził tylko od razu odrzucił..... trudno.
sveno - 04-09-2012, 00:34

Masakra jakaś z tym alkoholem, dla przykładu: u nas na uczelni regularnie 4 razy w roku organizowane są Wampiriady i lekarzom nie przeszkadza fakt, że dzień wcześniej strzeliłem sobie 3 piwka. Wychodzi na to, że im się poprostu nie chciało...
m6riano - 04-09-2012, 13:24

Ja kiedyś na kacu oddawałem i przyjeli..;-)
vendetta - 05-09-2012, 21:59

Blondi napisał/a:
Ogólnie akcja niestety była klapą :(

Nie myślę tak :) Każda krew jest cenna i może uratować komuś życie. Szkoda, że ekipa autobusu była tak nastawiona i miała marsowe miny bo to mogło od razu zniechęcać. Nie znam się na tym niestety, ponieważ od wielu lat mam nadciśnienie i biorę mocne leki (co mnie wyklucza do oddawania krwi), ale jeśli personel odrzucał bez przyczyny (jeśli jest możliwość pobrania próbki to powinni tak zrobić) to chyba warto poinformować bazę ?
Blondi to był super pomysł i warto tą tradycję kontynuować na kolejnych zlotach :)

gigant87 - 05-09-2012, 23:59

vendetta napisał/a:
Blondi to był super pomysł i warto tą tradycję kontynuować na kolejnych zlotach

O to to to!
Podpisuję się.

Blondi - 06-09-2012, 23:18

gigant87 napisał/a:
vendetta napisał/a:
Blondi to był super pomysł i warto tą tradycję kontynuować na kolejnych zlotach

O to to to!
Podpisuję się.

dzięki za slowa otuchy. Niestety ta akcja uświadomiła mi to, że wszystkiego trzeba pilnować i sprawdzać kilka razy, nawet instytucje takie jak RCKiK może lecieć w .... choć to dla nich była robiona akcja. To taka nauczka na przyszłość.

Marcin-Krak - 07-09-2012, 11:21

Sami sobie są stratni niestety.
Blondi, napisałaś do nich coś po wszystkim? Ja bym napisał pismo z podziękowaniem, w którym jednak nie omieszkał napisać co i jak było.
Akurat miałem wątpliwą przyjemność kontaktu z paniami z autobusu, bo siedziałem na bramce i tylko z szacunku do starszych nie zacząłem bluzgać :P
Najfajniejszy był pan kierowca :wink:

Gdziekolwiek i ktokolwiek będzie organizował Zlot za rok, 2, 3 uważam, że taka akcja powinna być - niech nawet oddaje po te kilka osób.

Morfi - 07-09-2012, 14:02

Marcin-Krak napisał/a:
kontaktu z paniami z autobusu, bo siedziałem na bramce i tylko z szacunku do starszych nie zacząłem bluzgać
Ach ten komentarz tej pani co to cen koszulek :D

Akcja super i pomysł też.

Bucza - 07-09-2012, 15:55

Też uważam, że pomysł był świetny i nie ma się co zrażać tylko dlatego, że RCKiK w Łodzi potraktowało nas w ten sposób. Tym bardziej, że kolejny zlot szykuje się w innym miejscu i uważam, że powinniśmy to kontynuować.

Ja sama oddawałam krew w tym roku i okazuje się, że w żaden sposób nie przeszkadza to w zabawie. Wieczorem wypiłam nawet kilka piw i mimo, że byłam pewna, że upije się szybciej, to okazało się być dokładnie odwrotnie :D Dlatego zachęcam wszystkich, którzy mogą oddawać krew do przyłączenia się do akcji w przyszłym roku!

m6riano - 07-09-2012, 16:35

Bucza napisał/a:
Wieczorem wypiłam nawet kilka piw i mimo, że byłam pewna, że upije się szybciej, to okazało się być dokładnie odwrotnie

taaa...i teraz nikt nie odda...;-)

Bucza - 08-09-2012, 13:30

No tak nie przemyślałam tego :oops: reklama na szybką banie byłaby pewnie bardziej skuteczna :D