Nasze Miśki - Pajero PININ
cezare - 06-09-2014, 18:32 Temat postu: jeszcze tylko ogarnąć silnik blacha zrobiona na zero .. całość...
poprawiono progi na zero ..
kapcie - General Graber AT2 - dzień wcześniej zbieżność..
Myty dzień przed wyjazdem - tu następnego dnia po pierwszych 150km na miejscu - rejony ochotnicy górnej.
sla - 06-09-2014, 19:47
Wygląda pięknie
cezare - 07-09-2014, 09:27 Temat postu: DROGA PRZEZ MĘKĘ to widoki z prac blacharskich po 14 niach - całość wyprowadzenia tego do zera
trwała dokładnie miesiac i 2 tygodnie.. już z konserwacją.
cezare - 07-09-2014, 09:41 Temat postu: udźwiękowienie maty wygłuszające bitumiczne grube
głośniki JBL z tweet'ami - musiałem dokupić dystanse MDF - bo głośniki oryginalne są zespolone, takze żaden standardowy głośnik ot tak nie pasuje. całosć radzę robić przy opuszczonej szybie - żeby się nie okazało że nam haczy o tył głosnika . dobrze jest przed naklejeniem mat bitumicznych zadbać o izolację od kleju cięgieł klamki wewnętrznej - inaczej się bedzie skutecznie przyklejać .;)
dokupię jeszcze tych mat wygłuszajacych - w tym roku jeszcze wygłuszę nadkola tylne.
cezare - 07-09-2014, 10:05 Temat postu: woda wewnątrz kabiny Dach ma niefortunną przypadłość - jego zgrzewy zabezpieczono masą bitumiczną, która z upływem lat po prostu straciła swoje wlaściwości .. całość rantów musiałem wyczyścić do zera po obydwu stronach, następnie zagruntowałem 3 warstwami preparatu antykorozyjnego na bazie żywic chemoutwardzalnych, na to poszła już bogata warstwa nowej masy bitumicznej tym razem dekarskiej bezbarwnej o przedłużonej wytrzymałości .. na fotkach widać jak bardzo nasiąknięta była sama oryginalna szpachla .. już zwietrzała, nasiąknięta wodą.. na szczescie lato tego roku dało nam parę dni na prawdę wysokich temperatur - całość obie strony zrobiłem w dzień .. same przerwy między wartswami chemoutwardzalnych preparatów na bazie żywic - 2 godziny ... warstwy 3 na stronę.. na całosci rantów - czyli tam gdzie się jesszcze nie lało - na pewno sie długo nie bedzie lało..
wymieniłem też przednia szybę na nową - tak dla spokojności .. wraz z kompletem uszczelek zewnętrznych ( też nowe )
Tomii - 07-09-2014, 18:40
super, lubię oglądać takie odbudowy. Jaki koszt z ciekawości ?
cezare - 07-09-2014, 20:34
Tomii napisał/a: | super, lubię oglądać takie odbudowy. Jaki koszt z ciekawości ? |
bardzo trudno powiedzieć, niestety zależy to od stanu ... ja niestety trafiłem na egzemplarz z przejściami - zadbany - ale nie z lekkim życiem ... był uczciwie skatowany jak na ten rocznik..
Druga sprawa to ilość błedów moich przy zakupie części .... czy wreszcie przypadków takich jak wymiana szyby z przodu bo leje, a jednak nie lało przez szybę...
madź - 08-09-2014, 11:58
Wysłałam Ci wiadomość w sprawie silnika. Znam dobrego specjalistę, który podjąłby się tego w Twoim województwie. Serwisujemy u niego GTO, a kawałek jednak trzeba dojechać (75km w jedną stronę).
cezare - 08-09-2014, 12:16
madź napisał/a: | Wysłałam Ci wiadomość w sprawie silnika. Znam dobrego specjalistę, który podjąłby się tego w Twoim województwie. Serwisujemy u niego GTO, a kawałek jednak trzeba dojechać (75km w jedną stronę). |
śliczne dzięki - 75km .... warto !!!!...
a nawet nie - wg googlemaps
53,6 km Przy obecnym ruchu: 55 min
cezare - 01-10-2014, 10:56 Temat postu: pytanie o popychacze witam, mam do was pytanie - popychacze zaworowe 1,8 GDI
czy trzeba pasek rozrządu ściągać ? do wymiany popychaczy ?
czy jest możliwość to zrobić bez ściągania paska ?
pytani ważne bo to czasowo inaczej wychodzi ..
jak demontaż paska = demontaż chłodnicy ..+ nowy pasek oczywiście.
madź - 01-10-2014, 14:20
Pytanie: "czy warto?"...
Kilka osób z tego forum się nacięło - wymieniło popychacze, komplet (a to tani biznes nie jest). Przejechało kilka tysięcy kilometrów i... ZACZĘŁO CYKAĆ.
Lepiej odłożyć te pieniążki i wymienić popychacze w... 2.5V6 z Galanta.
cezare - 01-10-2014, 14:58
madź napisał/a: | Pytanie: "czy warto?"...
Kilka osób z tego forum się nacięło - wymieniło popychacze, komplet (a to tani biznes nie jest). Przejechało kilka tysięcy kilometrów i... ZACZĘŁO CYKAĆ.
Lepiej odłożyć te pieniążki i wymienić popychacze w... 2.5V6 z Galanta. |
byłem czekałem na kontakt - nie wsadzisz .. w pininie jest wzdłużnie silnik montowany - to nie auto na ramie.. gość pomierzył polookał pocmokał pokiwal głową i do dziś czekam na info z jego strony ... miejsca jak się okazało nie za wiele ... gdyby to jeszcze było na ramie - można by było spawać łapy na styk jak trzeba ... a tak ? to zamotka .. gość rzeczywiście wygląda na ogarniętego w tym czym się zajmuje - z 3000GT nie wejdzie - mierzyli ... - jedynie jak zobaczył mój GDI to oczka miał jak spodki i zaczęła się klasyczna miganka "nie wiem, nie wiem... może ... chyba... " facet dobry dla tunerów, na 100% - ale ja tylko chce normalny silnik do pinina ..
wymiana popychaczy nie zabija - zależy gdzie się kupuje części .. mi się udało za komplet oryginałów dać 340 pln - uszczelka pod klawiaturke 50 pln, dolot podobnie ...zalałem go preparatem wynes'a do czyszczenia z nagaru - obecnie olej po 1k km jest czarny jak smoła .. na bank będę jeszcze sprawdzał ciśnienie na pompie oleju .. wybadałem że pompa oleju jak siada to na wolnych obrotach popychacze nie dostają tyle oliwy ile trzeba stąd nie są w stanie kasować luzów.. na wysokich obrotach pompa dostaje kopa - i się robi ciszej ... NIE U MNIE - mój już do odcinki leci z brzmieniem CIVICA na VTEC'u ... tylko że czytałem ze takie brzmienie to właśnie początek końca więc dożynam gada z uśmiechem na ustach .. bo to jego wysokość Pinin na terenowych AT'kach to prawdziwe auto z pierwszeństwem przejazdu .. plaszczaki uciekają na pobocza na wąskich drogach ... I DOBRZE bo to nie hamuje ..
za namową pana Szultza ze Skoczowa ( b.dobre opinie ) i po licznych z nim rozmowach dowiedziałem się że ten silnik po prostu musi być katowany - bo przy zmułach nagar się nie nie wypali ... no mi 2x takich rzeczy się nie mówi .. więc dostał konkretnie na autostradowych i pomimo wieku katalogowe Maximum zostało osiągnięte ... i trzymane z 20km .. i powiem że wygląda jakby mu to rzeczywiście służyło ...
max w poniedziałek zabieram się za toto - przy okazji już wyczyszczę dolot z nagaru, wstawię nową rurę egr'a z egr'em bo mam ( kupiłem na allegro 3 godzinki czyściłem - jest na zero ) ..może mi się pierwszy raz kontrolka ECO GDI zapali - bo jak się okazało ma związek właśnie z EGR'em - jak jest zanagarowany i grzybek wisi .. nici z ECO - i temperatura silnika wyższa.. bo nie poto egr ma obieg z chłodnicy żeby robić cieplej tylko zimniej .. co zabezpiecza silnik przed przegrzaniem ..
dostanie więc płukankę STP na 15 minut, następnie po ostygnięciu poleje się nafta 5 litrów by to jeszcze przemyła .. i jazda z robotą .. .. olej 0w40 kupiony... całość kosztów może max 1k pln więc nie ma tragedii..
Bartekkita - 01-10-2014, 23:11
Szkoda, ze 6A13 nie wypaliło póki co
A moze 2.0 V6?
mkm - 01-10-2014, 23:51
cezare napisał/a: | gość pomierzył polookał pocmokał pokiwal głową i do dziś czekam na info z jego strony ... |
eeee to widzę fachman "pełnom gembom" jak nawet z 3000-ki mierzył.
Rozwalają mnie tacy fachowcy - nawet jak Ci napisze, że coś "domierzy" to omijaj chłopa z daleka... i nie słuchaj tak chorych pomysłów.
"Podwójnej świni" nie proponował?
cezare, nie kombinuj
kisian - 02-10-2014, 09:56
Ja bym tam na twoim miejscu Cezare przymierzył 2,0 lub 2,4 z galanta. Chyba będzie najmniej problemów bo 2,0GDI tam pakowali.
|
|
|