Nasze Miśki - Ele-Galant-cik by Wajcheusz.
promatti - 09-04-2014, 07:09
Ooouu faktycznie to zdjęcie lepiej prezentuje felgi
Wajcheusz - 14-04-2014, 22:36
Dziś wymienione 2 elementy i założony 3-ci.
Wymienione: kopułka i palec
Założona osłona pod silnik - W KOŃCU!
Teraz to już nie Ele-galancik, teraz to SZATAN we wcieleniu pojazdu.
Szukam całego dedykowanego wydechu, np ULTER-a, ale nie tylko końcowego, tylko całości.
Spotkaliście się już z takimi?
Tomii - 15-04-2014, 09:00
Wajcheusz napisał/a: |
Szukam całego dedykowanego wydechu, np ULTER-a, ale nie tylko końcowego, tylko całości.
Spotkaliście się już z takimi? |
Nie ma czegoś takiego, jest tylko końcowy. Ale zadzwoń do Ultera, pewnie podejmą się wyzwania
promatti - 15-04-2014, 18:57
Chyba w dziale technicznym ktoś się chwalił dedykowanym wydechem stworzonym przez Ulter'a do Galanta, trzeba by poszukać...
Wajcheusz - 15-04-2014, 22:32
Chyba wydech poszczeka - narazie tylko.
Pytanie, czy ta klapa będzie pasować Plug&Play?
Wiem, że zamek do przełożenia, i lampy do sprawdzenia czy wszystkie będą - ew. z całą wiązką.
Pytanie tylko czy będzie pasować w zderzak NIE legnumowy, tak jak jest, odkręcam - maluje - przykręcam,
przekręcam co trzeba i będzie OK??
robertdg - 15-04-2014, 22:37
Nie pasuje P&P wymagany komplet plus przeróbka mocowań lamp
sveno - 15-04-2014, 22:54
Wajcheusz, cały tył do przeszczepienia plus dołożenie światła przeciwmgielnego w zderzak Legnumowy. Zapytaj kolegę danino88 on niedawno robił takiego przeszczepa Julce
Wajcheusz - 15-04-2014, 23:08
Wiem, nie wolno ale nosz kurcze blade typowa (cztery litery),
Tył Legnumka tak mi się podoba, że normalnie nie do opowiedzenia ...
echhh
Wajcheusz - 20-05-2014, 09:50
Po 1. We wtorek 13 pewna Pani wjechała mi w przedni zderzak - na szczęści zostawiła karteczkę ...
Po 2. od środy byłem w Olsztynie na Juwenaliach - MEDYK
Jak by co: Parada wydziałów UWM - KORTOWIADA 2014: http://youtu.be/PHW0dYxofUo?t=14m20s
Na filmie widać jak Gal prezentuje się na felunku
Sunderland86 - 20-05-2014, 11:15
Wajcheusz napisał/a: | od środy byłem w Olsztynie na Juwenaliach |
Trzeba było wcześniej pisać to by się może jakiego spota zorganizowało
Torp12 - 20-05-2014, 11:21
Wajcheusz napisał/a: |
Na filmie widać jak Gal prezentuje się na felunku |
Kozacko:) Prawie jakby miał spinery
Wajcheusz - 27-07-2014, 14:24
W zeszły piątek padło łożysko od sprzęgła klimy, w sumie nie tyle padło, co się zatrzymało.
Oczywiście pasek 6PK sie zerwał, ale zerwał się dokładnie poprzecznie do rowków.
Jak wyszło później, łożysko Stop, cewka spalona, koło pasowe pod wpływem temp. się odkształciło, wiec zakwalifikowane do wymiany całe sprzęgło.
Sprężarka MSC90C
Łożysko jakie tam siedzi ma wym:
wewn: 35mm
zewn: 50mm
szer: 20mm
Łożysko dwurzędowe 2RS
Koło pasowe 102mm nie do dostania nowe.
Ostatecznie padło na wymianę na sprzęgło CA-510 - 97mm
http://euro-klima.pl/ca510-sprzeglo-kompletne.html
Cena: 272,51 PLN brutto.
Zawsze to lepiej niż kupić używane w nie wiadomo jakim stanie,
Dowiedziałem się, że częstym powodem padania sprężarek, jest luz wzdłużny na wale sprężarki.
Moja sprawdzona, na szczęście nie wykazuje takiego problemu.
P.S. Nowa sprężarka MSC90C z kołem 94mm to wydatek rzędu 980 zł brutto.
Pasek 6PK1060 według mojego mechanika powinien pasować, nie będzie trzeba wymieniać.
Na chwilę obecną mam założone stare koło pasowe z nowym łożyskiem, więc wspomaganie jest.
Wyszło mi, że 102-97= 5mmx3,14=~15,7mm, także pomyślimy nad paskiem 6PK1050, albo 1045
We wtorek montaż sprzęgła.
A przy okazji ostatniej wizyty u mechaniora wymiana końcówek i drążków kierowniczych, no i zbieżność,
dowiedziałem się, że kąty są prawidłowe, a jedynie wyprzedzenie jest 3,5-4, wiec po pewnej dziurze już na nowych felach został ślad, o dziwo i na szczęście na felunku nie odczuwam bicia ani innych podobnych.
Jak dobrze pójdzie, to w sierpniu miś idzie do blacharza i lakiernika.
Sunderland86, Pisałem w Olsztyńskich spotkaniach, ale było zero odzewu na spotkanie ...
sveno - 27-07-2014, 18:51
Wajcheusz napisał/a: | Wyszło mi, że 102-97= 5mmx3,14=~15,7mm, także pomyślimy nad paskiem 6PK1050, albo 1045 | źle to liczysz, bo policzyłeś o ile zmniejszył się obwód koła pasowego, długość paska zmniejszy się o około (zależy od kąta opasania) dwie długości różnicy promieni koła czyli 5mm a tyle spokojnie uzyskasz na napinaczu.
Wajcheusz napisał/a: | Cena: 272,51 PLN brutto.
Zawsze to lepiej niż kupić używane w nie wiadomo jakim stanie, | no nie wiem.... używaną całą pompę w dobrym stanie od sprawdzonego sprzedawcy dostaniesz za 100PLN
Wajcheusz - 31-07-2014, 19:31
Widzisz sveno, właśnie dlatego mój mechanik chce ode Mnie autko jak bym się pozbywał.
Używaną pompę w dobrym stanie - ale moja jest dobra, a łożysko może się w tej "nowej-starej" rozlecieć po tygodniu, może po miesiącu, może po roku, a może wcale, ale ja chce mieć pewność, że skoro już coś zmieniam, to jest to porządna część, a nie nie wiadomo co, w nie wiadomo jakim stanie.
Co do paska, to się z kolegą nie dogadaliśmy, on mierzył na zewnątrz obwodu paska, ja wewnątrz, więc wyszło, że to sprzęgło które kupiłem, jest DOKŁADNIE takim samym jakie było - paska nie zmienialiśmy.
Teraz czeka mnie wymiana tarcz i klocków z tyłu,
tak się zastanawiam czy coś lepszego? EBC Yellow Stuff? Czy coś gorszego Red stuff czy Green Stuff?
A może tarcze SP Performance Slotted? ale jakie klocki do tego? EBC?
albo Black Diamond Grooved 6? a może w ogóle na tył się nie przejmować i EBC Standard?
No i o jakich wtedy myśleć na przód?
major - 31-07-2014, 19:37
Wajcheusz napisał/a: | a może w ogóle na tył się nie przejmować i EBC Standard? |
zdecydowanie nie przejmował bym się tyłem i moim zdaniem pakowanie EBC Yellow i tarcze z wyższej półki to lekki przeroost formy nad treścią.
Lepiej tą kasę zainwestować w przód
|
|
|