To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Spryskiwacze reflektorów, szyby przedniej i tylnej.

tokyo - 20-11-2017, 23:09

w skrzynce bezpiecznikowej pod maska jest na dekielku ikona spryskiwacza reflektorow
okta7 - 31-07-2018, 15:57

Lestat napisał/a:
Miałem cos podobnego w innym samochodzie - uszkodzony wezyk doprowadzajacy plyn do tylnego spryskiwacza ;-) zorientowalem sie jak mi na glowe zaczelo kapac :-) Ciekawe w tym przypadku jest to ze plyn nie dotarl do przednich spryskiwaczy a przeciez od zbiornika przewod leci tylko przez komore silnika (czy moze leci wewnatrz auta) to jesli tam bylyby gdzies pekniety to powinna zostac plama na drodze...

Hej,

jak to na głowę? rurki idą podsufitką na tył?

U mnie nie leci ani z przednich ani z tylnego spryskiwacza. Z przodu sciagnalem nawet rurkę z łącznika przy zawiasie maski, ale nie wypycha płynu przy wlączaniu spryskiwacza.

Pytanie: Czy pompkę słychac dosyć wyrażnie? czy jest ona umiejscowione w okolicach zbiornika? Zaczynam podjrewać, że to może ona nie działa, bo z tej okolicy słabo słychać.

Płyn zdaje się ubywać, ale nie widzę plamy nigdzie. To też dziwne. W bagazniku nie znalalem mokrego.

lilbee - 18-09-2018, 21:45

cześć, nie działają mi spryskiwacze przód/tył. Nie słyszę pracy pompki ale kupiłam autko z niedziałającymi więc nie wiem jaki ma być prawidłowy dźwięk, płyn nie wycieka. Wycieraczki działają. Czy jest jakiś bezpiecznik odpowiedzialny tylko za spryskiwacze który mógł się wypalić? Czy jest jeden z wycieraczkami i skoro one działają to na pewno pompka?
Dzięki z góry za odpowiedź.

Robert_N - 20-09-2018, 10:22

Ja miałem dokładnie tak samo miesiąc temu. Spryskiwacze przód/tył nie działały a wycieraczki działały. Od razu padło na pompkę, jak wyciągnąłem to wyglądała dramatycznie. Wymieniłem pompkę i wszystko działa. Pompkę masz z prawej strony od strony nadkola, wystarczy nadkole przy zderzaku rozpiąć i zobaczysz zbiornik z pompką. Wymiana bardzo prosta.
Kolo0912 - 27-10-2018, 20:06
Temat postu: Problem z spryskiwaczami
Witam mam problem w moim lancerze z spryskiwazami przedniej szyby (auto to sedan) wycieraczki pracują natomiast pompa nie działa posiadam egzemplarz z ksenony mi i tam spryskiwacze działają i tu zwracam się z pytaniem 1.czy pompka zasila ksenony i szybę 2.jak sprawdzić czy to napewno pompka jest przyczyną braku spryskiwaczy.Pozdrawiam i proszę o jak najszybsza odpowiedz
Bizi78 - 27-10-2018, 21:36

Kolo0912 napisał/a:
1.czy pompka zasila ksenony i szybę

Są dwie osobne.

Kolo0912 napisał/a:
2.jak sprawdzić czy to napewno pompka jest przyczyną braku spryskiwaczy.

Podpiąć na krótko.

Tequs88 - 11-03-2019, 19:52

Dzień dobry, niestety podczas parkowania ostatnio uszkodziłam zaślepkę spryskiwacza reflektora Mitsubishi Lancer sportback rocznik 2008 czy ktoś może się orientuje w jaki sposób się je demontuje i jaki jest numer oryginalnej części ?
Grzegorz42 - 11-03-2019, 20:22

Tequs88, tu masz schemat z numerami części:

miśko1977 - 11-03-2019, 20:40

https://allegro.pl/listing?string=MITSUBISHI%20LANCER%20ZA%C5%9ALEPKA%20SPRYSKIWACZA&order=m&bmatch=baseline-cl-n-dict-sort-sqm-aut-1-2-0131
Tequs88 - 14-03-2019, 16:48

Dziękuję bardzo!
princeflejm - 03-09-2019, 14:27

Hej Wszystkim :)
Mam taką małą zagwozdkę i kilka pytań.
1. Czy wiecie może jak aktywować automatyczne spryskiwanie szyby przedniej ? Chodzi mi o opcje, że gdy krótko pociągnę za manetkę od spryskiwacza szyba automatycznie zostanie spryskana kilkakrotnie a wycieraczki zaczną ją myć.
2. Po spryskaniu szyby wycieraczka powinna ruszyć kilka razy zatrzymać się a po około 6-10 sekundach ruszyć jeszcze raz.
Wiem, że jest taka możliwość ponieważ w lancerze mojego brata tak to właśnie działa.

Obecnie u mnie jest tak że krótkie pociągnięcie powoduje krótkie spryskanie i wycieraczka rusza 1 raz a dłuższe pociągnięcie powoduje dłuższe spryskanie oraz kilkukrotne przetarcie szyby i to koniec później po kilku sekundach już nic się nie dzieje.
Dodam. że mam MMCS'a u siebie w Lancerze natomiast nie znalazłem tam opcji która pozwoli mi to przestawić. :)

Dziękuję za pomoc :)

[ Dodano: 08-09-2019, 17:44 ]
Chyba już nigdy się nie dowiem jak to zrobić :(

tyku - 08-09-2019, 18:12

princeflejm, W MMCS masz ustawienia:
- przerywana praca wycieraczek szyby przedniej
- wycieraczki zsynchronizowane ze spryskiwaczami
- przerywana praca wycieraczki szyby tylnej
- ciągła praca wycieraczki szyby tylnej
http://www.mitsuguide.com...een_washer.html
Wszystko jest opisane w instrukcji obsługi pojazdu i instrukcji MMCS
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=44275
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=31897
:roll:

kris692 - 08-09-2019, 21:30
Temat postu: światła lancer ksenon
Witam moje zapytanie to którym przyciskiem załączam spryskiwacze świateł i jak to jest uwarunkowane /Lancer 2010
z góry dzięki

tyku - 08-09-2019, 21:52

kris692, Wszystkiego się dowiesz czytając instrukcję obsługi pojazdu.
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=44275

HUGIO - 05-11-2019, 20:05

Orientuje się ktoś może, czy korek zbiorniczka płynu do spryskiwaczy z Outlandera / ASXa podejdzie do Lancera 1.8? Wg numerów do Lancera jest 8260A164 (biała pokrywka, czarny bagnet) - którego nigdzie nie mogę znaleźć w internecie (w Polsce), natomiast jest sporo 8260A274 i 8260A096 (biała pokrywka, biały bagnet) - które czasami w opisach mają, że są do Lancera, ale już 2.0.