To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Mój miś - Galant EA2A

jAZZMAN - 14-03-2013, 10:05

Dziękuję :)
hmmmm ze ściągnięciem GLS to będzie grubsza dyskusja :)

danino88 - 14-03-2013, 11:14

Zrob ankiete:) mi napis GLS kojarzy sie z uboga wersja a Twoj mis taki juz nie jest :)
Sunderland86 - 14-03-2013, 11:34

danino88 napisał/a:
Zrob ankiete:) mi napis GLS kojarzy sie z uboga wersja a Twoj mis taki juz nie jest :)

Dokładnie :D

GoLaS

jAZZMAN - 14-03-2013, 11:51

Hm...... no dobra, namówiliście mnie :)
danino88 - 14-03-2013, 12:30

Poszukaj lepiej naklejki vr4 8)
jAZZMAN - 14-03-2013, 13:16

haha, nie będę robił z Misia choinki :)
sveno - 14-03-2013, 16:30

danino88 napisał/a:
proszę Cię... VR-4 czy Raillart to jak Ci w beemkach 316i którzy kleją znaczki eM gdzie się da. :roll:
m6riano - 14-03-2013, 17:26

danino88 napisał/a:
tylko pomysl jeszcze o ladnej koncowce na wydech :) i sciagnalbys napis GLS :)

i wymien=ń przednie kierunki na białe/kliry...;-)

jAZZMAN - 14-03-2013, 18:18

sveno napisał/a:
proszę Cię... VR-4 czy Raillart to jak Ci w beemkach 316i którzy kleją znaczki eM gdzie się da. :roll:

bez kitu :)

Cytat:
i wymien=ń przednie kierunki na białe/kliry...;-)

a jest w pierwszym (zawsze aktualnym) poście na dole :)
Kod:
[b][color=red]DO ZROBIENIA[/color][/b]
- białe kierunkowskazy boczne.

danino88 - 14-03-2013, 19:03

Slawku zartowalem :)
robertdg - 15-03-2013, 08:46

sveno napisał/a:
danino88 napisał/a:
Ponoć w PL jeździ więcej BMW M niż fabryka wyprodukowała :P
jAZZMAN - 15-09-2013, 22:33

15 września 2013

Długo tu nie pisałem, człek zapracowany... Sporo się wydarzyło od ostatniego razu...

Galant nie sprawiał żadnych problemów i poza wymianą normalnych rzeczy takich jak olej, filtr, klocki hamulcowe czy wahacz banan nic się nie działo niepokojącego.

Miś całe lato śmiga na felgach aluminiowych 17” (oryginalne z Galanta).

Założyłem składane elektrycznie lusterka – fajny bajer ;) Zabieram się od tamtej pory żeby podłączyć je pod zamek (po zamknięciu zamka powinny się składać a po otwarciu rozkładać).

Podłączyłem czwarte światło stop (to w lotce – Rafał na spocie już nie będzie miał pretekstów do zaczepki :) ). Postanowiłem wyłączyć trzecie światło stopu (to na tylnej półce w samochodzie), nie podobało mi się, jak Miś świecił niczym choinka po wciśnięciu hamulca.

Podkładki pod rejestrację z reklamą mojego serwisu – a co? :D

Siłowniki podtrzymujące maskę – kolejny fajny bajer ;) Była akcja na forum to postanowiłem się podpiąć. Teraz co tydzień sprawdzam poziom płynów, hihihi.
Zajechałem do mechanika i wymyśliłem jakiś tam pretekst aby maskę otworzył – nie mogłem się powstrzymać. Mina chłopa, który łapał otwierającą się maskę była bezcenna ;) :) :)
Maska po stronie pasażera lekko odstaje z boku, ale miała tak wcześniej... muszą ją przywrócić do stanu pierwotnego.

Miś dostał rozpórkę na przednich amortyzatorach – jeszcze jeden fajny bajer. Zaraz po założeniu jej przejechałem się po mieście.... Jest zdecydowana różnica. Samochód pewniej wchodzi w zakręty przy większych prędkościach. Fajne „to-to” :) :) :)

Za to skóry nie są fajne w samochodzie. Nagrzewają się latem i kładzie się koc, zimne są zimą i kładzie się koc.... Nie chce skór i koniec – takie było moje zdanie.

No i mam skóry ;P, - to przez Galanciora - założyłem je w czerwcu.

Siadłem w fotelu i nie chciałem wstawać! Już nie chcę welurowych foteli ;)

Latem, owszem, skóra się nagrzewała (zwłaszcza, że jest czarna), ale nie na tyle, żeby kłaść koc (jak taksówkarz albo emeryt). Nie wiem jak to będzie zimą, ale skoro daję sobie radę z drewnianą kierownicą, to przetrwam zimę ze skórzanymi fotelami :)

Zdecydowałem się zrobić coś ze skórą – jakaś konserwacja. Kupiłem w aptece bardzo delikatne mydło i oliwkę dla niemowląt, w sklepie budowlanym miękki pędzel ;) . Pojechałem do domku, wysączyłem chłodny napój bogów ;) , pootwierałem drzwi, odkurzyłem fotele i starłem trochę mydła do pojemniczka zalewając go następnie dobrze ciepłą wodą. Całość porządnie wymieszałem do powstania piany. Pianę rozprowadziłem po fotelu i po kilku minutach wytarłem do sucha ręcznikiem papierowym. Fotel bardzo zmatowiał. Tak samo postąpiłem z całą skórzaną tapicerką. Znów odkurzyłem fotele. Czas na oliwienie ;) Nałożyłem na biały papier do tyłka (nieużywany wcześniej oczywiście) oliwkę i wcierałem solidnie w tapicerkę.

Poszedłem wysączyć browarek a oliwka wsiąkała w skórę ;)

Skóry, boczki drzwi i osłony na progach czarne a plastiki szare, podłoga szara, „biegałka” nie mniej szara.... Nie bardzo to pasuje.
Z pomocą nadszedł Hugo i Danino...
Obszyta skórą gałka zmiany biegów, czarna podłoga, czarne plastiki pod kierownicą i poduszką pasażera, czarne słupki, czarne pasy bezpieczeństwa, czarna półka tylna i plastiki na niej... :)
Podczas gdy rozbierałem Miśka, Gazela czyściła to, co miałem Miśkowi założyć. Gdy wyciągnąłem wszystko, co trzeba z Galanta, Gazela zabrała się za przygotowanie podłoża ;)

Poskładanie wszystiego z powrotem i pozabezpieczanie rzeczy, któe wyjąłem zajęło troszkę czasu. Po zmianie plastików na czarne, całość prezentuje się przyswoicie.

Półka tylna i tylne pasy jeszcze nie założone – brakło mi dziś dnia, ale to mogę założyć w mieście na parkingu.

A... no i chyba ostatnia wizualna rzecz „poliftowa”, której mi brakowało..... Miś ma już białe kierunki na błotnikach ;)

DO ZROBIENIA
- ach te popychacze...
- elektrycznie składane lusterka – połączenie z zamkiem, aby po zamknięciu zamka same się składały .
- fotel pasażera, stuka jak nikt na nim nie jedzie i grzeje w nim tylko oparcie.
- monitory w zagłówkach - czasem jeździ ze mną "szarańcza" i mniejsze szkody wyrządza gdy ma zajęcie :) ,
- zakup błyszczących dekielków na felgi stalowe (na tą dziurę na środku) – a co? :) ,
- biegi - trójkę trzeba "przepchnąć" czasem (zwłaszcza podczas dynamicznej jazdy); jak zmieniam biegi powoli i po wciśnięciu sprzęgła odczekam chwilę to trójka wchodzi płynnie, po zmianie oleju nie ma różnicy. Do usunięcia tej usterki będę musiał znaleźć rekomendowanego speca w Szczecinie,
- szyberdach – dziś widziałem w Szczecinie Galanta z szyberdachem i chcę takie coś :) , w Colcie miałem i tu też będzie. Fajnie popatrzeć nocą na gwiazdy.
- instalacja LPG,
- wysłanie UKP do aktualizacji.

Nie do końca mądre rzeczy
- Miś osiągnął prędkość 200km/h
- na II do 105km/h - ale było fajnie, musiałem spróbować :) , poprawiłem do 110km/h. Misiek to polubił :)
- wiozłem 20 kantówek 7x7cm o długości 240cm - ciężkie były, uszkodziłem (w starych fotelach bez podgrzewania) zatrzask zagłówka w przednim fotelu pasażera i zagłówek zawsze jechał na dół. Fotele wymienione na grzane :)
- zimą parkowałem (parkowanie skośne) przodem na chodniku. Co w tym niemądrego? Niby nic, stawałem jak wszyscy ale misiek ma nisko nos i dzieciaki zgarniały śnieg z czubka maski, trafiła się gródka lodu kilka razy i niby nie powinno ale pokazały się nowe rysy na klarze (lakier nie ruszony),
- dałem się przejechać kawałek swojej dziewczynie - zakończyło się szczęśliwie dla Miśka i dla mnie :)
- Uniwersalny Komputer Pokładowy pokazał wartość chwilowego spalania 99 (po dokładnej kalibracji 78) litrów na 100km – ręce opadają, dobrze, że portfel nie umie krwawić bo wy się wykrwawił :P

sipex - 15-09-2013, 23:08

- fotel pasażera, stuka jak nikt na nim nie jedzie i grzeje w nim tylko oparcie.

jak to zrobisz to proszę zdraź mi tą wiedzę bo u mnie jest tragicznie z fotelem pasażera :P
ps.
skórka bardzo ładna ,ale jak na mój gust to górna część konsoli musi być czarna :P

jAZZMAN - 15-09-2013, 23:16

Z tym stukaniem to jakiś pech, poprzedni fotel (welur) też mi stukał.

Przednie fotele zamierzam oddać do renowacji, ale na razie brak środków - środki "będą" przelane na Banderozę.

Co do górnej części konsoli, mam w garażu chyba kompletną czarną z wystrzeloną poduchą pasażera (więc tylko poducha z deklem do wymiany). Zastanawiałem się nad tym bardzo mocno (zwłaszcza, iż wiedziałem, że cały dół konsoli będę zmieniał) jednak postanowiłem się wstrzymać. Nie żałuję, fajnie wygląda jak góra jest pół tonu jaśniejsza niż dół konsoli. To jednak tylko moje zdanie ;)

Hugo - 16-09-2013, 08:34

jAZZMAN napisał/a:
Zabieram się od tamtej pory żeby podłączyć je pod zamek (po zamknięciu zamka powinny się składać a po otwarciu rozkładać).
Jak to zrobisz to proszę o informację, a najlepiej stwórz jakiś tutorial.
sipex napisał/a:
jak na mój gust to górna część konsoli musi być czarna
Koniecznie! Teraz jest zbyt pstrokato. Tymbardziej przez te pseudodrewniane nawiewy po bokach konsoli. Jakby co mam tanio całą czarną konsolę z tymi nawiewami i z zegarkiem, wszystko w idealnym stanie :wink:
Deskę rozdzielczą zdejmuje się bardzo łatwo, trzyma ją tylko chyba 6 śrubek M6, w sobotę zdejmowałem.
jAZZMAN napisał/a:
- fotel pasażera, stuka jak nikt na nim nie jedzie
Zmień jego położenie, pobaw się regulacją, w pewnych położeniach nie stuka.
Szacunek za ogrom pracy...