Nasze nieMiśki ;-) - Powrót do korzeni - Toyota :-)
Owczar - 03-10-2013, 15:23
Ile ta Toyka ma do setki?
Na fotelu pasażera i dodatkowo z kickdownem, gdzie momentalnie zmienia się ciąg.
Jak będziecie teraz w Wawie, to przejedziesz się na fotelu kierowcy. Może jeszcze się przełamiesz i kupisz oklepanego galanta ;P
Galant swoje waży i 4 biegowe AT go mocno ogranicza, no i po 2 latach użytkowania już nadszedł czas, że w zasadzie podczas rozpędzania gaz zawsze do kickdownu lub z kikcdownem. Nawet jak wyprzedzam na autostradzie i ktoś zwolni pas przede mną to wciskam kickdown i redukuje np przy 140 do 3. A pamiętam jak Ania na początku krzyczała, że ją kark boli, a teraz nawet słowa nie powie z gazem w podłodze
Kolega Hondą type-S w manualu i 160KM pod maską nie dawał rady. Chociaż pierwotnie nawet nie sądziłem, że mogę mieć jakieś szanse. Aż na hamownię pojechał- gdzie okazało się, że trzyna serię. Więc nie jest tak źle nawet z automatem
idas - 03-10-2013, 18:37
Owczar napisał/a: | Ile ta Toyka ma do setki? |
Katalogowo 8,7s Ale wygląda na szybszą
Owczar napisał/a: | Może jeszcze się przełamiesz i kupisz oklepanego galanta ;P |
Nie ma opcji, lubię auta niebanalne i mało popularne, a Gal niestety zrobił się zbyt popularny (banalny nie jest!!! z wyglądu wymiata ) Kolejny myślę że będzie 350Z
Lampa po ręcznej polerce (będzie jeszcze maszynowa całości na wiosnę ):
Co do spalania oleju to na razie przejechałem 135km i stan bagnetu się nie zmienił (wiem dla niektórych to norma... w lancerze też tak miałem ;P) Olej na bagnecie ledwo widoczny, czyściuteńki. Póki co jest dobrze i jestem dobrej myśli Auto sprawniej reaguje na gaz, choć muszę przyznać że praca silnika jest nieco głośniejsza (praca zaworów głównie) niż na 5W50.
Przy okazji, zima coraz bliżej i rozglądam się za oponami. Używał ktoś Nokian WR G2 (to jest niby all season, ale generalnie zbiera świetne opinie jako opona typowo zimowa)?
Owczar - 04-10-2013, 08:38
idas napisał/a: | Katalogowo 8,7s Ale wygląda na szybszą |
To ładne parametry
idas napisał/a: | Nie ma opcji, lubię auta niebanalne i mało popularne, a Gal niestety zrobił się zbyt popularny (banalny nie jest!!! z wyglądu wymiata ) |
Ja też lubię niebanalne i gdy go kupowałem, to taki właśnie był, a teraz
Aczkolwiek i tak na uklicy spotykam innego galanta bardzo rzadko, a żeby spotkać 2 naraz to jeszcze mi się nie zdarzyło. Na światłach spotkałem dwie identycznie BMKi F10, a 2 galantów, już nawet nie identycznych jeszcze nie
idas napisał/a: | Co do spalania oleju to na razie przejechałem 135km i stan bagnetu się nie zmienił (wiem dla niektórych to norma... w lancerze też tak miałem ;P) Olej na bagnecie ledwo widoczny, czyściuteńki. |
Masz teraz zajęcie z tym olejem
idas napisał/a: | Auto sprawniej reaguje na gaz, choć muszę przyznać że praca silnika jest nieco głośniejsza (praca zaworów głównie) niż na 5W50. |
Na ciepłym i na zimnym silniku?
idas - 04-10-2013, 09:07
Owczar napisał/a: | Na ciepłym i na zimnym silniku? |
Tak, aczkolwiek na zimnym zdecydowanie większa różnica Ale odpala na zimnym zdecydowanie szybciej. Tak jak wcześniej z 3 obroty wałem musiał zrobić to teraz zwykle jeden i pali.
Owczar - 04-10-2013, 09:22
Tylko ciekawe ile w tej różnicy winy oleju, a ile zabiegów, które robiłeś. Co prawda zaworów nie powinny dotknąć, ale może mają wpływ.
A może po prostu zbieg okoliczności, że teraz jest zimniej gdy go odpalasz? Trzeba by porównać lepkość obu olei w różnych temp, może będzie można coś wywnioskować.
idas - 04-10-2013, 09:29
Fuchs:
Lepkość kinematyczna w 40 oC DIN 51562-1 = 70,2 mm2/s
Lepkość kinematyczna w 100 oC DIN 51562-1 = 11,7 mm2/s
Valvo:
Lepkość kinematyczna w 40 oC ASTM D-445 = 109 mm2/s
Lepkość kinematyczna w 100 oC ASTM D-445 = 18 mm2/s
Wskaźniki lepkości:
Fuch:DIN ISO 2009 = 162
Valvo: ASTM2270 = 183
Może być również wina temperatury. W lancerze też tak miałem że silnik był głośniejszy jak się zimno robiło.
Owczar - 04-10-2013, 09:31
Co prawda według innych norm podane dane, ale widać, że FUCHS ma mniejszą lepkość. Może powodować, że jest trochę głośniej, aczkolwiek lepkość w 100 stopnich jak na 5W30 przyzwoita. Pojeździsz i zobaczysz, ale według mnei ten fuchs jest lepszym olejem niż valvo.
Wszyc - 05-10-2013, 13:33
idas napisał/a: | Nie ma opcji, lubię auta niebanalne i mało popularne, a Gal niestety zrobił się zbyt popularny (banalny nie jest!!! z wyglądu wymiata ) Kolejny myślę że będzie 350Z |
Kup galanta E5 dalej nie popularny i ma nie banalne dziury w nadkolach 350z i RX8 bym sobie darował jak nie chcesz ciągle inwestować
idas napisał/a: | Lampa po ręcznej polerce (będzie jeszcze maszynowa całości na wiosnę ):
|
Kumpel to robi co wiosne bo co zime w Celicy robi mu sie żółta
idas - 05-10-2013, 20:04
o RX8 nawet nie myślę... Wankla pewnie niewielu mechaników potrafi naprawiać, a podobno co 100 tys. remont konieczny
Serio 350Z taki problematyczny?? U mnie lampy nie były żółte, wyglądały w sumie bardzo dobrze, ale dlaczego nie sprawić by wyglądały jeszcze lepiej?
DZisiaj wymieniłem łączniki stabilizatora z tyłu (Oyodo), jedna śruba nie chciała się poddać i wyrobił mi się slot na imbus... Szlifierką za duże ryzyko tam ciąć więc piłka do metalu była konieczna. Zobaczymy czy wreszcie będzie cisza (te łączniki były już bardzo zmęczone).
BeNeK - 05-10-2013, 23:41
idas, Największym problemem 350Z jest nie trzymanie mocy .. z katalogowych np. 280km zostaje 260 i mniej . Jak ktoś dobije do serii robią kompletny wydech z kolektorami + strojenie i dystanse kol. dolotowego to jest dobrze no ewentualnie trzeba będzie dwumasa wymienić . Poza tym nic się nie dzieje .
Uwex - 06-10-2013, 10:39
Wszyc napisał/a: | Kumpel to robi co wiosne bo co zime w Celicy robi mu sie żółta |
- a zabezpiecza potem klosz specjalnym preparatem ? wypełnia on pozostałe mikrorysy i zabezpiecza przed działaniem promieni UV.
idas - 11-11-2013, 21:19
Toyota dostała zimowe buty, continental viking contact 5. Mam tylko jedną wątpliwość co do nich (kupiłem prawie nowe używki...). Na jednym boku opony jest dość spory ubytek nadlewu, wygląda to tak:
Wulkanizator twierdzi że absolutnie nie zagraża mojemu bezpieczeństwu i mówił że nawet śmiało na przód mogę zakładać, ja się jednak tego nieco boję i wstawiłem na tył... Opony ogólnie wyglądają jak nowe:
Co o tym myślicie?
KucharZ - 11-11-2013, 21:41
Moja żona w colcie ma dokładnie taki sam ubytek i jeździ z nim już 3 rok. A opon raczej nie oszczędza
BeNeK - 11-11-2013, 22:47
Tez dostałem takie od brata , tak samo przyszczypane i znajomy wulkanizator powiedział ze jeśli druty nie wychodzą to jest ok , ale dla własnego bezpieczeństwa oddał by je do naprawy ...
Matejko - 11-11-2013, 22:55
idas napisał/a: | Wulkanizator twierdzi że absolutnie nie zagraża mojemu bezpieczeństwu |
potwierdzam
|
|
|