Nasze Miśki - Patrykowa Sigma
wojtas - 03-12-2013, 20:05
Nie, chodzi mi o pierścienie tłoków, a dokładnie o cały komplet.
mazda10000 - 03-12-2013, 20:07
Apropos - jak na podstawie zdjęć oceniacie stan gładzi - pytam szczerze, bo nie mam pojęcia. Pamiętam jak kiedyś rozbierałem z ojcem silnik w Polonezie i palcem dało się wyczuć próg, ale nie było szans żeby oko to wychwyciło i rzeczoznawca (silnik uszkodzili w warsztacie i zbieraliśmy dokumentację do tej sprawy) stwierdził, że w sumie silnik nie był jeszcze zły
lukasz12 - 03-12-2013, 23:14
A to masz silniki od Galanta VR4?
Myślalem, że masz już 2 silniki od 3000GT VR4
A przy okazji wydaje mi się, że znowu wielkich przeróbek budy nie byłoby trzeba. Raczej lepiej przerobić mocowania silnika i kolektor i drobiazgi żeby silnik od EC obrócić i dać jak w Sigmie tj. rozrząd po lewej stronie komory silnika.
lukasz12 - 03-12-2013, 23:19
mazda10000 napisał/a: | Apropos - jak na podstawie zdjęć oceniacie stan gładzi - pytam szczerze, bo nie mam pojęcia. Pamiętam jak kiedyś rozbierałem z ojcem silnik w Polonezie i palcem dało się wyczuć próg, ale nie było szans żeby oko to wychwyciło i rzeczoznawca (silnik uszkodzili w warsztacie i zbieraliśmy dokumentację do tej sprawy) stwierdził, że w sumie silnik nie był jeszcze zły |
Na gładziach jest taki wzór, od tzw. honowania cylindrów. [http://pl.wikipedia.org/wiki/Honowanie]
lukasz12 - 03-12-2013, 23:22
szpala85 napisał/a: |
sąsiad jest w szoku że ten silnik ma 22 lata ... mówi że nie widać po nim śladów jakiegokolwiek zmęczenia .. wszystko się świeci ..... zero jakiś przetarć
|
I to jest najlepsze świadectwo dla kunsztu inżynieryjnego, którym kiedyś ta firma się szczyciła.
Szkoda, że muszę używać formy przeszłej...
szpala85 - 04-12-2013, 00:02
wojtas, to nie hehe nie będę tego zaczepiał ... sąsiad powiedział że po kolorze komory spalania widać że silnik nie bierze oleju ma idealne spalanie benzyny i nie widać jakiś śladów przecieków ...
nawet popychacze jak wyjmowałem to elegancko gładko chodzą nie widać śladów zużycia ... naprawię to co zepsułem i niech sigma ożyje ...
naprawde pomimo to że miała bagno zamiast oleju wszystko wygląda idealnie ... może to i lepiej że polak nie zmieniał oleju bo pewnie wszystko było by już wytarte ..
jutro znaczy dzisiaj zdejmę drugą głowicę , zawiozę i niech ja rozbiera wtedy będę wiedział jakie części muszę zamówić
potem tylko flaszeczka , poczyścimy wydechowe z nagaru , i składamy wszystko do kupy
szpala85 - 04-12-2013, 00:06
btw. dzisiaj zamówiłem świeczki : NGK PFR6J-11
te co miałem już były zajechane
a były to champion RC8PYP
szpala85 - 04-12-2013, 16:47
druga głowica wyjęta i też poszły zawory dolotowe :
Wszyc - 04-12-2013, 22:54
lukasz12 napisał/a: | A przy okazji wydaje mi się, że znowu wielkich przeróbek budy nie byłoby trzeba. Raczej lepiej przerobić mocowania silnika i kolektor i drobiazgi żeby silnik od EC obrócić i dać jak w Sigmie tj. rozrząd po lewej stronie komory silnika. |
Taka masa przeróbek że masakra chyba wszystko co tylko możliwe do przeróbki nawet pas przedni sie nie uchowa od małych zmian jak mocowanie belki która idzie po silnikiem
lukasz12 - 04-12-2013, 23:32
Wszyc napisał/a: | lukasz12 napisał/a: | A przy okazji wydaje mi się, że znowu wielkich przeróbek budy nie byłoby trzeba. Raczej lepiej przerobić mocowania silnika i kolektor i drobiazgi żeby silnik od EC obrócić i dać jak w Sigmie tj. rozrząd po lewej stronie komory silnika. |
Taka masa przeróbek że masakra chyba wszystko co tylko możliwe do przeróbki nawet pas przedni sie nie uchowa od małych zmian jak mocowanie belki która idzie po silnikiem |
To jak chłopaki wsadziły 6A12 z FTO do E54A ?? Tam też silnik ma rozrząd po lewej...
szpala85 - 07-12-2013, 17:52
tak więc .. zawory zamówione u Łukasza
uszczelki pod głowicę ,od pokrywy zaworów i uszczelniacze zaworowe też będą niebawem
następny tydzień ... będziemy składać głowice ... i potem przystępuję do wrzucania głowic spowrotem na swoje miejsce
mazda10000 - 07-12-2013, 18:48
Powiedz mi czy są dostępne w ludzkiej cenie śruby głowicy?
Wszyc - 07-12-2013, 18:49
lukasz12 napisał/a: | To jak chłopaki wsadziły 6A12 z FTO do E54A ?? Tam też silnik ma rozrząd po lewej... |
Normalnie odwracasz silnik z FTO o 180 stopni przednia głowica na tył tylna na przód i jeździ Arek tak zrobił przecież u siebie
szpala85 - 07-12-2013, 20:08
mazda10000, a nie masz starych śrub ?
bo jak nowe widziałem to kosztują hehe
mazda10000 - 07-12-2013, 20:11
Nie, teraz teoretyzuję. Ale mój kumpel z samochodówki twierdzi, że powinno się się śruby wymieniać przy ściąganiu głowicy, bo stare się rozciągają itd.
|
|
|