To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Czarna Bestia by bialy jay-z

sampler - 07-09-2015, 14:04

Tu jest nawet FAQ odnośnie płynów
Tomek - 07-09-2015, 20:52

Cytat:
5,5 roku temu dynagel byl zielony i moj tez na nim jezdzil. Po zmianie na wersję różową czeka mnie wymiana pompy bo zaczeła puszczać

5,5 roku temu lałem różowy
do Galanta i do Colta

jakie i ile przypadków znasz, kiedy różowy Dynagel zaszkodził Galantowi
pytam, bom ciekawy

bialyjayz - 08-09-2015, 00:57

booohal napisał/a:
Pomyśl jeszcze nad AR9100 Na pewno do skrzyni.

a co to? :?:

booohal - 08-09-2015, 13:54

Modyfikuje tarcie + podnosi TBN.
Poczytaj na forach opinie bo w ulotce to wiadomo, że wszystko słodko-pierdząco jest napisane :) ;)
79zł, a zużycie skrzyni będzie sporo mniejsze. Jak znajdę test to Ci podam gdzie badane były zawartości żelaza i aluminium z zastosowaniem AR9100, bez niego na tym samym oleju i bez niego na słabszym oleju.

Marcino - 08-09-2015, 14:01

booohal napisał/a:
Modyfikuje tarcie + podnosi TBN.
Poczytaj na forach opinie bo w ulotce to wiadomo, że wszystko słodko-pierdząco jest napisane :) ;)
79zł, a zużycie skrzyni będzie sporo mniejsze. Jak znajdę test to Ci podam gdzie badane były zawartości żelaza i aluminium z zastosowaniem AR9100, bez niego na tym samym oleju i bez niego na słabszym oleju.

Ja bym nie ryzykował do skrzyni gdzie są synchronizatory.... i to jeszcze pewnie z mosiądzem:). Przecież u nas nawet GL-5 nie można wlewać.
Wg mnie ten AR9100 to się nadaje do silnika...
http://www.oilspa.pl/archoil-ar9100/

booohal - 08-09-2015, 14:11

O silnika, skrzyń przede wszystkim.
W czym przeszkadzają synchro?

bialyjayz - 09-09-2015, 01:31

booohal napisał/a:

czyli to taki uszlachetniacz, dodatek do skrzyń biegów?
Bo jeśli sam olej to mam zalane takie coś: http://motorsport.2brally.pl/pl/mt-90.html

Marcino - 09-09-2015, 08:14

booohal napisał/a:
W czym przeszkadzają synchro?

Może zareagować z materiałem synchronizatora i szybko go degradować, a dodatkowo zmiejszając tarcie pomiedzy pierścieniem a strozkiem ciernym może obniżyć skuteczność synchrnizacji i biegi będą ciezko wchodzić.
Wg mnie nie ma sensu tego stosować bo koła w skrzyni przezyją, a przeciez łożysk to nie naprawi.

booohal - 09-09-2015, 08:31

U mnie wszystko chodzi idealnie. Nie przypuszczałem, że manual może tak płynnie zmieniać biegi. Sprawdzałem przepinanie z różnych biegów, bardzo szybko, i zawsze wchodziły w punkt biegi bez zająknięcia.
A jeżeli można obniżyć zużycie mechaniczne skrzyni to czemu nie...?
Wątpię, żeby cokolwiek zawartego w AR9100 mogło zaszkodzić synchro ale aż tak się nie zagłębiałem żeby dać sobie coś uciąć, że tak nie będzie ;)

bialyjayz - 16-09-2015, 22:50

Nie widzę tematu na forum to napiszę u siebie. Jak czyścić, zapezpieczać filtr powietrza K&N? w ubiegłym roku zakupiłem jakieś specyfiki koszt ok. 30( spray do zabezpieczenia + preparat do mycia jakiś) niestety gdzieś mi się to zapodziało. Pytanko czy można w jakiś inny sposób to potraktować?
Tomek - 29-03-2016, 05:16

Jakiś update?
Ile to ma już nalatane?
Nie chcesz sprzedać?

bialyjayz - 29-03-2016, 13:15

Cytat:

Jakiś update?
Ile to ma już nalatane?
Nie chcesz sprzedać?

dużo się działo i robiło :) , tylko ciągle nie mogę znaleźć czasu na opisanie tego wszystkiego, aktualnie 290tysi :) i licznik ciągle bije, na weekend postaram się opisać, co tam słychać :)
sprzedać raczej nie chyba, że jakaś klarowna propozycja padnie, w dziale sprzedam założyłem temat że zamieniłbym na kombii w tiptronic, jak masz jakiś podbijaj śmiało :P

RE_man - 29-03-2016, 20:15

bialyjayz jak patrze na twojego gala, mam ochotę zapytać tylko "za ile oddasz?" , wymarzony gal w zasięgu ręki, ale niestety jeszcze CJ nie sprzedana i jeszcze trochę się odwlecze ten moment.
bialyjayz - 08-07-2016, 10:20

Ostatnia aktualizacja 10 miesięcy temu napiszę dla przyszłego pokolenia bo być może to ostatni post w tym temacie :cry: ......
Auto żyje i jeźdźi to mnie cieszy, o wyglądzie jak zwykle ......jakie to jest piękne :shock: dalej się nim jaram tyle napisze.

- październik 2015;wpadły na tył sprężyny Eibach, wkurzało mnie gdy miałem pasażerów na tyle koła chowały się w nadkola do połowy opony, po wymianie lepiej---zużycie materiału dało o sobie znać

- grudzień 2015; nowa lampa przednia, przy deszczowej pogodzie zaczynała zachodzić parą co bardzo raziło mnie w oczy, wyglądał jak upośledzony cyklop, teraz znów odzyskał urok :)

- marzec 2016; po zimie na przód wlazły świeżutkie Nokiany Line 205/50, teraz calutki rok jestem pod opieką "finlandii", zaufałem im w zimę, nie zawiodły mnie i w lato, w deszczu przyznam spisują się idealne, wręcz mam wrażenie, że przy lekkiej mrzawce lepiej kleją się do asfaltu niż gdy jest sucho i grzeje słońce, szczerze polecam tego producenta

-lipiec 2016; ostatnio nad ranem zastałem pedał sprzęgła, w podłodze nie zastanawiając się zbyt długo pojechaliśmy na warsztat, i tak został wymieniony wysprzęglik za śmieszne pieniądze 40zł, niestety jego wymiana wiązała się z odpowietrzeniem sprzęgła co już takie tanie nie było, jednak warto, sprzęgło bierze wyżej, biegi przez to wchodzą łatwiej nawet kulejąca dwójka wchodzi lżej, aczkolwiek do ideału jej sporo brakuje, jednak w tej sytuacji pomoże tylko wymiana synchronizatora....co pozostawiam dla przyszłego właściciela, no chyba że dalej będe ja nim jeździł co bym się bardzo nie obraził.....inaczej widzi to moja żona i nowy członek rodziny który niedawno przyszedł na świat :)

tak,tak dziecko i jego nieszczęsny wózek który niechce się zmieścić do bagażnika...jestem zły bo wiadomo z czym to się wiąże :cry:
niewiem czy przeżyje te rozstanie... najgorsze jest to, że niema już takich pięknych aut jak Galant..

Teraz trochę powrócę do tematu: oczywiście Bestia to jest Bestia jej spalanie zadziwia, na tą chwilę na motostacie mam jedno z najniższych spalań, a emerytem na drodze zdecydowanie nie jestem, jak mam kogo wyprzedzić do wyprzedzam :D aż do momentu gdy jestem na przodzie peletonu :p biorąc pod uwagę ceny gazu, naprawdę za śmieszne pieniądze robię 100km... Co do instalacji jest regularnie serwisowana, sprawuję się super nie będę ściemniać, że nie czuć różnicy między lpg a pb bo czuć, ale mocy i przy lpg wystarcza.
Silnik już po raz 3-ci zalewam LiquiMoly 5w40 high tech, zważywszy że popychacze dają o sobie znać jest to najlepszy olej dla nich.
Dalej mam problem z uszczelką pod korkiem wlewu oleju, poci się spod niej przez co oleju idzie nieco więcej, myśle że zastosowanie dodatkowej drugiej uszczelki rozwiąże problem, sam nowy korek z uszczelką niestety nie rozwiązuje problemu.

Na budziki prawie 296 tys. w tym 51tys. przejechane przezemnie, nie wiem czy uda mi nim się dobić do 300tys. bo jestem zmuszony zmienić Bestię na coś w kombi i nie będzie to Galant.
Zainteresowanych kupnem zapraszam do dyskusji :)
Na dzień dzisiejszy to tyle, dawno nie pisałem tyle dlatego przepraszam za styl tego postu.

Sunderland86 - 08-07-2016, 10:26

bialyjayz napisał/a:
nowy członek rodziny który niedawno przyszedł na świat :)

Gratulacje, niech się zdrowo chowa :)