To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Twój pierwszy problem z nowym lancerem.

sla - 14-11-2009, 17:29

Tarcze czujesz w pierwszej fazie hamowania, przy dużej prędkości a nie na końcu, tak więc to nie to.
krzychu - 14-11-2009, 17:43

roobku - tarcze mogą być nierówno wytarte, a jeśli czuć bardziej na pedale niż kierownicy wskazywało by to na tylne tarcze. Ja też coś podobnego obserwuje ale jak się auto powoli zatrzymuje przy małych prędkościach. Na razie to olewam zresztą ostatnio jak jechałem szybciej i lało (parę hamowań) to poczułem drgania przy hamowaniu. Już miałem w myślach wizję toczenia tarcz ale następnego dnia znowu normalnie hamowały (bez drgań)....

sla - OK ale to w wypadku zwichrowania tarcz wtedy przeważnie w zakresie prędkości 70-120 jest to najbardziej odczuwalne.

Hubeeert - 14-11-2009, 17:44

$iwy napisał/a:
Mam wrażenie że coś mi grzechocze z okolic zegarów lub za nimi (delikatne grzechotanie jakby luźnej złączki lub czegoś innego o jakiś plastik jak jadę po nieutwardzonej drodze).
Miałem tak samo - obluzowała się osłona silnika i pukała. pomogła śrubka sztuk 1. Ale u mnie to było w VW ;-)

Dźwięk był jakby coś w kolumnie kierownicy ;-)

$iwy - 14-11-2009, 20:18

Luk napisał/a:
Jak jadę po "kocich łbach" to rzeczywiście coś się w okolicy kierownicy telepie :) Wydaje mi się, że to gdzieś z obudowy zegarów, ale nie wiem, czy sama obudowa, czy gdzieś głębiej... Musiałbym jeździć tą ulicą w tę i spowrotem i słuchać, a nie chciało mi się :) Miałem nawet zwrócić uwagę na przeglądzie, ale zapomniałem :(

Mam prośbę. Jak przypadkiem zlokalizujesz co to jest - koniecznie daj znać. U mnie na pewno nie jest to obudowa zegarów - to już ustaliłem. Dźwięk dochodzi jakby z wnętrza za zegarami lub właśnie z kolumny kierownicy. A obudowie silnika się przyjrzę, ale to raczej nie to. Strasznie ciężko takie duperele zlokalizować :evil:

giggs - 14-11-2009, 21:59

Witam
Dziś wyjechałem z salonu nowym sedanem wrażenia super, tylko jedna rzecz mnie zmartwiła po wjeździe na nowy odcinek A4 Kraków-Szarów miałem dragnia kierownicy po przekroczeniu 120km/h poniżej tej prędkości było ok, opony zimowe semperit speed grip na felgach 16'' rial milano, mam nadzieje że dobrze wyważyli w serwisie. Miał ktoś doświadczenia z tym związane po opuszczeniu salonu?
Pozdrawiam

mkrawcz1 - 14-11-2009, 22:07

giggs napisał/a:
Witam
Dziś wyjechałem z salonu nowym sedanem wrażenia super, tylko jedna rzecz mnie zmartwiła po wjeździe na nowy odcinek A4 Kraków-Szarów miałem dragnia kierownicy po przekroczeniu 120km/h poniżej tej prędkości było ok, opony zimowe semperit speed grip na felgach 16'' rial milano, mam nadzieje że dobrze wyważyli w serwisie. Miał ktoś doświadczenia z tym związane po opuszczeniu salonu?
Pozdrawiam

Sprawdź na innej nawierzchni, na nowy odcinek A4 narzekają użytkownicy (NIERÓWNA NAWIERZCHNIA).

jaca71 - 15-11-2009, 10:37

giggs napisał/a:
Dziś wyjechałem z salonu nowym sedanem wrażenia super, tylko jedna rzecz mnie zmartwiła po wjeździe na nowy odcinek A4 Kraków-Szarów miałem dragnia kierownicy po przekroczeniu 120km/h poniżej tej prędkości było ok, opony zimowe semperit speed grip na felgach 16'' rial milano, mam nadzieje że dobrze wyważyli w serwisie.

Okolice 100-140 i drgania kierownicy wskazuje na złe wyważenie. Albo źle to zrobili albo zgubiłeś ciężarek w co wątpię bo od alusów raczej nie odpadają.

Odnośnie lekkiego grzechotania to ostatnio też się pojawiło. Mam wrażenie a raczej prawie 100% pewność że to zamek schowka na rękawiczki. Ktos o tym juz wspominał. Udało się zaradzić?

giggs - 15-11-2009, 13:39

sprawdziłem gruntownie i felgi i zauważyłem że ciężarki na jednej feldze są przyklejone po skosie tzn z jednej strony wystają kilka mm poza krawędź przyklejenia być może to jest problemem, w tygodniu pojadę sprawdzić wyważenie i ciśnienia w kołach
fargo - 15-11-2009, 15:12

giggs napisał/a:
nowy odcinek A4 Kraków-Szarów

Sprawdzałem już ten odcinek wiele razy z każdą prędkościa :rolleyes: dozwoloną oczywiście \:D/ i problem nie będzie raczej leżał w nawierzchni.

Trik - 15-11-2009, 21:56

jaca71 napisał/a:
albo zgubiłeś ciężarek w co wątpię bo od alusów raczej nie odpadają.

Ja już zgubiłem 3 razy.

el_diablo - 16-11-2009, 09:26

giggs napisał/a:
Witam
Pozdrawiam

Też tak miałem na początku, dość szybko się ułożyło i drgania minęły (jakis 1000 km). Drgania były delikatne, więc nic z tym nie robiłem.

basik - 17-11-2009, 21:13

Ja nic takiego nie miałem po zakupie żadnych drgan. Sprawdź na początek kola (wyważenie).

Mam za to dziwny problem normalnie jak przekręcę kluczyk i zaświecą się kontrolki to słychać sygnał dźwiękowy. W piątek jak wyszedłem z pracy i przekręciłem kluczyk zdziwiłem się bo nic nie usłyszałem żadnego dźwięku. Pojechałem na zakupy i odpalając auto znowu usłyszałem znajomy dźwięk brzęczyka. Sytuacja ta powtórzyła się kilka razy. Ma ktoś pomysł co to może być? Jakieś zwarcie? Nie wiem czy to od wilgoci czy coś innego. Macie jakieś pomysły?

Anonymous - 17-11-2009, 21:14

A pasy miałeś zapięte? :D Albo jak jest temperatura poniżej 3 stopni to brzęczy chwilkę i na wyświetlaczy pojawia się śnieżynka "Icy road" :)
basik - 17-11-2009, 21:33

Nie zwykle zapinam pasy po przekręceniu kluczyka i nie ma to związku z "Icy road". Chodzi o sam moment przekrecenia kluczyka do pozycji w której swiecą się kontrolki wtedy mi kilka razy pika po czym przestaje i gaśnie kilka kontrolek. Z tym, że nie zawsze pika , brzęczy czy jak tam kto che sobie nazwać.
bastek - 17-11-2009, 21:37

mi teraz piszczy tak:
raz zaraz po zapaleniu
chwilę później - icy road
chwilę później - przegląd (nie mam zmienionego komp. na 20.000, tylko na 15.000)

ale fakt, zaraz po zapaleniu jest brzęczyk....