To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - [CY3A 1.8] SPALANIE WERSJI 1.8 - opinie

jaca71 - 07-10-2009, 00:05

Kraków - październik - studenci - szaruga jak ja nie lubię tego okresu.
W niedzielę około 160km poza miastem bez szaleństw ale i jazda nie jak ciota, wyprzedzać przecież trzeba było, a w paru miejscach jedyna szansa to dwa pasy na podjeździe - jedyna szansa na łyknięcie peletonu. Spalanie? 6,4L/100km dystans do przejechania po wypaleniu paliwa na 160km? jedyne 760km :shock: Poniedziałek 50km po krakowskich uliczkach w korkach, parokrotne przebijanie się przez aleje w stronę centrum a potem na zewnątrz. Spalanie? Komp pokazał na koniec dnia 13,6L/100km ale tylko dzięki 8km przejechanym w normalnym ruchu" (były okresy że pokazało się ponad 16L/100km), zasięg na koniec dnia spadł do... 290km :D Jak ja lubię to miasto :)

pekaes - 07-10-2009, 09:33

Warszawa - październik - studenci - szaruga - zawalidrogi (rząd ciężarówek na wylotówkach) - buspasy... Nie cierpię tego miasta! :?

Dziś jednak, jadąc swoją zwyczajową trasą do pracy (ok. 10-11 km), średnie spalanie z wyświetlacza komputera wyniosło 8,4 l/100 km. Wszystko dzięki temu, że całkiem dobrze ułożyły się światła na skrzyżowaniach (tylko w kilku miejscach złapało mnie czerwone), a ja staram się nie szaleć w ruchu miejskim. Dodatkowo dziś rano wyjątkowo mało spotkałem zawalidróg (co to w ślimaczym tempie ruszają na zielonym).

gzesiolek - 07-10-2009, 11:29

a ja kocham buspasy :P
nie ma jak spalanie w jezdzie do pracy = 0,0l/100km
wsiadasz w autobus i w 0,5h jestes w pracy, a jeszcze poczytac mozna ;)
Tylko zeby te autobusy czesciej jezdzily i mniej zapchane byly...
no ale jak juz wyrusze w miasto Lancernikiem to dziekuje Bogu ze 1.5 pali mi w korku przy odpowiednim wyczuciu zawsze jednocyfrowke (mniej niz 10), a srednio po Krakowie wychodzi mi 8-8,5l/100km w zaleznosci od klimy...
Jak widze srednie spalanie w Lansiku 1.8 i Civicu 1.8 u nas w firmie, jak po mieście pojeżdzą więcej... :shock: masakra... (nawet 11-12l/100km)

pekaes - 07-10-2009, 12:33

Przy "normalnym" ruchu w wielkim mieście - powtarzam w wielkim (bez urazy jednak proszę) :) - gdzie o ruchu płynnym można zapomnieć, spalanie Lancera 1.8 poniżej 10l/100 km graniczy z cudem... Jedynie rano lub mocnym wieczorem można pojeździć bez nerwów :)

gzesiolek, jeśli chodzi o buspasy, autobusy i w ogóle komunikację miejską - to gdyby nie lokalizacja mojej obecnej pracy (2 przesiadki, najpierw dwa razy tramwaje, później autobus, który jeździ co 20 minut, generalnie pracuję na "pierdziszewie"), to bez dwóch zdań wybrałbym jazdę właśnie komunikacją miejską...

I jeszcze jedna uwaga co do buspasów (ostatni, genialny (ponoć) pomysł urzędników miejskich) - co z tego, że na odcinku prawie 7 km (to ten najdłuższy odcinek w W-wie) mamy pas jedynie dla autobusów i tam commuters zyskują na czasie, jeśli później, tam gdzie kończy sie ten pas - autobusy tkwią po 20-30 minut w gigantycznym korku?

arcik - 19-10-2009, 15:55

Witam :)

Z tym spalaniem to juz tu mozna byloby chyba jakas ksiazke napisac :)

Mimo dodam swoje dwa grosze. Jezdze na dlugiej bardzo ladnej trasie Wroclaw - Monachium (ok 700km) a takze codziennie do pracy Monachium-Ingolstadt (ok80). Wiec tak.. gdy jade do 130 km to spalanie mam od 8.5 do 9 litrow... ale pozniej to jest tragedia. Gdy cisne caly czas 160-180 w 3-4 osoby to srednie spalanie jest ok 12 litrow. ale na tej trasie wolniej nie potrafie... zbyt dobra droga :) To stanowczo za duzo... ale juz sie zdarzylem do tego przyzwyczaic. No trudno taka mala wada :) W sumie w 3 miesiace zrobilem 20 tys km i za 150km czeka mnie pierwszy serwis. Nie wiem jak z tym docieraniem bedzie i czy cos spadnie... ale raczej watpie.... Pozdrawiam! A.

Lestat - 22-10-2009, 13:17

Wydaje mi sie ze przy tego typu silniku spalanie okolo 10l to norma - 11 - 12 to przy mniej oszczednym trybie...no nie wiem no jak ktos chce zeby auto spalalo 7- 8 w benzynie no to na serio nie mozna wybierac silnika o mocy 143 KM, czy nie mam racji??

Wiec hmmm ma sens porownywac kto ile spala? :P

Mam nadzieje ze nie ma tutaj zawodnikow co sobie nowego lancera przerobili na gaz...

Anonymous - 22-10-2009, 13:32

ulrik napisał/a:
Wydaje mi sie ze przy tego typu silniku spalanie okolo 10l to norma - 11 - 12 to przy mniej oszczednym trybie...no nie wiem no jak ktos chce zeby auto spalalo 7- 8 w benzynie no to na serio nie mozna wybierac silnika o mocy 143 KM, czy nie mam racji??

Mam nadzieje ze nie ma tutaj zawodnikow co sobie nowego lancera przerobili na gaz...

Już nie chodzi o samą moc ale o osiągi.
Co z tego, że ma 143KM jeżeli sprint do pierwszej setki ledwo co zamyka się w 10s, a wrażenie jest jakby nawet było tych sekund więcej.
Samochodów ze spalaniem 7-8l i osiągami takimi jak Lancer 143KM jest sporo.
A nawet 160 konny 1.4TSI w Golfiku spala mniej od 1.8 MIVEC przy >>szczerze mówiąc<< osiągach miażdżących Lancera 1.8

Lestat - 22-10-2009, 14:01

Nie no nie przesadzaj Golf 1.4 TSI przyspiesza w 8 s do 100 to tylko 2 s szybciej przy mocy 160 KM a spala mniej bo to silnik 1.4 i jest turbodoladowany...
Tenzo - 22-10-2009, 14:04

kaeres napisał/a:
ulrik napisał/a:

Już nie chodzi o samą moc ale o osiągi.
Co z tego, że ma 143KM jeżeli sprint do pierwszej setki ledwo co zamyka się w 10s, a wrażenie jest jakby nawet było tych sekund więcej.
Samochodów ze spalaniem 7-8l i osiągami takimi jak Lancer 143KM jest sporo.
A nawet 160 konny 1.4TSI w Golfiku spala mniej od 1.8 MIVEC przy >>szczerze mówiąc<< osiągach miażdżących Lancera 1.8

Panowie pamiętajmy, że nie moc, a moment obrotowy i jego charakterystyka decyduje o przyspieszeniu samochodu. Jeśli porównujesz Miśka i Golfa z TSI to troszkę bezcelowe. Nie dość że doładowany to jeszcze podwójnie. Do 4000 gdzie Lancer nie jedzie tam zwijasz asfalt bo dorzuci Ci kompresor, a powyżej jeszcze golfa kopnie Turbina. Raczej proponowałbym tu porównanie na poziomie wolnossące 1.8 VW/Audi i 1.8 Lancer i tu sytuacja jest niemal identyczna. Spalanie i osiągi już będą podobne. Dobre porównanie to na przykład Focus 1.8.

Anonymous - 22-10-2009, 14:12

ulrik napisał/a:
Nie no nie przesadzaj Golf 1.4 TSI przyspiesza w 8 s do 100 to tylko 2 s szybciej przy mocy 160 KM a spala mniej bo to silnik 1.4 i jest turbodoladowany...

Skoro sądzisz, że to tylko 2s to nie mam więcej argumentów ;)

jurekschroda - 22-10-2009, 14:14

No rzeczywiście. Zamiast 10s ma 10,4. Faktycznie kolosalna różnica :lol: .

Poza tym nie chciałbym być właścicielem tak wyżyłowanego silnika jak 1.4TSI 160KM po kilkudziesięciu tysiącach kilometrów :D

Tenzo - 22-10-2009, 14:28

jurekschroda napisał/a:
No rzeczywiście. Zamiast 10s ma 10,4. Faktycznie kolosalna różnica :lol: .

Niektórzy oficjalnie mówią o 9,8 :lol: , ale pewnie dokonywali pomiaru w idealnych warunkach 8)

Luk - 22-10-2009, 14:34

Sedan 9,8, Sportback 10,4 :)
Lestat - 22-10-2009, 14:42

kaeres napisał/a:
ulrik napisał/a:

Skoro sądzisz, że to tylko 2s to nie mam więcej argumentów ;)

Jak sie sciagsz na 1/4 mili albo bierzsz udzial w innych "gonitwach" to 2s maja znaczenie a jak masz ruszyc porzadnie spod skrzyzowania albo wykonac szybki manewr to wydaje mi sie ze wystarczy 10s ...oczywiscie w takich sutacjach turbodoladowanie sprawdza sie o wilele lepiej ;-) no ale nie ma co dywagowac, nie ma aut idealnych...Lancer 1.8 juz tak ma i tyle...zawsze mozna bylo kupic diesla ;-)

Trik - 22-10-2009, 15:25

ulrik napisał/a:

No właśnie kilka osób już sie ujawniło z LPG w 1,8. Sprawdź w temacie o LPG do lancera