To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - ! SREBRNA SIGMA ze Wschodu !

marycjusz - 03-03-2014, 10:47

No właśnie w tym rzecz, że olej jest prawie nowy, wymieniany z pół roku temu, także olej jest ok - z resztą widać nawet gołym okiem. Czyli trzeba się przyzwyczaić do tych szarpnięć :(
Zastanawiam się nad skombinowaniem manuala do niej... :)

angelos - 03-03-2014, 14:08

marycjusz napisał/a:
No właśnie w tym rzecz, że olej jest prawie nowy, wymieniany z pół roku temu, także olej jest ok - z resztą widać nawet gołym okiem. Czyli trzeba się przyzwyczaić do tych szarpnięć :(
Zastanawiam się nad skombinowaniem manuala do niej... :)

Nie chodzi o to czy olej jest nowy. Tylko czy spełnia parametry SP2. Jest różnica między nowym Hipolem i nowym Valvoline Maxlifem. Gdzie Hipol nie spełnia norm Mitsubishi a Valvoline Maxlife tak.

marycjusz - 03-03-2014, 14:54

angelos napisał/a:
Gdzie Hipol nie spełnia norm Mitshubishi a Valvoline Maxlife tak.

hmm ok, to olej w takim razie wymienię i zobaczymy co się będzie działo , a możecie podpowiedzieć dokładnie jaki olej do tej skrzyni byłby ok ?

W ogóle co do oleju silnika - mam na stanie 5L Motorcrafta 10w40 (przecież to tez dobry olej) - czy lepiej Valvolina zalać ?

angelos - 03-03-2014, 18:31

marycjusz napisał/a:
angelos napisał/a:
Gdzie Hipol nie spełnia norm Mitshubishi a Valvoline Maxlife tak.

hmm ok, to olej w takim razie wymienię i zobaczymy co się będzie działo , a możecie podpowiedzieć dokładnie jaki olej do tej skrzyni byłby ok ?

W ogóle co do oleju silnika - mam na stanie 5L Motorcrafta 10w40 (przecież to tez dobry olej) - czy lepiej Valvolina zalać ?

obie kwestie były już wielokrotnie poruszane na forum, wystarczy poszukać.

jacek11 - 04-03-2014, 03:33

marycjusz napisał/a:
mam na stanie 5L Motorcrafta 10w40

To zdaje się dedykowane do forda :wink:

marycjusz - 06-03-2014, 10:10

Coś z tą moją skrzynią jest nie tak. Wczoraj jadę sobie, (skrzynie mam włączoną na jazdę dynamiczną) , gaz do dechy bo chcę wyprzedzić szybko inne auto, a tu redukcja i nagle jakby bieg na chwilę wyskoczył, obroty skoczyły do samej góry - tak jak auto jest na luzie , silnik zawył i nagle bieg wskoczył i pojechałem dalej :evil: nie wiem już o co caman....
wojtas - 06-03-2014, 10:21

Lata i km zrobiły swoje, w skrzyni są elementy które się zużywają tak jak np tarczki biegów i właśnie z tej przyczyny doswiadczyleś poślizgu podczas szybkiej redukcji. To tak jak byś zmusił emeryta do startu w biegu na 1000m. :wink:
angelos - 06-03-2014, 10:37

wojtas napisał/a:
Lata i km zrobiły swoje, w skrzyni są elementy które się zużywają tak jak np tarczki biegów i właśnie z tej przyczyny doswiadczyleś poślizgu podczas szybkiej redukcji. To tak jak byś zmusił emeryta do startu w biegu na 1000m. :wink:

Bardzo dobre porównanie :D Miałem to samo. Tarczki pewnie już się powycierały, a przekładki powyginały.

marycjusz - 06-03-2014, 11:15

hmmm, będę miał drugą skrzynię ze zwłok które kupuję - ale ona jest w jakiś tam sposób uszkodzona, zobaczymy może z dwóch się jedną poskłada.

Zastanawiam się jeszcze nad jedną rzeczą - przekładał ktoś z Was manuala zamiast automata do Sigmy ? Opłaciłoby się to ?

wojtas - 06-03-2014, 12:34

Zamiana jest wykonalna i można nawet znaleźć kilka plusów takiego rozwiązania, tylko znajdź panie kompletną skrzynie w dobrym stanie.
marycjusz - 07-03-2014, 10:25

a te tarczki do skrzyni produkują jeszcze ? Gdzieś można dostać nowe ? na alledrogo szukałem ale jakoś nic nie znalazłem.
angelos - 07-03-2014, 13:01

marycjusz napisał/a:
a te tarczki do skrzyni produkują jeszcze ? Gdzieś można dostać nowe ? na alledrogo szukałem ale jakoś nic nie znalazłem.

Poszukaj na forum. Z tego co pamiętam firma "Samko" albo jakoś podobnie. I też dowiedz się czy gra jest warta świeczki uwzględniając, że taki remont to pochłonie kilka tys zł .

wojtas - 07-03-2014, 18:16

Na Alledrogo się świat nie kończy, można spróbować zamówić stąd:
http://cobratransmission....8c812b345a155d0

angelos - 08-03-2014, 12:05

marycjusz napisał/a:

albo Tutaj

benq - 14-03-2014, 22:37

Pamiętam tę Sigmę z naszego jedynego zlotu :P
Też mi się podobała. Ale widzę że Ciebie to pochłonęła wręcz.
No to życzę abyś ją odpicował tak ja chcesz ;-)
Pozdro.