Sport - Inne - Typowo rowerowo
akbi - 22-01-2010, 14:24
Wszyc, dzięki za podesłanie namiarów na trójmiejskie sklepy rowerowe. Wczoraj byłem w tym na Morenie i zaproponowano mi coś takiego ... co sądzicie o tym osprzęcie??
RAMA Specialized M4 manipulated alloy frame, fully butted, ORE DT, forged dropouts w/ replaceable 98954020 hanger, disc only
Widelec/Amortyzator RockShox Tora XC SL, 80mm, alloy steerer, 32mm Cr-Mo stanchions, magnesium lower, preload and rebound adj. w/ LO, 13-15": standard spring, all others: "stiff" spring w/ preload adj., disc only
Stery Specialized 1-1/8" threadless, loose ball
Mostek Specialized 3D forged, 4-bolt, 7 degree rise, 31.8mm clamp
Kierownica Specialized butted alloy, 31.8mm, XC rise, 640mm wide, 8 degree back sweep, 8 degree up, 2.6mm thick
Chwyty kierownicy Specialized Enduro, dual compound Kraton, no flange, 131mm
Przedni hamulec Avid Juicy 3 SL hydraulic disc, alloy backed brake pads, caliper/adapter w/ 160mm G2 Clean Sweep Rotor
Tylny hamulec Avid Juicy 3 SL hydraulic disc, alloy backed brake pads, caliper/adapter w/ 160mm G2 Clean Sweep Rotor
Klamki hamulcowe Hayes Stroker Ryde
Przerzutka przednia Shimano Deore, 34.9mm clamp, bottom swing, dual pull
Przerzutka tylna Shimano Deore SLX Shadow
Manetki Shimano Deore SL- M531, 9-speed
Kaseta Shimano HG-50, 9-speed, 11-34t
Łańcuch KMC X9 w/ reuseable Missing Link
Mechanizm korbowy Shimano FCM442, forged alloy arms, Octalink Spline w/ replaceable rings
Zębatki 44A x 32S x 22S
Suport Shimano BB-ES25, Octalink spline, cartridge bearings, 68mm x 118mm
Pedały Alloy body and cage, 9/16"
Obręcze Specialized RHD SL, 26", double wall disc, pinned, eyelets, 28/32h
Piasta przednia Specialized Hi Lo, forged alloy, double sealed, ground race, 28h
Piasta tylna Specialized, forged alloy, double sealed, ground race, cassette, QR, 32h
Szprychy 1.8mm (15g) stainless
Opona przednia Specialized Fast Trak Sport, 26x2.0", 60TPI, wire bead
Opona tylna Specialized Fast Trak Sport, 26x2.0", 60TPI, wire bead
Dętki Specialized schraeder valve
Siodełko Specialized XC, Body Geometry, 143mm width, front and rear bumpers
Sztyca Specialized alloy two bolt, micro adjust head, 30.9mm
Zacisk podsiodłowy Specialized alloy w/ QR, brass washer
Dodatki Chain stay protector, reflectors, clear coat, owners manual
placet - 22-01-2010, 18:26
Rowerek, na prawdę, dobry a czy z ciekawości mogę zapytać o cenę?
Anonymous - 22-01-2010, 22:06
heh, ja polecam...sam jeżdże na Spec'u i jest to miód na nogi...a osprzęt w tym co cie interesuje tez niczego sobie...bedziesz miał duzo frajdy....szkoda ze nie mieszkasz w Rybniku bo mój znajomy ma własnie w sprzedaży Spec'e w swoim sklepie rowerowym i pewno jakis upust bysmy załatwili ...ja na moim dostałem sporo.
Kaleid - 24-01-2010, 00:25
Fajny rowerek, zdecydowanie najciekawszy ze wszystkich powyższych. Podaj jeszcze cenę, to może za tyle skręci się coś jeszcze ciekawszego
akbi - 24-01-2010, 08:25
Kaleid napisał/a: | Podaj j jeszcze cenę, to może za tyle skręci się coś jeszcze ciekawszego |
3 tys z malym haczykiem ... w sumie bede kupowal 2 rowery (jeszcze dla zonki) + fotelik dla juniora ... wiec mam nadzieje, ze cos tam jeszcze zejda
Wszyc - 28-01-2010, 17:48
Moim zdaniem spoko propozycja
akbi - 30-01-2010, 08:55
no to jeszcze jedna propozycja ... mam nadzieję, że ostatnia ..
również Specialized - model P2 AM 09
różnice w osprzęcie na moje oko niby nie wielkie ...ale cena mniejsza o ok 1 tys pln ... więc pewnie znawcy tematu wykryją te niuanse ... tak się zastanawiam, bo cena mniejsza o ok 1 tys, a i wygląd zewnętrzny jakoś bardziej do mnie przemawia
RAMA Specialized A1 Premium Aluminum, tig weld, fully-butted w/ double ORE DT, externally machined HT, forged dropouts w/ replaceable 98954020 hanger, disc only
Widelec/Amortyzator SR Suntour SF9-XCM-V2-D-HLO, 100mm, 1pc. alloy lower, 30mm Hi-Ten stanchions, coil/mcu spring w/ hydraulic LO and preload adj., spring assisted seals, disc only
Stery Specialized 1-1/8" threadless, loose ball
Mostek Specialized 3D forged, 7 degree rise, 31.8mm clamp
Kierownica Specialized alloy riser bar, 31.8mm, 40mm rise, 660mm wide, 8 degree back sweep, 8 degree up
Chwyty kierownicy Specialized dual compound Kraton, no flange, 130mm
Przedni hamulec Avid BB5, mechanical disc, caliper/adapter w/ 160mm G2 Clean Sweep rotor
Tylny hamulec Avid BB5, mechanical disc, caliper/adapter w/ 160mm G2 Clean Sweep rotor
Klamki hamulcowe Avid FR-5, alloy, two-finger, linear pull
Przerzutka przednia Shimano Altus, 34.9mm clamp, bottom swing
Przerzutka tylna SRAM X-4, midcage
Manetki SRAM X-4, 8-speed trigger
Kaseta SRAM PG-830, 8-speed, 11-32t
Łańcuch KMC X8 w/ reuseable Missing Link
Mechanizm korbowy Shimano FCM-361
Zębatki 48 x 38 x 28t
Suport Shimano BB-ES25, Octalink spline, cartridge bearing, 68mm x 118mm
Pedały Specialized alloy platform, 9/16"
Obręcze Specialized/Alex HRD, 26", pinned, alloy double wall w/ eyelets, 32h
Piasta przednia Specialized Hi Lo, forged alloy, double sealed, ground race, 32h
Piasta tylna Specialized, forged alloy, double sealed, ground race, cassette, QR, 32h
Szprychy 1.8mm (15g) stainless
Opona przednia Specialized Resolution Sport, 26 x 2.1", wire bead, 30TP
Opona tylna Specialized Resolution Sport, 26 x 2.1", wire bead, 30TP
Dętki Specialized schraeder valve
Siodełko Specialized BG All Mountain, 143mm wide, front and rear bumpers
Sztyca Specialized alloy two bolt, no offset, micro adjust, 30.9mm Zacisk podsiodłowy Specialized alloy w/ QR
Dodatki Chain stay protector, reflectors, clear coat, owners manual
Anonymous - 30-01-2010, 09:23
moim zdaniem spoko, to nie osprzęt jeździ tylko nogi - ja jednak na Twoim miejscu dałbym parę dyszek więcej i poprosił o zmianę tarczy z przodu ze 160 na 180 minimum - Asi 160 wystarczy bo jest lekka jak piórko, niestety jeśli kierownik waży trochę więcej to hamuje się już mniej przyjemnie.
takie detale jak przerzutki klasy altus z przodu wpływają korzystnie na cenę, póki nowe sprawować będą się w miarę dobrze - po kilku latach może być mniej ciekawie, aczkolwiek znając Ciebie nauczysz się sam serwisować rower i wymienisz ją na nówkę wyższej klasy.
Ja wychodzę z założenia, że kupując nowy rower nie ma co przesadzać zwłaszcza jeśli chodzi o klasę osprzętu - wydatek tysiąca więcej to dużo "na raz" a jeśli kupisz tanio i sukcesywnie będziesz sobie ulepszał to masz coś a'la raty! poza tym nawet przerzutki klasy SIS dobrze działają jeśli są nowe i poprawnie wyregulowane - oczywiście do czasu.
Anonymous - 30-01-2010, 13:50
rama specialized M4 to zdecydowanie lepsza rama, charakterystyka bardziej do cross country, ta P2 to kupują młodzi do streetu czyli lanserki po mieście.
Wszyc - 31-01-2010, 21:00
SIS to system zmiany biegów a nie przerzutka mówisz pewnie o modelu TY18 ta przerzutka ma problem przerzucać pod obciążeniem i to straszny... co do ramy P2 AM jest do all mountain i XC do streetu P2 wygląda całkowicie inaczej nie chciał bym na tej ramie wyżej skakać powiem tak zależnie co Ci potrzebne jest ten pierwszy rower jest o grubo klase wyżej ale ten drugi też może być dobrą propozycją zależnie jak będziesz używać roweru
BTW. wypraszam sobie lans na mieście jeżdze w streetcie i dirtcie akurat
Berec - 31-01-2010, 21:25
Ja myślę, że tę różnicę powodują głównie 2 rzeczy: amortyzator i hamulce. W pierwszym rowerku obydwie te rzeczy są zdecydowanie lepsze.
O ile amor wg mnie jeszcze ujdzie w przypadku 2 roweru, to hamulce hydrauliczne z pierwszego mają przewagę kolosalną nad mechanicznymi z drugiego.
Anonymous - 31-01-2010, 21:45
Wszyc napisał/a: | wypraszam sobie lans na mieście jeżdze w streetcie i dirtcie akurat |
nie mam na myśli tych co zajmują się tym z pasji....ale znam pełno takich co kupili takie rowery tylko po to żeby po rynku pojeżdzić ot co....
Wszyc - 03-02-2010, 18:14
No dobra wybaczam heh
akbi - 23-03-2010, 22:20
Marcin-Krak napisał/a: |
Ciekawe na co teraz zdecyduje się akbi. Nie ukrywam, że jestem ciekawy |
po krotkiej przerwie w oczekiwaniu na wiosne ... do chaty wjechalem dzisiaj na ......
..... czarnym Specu ... tym na ramie M4, ktorego opis przedstawilem kilka postow wczesniej.
Dziekuje bardzo wszystkim za cenne rady.
Marcin-Krak - 23-03-2010, 23:27
Ciekawie ten wjazd do chaty musiał wyglądać
Jak to się mawia - trzymaj się więc ramy, to się nie ...
Ja sezon rowerowy zacząłem bólem w plecach przy próbie schylenia się - więc nawet nic z rowerem nie zrobiłem Starość nie radość
|
|
|