To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Carisma] Co dziś zrobiliśmy przy naszych Misiach ?

MichuGdy - 13-04-2011, 13:31

wojzi napisał/a:
Wymieniłem - znaczy się mechanik wymienił :lol: - komplet rozrządu.

Więcej na ten temat tutaj:
http://mojamitsi.blogspot...ie-jest-zy.html

Hej, mógłbyś napisać jakie poszczególne części do rozrządu zakupiłeś ?

penmar - 13-04-2011, 14:20

- Wymiana żarówek w podświetlaniu tablicy na LED'y.
- Wymiana żarówek w stopie za szybą na LED'y
- Zamontowanie CB pod radiem ( nie ma teraz schowka i tak go nikt nie używał
- Wymiana filtra powietrza na sportową wkładkę K&N

Oczywiście bryczka jest już na aluskach od 2 tygodni. Wyczyszczenie końcówki tłumika co by ładnie lśniła a nie takie to brudne było :)

SHARK1979 - 13-04-2011, 15:10

penmar napisał/a:
- Wymiana filtra powietrza na sportową wkładkę K&N

Za to pewnie z 220 zyla dałeś co :wink:

Anonymous - 14-04-2011, 02:26

Witam

A ja w poniedziałek wymieniłem na nowy mechanizm wycieraczek, stary już sie całkowicie wyrobił.

PS Były na forum opisywane patenty na regeneracje trzpieni przez wytaczanie pierścieni itp., wiec jak ktoś ma zacięcie to odstąpie po kosztach paczki pocztowej moje zużyte trzpienie lub cały mechanizm 8) .

Pozdrawiam
Arthus

kamir - 14-04-2011, 07:19

Od wczoraj Misiek jeździ na Gazie, zamontowana sekwencyjna instalacja gazowa.
Za 81 zł mam pełen zbiornik :D

tadek55 - 14-04-2011, 17:28

kamir jaki koszt tej instalacji?
rzoberto - 14-04-2011, 18:18

No wreszcie udało mi się wymienić połamaną antenę na nową
wojzi - 15-04-2011, 03:02

MichuGdy napisał/a:
Hej, mógłbyś napisać jakie poszczególne części do rozrządu zakupiłeś ?

Wszystko jest we blogu, że się tak pochwalę: http://mojamitsi.blogspot...ie-jest-zy.html :twisted:

A tak na poważenie, jakie numery części i jacy producenci to konkretnie nie wiem, bo części kupował mechanik - wiem, że dobre zamienniki. A jeśli chodzi ci po prostu co w skład rozrząu wchodzi to wymienione było tak:
1. Pasek rozrządu
2. Rolka zwrotna p. rozrządu
3. Rolka napinająca p. rozrządu
4. Paski wieloklinowe
5. Pompa cieczy chłodzącej
6. Uszczelniacze rozrządu 3x

O ile dobrze pamiętam przy wymianie rozrządu może się okazać potrzebna wymiana napinacza hydraulicznego - tak się to chyba nazywa o ile nic nie pomieszałem. Drogie pieroństwo jak diabli, ale pan Leszek stwierdził, że u mnie jeszcze pociągnie i nie trzeba zmieniać.

Tak jak mówię: serii i numerów cześci ani nawet producentów nie znam. Na pewno nie rób na oryginałach, no chyba że masz kasy jak lodu. Z tego co się rozpytywałem po znajomych to dobre paski to Contitech i Gates. Choć inny znajomy macher odradzał Gatesa, bo mówił, że miał przypadek, że pękł. Czytałem, też że niezły jest nomen omen Mitsuboshi :mrgreen: - ponoć Nissan u siebie stosuje ten ostatni właśnie.

Jak chcesz sam kupować cześci to sprawdź na forum - ja tu nowy więc nie wiem - jakie paski toleruje Carisma. Przy czym poszukaj uważnie, bo np. jeden z modeli Mazdy bierze tylko oryginały, bo jest jakiś bug w silniku i inne zrywa - tak przynajmniej znalazłem na MazdaSpeed.

Mam nadzieję, że byłem pomocny.

kamir - 15-04-2011, 07:17

tadek55, 2100 zł sekwencyjna instalacja gazowa.
volve - 15-04-2011, 13:33

wojzi napisał/a:
Na pewno nie rób na oryginałach, no chyba że masz kasy jak lodu.

Taa...i później płacz, jak pęknie Ci pasek Gates, albo zablokuje się rolka. Według mnie w przypadku rozrządu nie ma co oszczędzać i należy robić wszystko na oryginałach. Bo ewentualne straty będą dużo większe od zysku, jaki będziesz miał zakupując zamienniki.

Anonymous - 16-04-2011, 11:41

Wymiana tulei i cukierków , łączniki stabilizatorów oś tylna( pełen komplet) . Nareszcie brak bujania tyłem :biggrin:
Rebelias - 18-04-2011, 13:55

Wymiana opon na Continentale 195/55/R15 poprzednie (kupione razem na alufelgach) były stare i strasznie szumiały:( Koszt z wymianą 650zł opony roczne 7mm bieżnika... :) :)
wojzi - 19-04-2011, 01:01

Trochę tego było:
1. Nabyłem naklejkę MitsuBaby - coby dzieciaki wozić bezpieczniej
2. Nabyłem i założyłem podkładki MitsuManiaków pod tablice - dzięki fargo
3. Nabyłem naklejkę Mitsumaniaków - przykleję jak umyję lub wypoleruję - zależnie czy się zdecyduję na szyby czy karoserię
4. No i w końcu co najważniejsze - napoiłem go - ale Cari ma pragnienie grzmoci jak na rodzinę z gór przystalo :twisted:

[ Dodano: 21-04-2011, 22:58 ]
Wymyty, odkurzony wyteflonowany i obklejony Mały Mitsumaniak z tyłu i długie MitsuManiaki z przodu.

Ładny jest :lol:

A no i zrestetowałem mu kompa, żeby w końcu zaczął pokazywać spalanie zbliżone do rzeczywistego - wygląda, że działa - mam porównanie z niedawną wizytą pod dystrybutorem.

SHARK1979 - 22-04-2011, 21:38

Nabita klima i odświeżony obieg :D
eeyorek - 26-04-2011, 21:46

-tarcze przód
-zworzeń wahacza
-nowe alu
-nowe opony
-pranie tapicerki

jeszcze tylko konserwacja klimatyzacji, ozonowanie, woskowanie i Mietek będzie przygotowany do lata :D