[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Zawieszenie przednie, diagnoza luzów, stukanie w zawi
Pawlacz - 20-02-2014, 20:06
Jak złapiesz sworzeń w rękę wyczujesz luz pionowy. Jeśli bez wyraźnego oporu jesteś w stanie go przesunąć palcem z jednej strony na drugą to bądź pewien, że do wymiany.
maju81 - 20-02-2014, 21:15
Jak trzymam sworzeń w ręce to nie jestem w stanie wyczuć ruchu w pionie natomiast bez oporów mogę nim robić kółka. Na bananie też mogę go bez oporów przesuwać na boki. Jednak jak kupiłem ostatnio wahacz górny to też bez dużych oporów przemieszczał się na boki.
W sworzniu na bananie jest jednak wyraźnie mniejszy zakres ruchu w jednej z osi (gdyby patrząc od góry na sworzeń umieścić go w układzie osi XY).
Zdarzyło się wogóle komuś że wahacz prosty stukał jak szalony?
Pawlacz - 20-02-2014, 21:38
Spróbuj ostro ruszyć i dynamicznie zmieniać biegi. Jeśli podczas zmiany biegów (wciśnięcie i puszczenie sprzęgła) słychać stuk to znaczy, że to ewidentnie banan. Mój jeszcze stukał przy przejeździe przez tory i na jeździe po kostce brukowej i płytach betonowych.
Hugo - 20-02-2014, 21:58
Pawlacz, Cytat: | Galant 2.5 V6 automat 1999r | Pawlacz napisał/a: | wciśnięcie i puszczenie sprzęgła |
maju81 - 20-02-2014, 21:58
Mam automat ale jak przyspieszam po przyhamowaniu to slychac stuk. Stuka jak pulsacyjnie przyciskam hamulec jadąc bardzo wolno np wyjeżdżając z garażu. No i tłucze mocno na krzywej polnej drodze.
Generalnie najistotniejsze dla mnie to być pewnym jak ocenić że wahacz leżący na stole należy już wymienić na nowy lub można jeszcze na nim jeździć.
Pawlacz - 21-02-2014, 16:20
Hugo napisał/a: | Pawlacz, Cytat: | Galant 2.5 V6 automat 1999r | Pawlacz napisał/a: | wciśnięcie i puszczenie sprzęgła | |
upsss...
Sadek - 21-02-2014, 17:32 Temat postu: potwierdzam dobrą diagnostyką na banana jest kostka brukowa
artufcb - 12-03-2014, 17:26
Zabieram się za wymianę tylnego zawieszenia i chciałbym wszystko skręcić nowymi śrubami. Ma ktoś jakiś spis jakie śruby dokładnie muszę kupić i ile?
Do tego mam pytanie o przednie zawieszenie. Jeśli o kilka mm mogę przesunąć ręką drążek stabilizatora w boki to jest ok czy łączniki/gumy stabilizatora do wymiany?
martinez_g - 12-03-2014, 20:06
artufcb napisał/a: | Zabieram się za wymianę tylnego zawieszenia i chciałbym wszystko skręcić nowymi śrubami. Ma ktoś jakiś spis jakie śruby dokładnie muszę kupić i ile?
Do tego mam pytanie o przednie zawieszenie. Jeśli o kilka mm mogę przesunąć ręką drążek stabilizatora w boki to jest ok czy łączniki/gumy stabilizatora do wymiany? |
drazek nie powinien sie ruszac
Łysy88 - 23-03-2014, 23:53
MitsuManiaki mam problem. Męczy mnie ostatnio kwestia układu kierowniczego. Na zgaszonym stuka, ale sobie myślę, że na zgaszonym zawsze będzie stukać. Odpaliłem i dalej stuka, co więcej przy zawracaniu wręcz slychać takie obcieranie. Nie jest to opona ani pasek na pompie. Ale aż drży buda. Co to może być? Drążki i końcówki nowe CTR, zbieżność ustawiona...
czapelka - 03-04-2014, 19:03
Jak rozpoznać który z wahaczy dolnych prosty to prawa lub lewa strona mając je przed sobą wydają się być identyczne oprocz dolnej tuleji. Dokonałem zakupu oryginałów do regeneracji i kompletnie nie wiem który z nich to ten od kierowcy. Oznaczenia na wahaczach to cyfra 6 i 7.
Marcino - 03-04-2014, 22:14
Połóż je obok siebie i w tuleje metalowo gumową pośrodku wsuń dwie dłuższe śruby , będą one układać się pod pewnym kątem tzw. kąt wyprzedzenia zwrotnicy, w wachaczu śruba ta musi iść do góry z przodu wachacza w kierunku dzioba samochodu.
draco09 - 15-04-2014, 15:20
Witam,
Wczoraj dowiedziałem się, że mam do wymiany w zawieszeniu dwie końcówki kierownicze, lewy drążek kierowniczy i dwa łączniki stabilizatora. Czy mógłby mi ktoś powiedzieć jakich producentów części są obecnie polecane? Wiem, że w pierwszym poście jest napisane ale jest on z przed czterech lat więc co niego mogło się pozmieniać.
Auto to Avance z 1999, 2,5 V6.
Pozdrawiam
czapelka - 15-04-2014, 15:43
draco09 napisał/a: | Witam,
Wczoraj dowiedziałem się, że mam do wymiany w zawieszeniu dwie końcówki kierownicze, lewy drążek kierowniczy i dwa łączniki stabilizatora. Czy mógłby mi ktoś powiedzieć jakich producentów części są obecnie polecane? Wiem, że w pierwszym poście jest napisane ale jest on z przed czterech lat więc co niego mogło się pozmieniać.
Auto to Avance z 1999, 2,5 V6.
Pozdrawiam |
Znajdź wszystko firmy CTR, jakość oryginału
draco09 - 15-04-2014, 21:01
czapelka napisał/a: | Znajdź wszystko firmy CTR, jakość oryginału |
Dzięki za info. A powiedzcie jeszcze czy są jakieś elementy, które przy okazji wymiany wspomnianych części również warto wymienić na nowe? Mam tu na myśli np. jakieś gumy itp.
|
|
|