To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - [CY3A 1.8] SPALANIE WERSJI 1.8 - opinie

jgrabowski - 05-10-2009, 08:55

tojaro napisał/a:
Jeśli chodzi o ekonomię to autostrada to zabójstwo dla Lancera (mi wychodzi lekko 14-15 l/100 - albo i więcej - no ale jakoś trzeba napalić aby chciał jechać edit km/h przez cały odcinek).

Ja jestem świeżo po powrocie z Włoch. Przy średniej prędkości 102km/h średnie spalanie 7.9. "Pomiar" dotyczy ok 1000 km po ekspresówkach i autostradach we Włoszech i Austrii (sporo gór) z kilkoma zjazdami do miasteczek.
Jeśli chodzi o Lancera na autostradzie, to przy dozwolonych prędkościach jest całkiem nieźle jeśli chodzi o hałas i spalanie. Większość hałasów pochodzi chyba faktycznie z podwozia (opony i zawieszenie), bo w Austrii było w miarę cicho, natomiast na betonowej w Czechach głośno.

Anonymous - 05-10-2009, 09:20

kaeres napisał/a:
baszek napisał/a:
hahaahahah = średnia prędkość 56 km/h :-) to już pewnie na rowerach cię wyprzedzali, ja taką średnią mam na rowerze, spalanie 0,5 litra wody gazowanej.

Nie wiem czego chcesz i z czego się śmiejesz.
Wygląda to tak jakbyś nie zauważał średniej prędkości u siebie na kompie.
A spójrz bo miejska jazda owocuje średnią prędkościa w okolicach 35-40km/h
56km/h średnia to jest prędkość niemal pozamiejska.
W Warszawie w godzinach szczytu osiągnąć taki wynik to trzeba dość sprawnie popylać i to łamiąc przepisy.
Ewidentnie trasa do Białegostoku mu tutaj pomogła.

W stolicy srednio w godzinach szczytu to mi pokazuje 25km/h jak jest luzno.
Jak jest jakas skucha to 17-18km/h ;-)

Pozdr
AK

Rem-8 - 05-10-2009, 14:56

To może i ja, jako nowy człowieczek się wypowiem.

Na razie jeżdżę po samej Warszawie - to raz Alejami z Pruszkowa do Wawy, do na skróty przez okoliczne wsie. Przez całą drogę spala mi ok. 9.5-9.8 przy jeździe normalnej, 8.8 przy jeździe ekonomicznej. W korkach wychodzi nie mniej niż 11.3, a niestety nasze korki nie są takie same jak w innych krajach, gdzie ruch w korku odbywa się płynnie, a nie STOP, ruch, STOP, ruch, HEBEL (bo debil postanowił zmieścić się przede mną). Jeszcze nie tankowałem do pełna, ale pewnie za jakiś tydzień to zrobię. Wtedy zrobię pełny pomiar.

Pozdrawiam.

fargo - 05-10-2009, 17:55

Coś Wam strasznie dużo spalają Miśki :geek: Dzisiaj, A4 płatny odcinek Katowice - Kraków, godziny południowe, temperatura 14 C, płasko, wiatr w plecy, tempomat, prędkość ok. 130km/h i sorry za jakość :rolleyes:
sla - 05-10-2009, 20:50

baszek napisał/a:

hahaahahah = średnia prędkość 56 km/h :-) , ja taką średnią mam na rowerze

No moje gratulacje, lepiej niż w Tour de France, marnujesz się :mrgreen:

Anonymous - 06-10-2009, 08:29

fargo napisał/a:
Coś Wam strasznie dużo spalają Miśki :geek: Dzisiaj, A4 płatny odcinek Katowice - Kraków, godziny południowe, temperatura 14 C, płasko, wiatr w plecy, tempomat, prędkość ok. 130km/h i sorry za jakość :rolleyes:

Na IDEOGRAMIE wskazywało od 3-4l (chyba z górki było) a po chwili palił Ci z 7-8l pewnie już była płaska droga a nie z góreczki i wszystko wróciło do normy :)

jaca71 - 06-10-2009, 11:29

kaeres napisał/a:
fargo napisał/a:

Na IDEOGRAMIE wskazywało od 3-4l (chyba z górki było) a po chwili palił Ci z 7-8l pewnie już była płaska droga a nie z góreczki i wszystko wróciło do normy :)

Co nie zmienia faktu że ja z tym samym silnikiem z manualna skrzynia mam przy 130 około 3500rpm. Cały czas o tym piszemy, że brakuje szóstego biegu na autostradę w manualnej skrzyni...

Edit: Cały czas nie wiem o jakim hałasie piszą co poniektórzy przy prędkościach między 120 a 140 - u mnie nie występuje.

gzesiolek - 06-10-2009, 12:50

jaca71 napisał/a:
Edit: Cały czas nie wiem o jakim hałasie piszą co poniektórzy przy prędkościach między 120 a 140 - u mnie nie występuje.

bo to problem przede wszystkim silnikow 1.5... przy obrotach 3,4-4k rpm... przynajmniej u mnie mam taka halas-dziure...
poza tym zakresem 1.5 jest chyba nawet cichszy od 1.8, ale ta halas dziura robi zasadnicza roznice... (rezonans jakis... jak ktos zna na to sposob bede dzwieczny)

Rem-8 - 06-10-2009, 13:08

Rzeczywiście na 1.8 nie ma problemu hałasu. A to dla mnie duży plus!
fargo - 06-10-2009, 13:21

kaeres napisał/a:

Jak jest z górki to ściągam nogę z gazu i wtedy na ideogramie pokazuje spalanie na "zero"
:rolleyes: viva CVT \:D/

Anonymous - 06-10-2009, 13:29

Rem-8 napisał/a:
Rzeczywiście na 1.8 nie ma problemu hałasu. A to dla mnie duży plus!

Może u Was nie występuje.
Od 130km/h jest znaczny wzrost hałasu niemal ze wszystkich stron (silnik, koła, szum wiatru).
Nie jest to coś takiego, że nie da się rozmawiać i może nie każdy to odczuwa ale jest on taki jakby nagły i odczuwalny.

pekaes - 06-10-2009, 13:57

Gdzieś to już tu było napisane - nieprzyjemny szum/hałas pojawia się przy ok. 130 km/h. Po przekroczeniu tej prędkości, odgłos silnika (hałas) jakby stawał się przyjemniejszy...
gzesiolek - 06-10-2009, 14:25

kaeres, pekaes, widać, że nie jechaliście 1.5, to ten wasz szum przestałby wam przeszkadzać... ;)
Nie jest idealnie cicho, ani tu, ani tu, ale w 1.5 przy hałas dziurze, ciężko rozmawiać spokojnie, czy radia słuchać (chyba ze na glosnosci pow. 30...)

Trik - 06-10-2009, 15:38

pekaes napisał/a:
Gdzieś to już tu było napisane - nieprzyjemny szum/hałas pojawia się przy ok. 130 km/h. Po przekroczeniu tej prędkości, odgłos silnika (hałas) jakby stawał się przyjemniejszy...

w 1,5 dokładnie po przekroczeniu ok145km/h robi sie przyjemniej :)

mkm - 06-10-2009, 17:52

Trik napisał/a:

w 1,5 dokładnie po przekroczeniu ok145km/h robi sie przyjemniej :)

i ma to zasadniczy wplyw na spalanie silnika 1.8...
Panowie...