[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Skrzynia biegów - pytania, problemy techniczne.
marektnt - 22-12-2017, 12:26
eyoFhh, Hey , udało Ci się wybrnąć z problemu.....mam identycznie to samo
MichalRBB - 02-09-2018, 18:29 Temat postu: Blokada przy wrzucaniu trzeciego biegu. Witam wszystkich, jestem nowym użytkownikiem i być może niedługo posiadaczem swojego Misia, ale do rzeczy.
Gdy byłem obejrzeć samochód wszystko wyglądało pięknie, także po odpaleniu silnika, problem zauważyłem podczas jazdy jak musiałem zmienić bieg z drugiego na trzeci, wtedy pojawiła się blokada i bieg wskoczył dopiero za trzecim razem. Jadąc nim dalej gdy znowu przyszło do zmiany na trójkę, pojawił się ten sam problem i teraz nie wiem co robić. Czy go brać czy odpuścić i co to może być za usterka z tym biegiem gdzie tylko przy trójce jest taki problem. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i pomoc. Pozdrawiam.
Misiu Lancer 1.8 143 KM MIVEC
Palkerson - 02-09-2018, 18:40
Szczerze to może być to synchronizator i właśnie w japończyach najczęściej padają synchronizatory biegu trzeciego. Ja od Siebie mogę powiedzieć że u mnie w MIśku jest ok wszystko ale np w Toyocie miałem tak czasem że 3-ci bieg wchodził cieżko np w zimie a czasem wystarczyło drugi raz nacisnąć sprzęgło i było ok. Niestety nie było już tak kolorowo z mazdą 323 którą kiedyś kupiłem bo też padł właśnie ten synchronizator i 3-ciego biegu nie było.... jednocześnie znajomy w 626 miał tak samo więc ja kierując się złymi doświadczeniami chyba bym odpuścił........
milo - 02-09-2018, 19:07
Sprawdz na postoju na włączonym silniku czy 3 bieg wchodzi
MichalRBB - 02-09-2018, 19:24
Milo, teraz nie mam możliwości sprawdzenia, ale może jutro dam radę, a jakby się okazało, że też są problemy, to co wtedy?
Podczas jazdy testowej, tylko taki problem zauważyłem, a sprawdzałem i zwracałem uwagę na wszystko. Auto jest naprawdę zadbane, silnik pracuje równiutko na postoju jak i podczas jazdy. Samochód kupiony w 2009 z polskiego salonu, na liczniku ma 137500km na liczniku, dwóch właścicieli mężczyzna i kobieta.
milo - 02-09-2018, 19:44
MichalRBB napisał/a: | a jakby się okazało, że też są problemy, to co wtedy? |
Moze do konca nie rozprzeglać kilka razy wcisnij sprzegło i sprawdz
Moze siadac synchronizator ale przy takim przebiegu nie bardzo podczs jazdy jesli 3 bieg nie wchodzi wrzuc na 4 i szybko potem na 3
MichalRBB - 02-09-2018, 19:55
A Ty jakbyś był na moim miejscu, to auto w takim stanie byś kupił i szukał przyczyny?
milo - 02-09-2018, 21:32
Nie wiem w jakim jest stanie jesli kwestia tylko odpowietrzenia ale jesli problem z 3 biegiem powazniejszy i trzeba skrzynie zrzucać to nie warte zachodu dodatkowe tylko koszta
Najłatwiej sprawdzic synchronizatory na luzie bez ręcznego jak silnik chodzi nie dotykając sprzegła przesuwamy lewarek do lekkiego oporu na wszystkich biegach jesli bedzie lekki spadek obrotów i auto bedzie chciało tak jakby ruszyc czyli synchronizator ok
MichalRBB - 02-09-2018, 21:37
Dobrze rozumiem, że na postoju przy włączonym silniku z luzu mam wrzucać gałkę na każdy bieg? Nigdy nie miałem takiego problemu i nie wiem jak dokładnie to robić
milo - 03-09-2018, 15:03
MichalRBB napisał/a: | na postoju przy włączonym silniku z luzu mam wrzucać gałkę na każdy bieg? |
Nie wrzucać tylko próbowac do lekkiego oporu
MichalRBB - 03-09-2018, 15:33
Już wiem, bo dzisiaj rano w Corolli sprawdzałem. Jutro jadę i zobaczę co w trawie piszczy. Dzięki wielkie za pomoc i pozdrawiam.
grzesiopol - 03-09-2018, 15:57
Możesz sprawdzać lub nie, jeżeli jesteś zainteresowana tym samochodem, to negocjuj cenę, zobacz ile kosztuje używka skrzynia, spytaj jakiegoś mechanika ile by kosztowała wymiana i negocjuj o koszty naprawy.
Miałem podobne objawy, z tym, że nie było to zbyt uciążliwe i nie było to na stale.
Przyczyny mogą być dwie albo jakieś drobinki dostały się do mechanizmu i przeszkadzają lub niestety "wyrobił się" synchronizator lub ten wybierak co jest przy skrzyni, nie rozbierałem tego ale mechanik mi mówił, że to jest jakiś plastik, więc wiadomo szybciej się zużywa.
Tak przy okazji to raczej obstawiałbym wybierak ten co jest na skrzyni niż sam synchronizator, zobacz ewentualnie jak wchodzi trójka z czwórki, czyli z dwójki wrzucasz czwórkę i potem na trójkę.
W każdym razie rozważ zakup jeżeli sprzedający będzie w stanie ci obniżyć cenę i to w zakresie zakupu lub naprawy skrzyni. W innym przypadku niech zrobi sobie sam a ty zrezygnuj.
MichalRBB - 04-09-2018, 20:27
Witam ponownie, dziękuję za pomoc w tym temacie, okazuje się, że skrzynia jest w pełni sprawna tylko zostało wyrobione przyzwyczajenie do Corolli E11, gdzie skrzynia się diametralnie różni od Lancerka. Chciałbym się zapytać jeszcze tylko o olej do silnika i do skrzyni biegów (wybór tylko z Millers/Liqui Moly/Valvoline/Motul) jaki jest polecany przez Was. Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam serdecznie
Yooauth - 12-09-2018, 04:35
Lancer GTS 2.0 KAT 2008 r.
156 km 112 KW
VIN: JA3AU86U58U022757
kraj pochodzenia: USA
automat
Przymierzam się do wymiany oleju w skrzyni biegów. Polecicie coś w okolicach Warszawy?
Jaki to może być koszt?
Bizi78 - 12-09-2018, 08:50
Yooauth napisał/a: | Polecicie coś w okolicach Warszawy? |
Ale olej czy zakład .
|
|
|