Nasze Miśki - Galant Avance Czarna Perła by komarsnk
komarsnk - 29-06-2015, 18:29
Update:
- walki z wyciekami ciąg dalszy: zabrałem się po raz kolejny za wyciek spod tylnego dekla. Wyklepałem trochę dekiel w miejscach otworów bo tam były pogięte płaszczyzny, założyłem nową uszczelkę BluePrint i to wszystko w akcie desperacji położyłem na silikon jeszcze :/ Jak teraz będzie ciekło to znaczy, że... to nie spod dekla :O Jest opcja żeby jakoś chlapało płynem ATF na wydech?? Chyba nie...
- wymieniłem poduszkę silnika od strony rozrządu - wszystko się gładko odkręciło na szczęście
- ale jak ściągnąłem boczną osłonę silnika to moim oczom ukazał się niemały wyciek z któregoś uszczelniacza - albo wału albo któregoś wałka rozrządu czy ja kiedyś będę miał sucho od spodu?
- co więcej od tamtej strony też widziałem poduszkę skrzyni - wyglądała nieciekawie więc też pewnie będzie to wymiany
Zdjęć brak bo i ciekawego nic się nie działo...
komarsnk - 13-07-2015, 17:00
Dziś kupione dwa drążki kierownicze CTR, oba oringi głowic i tuleja wahacza.
W tym tygodniu będę umawiał się na wymianę katów, plecionek, tych drążków i osłony przegubu wewnętrznego bo jest "delikatnie" uszkodzona. Może jeszcze gość zmieni pompę wspomagania i byłaby już błoga cisza... Niestety muszę to zlecić bo ostatnio kompletnie nie ma czasu na zabawy z samochodem
komarsnk - 25-07-2015, 12:45
Zrobione - tak można powiedzieć...
Są dwa "ale": drążki nie wymienione bo jedna osłona jeszcze jest rozwalona (szkoda, że na diagnostyce mi gość nie powiedział jak macał jabłko).
No i druga sprawa bardziej dokuczliwa to po wymianie kolektorów i plecionek jest...100x głośniej jak wcześniej
Teraz jak na końcu wydechu jest właściwa ilość spalin to wyjawił się mega przedmuch na łączeniu rury od tłumika końcowego z tym poprzednim odcinkiem. Wygląda to nieciekawie (zdjęcia brak) i jest pognite. Jak jest lepiej - ciąć to i spawać na sztywno czy lepiej kupić te kryzy (gdzie?) i zrobić jak fabryka każe?
Pompa wspomagania wymieniona na tą od sveno ale dalej jakby coś jęczy spod maski
Zmieniona też ta osłona przegubu - dalej troszkę drży na 2 biegu
I profilaktycznie wymienione wahacze proste - plus taki, że jak wymienię jedną osłonę sworznia i wszystkie tulejki to mam gotowy zestaw zapasowy bo sworznie są w super stanie - mam nadzieję, że się nie przyda.
komarsnk - 30-07-2015, 15:53
OK - przedmuch ogarnięty. Teraz jest tak cicho... Za cicho
Oczywiście nie robiłem tego sam i efekt jest taki
Niestety trzeba było ciąć kryzy i zakładać łącznik. Tylko, że temat załatwiała moja żona i nie zauważyła takiego "DROBNEGO" niedociągnięcia...
Kupione też osłony drążków kierowniczych... W sumie w aukcji nie było producenta ale przyszło coś dziwnego z Malezji tylko w komplecie nie ma opasek metalowych tylko zwykłe trytki
Można to tak założyć?
sveno - 30-07-2015, 17:31
komarsnk napisał/a: | Można to tak założyć? | można, ta osłona nie pracuje aż tak bardzo jak np. manszeta przegubu. Tylko dobrze ściągnij tę trytkę. Jak nie chcesz aż takiego druta to idź do pierwszego lepszego sklepu "metalowego" i kup opaskę:
komarsnk - 30-07-2015, 17:34
Tak trzeba będzie zrobić bo przyjdzie dobry mróz to samo popęka.
komarsnk - 26-08-2015, 17:35
Dziś kupiona druga osłona przegubu wewnętrznego bo rozleciała się kilka dni po wymianie pierwszej Niestety nie było już GKN to zamówiłem to co było - BluePrint.
Jutro wymiana razem z olejem - bo już czas - 15kkm pyknęło nawet nie wiem kiedy.
Oczywiście czzeka standardowy zestaw: Liquy Moly Synthoil HighTech 5W40, do tego płukanka czarna z LM i filtr Mann W610/3.
W tzw. międzyczasie wymienione opony z tyłu na "nowe" Bridgestone Potenza - ale mi było wstyd przed wulkanizatorem za stan starych opon
Zmienione zostały też wreszcie drążki i końcówki na CTR z nowymi osłonami + pełna geometria.
Znowu prawy tył nie dał się ustawić w punkt - będę musiał w końcu założyć tylny wózek od Svena żeby było idealnie - fasolki w moim wózku są nieco okrągłe
Heh - i udało się wyrwać od kolesia opony letnie Continental ContiPremiumContact 5 225/45 R17 rocznik 2013 prawie niezużyte w śmiesznej cenie - 320zł za 3 sztuki
Jedną rozwalił na krawężniku a że ma BMW 4x4 to musi mieć wszystkie takie same Będą na przyszły sezon
Jakby co to szukam jednej takiej opony
mjsystem - 26-08-2015, 18:16
komarsnk napisał/a: | Dziś kupiona druga osłona przegubu wewnętrznego bo rozleciała się kilka dni po wymianie pierwszej Niestety nie było już GKN to zamówiłem to co było - BluePrint. | A nie lepsze byłyby te z Hyundaia?
fj_mike - 26-08-2015, 18:29
mjsystem napisał/a: | A nie lepsze byłyby te z Hyundaia? |
Daj jeszcze numer części.
mjsystem - 26-08-2015, 18:33
fj_mike napisał/a: | Daj jeszcze numer części. | Spytaj deejay'a lub Roberta.
komarsnk - 26-08-2015, 20:38
mjsystem napisał/a: | komarsnk napisał/a: | Dziś kupiona druga osłona przegubu wewnętrznego bo rozleciała się kilka dni po wymianie pierwszej Niestety nie było już GKN to zamówiłem to co było - BluePrint. | A nie lepsze byłyby te z Hyundaia? |
Może i lepsze ale właśnie nie mam numeru odpowiednika a też chciałem mieć szybko zrobione bo w weekend na Stolycę lecę więc to musi być szybka akcja. A dużo już kilometrów tak zrobiłem...
A w razie czego - zna ktoś numer osłony HGP?
mjsystem - 26-08-2015, 20:44
komarsnk napisał/a: | nie mam numeru odpowiednika a też chciałem mieć szybko zrobione | Zapytaj Bartka (deejaya). On montuje jakieś zamienniki przegubów, ale ze względu na słabe osłony daje te z Hyundai'a. Takie mam info od robertdg. Sam nie robiłem, to nie pomogę
komarsnk - 27-08-2015, 18:43
Osłona wymieniona, olej wymieniony. Jeszcze tylko jutro muszę podjechać do gościa, który ma takie cudo jak klucz dynamometryczny bo przecież jeden z większych warsztatów w Sanoku nie ma go na stanie a muszę dla świętego spokoju dokręcić nakrętkę na piaście tak jak ma być...
Na razie tyle z rzeczy pilnych - na jesieni czeka mnie wymiana paska rozrządu i rolek - bez napinacza i pompy wody) i płynu w skrzyni bo już ma już nieco ponad 50kkm a nie powiem, żebym ją oszczędzał...
booohal - 27-08-2015, 19:01
komarsnk napisał/a: | płynu w skrzyni |
Mam bardzo fajną ofertą na Penrite ATF. Parametrowo świetny olej. Ale najbardziej opłaca się wziąć bańkę 20ltr, a trochę boje się, że później będę się bujał ze sprzedażą 10ltr które zostaną. Jak byłbyś chętny to skrobnij PW
komarsnk - 27-08-2015, 19:43
booohal napisał/a: | komarsnk napisał/a: | płynu w skrzyni |
Mam bardzo fajną ofertą na Penrite ATF. Parametrowo świetny olej. Ale najbardziej opłaca się wziąć bańkę 20ltr, a trochę boje się, że później będę się bujał ze sprzedażą 10ltr które zostaną. Jak byłbyś chętny to skrobnij PW |
Spoko, dzięki za ofertę ale jeszcze nie jest źle - właśnie byłem opisać karteczkę z kilometrami zmiany oleju i znalazłem też info o zmianie ATF. Wyszło 43kkm więc jeszcze chwilę pojeżdżę
Zmieniłem też filtr LPG bo mu się należało - nawet nie było dużo tego syfu w odstojniku, może kilka kropel plus to wytarłem do sucha. LPG na Orlenie jednak jest OK
|
|
|