[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Komputer pokładowy
danino88 - 17-10-2011, 23:39
czyli co narazie trzeba sie cieszyc z normalnego wyświetlacza?
dewu123 - 17-10-2011, 23:44
Czy ktoś może spotkał sie z takim problemem w galancie?
Z innego tematu:
502marian napisał/a:
W mojej carismie rok. 2004 od ok. 2 miesięcy temu przestała działać funkcja wskazujaca średnie spalanie, zasięg, oraz średnia prędkość. Problem w tym że po zresetowaniu komputera nie wyświetla żadnych wartości. Jedyna możliwośc aby komputer rozpoczął przeliczanie to bardzo szybkie wyłączenie silnika i następnie bardzo szybko jego właczenie. Niestety po kolejnym postoju i nastepnie uruchomieniu silnika wartości pozostają niezmienione np. jezeli zatankowałem do pełna i komputer wksazywał zasięg powiedzmy ok. 800 km to po przejechaniu 600 km wartośc na wyświetlaczu ciągle jest ta sama czyli 800 km do przejechania. Sprawdzałem wszystkie bezpieczniki w samochodzie, robiłem reset przez odłaczenie akumulatora, lecz problem cały czas pozostał nie rozwiązany. Samochód użytkuję od ponad 4 lat, poprzednio tez miałem carismę (1.6 rok 2000) i wszelkie wskazania na komputerze' wbrew niektórym przeczytanym opiniom uzytkowników carism, u mnie nie odbiegały od rzeczywistych. Reszta funkcji na wyswietlaczu działa bez zazutu. Radio jest oryginalne.
Bardzo proszę o jakieś sugestię i porady w rozwiazaniu problemu.
[ Dodano: 13-10-2011, 17:09 ]
Przepraszam za błąd.
Uzytkownik, który prosił o pomoc to Dewu123.
Poniżej zamieszczam zapozyczony link przedstawiajacy problem.
http://img687.imageshack.us/img687/3852/wyws.jpg
Wyczytałem w innym temacie gdzie kolega ma taki sam problem, że odłączanie kompa nic nie daje...:/. Podobnie jak kolega jak szybko włączę, wyłączę i jeszcze raz odpalę samochód to spalanie działa.
drtymf Twoje rady na pewno pomocne ale brzmią trocce "Hardcorowo" nie wiem nawet w sumie jak się do tego zabrać, nie licząc wykręcenie komputera:/
[ Dodano: 17-10-2011, 23:45 ]
dodam że DI-D 2001
tws - 17-10-2011, 23:48
w UKP dopiero co update był i teraz zająłem się innym projektem, do tego jeszcze robię magisterkę (w końcu trzeba ją zrobić) więc na razie brak czasu
SPIDER-ek - 17-10-2011, 23:52
kaczart, po co ci mgr żebyś "mógł gó.... robić"? :)lepiej mieć inż. "i nieźle żyć":)
Musze się do ciebie zgłosić po update do max wersji softowej i hardwerowej
tws - 18-10-2011, 14:23
Uwaga, ważna informacja. Dla tych co biorą sygnał do LPG z przełącznika z diodą LED.
Sygnał informujący UKP o aktualnym zasilaniu na LPG powinien mieć minimum +4V. Jak będzie mniej, to może występować taki problem, że UKP raz widzi że auto chodzi na benzynie a raz że na gazie (stany nieustalone). Problem się nasila w chłodne dni.
Wiem, że na niektórych sygnalizacjach LPG napięcie sygnalizujące (np. na diodzie LED) jest poniżej 3V. W takim wypadku sygnał trzeba pobrać ze sterowania elektrozaworem (ten przy reduktorze) i tam jest +12V - tylko wtedy wykrywanie będzie działać niezawodnie.
m6riano - 25-10-2011, 15:46
Mam oficjalne info dla tych którzy chętnie by nabyli UKP lecz sami nie potrafią/nie umieją/nie chce im sie go zamontować.
Info dla osób z Mazowieckiego:
Spotykamy sie przed najbliższym spotem 12 listopada ok godz.12 na parkingu podziemnym(poziom-1) Fortu Wola.
Info od osoby która będzie to montowała:
"Jeśli chodzi o te UKP, to mógłbym to zrobić za 50zł od sztuki z przygotowanym okablowaniem lub 70zł z przygotowaniem okablowania i moim materiałem. Wy tylko musielibyście przygotować obudowę zegarka. Bez czujników temp zewnętrznej i wewnętrznej. Za czujniki dodatkowo po 5zł od sztuki bo trzeba dużo kabla i lutowania jest sporo. Ale jeśli wersja pierwsza i przygotujecie czujniki to już bez znaczenia czy z czujnikami czy bez, czyli 50zł."
Jeśli ktoś będzie miał pytania zapraszam na priv.
SPIDER-ek - 25-10-2011, 23:14
To ja się może odniosę do tego co m6riano napisał: WARTO.
Wiem bo sam instalowałem i za te pieniądze to jak za darmo:) A jest to żmudna robota.
Wiadomo że samemu najlepiej bo później wiadomo co i jak, ale jak ktoś się nie zna to lepiej oddać fachowcowi który zrobi to jak za darmo.
tws - 27-10-2011, 21:55
W galancie chyba nie ma tak dużo pracy, tylko z wpasowaniem wyświetlacza jest sporo zabawy. Nie mniej jednak proponuje skorzystać z oferty bo okazyjna, z tego co ja się dowiadywałem od klientów którzy to montują u elektryków samochodowych to ceny się kształtują średnio w granicach 100-300zł. W niektórych autach jest więcej pracy w niektórych mniej.
Samo polutowanie kabelków jest szybkie ale najwięcej czasu zabiera przewlekanie kabli do komory silnika (jeżeli jest taka potrzeba), znalezienie odpowiednich sygnałów w dokumentacji jak i wpasowanie samego LCD (jak ktoś chce to zrobić żeby wyglądało jak fabrycznie). LCD wpasować najlepiej samemu a reszte zlecić elektrykowi samochodowemu.
sveno - 27-10-2011, 22:50
ja właśnie zaczynam zabawę z UKP. Dzisiaj popsułem zegarek ale coś z tego będzie. Ma ktoś pod ręką rozpiskę pinów do ECU rekina V6 prelift? Po lifcie też się przyda dla np. Tomka. Z góry przepraszam za moje lenistwo, wiem że to już w tym temacie było wrzucone, ale qrczak to jest ponad 70stron do przekopania, a w szukajce znalazłem tylko do EA6x, to to samo?
Jeszcze jedna sprawa, jako że termometr zew w galancie jest to chciałem wykorzystać drugi czujnik do mierzenia temp cieczy chłodzącej (a co, nie wolno mi? ) w manualu wyczytałem, że zakres temperatur pracy będzie ok, ale teraz problem, czy to się nada? I ewentualnie gdzie zamontować ten czujnik?
Sir_Futur - 27-10-2011, 23:40
Czołem.
Dziś właśnie zupełnie przez przypadek wyszukałem UKP w allegro. Ktoś od nich mi podrzucił linka do naszego forum. A na dodatek popsuł mi się dziś zegar. Zrządzenie losu chyba...
Trzeba się jakoś zapisywać na tą instalkę na zlocie? Chciałbym żeby to ktoś wykonał od A-Z, bo zielony jestem w tych sprawach i wszystko mi się psuje w rękach... Czekam na info.
Owczar - 27-10-2011, 23:41
Masz w manualu rozpiskę.
Ja bym przykleił poxipolem do głowicy.
m6riano - 27-10-2011, 23:44
Sir_Futur napisał/a: | Chciałbym żeby to ktoś wykonał od A-Z |
zapraszamy na spot mazowiecki 12 listopada, koszt UKP to chyba 250zł+montaż od 50 do 70zł-czytaj kilka postów wyżej
Owczar napisał/a: | Ja bym przykleił poxipolem do głowicy. |
co?UKP?;-)
Owczar - 27-10-2011, 23:45
Czujnik temp.
Ale z tego co wiem, to montaż nie obejmuje przygotowania zegarka i wklejenia LCD.
m6riano - 27-10-2011, 23:48
No tak...o tym zapomniałem..bo już mam to praktycznie zrobione...a na dniach przyjdzie do mnie drugi zegarek więc pewnie Keleronowi tez to zrobie..
Sir_Futur - 27-10-2011, 23:55
Dużo roboty z wkomponowaniem wyświetlacza w zegar?
Jaki kolor wybrać żeby było jak "seria"?
|
|
|