Chcę kupić Lancera! - [Lancer X] Czy to jest drogi samochód? Przymiarka do zakupu
mjsystem - 27-02-2014, 19:41
miksell napisał/a: | I teraz pytanie: Zakładając, że auto jest w dobrym stanie technicznym to czy jest sens kupować Lancera z takim przebiegiem? Znając życie zaraz trzeba będzie wymienić tarcze hamulcowe i klocki oraz amorki. To wyjdzie mnie pewnie z 2 000zł. A może lepiej dołożyć z 5 000 zł i kupić coś z mniejszym przebiegiem? |
Amorki? Ale po co? Za porządny komplet tarcz i klocków przód/tył z robocizną wydasz około 800.zł Zawsze jak kupowałem auto to wymieniałem, bo nigdy nie wiadomo, ile auto stało. Ale tu masz sześcioletnie auto, na pewno w granicach 80-90 tys były wymienione raz albo i dwa razy. To nie choroba. Jak tak zaczniesz wybrzydzać, że kolor, że to, że tamto, to
Mikuc napisał/a: | miksell, To teraz musisz kupić nowego miśka |
Lucas123w - 27-02-2014, 21:27
RalfPi napisał/a: | czerwony kolor jest naprawdę świetny |
Ponoć są szybsze
Czarny to specjalnej troski pod względem estetyki, jak ma wyglądać to częste mycie i woskowanie dobrym woskiem
RalfPi - 27-02-2014, 22:41
Lucas123w napisał/a: | RalfPi napisał/a: | czerwony kolor jest naprawdę świetny |
Ponoć są szybsze
|
Kurcze - chyba się starzeję albo dorosłem, bo faktycznie są szybsze
Mi osobiście baaardzo podoba się niebieski, nie podoba mi się szary (ale może jest najbardziej funkcjonalny ? ).
PS Miksell - jak zależy Ci na oszczędności, to bierze 1.5, albo 1.6. Jak chcesz trochę więcej frajdy, to 1.8 143KM dusi się dopiero w 3-4 osoby. 1.5 z pewnością dużo wcześniej, ale pewnie pali z 2.5 litra mniej (1.8 jakies 8-11, a 1.5 jakieś 6-8?[nie korzystam, więc nie wiem dokładnie])
miksell - 27-02-2014, 22:59
Jestem po oględzinach.
Autko wygląda na zadbane. Gość je kupił 5 lat temu, niewiele robił (tylko przeglądy) i teraz sprzedaje bo kupił nowe. Obawiam się tego by w aucie z przebiegiem 140 000 po 5 latach nie nastąpiła lawina awarii.
Lucas123w napisał/a: | Czarny to specjalnej troski pod względem estetyki, jak ma wyglądać to częste mycie i woskowanie dobrym woskiem |
Teraz mam czarne i bardzo mi się podoba, nawet jak jest brudne
RalfPi napisał/a: | Kurcze - chyba się starzeję albo dorosłem, bo faktycznie są szybsze
Mi osobiście baaardzo podoba się niebieski, nie podoba mi się szary (ale może jest najbardziej funkcjonalny ? ). |
Mnie równiez podoba się niebieski lancer... To mój ideał
RalfPi napisał/a: | PS Miksell - jak zależy Ci na oszczędności, to bierze 1.5, albo 1.6. Jak chcesz trochę więcej frajdy, to 1.8 143KM dusi się dopiero w 3-4 osoby. 1.5 z pewnością dużo wcześniej, ale pewnie pali z 2.5 litra mniej (1.8 jakies 8-11, a 1.5 jakieś 6-8?[nie korzystam, więc nie wiem dokładnie]) |
Przy używanym nie zawsze da się tak powybierać. Jak sie trafi dobre auto to sie je kupuje. Teraz znalazłem fajnego Lancera w 1,8. Jeśli się zdecyduję to go kupuję. Jeśli jednak by się okazało, że pali mi za wiele to wmontuję tam LPG i bede jeździć tanio
Luk - 27-02-2014, 23:29
miksell napisał/a: | Gość je kupił 5 lat temu, niewiele robił (tylko przeglądy) i teraz sprzedaje bo kupił nowe. |
Kupił nowe, z salonu? Pytanie tylko jak i gdzie jeździł, że tyle nabił Ale przynajmniej wiadomo, że licznik nie kręcony. Niestety, nikt Ci nie powie, jak będzie się sprawował za kilkadziesiąt tysięcy km, bo te Lancery nie mają jeszcze takich przebiegów...
Przeczytaj jeszcze wątek o gazowaniu, wiąże się to z kosztownymi, dość częstymi regulacjami.
miksell - 28-02-2014, 06:47
Luk napisał/a: | miksell napisał/a: | Gość je kupił 5 lat temu, niewiele robił (tylko przeglądy) i teraz sprzedaje bo kupił nowe. |
Kupił nowe, z salonu? Pytanie tylko jak i gdzie jeździł, że tyle nabił Ale przynajmniej wiadomo, że licznik nie kręcony. Niestety, nikt Ci nie powie, jak będzie się sprawował za kilkadziesiąt tysięcy km, bo te Lancery nie mają jeszcze takich przebiegów...
Przeczytaj jeszcze wątek o gazowaniu, wiąże się to z kosztownymi, dość częstymi regulacjami. |
Z tego co mówił, to kupił je w polskim salonie, wiec jest pierwszym wlascicielem. Ma je od nowości i serwisowal je przez 3 lata w Aso. Potem robił przeglądy u mechanika. Facet mieszka pod Krakowem i dojeżdża codziennie do pracy spod Krakowa. Wychodzi na to ze codziennie jeździ ok 80km;-)
mjsystem - 28-02-2014, 07:49
miksell napisał/a: | Obawiam się tego by w aucie z przebiegiem 140 000 po 5 latach nie nastąpiła lawina awarii. |
Luk napisał/a: | . Niestety, nikt Ci nie powie, jak będzie się sprawował za kilkadziesiąt tysięcy km, bo te Lancery nie mają jeszcze takich przebiegów... |
To młode stosunkowo auta, więc takie przebiegi to rzadkość. Co do awaryjności, to tylko prawdopodobieństwo. Możesz kupić statystycznie bezawaryjne auto z wysokim współczynnikiem 97% i trafić na jeden z tych egzemplarzy, który będzie się sypał co chwilę(przesadziłem z tym scenariuszem, ale to srticte statystyk) - możesz kupić awaryjne auto ze współczynnikiem 15 % i kupić jeden z tych piętnastu, który dozgonnie nie zepsuje się ani razu.
Zobacz ma awaryjność Lancerów CS, CB, które mają podwojone i potrojone przebiegi w stosunku do CY. Z zasady auto nie bite i nie naprawiane u "Józka" w garażu pod blokiem powinno być mało awaryjne. Ale to tylko teoria.
miksell - 28-02-2014, 09:46
Czyli nie ma się czego bać;-) Sporo lancerow ma male przebiegi. Sam sporo jeździe i jakoś nie wierze w przebiegi rzędu 10 000 rocznie;-)
Teraz pytanie... Ile to będzie palić?
Luk - 28-02-2014, 09:58
miksell napisał/a: | Teraz pytanie... Ile to będzie palić? |
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=24515
apikus - 28-02-2014, 10:17
Nie ma możliwośći, aby stwierdzić ile będzie palił Tobie. Na moim przykładzie tego samego Lancera. Ja jeździłem ze średnią 6,2 l/100km, a moja żona ma więcej niż 8 l/100km. Ja mam do pracy 60 km, większość drogach beż dużego natężenia ruchu, a ona 3 km po mieście.
Jak to mówią ile wlejesz, tyle spali. I bądź pewny, że nie więcej.
Luk - 28-02-2014, 10:22
apikus napisał/a: | Na moim przykładzie tego samego Lancera. Ja jeździłem ze średnią 6,2 l/100km, a moja żona ma więcej niż 8 l/100km. |
Ale apikus, ma 1,5!!!
miksell, ten Twój namierzony, to jest 1,8, tak? No to będzie 1,5-2l więcej
Lancery z początku produkcji miały trochę inaczej zestopniowaną skrzynię (w stosunku do obecnych), co powoduje większe spalanie przy prędkościach autostradowych (trzeba pilnować nie przekraczania 4000 obr, co występuje już przy ok. 130km/h).
mjsystem - 28-02-2014, 10:22
Mam wrażenie, że nie czytasz odpowiedzi. Co chwile ktoś pisze w tym temacie ile im palą lancerki
apikus - 28-02-2014, 10:29
Luk, chciałem napisać, że nie można opierać się na niczyich pomiarach, bo i tak będzie inaczej pojemność nie ma znaczenia. Oczywiśćie, że 1,8 spali więcej niż 1,5, ale dalej będzie to inaczej niż podobny 1,8 w innych warunkach.
Luk - 28-02-2014, 10:39
apikus napisał/a: | chciałem napisać, że nie można opierać się na niczyich pomiarach, bo i tak będzie inaczej pojemność nie ma znaczenia. |
OK, jasne.
Mój np. na tej samej trasie Wawa-Ruciane (210 km) pali od 5,8l/100 do 10l/100 (chociaż obie te wartości zostały uzyskane tylko raz )
miksell, wszystko zależy od miasta, pory dnia, pogody itp. Mi na trasie do pracy (10 km po mieście) pali od 9 do 12,5l/100 średnio.
Wszystko masz w podanym przeze mnie wątku.
miksell - 28-02-2014, 11:48
Luk napisał/a: | miksell, ten Twój namierzony, to jest 1,8, tak | Namierzyłm 1,8, w fajnej opcji. Za ok 30 000zł. + kom
Teraz mam Audi w Dieslu, które spala mi od 5,8-7,5. Tak się zastanawiam ile mi będzie palić takie mitsubishi. Bym nie spadł z deszczu pod rynnę
|
|
|