[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Chłodnica wody
Hugo - 14-03-2016, 20:17
Jak faktycznie ma grubość 25 mm to gratuluję zakupu.
RoveR - 14-03-2016, 20:29
Daj znać jak będziesz miał tą chłodnicę bo ponoć nie ma na nich oznaczenia KOYO, a też upatrzyłem tą ofertę i rozważam zakup.
Maciejos - 14-03-2016, 22:15
Wiem,
Czytałem ten temat - i jestem prawie pewny, że to podróbka...ale - chyba nawet w tym samym wątku - ktoś napisał, że na "noname" przejeździł bezproblemowo już kilka lat.
Hugo - wg Ciebie nie będzie pasowała do mojego Gala (V6 2.5 - 98 rok, manual , bez LPG) ?
Który płyn Wy byście polecili (dopisałem w wyszukiwarce Allegro "zielony") ?
Płyny chłodnicze - ZIELONA BARWA
Krzyzak - 15-03-2016, 08:06
Ja tam wlewam różnie - w srebrnym Galu mam żółty Prestone. W kombi jakiś czerwony - chyba Dynagel (kiedyś był zielony) a w bordowym to już nie pamiętam...
Hugo - 15-03-2016, 08:10
Maciejos napisał/a: | Hugo - wg Ciebie nie będzie pasowała do mojego Gala (V6 2.5 - 98 rok, manual , bez LPG) ? | Jak będzie taka jak w aukcji to będzie idealna
Maciejos - 15-03-2016, 10:16
Krzyzak napisał/a: | Ja tam wlewam różnie - w srebrnym Galu mam żółty Prestone. W kombi jakiś czerwony - chyba Dynagel (kiedyś był zielony) a w bordowym to już nie pamiętam... |
Dzięki za odpowiedź - OK , a więc kupiłem jednak 7 litrów (5+1+1) Dynagel`u...nawet nie wiem jakiego koloru....
sampler - 15-03-2016, 11:04
Od paru lat Dynagel jest na bazie kwasu organicznego (OCT) i jest różowy.
Do galanta zalecany jest zielony na bazie Glikolu
Maciejos - 15-03-2016, 11:27
Hmm...przed kupnem poczytałem trochę o tym Dynagelu - poniżej dwa cytaty z różnych stron WWW oraz strona, która informuje, że w Galancie powinien być stosowany płyn chłodniczy w kolorze czerwonym:
CZERWONY PŁYN - GALANT
Płyn do chłodnic typu „LONG-LIFE” o wydłużonym działaniu.
DO WSZYSTKICH TYPÓW I MAREK SAMOCHODÓW, osobowych i ciężarowych. Gwarantuje pełną ochronę układu chłodzenia silnika przez 5 lat lub 1 000 000 km*.
SPEŁNIA WYMAGANIA NORMY G12, G12 + oraz G12 ++ . Może być stosowany do wszystkich typów układów chłodzących : aluminiowych, żeliwnych lub mieszanych.
===========================================================
Tutaj można przeczytać - Wikipedia - że mój Gal (z 98 roku) podlega pod normę G12, a więc (teoretycznie) Dynagel nie powinien mu zaszkodzić.
===========================================================
W 100% mieszalny z innymi płynami chłodniczymi. Oparty na technologii kwasów organicznych (Organic Acid Technology). Całkowicie zabezpiecza układ chłodzenia silnika przed korozją i kawitacją (gwałtowną przemianą fazową z fazy ciekłej w fazę gazową pod wpływem zmniejszenia ciśnienia). Chroni niemetalowe elementy układu (uszczelki, połączenia, mocowania) przed starzeniem. Nie zawiera trujących azotynów, amin i fosforanów - przyjazny dla środowiska.
========================================================
DO WSZYSTKICH TYPÓW I RODZAJÓW SAMOCHODÓW.
Nowy Dynagel 2000 może być stosowany w układach chłodzenia silników benzynowych i wysokoprężnych wyposażonych w aluminiowe, żeliwne lub mieszane układy chłodzenia we wszystkich modelach i rodzajach pojazdów osobowych i ciężarowych.
pappagiorgio - 15-03-2016, 14:18
A propos chłodnicy, też kupiłem tą z akcji niby KOYORAD za 310zł. Opakowanie z nadrukiem i logo KOYORAD a na samej chłodnicy nie ma żadnego znaku, nazwy itd. W oryginalnej zdemontowanej pod wlotem powietrza miałem nabite DENSO i jakieś numery (już nieczytelne). Sama chłodnica wygląda OK, porównywałem z oryginalną, plastikowe części porządnie odlane, reszta też wygląda fajnie, nie mam porównania z jakimś noname. Może to jakaś tania wersja koyorad na rynek wtórny?
sampler - 15-03-2016, 14:22
Maciejos napisał/a: | Hmm...przed kupnem poczytałem trochę o tym Dynagelu - poniżej dwa cytaty z różnych stron WWW oraz strona, która informuje, że w Galancie powinien być stosowany płyn chłodniczy w kolorze czerwonym: |
w faq piszą co innego.
FAQ Płyn chłodniczy
Maciejos - 15-03-2016, 14:38
Sampler - właśnie przed chwilą sam to znalazłem/czytałem...można kręćka dostać...ale ja już zalewam tym co kupiłem, niech się dzieje co chce...
Powiedz mi tylko - bo widzę, że sam jeszcze w 2015 roku miałeś Galanta zalanego Dynagel`em różowym - wymieniałeś później ten płyn, czy jeździsz do tej pory ?
Owczar - 15-03-2016, 14:46
Ja mam u siebie zalany różnowego 4Max na bazie Glikolu, klasa G12+.
sampler - 15-03-2016, 20:11
Wymieniłem w tamtym roku. Obecnie zalany Mobiler Long Life zielony oparty na glikolu etylenowym
Maciejos - 15-03-2016, 23:20
pappagiorgio napisał/a: | Sama chłodnica wygląda OK, porównywałem z oryginalną, plastikowe części porządnie odlane, reszta też wygląda fajnie |
A co z szerokością ? Ma te 25 mm ?
[ Dodano: 18-03-2016, 12:19 ]
RoveR napisał/a: | Daj znać jak będziesz miał tą chłodnicę bo ponoć nie ma na nich oznaczenia KOYO, a też upatrzyłem tą ofertę i rozważam zakup. |
Wczoraj dojechała chłodnica. Wrzuciłem zdjęcia....chociaż pozbawione to było chyba sensu, gdyż takie same można zobaczyć na trzeciej stronie tego wątku - wrzucił je użytkownik yam1530.
To raczej nie jest oryginał - brak jakichkolwiek oznaczeń Koyo na produkcie...tylko karton może być oryginalny
Z drugiej strony, muszę zaznaczyć, że wykonanie - jak na moje (czyli laika) oko - naprawdę nie jest złe.
Marcino - 18-03-2016, 22:30
Niedługo będzie jak mam 3 lata chlodnicę Koyorad z allegro i działa super, zero ubytków. Nawet nie sprawdzałem czy ma napisy czy oryginał czy nie. Jak chcecie to zmierze szerokość. Niedawno wyrzuciłem karton od niej:)
|
|
|