To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Car Audio - 2 Din z GPS co polecacie za rozsądną kasę

polaff - 26-09-2014, 15:45

Ja po peiyng straciłem resztki wiary w sens zakupu tego typu produktów.
Marcino - 27-09-2014, 23:58

Czyli co... chinola nie warto? Bo ceny mają tam dobre..:)
polaff - 28-09-2014, 08:02

Marcino, co mi nie pasowało w moim...
1. mam pecha mieszkam we Włocławku. Jest kilka miejsc w Pl gdzie jak jest słaby tuner radiowy to radia nie posłuchasz: włocławek, bytów, koszalin, świecie, itd. W tym co ja miałem Peying'u o radiu mogłem pomarzyć.
Ekran dotykowy na początku był ok, po roku dramat zero czułości.
Radio dość często się zawieszało - na początku było ok później co raz częściej.
po około roku by wyjąć CD musiałem ręcznie - na siłę opuścić ekran po przestał się sam opuszczać.
wystarczy powodów?

Marcino - 28-09-2014, 19:15

wustarczy, narzie się wyleczyłem:) Zrobię inne rzeczy, a moj grundig mimo braku podświetlenia zjednej strony ma piękne basy na seryjnych głośnikach:)
polaff - 28-09-2014, 21:21

Marcino, coś za coś. Teraz mam pioneer'a, radio fajne ładnie wykonane, gra dużo ładniej (mi na basach nie zależy słucham głównie metalu psychodelii i tym podobnych klimatów),ale nie mogę na nim uruchomić auto mapy.
juras2013 - 29-09-2014, 07:46

Ja mam teraz carpad2 i nie narzekam.
Radio startuje w ok. 15-20 sekund, android trochę dluzej jakies 40 sekund.
Ostatnio zainstalowałem sobie dla testu Automape WinCE i działa dość dobrze jeśli nie wspominać o powolności.
Automapa na Androidzie zasuwa jak sprinter w porównaniu z windowsowa.
Chcialem sobie porownac jakie sa roznice etc.. i jestem teraz bardziej za "androidowa" niż "windowsowa".
W moim radiu ekran jest staly jak również dostep do czytnika CD/DVD a androidbox lezy sobie w schowku polaczony specjalnym kabelkiem z jednostka centralna.
Windows i Android dzialaja w tym samym czasie a przelacza się tylko ekran do ich obsługi jednym przyciskiem. Można mieć dwie nawigacje odpalone pracujące w tym samym czasie.
Tak sobie ostatnio tez potestowałem iGO Primo 2.4 na androida i Automape na WinCE - sprawdzałem która mapa/nawigacja ma większe bledy na odcinku praca-dom.

Niestety tutaj tez jest cos za cos. Te radia już nie sa takie tanie jak większość "chinoli".
Jakosc i u Chinczykow kosztuje odpowiednio.

Pzdr.

polaff - 29-09-2014, 07:48

juras2013, a jak z tunerem radiowym? jak z jakością dźwięku?
sampler - 29-09-2014, 08:21

juras2013 napisał/a:

Automapa na Androidzie zasuwa jak sprinter w porównaniu z windowsowa.
Chcialem sobie porownac jakie sa roznice etc.. i jestem teraz bardziej za "androidowa" niż "windowsowa".

Automapa na Androida to przyszlosc. Ma lepsze wsparcie poprzez aktualizacje z urządzenia czy wymianę danych. Jest ewidentnie robiona pod smartphony a nie tak jak windowsowa pod nawigacje. No i wersja windowsowa nie ma juz wsparcia pod niektore wersje WINCE.

juras2013 - 30-09-2014, 08:43

polaff napisał/a:
juras2013, a jak z tunerem radiowym? jak z jakością dźwięku?

Radio działa bardzo dobrze, dźwięk jak dla mnie jest OK ale ja mam standardowe glosniki (6szt.) a nie 5.1 bo taki system to radio tez wspiera.
Mogę tylko ocenic to co mam.
Nie wiem jak radio działa poza Warszawa np. w bardzo malej miejscowości etc. ale gdy jechałem nad morze to sluchalem radia wiec chyba działa tez po za miastami.
Jechalem glownymi drogami a tam moze sygnal jest lepszy etc...
Ciekawa jest w nim funkcja glosnosci dla roznych zrodel dzwieku i możliwość ustawienia dowolnego podświetlenia - chociaż to moze być denerwujące gdy zona lub dziecko ustawi sobie jakiś "dziwny" kolor ... :)

Ja mam w radiu (w jednostce glownej) Win CE 6.2 i jak już wspomniałem Automapa działa na nim ale to nie jest jednak tak dobre jak na Androidzie.

Pzdr.

polaff - 30-09-2014, 21:39

juras2013 napisał/a:
Nie wiem jak radio działa poza Warszawa
-> słowo klucz - Warszawa. Nawet moje Navi Media sprzedawane przez tych oszustów ze Szczecina, które miałem w mondeo (montowane przez salon przed wydawką) w Warszawie działało super. Pejijijng w Warszawie też robił prawidłowo. Może poprostu miałem problem z miejscem zamieszkania a nie radiej - jak sugerowali dystrybutorzy z
Kod:
http://www.navi-media.com/sklep/
.

swinks_UK - 03-10-2014, 10:20

W "chińskich" radiach w większosci są bardzo słabe chipy od odbioru FM. To kompletna taniocha, gdzie moduł w.cz. (fachowcy wiedzą o czym mówię) prawie nie istnieje. Robiłem już porównanie kilku chinoli z rozbieraniem na czynniki pierwsze i googlowaniem szczegówłów modułu wejścia FM. Mówiac krótko i prosto - jest tragedia. Oldskulowe przenośne radio z lat 70-tych z wejściem na 1 tranzystorze germanowym ma kilkukrotnie większa czułość niż te chińczyki.
Dlatego, jak ktoś chce się cieszyć dobrym odbiorem radia (czy to FM, czy DAB) niestety musi zainwestować w dobra markę, która w.cz. w radiu zbuduje na dobrych układach po kilkadziesiąt dolców a nie na tanim syfie za kilka centów.

Marcino - 03-10-2014, 12:20

swinks,
To do mnie przemawia. A że dużo słucham radia to narazie zostanę przy moim starym Blaupunkcie.

Pozdr

juras2013 - 03-10-2014, 13:45

swinks_UK napisał/a:
W "chińskich" radiach w większosci są bardzo słabe chipy od odbioru FM. To kompletna taniocha, gdzie moduł w.cz. (fachowcy wiedzą o czym mówię) prawie nie istnieje. Robiłem już porównanie kilku chinoli z rozbieraniem na czynniki pierwsze i googlowaniem szczegówłów modułu wejścia FM. Mówiac krótko i prosto - jest tragedia. Oldskulowe przenośne radio z lat 70-tych z wejściem na 1 tranzystorze germanowym ma kilkukrotnie większa czułość niż te chińczyki.
Dlatego, jak ktoś chce się cieszyć dobrym odbiorem radia (czy to FM, czy DAB) niestety musi zainwestować w dobra markę, która w.cz. w radiu zbuduje na dobrych układach po kilkadziesiąt dolców a nie na tanim syfie za kilka centów.

Być może masz racje, ale śmieszą mnie (troszkę tylko) opowieści o świetnym brzmieniu audio, super podzespołach, wysokiej klasy sprzęcie/marce bla, bla, bla.
Ludzie, jeśli chcecie mieć HiEnd to kupujcie drogie samochody w których ma sens instalowanie dobrego sprzętu.
Oczekiwanie czegoś takiego np. w ASX jest delikatnie mówiąc, żenujące.
ASX jest na tyle głośny, ze najzwyklejsze głośniki i tanie radio (oczywiście takie, które lapie sygnał) będą w zupełności wystarczające.
Zresztą, ja mam 6 głośników w ASX ale nie mam systemu 5.1 itp. więc co najwyżej stereo może być i to przecież nie z najlepszych głośników, prawda?
Jakość dźwięku będzie zadowalająca jeśli choć na trochę zagłuszy silnik i szumy z drogi :)
Widziałem kiedyś pod Promenada samochód z głośnikami i subwoofer'em JBL -potężne w bardzo starym fordzie, prawie bez izolacji akustycznej. Taki sam sens jest pakowanie drogiego sprzętu do aut w tej grupie cenowej - choć niektórzy lubią się oszukiwać, lansik musi być ;)
Żeby nie było. To nie jest wycieczka osobista do nikogo na forum a tylko drobne spostrzeżenie. Żebyśmy wiedzieli o czym rozmawiamy.

Pzdr.

Bizi78 - 03-10-2014, 20:06

Wstawić porządny sprzęt i druty do auta to połowa sukcesu.
Druga to wygłuszenie i nie mówię tylko o drzwiach :wink: .

polaff - 04-10-2014, 06:58

juras2013, Ja Ci odpowiem w drugą stronę. Mam drogie auto i nie widzę potrzeby wstawiania do niego lepszego sprzętu niż ten salonowy brany po dopłacie do serii. Mam nagłośnienie fabryczne w wersji najwyższej dostępnej w modelu i nie sądzę, by ktoś mógł sie przyczepić do jego brzmienia czy wygłuszenia auta. Zatem moim zdaniem Twój post też nie do końca sensowny jest. Bynajmniej w moim przypadku.
Dużo też zależy od tego jakiej muzyki się słucha. Mi nie zależy na bardzo mocnym dole wręcz przeszkadza mi nadmiar basu, a większość użytkowników lubi mocny dół i przesadzoną górę - środka może nie być wcale - ja w dzieciństwie nie oglądałem polsatu co niedzielę rano... :lol: