To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Spryskiwacze reflektorów, lamp przednich

brodzky - 08-08-2011, 10:54

Kupiłem zbiorniczek z wężykami i pompką, manetki ale nie za bardzo wiem gdzie mam wpiąć przekaźnik. Potrzebna jest dodatkowa wiązka? Nie mam żadnych przewodów po lewej stronie komory silnika. Jest nagwintowany otwór jedynie oraz coś przypominającego zakończenie przewodów za zbiorniczkiem spryskiwacza.

Mare - 11-08-2011, 21:51

A czy ktoś z was myślał kiedyś o zaadoptowaniu chowanych w zderzaku spryskiwaczy lamp przednich?

Myślę, że mogłoby fajnie wyglądać. Bo te rogi fabryczne z mm to nie bardzo mi podchodzą ;p

Co myślicie? Miejsce w zderzaku jest, szczególnie w avance i SE, jedyne co trzeba to ktoś obeznany na tyle aby przystosować mechanizm do naszych misiów. Innych marek z chowanymi w brut, więc jest z czego wybierać ;p

Owczar - 11-08-2011, 21:52

Mare, było już o tym. Ładnie pasują spryskiwacze od Octavii.

[ Dodano: 11-08-2011, 21:53 ]
http://forum.mitsumaniaki...er=asc&start=60

Mare - 11-08-2011, 21:55

Bah, sorry. Nie przeczytałem wątku całego, po wczorajszym buszowaniu w "komputerze pokładowym" do 4 rano, 57 stron, dziś już nie miałem siły. A pomysł wpadł do głowy i tak napisałem ;p
piotrkor1 - 14-08-2011, 18:02

Cytat:
Kupiłem zbiorniczek z wężykami i pompką, manetki ale nie za bardzo wiem gdzie mam wpiąć przekaźnik. Potrzebna jest dodatkowa wiązka? Nie mam żadnych przewodów po lewej stronie komory silnika. Jest nagwintowany otwór jedynie oraz coś przypominającego zakończenie przewodów za zbiorniczkiem spryskiwacza.

No to czeka ciebie nie lada zabawa.W moim poprzednim galancie 2.0 16V z 1999r też nie było wtyczek ani instalacji.Pozostało tylko zamontować większy zbiornik,dołożyć odpowiednią wtyczkę do pompki spryskiwacza(tej większej)dociągnąć kable do przekaźnika,który montuje się przy lewym błotniku w komorze silnika patrząc od przodu auta,połączyć odpowiednie kable od przekaźnika z instalacją auta,dociągnąć kable do zegarów aby czujnik poziomu płynu w zbiorniku informował nas o jego poziomie i gotowe.Nie takie to proste jak się wydaje.Powodzenia i cierpliwości w montażu.

sveno - 14-08-2011, 22:52

Owczar napisał/a:
Mare, było już o tym. Ładnie pasują spryskiwacze od Octavii.
ktoś to zrobił w Avancie, był filmik w czyimś temacie w dziale Nasze miśki. Wyglądało to lepiej, bo te zaślepki spryskiwaczy nie były na zderzaku, tylko idealnie się w niego wtapiały.
deejay - 14-08-2011, 23:09

http://imageshack.us/clip...9/mov00032.mp4/
Gruby96 - 14-08-2011, 23:20

deejay napisał/a:
http://imageshack.us/clip/my-videos/519/mov00032.mp4/

Bartuś te robiłem do Elegance a tu masz do mojego Avancika
http://imageshack.us/clip...2/mov00054.mp4/ :twisted:

sveno - 14-08-2011, 23:53

Gruby96, z tego co pamiętam, to mówileś, że dorabialeś tą zaślepkę z włókna szklanego i żywicy i teraz dopiero zauważyłem, że ona też jest na zderzaku a nie "w nim", dało by się to tak zrobić, żeby nie odstawała od zderzaka?
Gruby96 - 15-08-2011, 00:00

można by było pokombinować z ustawieniem spryskiwacza ale będzie to brzydko wyglądać ponieważ pod obecna zaślepkę otwór w zderzaku nie jest idealny a w momencie kombinacji na równo musiałbyś wyciąć otwory w zderzaku idealnie proste żeby szczeliny były równe no i mogą być kłopoty z wysuwaniem
ALEX-77 - 13-02-2012, 18:13

Też przymierzam się do zalożenia spryskiwaczy nie zależy mi specjalnie na tych bajeranckich chowanych, mają tylko spryskiwać żeby "pały" się nie czepiały w razie kontroli :wink: wertując Alledrogo zauważyłem że dysze reflektorów to nie mały koszt bo około 100zł za szt. :shock: czy jakbym założył jakieś dysze przeznaczone np.do spryskiwania szyb(są o połowe tańsze) to czy dały by radę ? czy do spryskiwania reflektorów są jakoś inaczej w środku skonstruowane ? a odnośnie zbiorniczka z pompką wysokoćiśnieniową która jest zakonczoną wtyczką ,czy będę miał instalację pod tą wtyczkę czy trzeba ciągnąc przewody do niej ,mam wersją AVANCE sedan 01.r
piotrkor1 - 13-02-2012, 21:45

Instalacja do spryskiwaczy w Avansie 2001 powinna być.Ja zakładałem do swojego gala,również Avans 2003r to instalacja,czyli wtyczki do podłączenia pompki wysokociśnieniowej i przekaźnika pod maską były.Mam nawet taki zestaw:zbiorniczek z pompką i wtyczką i przekaźnik z wtyczką,przerobioną manetkę z przyciskiem,oprócz spryskiwaczy(rogów).

ALEX-77 - 13-02-2012, 22:39

piotrkor1 napisał/a:
Instalacja do spryskiwaczy w Avansie 2001 powinna być.Ja zakładałem do swojego gala,również Avans 2003r to instalacja,czyli wtyczki do podłączenia pompki wysokociśnieniowej i przekaźnika pod maską były.Mam nawet taki zestaw:zbiorniczek z pompką i wtyczką i przekaźnik z wtyczką,przerobioną manetkę z przyciskiem,oprócz spryskiwaczy(rogów).
[url=http://images35.foto...b6m.jpg]Obrazek[/URL]

No to ok ,jutro muszę zanurkować pod auto i sprawdzić te wtyczki ,a powiedz mi jeszcze czy w tej manetce wystarczy poprzekładać tak jak parę postów wcześniej było objaśniane i nic więcej ? nie trzeba żadnych dodatkowych przewodów do niej ciągnąć ? a propo tego przekaznika pod maską to gdzie go wypatrywać ?

piotrkor1 - 14-02-2012, 20:37

No to ok ,jutro muszę zanurkować pod auto i sprawdzić te wtyczki ,a powiedz mi jeszcze czy w tej manetce wystarczy poprzekładać tak jak parę postów wcześniej było objaśniane i nic więcej ? nie trzeba żadnych dodatkowych przewodów do niej ciągnąć ? a propo tego przekaznika pod maską to gdzie go wypatrywać ?[/quote]

Tak trzeba poprzekładać części bo manetka od anglika ma więcej pinów i inny kąt położenia.Przekaźnika zapewne nie masz a powinien być pod maską z lewej strony patrząc z przodu auta.Jest tam nawet gwintowany otwór na przymocowanie go.
Potrzebny ci taki przekaźnik:

ALEX-77 - 14-02-2012, 21:12

Dzięki za pomoc piotrkor1 dzisiaj sprawdzałem czy jest ta wtyczka i chyba jest ,a wiec tak manetkę i zbiorniczek spryskiwaczy z pompką wysokociśnieniową zamówiony teraz jeszcze tylko ten przekaznik ,a powiedz mi jeszcze proszę jaki kabel idzie do tego przekaznika ? z góry dzieki za podpowiedz :wink: