To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Problem z alarmem, immobilizerem - Lancer CYxA

hubus - 07-09-2016, 09:53

Mam alarm z diodą/przyciskiem pod kierownicą i czujkami na słupku. Czy ktoś ma może instrukcje do niego? Jaki to jest model (przeczytałem cały temat, ale w końcu nie wiem)? Chodzi mi głównie o zwiększenie głośności syreny bo stojąc nawet za samochodem już ją ledwo słychać :) .
tyku - 07-09-2016, 10:17

hubus napisał/a:
Mam alarm z diodą/przyciskiem pod kierownicą i czujkami na słupku
To jest alarm nie fabryczny, czyli dokładany. Musisz znaleźć centralkę inaczej się nie dowiesz, jaki masz model alarmu. :roll:
okta7 - 07-09-2016, 10:18

hubus napisał/a:
Mam alarm z diodą/przyciskiem pod kierownicą i czujkami na słupku. Czy ktoś ma może instrukcje do niego? Jaki to jest model (przeczytałem cały temat, ale w końcu nie wiem)? Chodzi mi głównie o zwiększenie głośności syreny bo stojąc nawet za samochodem już ją ledwo słychać :) .

Nie wydaje mi się, że tam jest jakiś jeden model alarmu. Alarm u mnie nie jest fabryczny.
Wyłączanie / włączanie syreny u mnie odbywa się pod maską za pomocą małego kluczyka. Jest tam gniazdko na mały kluczyk. Obracanie powoduje wyłączanie lub włączenie działania syreny. Nie wiem jak to jest z regulacją głośności.

hubus - 07-09-2016, 10:25

okta7 napisał/a:

Nie wydaje mi się, że tam jest jakiś jeden model alarmu. Alarm u mnie nie jest fabryczny.
Wyłączanie / włączanie syreny u mnie odbywa się pod maską za pomocą małego kluczyka. Jest tam gniazdko na mały kluczyk. Obracanie powoduje wyłączanie lub włączenie działania syreny. Nie wiem jak to jest z regulacją głośności.

Też mam mały kluczyk i coś na kształt centralki, ale nie ma tam żadnych oznaczeń. Sprawdzę jeszcze dzisiaj, może za mało się przyglądałem.
Może syrena po prostu wyzionęła ducha i dlatego tak cicho? ;)

rkarolek - 11-02-2017, 17:08

Witam
Panowie mam problem (chyba) z Gemini 933
niestety do kluczyków dorwał mi się synek i rozpoczął zabawę z kluczykiem blokującym alarm (mam na myśli takie małe coś wtykane w gniazdo celem awaryjnego odblokowania/wyłączenia alarmu)
nie mam zielonego pojęcia co zrobił, ale coś zrobił ;p
cały czas świeci mi teraz dioda sygnalizująca uzbrojenie alarmu, wtykanie kluczyka w gniazdo alarmu nic nie zmienia (ani na krótko, ani próba przytrzymania dłużej, ani przy włączonym, ani przy wyłączonym silniku)
Niby silnik odpala, kluczyk i kluczyk zapasowy bez problemu otwierają i zamykają drzwi, silnik odpala, jechałem parę kilometrów i nic złego się nie działo, ale..... no właśnie jest to ale, dioda nie świeciła, teraz świeci na stałe, nigdzie w necie nie mogę znaleźć info co to znaczy.
Boje się że centrala alarmu została wprowadzona w jakiś dziwny stan i licho wie co się stanie :)

Macie jakieś pomysły? może to jakieś zabezpieczenie przed zbyt częstym wtykaniem kluczyka alarmu?

nojajuzniewiem - 03-07-2018, 20:21

Czy Wasze lancery z seryjnie montowanym alarmem dają sygnał dźwiękowy po zamknięciu (ok 15-20 sek po zamknięciu, około 5 sygnałów)? Mam samochód od niedawna, wczoraj wyłączyłem na chwile alarm by odpiąć i wypić akumulator i wydaje mi się, ze wcześniej tego nie było, a teraz jest
Kaparzo86 - 07-08-2018, 18:52
Temat postu: Kodowanie, programowanie Immobilizera..
Witam serdecznie

Od tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem Lancer-a z 2011 roku.
Wszystko było by OK gdyby nie pewna mała dolegliwość, a mianowicie.
Mam parę kluczyków w tym jeden działa normalnie, mogę odblokować, zamknąć oraz odpalić samochód z kluczyka.
Natomiast drugi po zmianie baterii nabrał oporów, i to do tego stopnia ze w ogóle już nie działa, tak jak by się rozkodował. po włożeniu kluczyka do stacyjki, samochód działa 5 sekund i sam się gasi, co nie ma miejsca przy kluczyku nr 1.
Odblokowanie lub zamkniecie samochodu z przycisku, nie wchodzi w grę, brak jakiej kolwiek reakcji ze strony samochodu.
Próbowałem już znaleźć jakiekolwiek rozwiązanie tego problemu, no ale niestety nie udało mi się, wiec liczę na waszą pomoc..

Może wiecie czego może być to przyczyna, i jak sobie z nią poradzić.
Brdę wdzięczny za wszystkie sugestie.

Pozdrowiam

tokyo - 19-08-2018, 12:20

sprawdz w pilocie czy przy wymianie baterii w drugim pilocie nie zgubiles pastylki immobilizera (taka mala czarna kosteczka wew) - opis twoj na to wskazuje
Gutek101 - 30-08-2018, 17:13

Witam ;) mam problem z kluczykiem.. wymieniłem baterię w kluczyku i nagle cos sie zepsuło... Centralka działa normalnie ale auto nie reaguje na immo ;/ nie da sie odpalić auta.. a zapasowy kluczyk działa normalne ;/ wiecie co moglo sie stac ?? I czy trzeba kechac na kodowanie kluczyka ??
Bizi78 - 30-08-2018, 17:39

Patrz post powyżej ;) .
Gutek101 - 30-08-2018, 19:35

Sorkii nie zobaczyłem wczesniej:). Racja .. wypadła ta kostka od immo :/ i sie zgubiła.. to teraz tylko ASO zostaje ? Prawda? Ktos wie jakoe to mogą byc koszta ??
Bizi78 - 30-08-2018, 20:11

Podjedź do fachowców od autozamków może ogarną temat.
michok - 29-10-2018, 07:55

Witam,
W dniu wczorajszym otworzyłem auto z kluczyka i alarm zaczął wyć. Wróciłem się do domu po drugi zestaw z pilotem, otworzyłem autko pilotem i zamknąłem. Następnie otworzyłem ponownie, wrzuciłem opony do auta i samochód zamknąłem.

Dzisiaj rano próba odpalenia zakończyła się niepowodzeniem... Mam wrażenie jakby akumulator się rozładował,. bo samochód kręci, ale z każdym kolejnym kręceniem było coraz słabiej. Dodam, że autoalarm działa -> kontrolka się świeci i działa pilot i te objawy dają mi do myślenia, że to może autoalarm zablokował mi odpalenie samochodu?
Mam alarm gemini 933. Z kluczykiem

tokyo - 02-11-2018, 00:40

czy dioda od alarmu mrygala jak otworzyles auto i przekreciles kluczyk do zaplonu?
Grzegorz42 - 09-12-2018, 17:43

Witam,
Mam problem z alarmem GEMINI 823, podczas podłączania akumulatora syrena od alarmu dała sygnał, a alarm przestał działać.Dioda sygnalizująca uzbrojenie alarmu cały czas się świeci,syrena nie daje dźwięku podczas zamykania i otwierania, a wtykanie kluczyka w gniazdo włączenia /wyłączenia alarmu nic nie zmienia. Silnik odpala, bez problemu otwieram i zamykam drzwi pilotem w kluczyku.Odpiąłem kostki od centralki alarmu żeby zresetować, po podłączeniu bez zmian dioda sygnalizująca cały czas się świeci.
Alarm przed odłączeniem akumulatora był wyłączony.
Może wiecie jak to naprawić?
Pozdrawiam,