To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tarcze i klocki hamulcowe

Tomii - 22-05-2011, 16:45

Hugo napisał/a:
Zarówno z przodu jak i z tyłu są one założone na górnych, a nie na dolnych prowadnicach. To może być przyczyną grzania się hamulcy u Ciebie, tzn. ktoś zamienił prowadnice góra-dół.

a tu się nie zgodzę, ja na przedzie prowadnicę z gumką mam na górze z prawej strony auta a na dole z lewej strony (lub odwrotnie nie pamietam) jest dobrze poskładane wg liter na prowadnicach i jarzmie

polaff - 22-05-2011, 16:47

Hugo napisał/a:
Nie da się ich źle założyć.

jak by rownież zamienić stronami....

[ Dodano: 22-05-2011, 16:53 ]
Tomii napisał/a:
Hugo napisał/a:
Zarówno z przodu jak i z tyłu są one założone na górnych, a nie na dolnych prowadnicach. To może być przyczyną grzania się hamulcy u Ciebie, tzn. ktoś zamienił prowadnice góra-dół.

a tu się nie zgodzę, ja na przedzie prowadnicę z gumką mam na górze z prawej strony auta a na dole z lewej strony (lub odwrotnie nie pamietam) jest dobrze poskładane wg liter na prowadnicach i jarzmie

możesz dokładniej opisać o co chodzi z tymi oznaczeniami?

Tomii - 22-05-2011, 17:06

na jednej i drugiej prowadnicy są literki (na łbie) muszą one być dopasowane do literek na jarzmie lub zacisku (nie pamiętam) np G do G, L do L.
marcinzam - 22-05-2011, 17:17

Tomii napisał/a:
na jednej i drugiej prowadnicy są literki (na łbie) muszą one być dopasowane do literek na jarzmie lub zacisku (nie pamiętam) np G do G, F do F.

ciekawe czy zestawy Quick Break też mają te literki ,

Hugo - 22-05-2011, 19:52

Tomii napisał/a:
Pierwsze słyszę, ktoś to potwierdzi? :shock:
nietoperek - 22-05-2011, 20:01

mam lewy przedni w domu i górny z gumą ma G a dolny L i na zacisku są te same oznaczenia, ale wychodzi na to że na górze ma być ten z gumą nie wiem jak jest na pozostałych
Tomii - 22-05-2011, 20:32

Hugo napisał/a:
Pierwsze słyszę, ktoś to potwierdzi? :shock:

no sam się zdziwiłem jak robiłem hamulce, ale tak mam. Co do prawej strony jestem pewien na 100% że prowadnicę z gumką mam na górze i jest to zgodne z oznaczeniami a co do lewej strony to prowadnicę z gumą mam na dole ale tu do oznaczeń to już nie mam pewności-w każdym razie wszystko gra, nic nie stuka , nie ma luzów. Qrcze muszę to jutro sprawdzić bo mi spokoju nie daje.

edit: manual podaje obydwa zaciski P i L - gumki na górze, coś poknociłem :oops:
a tak w sumie to jakie to ma znaczenie w praktyce-czemu one (gumki) służą :?:

polaff - 22-05-2011, 20:44

Tomii napisał/a:
Co do prawej strony jestem pewien na 100% że prowadnicę z gumką mam na górze i jest to zgodne z oznaczeniami a co do lewej strony to prowadnicę z gumą mam na dole

Właśnie mi by to pasowało, bo u mnie ktoś złożył z obydwu stron na dole, efekt jest taki, że lewy zacisk (od strony kierowcy) pływa na prowadnicy - tak jak powinien, prawy natomiast jest strasznie ciasno, mało tego miałem wrażenie, że jarzmo jest jak by większe bo nie mogłem kołkiem zlapać gwintu w zacisku tak jak by odległość między otworami w jarzmie była większa. W związku z powyższym uważam, że masz rację, choć nie znam jeszcze pewnie nawet w połowie tematu tak jak Wy.
Jutro mam dostać wreszcie prawidłowe klocki to podczas wymiany dokładnie spawdzę czy mam jakieś literki.

Dziękuję bardzo za naprowadzenie na temat. :lol:

[ Dodano: 22-05-2011, 20:45 ]
Tomii napisał/a:
manual podaje

a możesz mi podesłać link do man?

Krzyzak - 22-05-2011, 20:46

Hugo napisał/a:
Pierwsze słyszę, ktoś to potwierdzi?

niespecjalnie zrozumiałem wypowiedź kolegi, bo u mnie gumki ma każda śruba prowadząca (biorąc pod uwagę, że hamulce popolifcie mają z przodu malutką śrubkę wkręcaną w prowadnicę)
jednakże jestem na 100% pewny, że są hamulce, gdzie górna i dolna śruba są różne

Tomii - 22-05-2011, 20:51

proszę:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=3447

[ Dodano: 22-05-2011, 20:53 ]
Krzyzak napisał/a:

jednakże jestem na 100% pewny, że są hamulce, gdzie górna i dolna śruba są różne

przedliftowe hamulce mają na 100% różne prowadnice i tylko jedna na zacisk ma gumkę,

polaff - 22-05-2011, 21:03

Tomii napisał/a:
różne prowadnice i tylko jedna na zacisk ma gumkę,

teraz to już całkiem nie kumam, czy my cały czas piszemy o gumce na kołku prowadzącym zacisk?

Tomii - 22-05-2011, 21:20

polaff napisał/a:
Tomii napisał/a:
różne prowadnice i tylko jedna na zacisk ma gumkę,

teraz to już całkiem nie kumam, czy my cały czas piszemy o gumce na kołku prowadzącym zacisk?

dokładnie tak.

polaff - 22-05-2011, 22:13

Nie wiem, ale szczerze mówiąc to wierzyć mi się nie chce, że temat nie jest do opanowania, czytam to forum i niedowierzam, że nie da się nic z tym zrobić. Założyć lepszych tarcz, lepszych klocków, założyć kompletów na koło od młodszego auta...
nietoperek - 22-05-2011, 22:34

Panowie czy mogę złożyć zacisku na smar grafitowy?
robertdg - 23-05-2011, 08:32

nietoperek napisał/a:
Panowie czy mogę złożyć zacisku na smar grafitowy?
możesz, nikt Ci nie zabroni, tylko że wszystko po pewnym czasie utknie, bo smar ten się nie nadaje do takich rzeczy.