Nasze Miśki - Wymarzone V6 -> czyli srebrna strzała Vrangsinna...
vrangsinn - 24-11-2016, 11:59
z niemożności znaleziena drzwi w kolorze a69...
Zabrałem sprawy w swoje ręce...
a to efekt po...
załamania nadal wtystepują...ale i tak wygląda to 100 razy lepiej niz przed ingerencją...pozostałe załamania to już robota dla blacharza bo blacha sie na tyle odkształciła że ja nie mam przyrządów by to wróciło do dawnej pozycji o ile wogole sie da...
przy okazji chciałem sprawdzić demontaż tapicerki przed wygłuszeniem....prościzna....
vrangsinn - 28-12-2016, 11:46
Witajcie po świetach...
Z racji wolnego czasu, dla ruchu i zdrowotności porobiliśmy coś przy aucie...
najważniejsza rzecz, wkoncu znalazłem czas na wymiane amorów tył...wybór oczywiście jak na przedniej osi czyli...
różnica w prowadzeniu...odczuwalna...
Stuknęło 172 tys na liczniku i kolejna wymiana oleju stała się faktem...po konsultacjach na stronie zmienolej.pl i wewnętrznym przekonaniu że nie rozstajemy sie w najblizszym czasie z GALANTEM (utwierdziły mnie w tym przekonaniu wizyty w salonie vw, skoda z tesciem i poszukiwaniu dla niego nowego auta) wybór był oczywisty:
wkrótce kolejne zmiany/poprawki/modyfikacje
Wesołych po świetach i udanego sylwestra...
vrangsinn - 11-03-2017, 19:22
No to kolejna aktualizacja....troche się zmieniło w aucie głownie w wyglądzie...po kolei
W związku z tym że opony letnie zakończyły swój żywot i zmuszony byłem zakupić nowe...wybór po analizie testów, ale nie adac^^ (czyt niemieckich testów) padł na Yokohamy Advan v105 225/45 r17
Kolejnym etapem była wymiana felg...ponieważ trafiłem na to...:
nie zastanawiałem się ani chwili....
Felgi to mało znane amerykańskie aza z1/domani ale to akurat mało istotne (montowane były często w mustangach...ale nie tych kultowych a przejściowych dupnych^^)
jako że stwierdziłem że jak już sie zabrałem za koła do dokupiłem do nich od razu kute nakrętki d1Spec^^
czarne...bo i felga bedzie w założeniu czarna...ale niestety biję sie w pierś bo...będzie dopiero czarna jak auto będzie białe....na srebrnym aucie mimo ze uwielbiam czarne felgi to do srebrnego srednio pasuje....i tutaj juz na aucie z porównaniem do poprzednich:
vs
Moim zdaniem lepiej sie auto prezentuje
Zakupione zostały również nowe wycieraczki...chciałem spróbować hybryd wieć...ofkoz denso seria dur
I to w sumie tyle chyba....w kwietniu mija 3 rok moj z galem...i napewno niedługo kolejne zmiany...część już czeka w garażu...^^ i podpowiedź o co chodzi...małe spr bagażnika pod kątem korozji...^^
nie jest źle...a tu miejsce mocowanie zmieniarki...tutaj standard..za dużo otworów, rudą to kusi ...
Pozdrawiam....i mam nadzieje że już niedługo kolejna porcja modyfikacji/poprawek/ulepszeń...
EDIT.
A no i miałem małą scysje z autem...w styczniu na 40km od domu wracając z delegacji...zapiekł mi sie prawy tłoczek na przednim zacisku...nie odbil^^ zacisk zregenerowany...tzn wszystkie gumki..tłoczek został bo był w dobrym stanie po oczyszczeniu...tarcza na całe szczęście prosta...!!! uff...obyło sie na małych szkodach ale 40km wracałęm 20km/h ^^
tutaj zacisk i tarcza przed demontażem...głupi ma szczęscie
Hugo - 11-03-2017, 20:47
vrangsinn napisał/a: | napewno niedługo kolejne zmiany...część już czeka w garażu...^^ i podpowiedź o co chodzi... | Będzie wygłuszanie vrangsinn napisał/a: | tutaj juz na aucie z porównaniem do poprzednich | Mnie się nie podoba, jakieś takie małe się wydają. vrangsinn napisał/a: | denso seria dur | Jak się sprawują? Ja wczoraj ponownie założyłem bezramkowe alca, bo prawa zostawała kilka pasków wody na szybie i niestety nowe lewe pióro tragedia. Omija przy powrocie pasek o szerokości ok. 10 cm Nie wiem o co kaman... Musiałem z powrotem założyć stare pióro.
vrangsinn - 11-03-2017, 20:52
narazie spoko...ale nie trafilem na ulewe...chodza fajnie po szybie, cichutko plynnie no i swietnie przylegaja....ale jak mowie czekam na ulewe zeby zobaczyc jak w cięższych warunkach daja rade
Bizi78 - 11-03-2017, 20:57
Hugo napisał/a: | Ja wczoraj ponownie założyłem bezramkowe alca, bo prawa zostawała kilka pasków wody na szybie i niestety nowe lewe pióro tragedia. |
A powtarzałem ostatni kilka razy, że alca zeszła na psy .
Ja dzisiaj w tesco zakupiłem na tył valeo first szkieletową za dyszkę, zobaczymy jak się sprawdzi .
Jeśli będzie ok to może kupię na przód na zaś.
Marcino - 11-03-2017, 21:40
Bagażnik jak nowy
Hugo - 11-03-2017, 22:01
Bizi78 napisał/a: | Ja dzisiaj w tesco zakupiłem na tył valeo first szkieletową za dyszkę, zobaczymy jak się sprawdzi | A ja w tamtym roku do Space Stara założyłem na tył bezszkieletową alcę 350 mm i jest MEGA! Wyciera idealnie całą szybę Nie wiem co ugryzło tą moją lewą alcę
Match1 - 11-03-2017, 22:09
Piękny galancik, pogratulować
robertdg - 12-03-2017, 09:52
vrangsinn napisał/a: | małe spr bagażnika pod kątem korozji...^^ | Wnęka błotnika domaga sie glebszej ingerencji, a tu obok otworów co zapodkładowałes, gdzie jest ta masa uszczelniajaca, jest warstwowo nakladana blacha - to lubi gnić, jakbyś to tak konkretniej grzebnał to mogłoby wymagac glebszej interwencji - niestety obecność tłumika w tej okolicy pogarsza stan rzeczy
czarny.marcin - 12-03-2017, 11:48
Opony spoko jeśli chodzi o firmę i model ale 225 to już za szeroko do galanta .
Hugo napisał/a: | vrangsinn napisał/a: | tutaj juz na aucie z porównaniem do poprzednich | Mnie się nie podoba, jakieś takie małe się wydają. |
Jeśli chodzi o felgi jestem tego samego zdania - czyli brzydkie
Wyglądają na małe bo ramiona rotora nie schodzą się do zew. krawędzi co optycznie pomniejsza felgę . Cały efekt psują także śruby od skręcania czy jej imitacji .
Jeśli felga będzie czarna to jeszcze pogorszy sprawę , ogólnie czarna felga to minus do wyglądu auta w konfiguracji z seryjnymi samochodami klasy średniej . Nie zrobimy z tego Ferrari , MB Brabusa czy AMG , czy BMW serii M gdzie felga ma 22cale i wtedy czarna felga może mieć sens .
Nie wygląda także bo auto za wysoko stoi , opona za szeroka na niej no i ogarnij rudą na błotnikach bo również kole w oczy .
co do nakętek alu może i ładne , takze kiedyś o nich myślałem ale przeszło mi jak znalazłem zdjęcia jak wygląda na nich farba po roku czasu ale może Twoje będą lepsze
vrangsinn - 12-03-2017, 19:26
robertdg napisał/a: | vrangsinn napisał/a: | małe spr bagażnika pod kątem korozji...^^ | Wnęka błotnika domaga sie glebszej ingerencji, a tu obok otworów co zapodkładowałes, gdzie jest ta masa uszczelniajaca, jest warstwowo nakladana blacha - to lubi gnić, jakbyś to tak konkretniej grzebnał to mogłoby wymagac glebszej interwencji - niestety obecność tłumika w tej okolicy pogarsza stan rzeczy |
co do wnęki to wiem...reparaturki już w garażu czekają...i w tym roku pierwsze prace blacharskie a tam gdzie masa nie było źle...generalnie był tam nalot rdzy...ale nie chciało mi sie paćkać kropkami więc pojechałem w tym miejscu po całości
Cytat: | Jeśli chodzi o felgi jestem tego samego zdania - czyli brzydkie |
kwestia gustu...mi sie mega podobają...(na żywo wyglądają o wiele lepiej!!!)
Cytat: | Nie wygląda także bo auto za wysoko stoi , opona za szeroka na niej no i ogarnij rudą na błotnikach bo również kole w oczy .
|
i stać tak będzie, niżej go nie posadze, a reparaturki już czekają....
Cytat: | co do nakętek alu może i ładne , takze kiedyś o nich myślałem ale przeszło mi jak znalazłem zdjęcia jak wygląda na nich farba po roku czasu ale może Twoje będą lepsze |
dlatego sa imbusowe...to raz...dwa czarne tak nie "bledną" jak inne kolory...zresztą sie zobaczy
a opony...nie przesadzaj...225/45 r17 to juz seria wielu aut kompaktowych o rozstawie osi mniejszej niz Galant...ale przyznam że to faktycznie maksimów co do wygodnego podróżowania...przynajmniej jak dla mnie...
Marcino - 13-03-2017, 07:40
robertdg napisał/a: | vrangsinn napisał/a: | małe spr bagażnika pod kątem korozji...^^ | Wnęka błotnika domaga sie glebszej ingerencji, a tu obok otworów co zapodkładowałes, gdzie jest ta masa uszczelniajaca, jest warstwowo nakladana blacha - to lubi gnić, jakbyś to tak konkretniej grzebnał to mogłoby wymagac glebszej interwencji - niestety obecność tłumika w tej okolicy pogarsza stan rzeczy |
Zalej porzadnie woskiem ta podłużnice pod spodem nad tłumikiem. Ja miałem tam wysunięty hak i jak zaczęło korodowac to jak Robert pisze jest tam kilka warstw blachy i pózniej niespodzianka.
vrangsinn - 14-04-2017, 16:37
Wpis do dziennika:
kolejny przeglad za nami....wszystko ok:
wpis z pomiaru hamulców, opony Yokohama Advan V105 225/45/17 (przy regeneracji zacisków przód):
-> przednia oś: LP 5,4 : PP 5,9 (rok temu wyniki na zimówkach o ok. 1,5kn mniejsze na kolo!!!!)
-> tylna oś: LT 1,9 : PT 2,2
ciekawostka, czekając na kwit porównanie z dwoma autami(jeden przedemna drugi po mnie, oba na letnich r16 205/55)
VW Jetta 2011
przód 3,4 LP i PP
tył 2.2
Ford Focus II (hatchback)
przód 4,3 i 4,5
tył 2,1 i 2,2
w sumie gal nie tak zle wyglada w tym zestawieniu...wyniki jetty mnie zaskoczyly przyznam
pozdrawiam
Owczar - 14-04-2017, 17:34
Te pomiary nie mają się nijak do skuteczności hamulców w praktyce.
|
|
|