To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Carisma] Co dziś zrobiliśmy przy naszych Misiach ?

MikeDID - 27-04-2011, 10:02

Wczoraj:
- wymiana filtru paliwa
- wyczyszczenie przepływomierza
- podmiana spirali na wersję z tempomatem
- zamocowanie manetki od tempomatu do kierownicy

bolek08 - 27-04-2011, 21:29

Wymiana rozrzadu kupa roboty ale juz po:D
fuegos - 29-04-2011, 09:36

przbieg 79000mil. od srody wymienione zostaly:

1. rozrzad (przejechane 20k mil ponad norme - jeden zab naderwany)
2. dolne poduszki silnika (obie miekkie i ponadrywane)
3. laczniki stabilizatora przod (wygladaly na zmeczone ale nie stukaly)
4. uszczelka pokrywy zaworow (pocila sie w 2 miejscach)
5. olej silnikowy + filtr
6. olej w skrzyni biegow (prawdopodobnie 1 wymiana - byl ciemnobrazowy z metalicznym blaskiem)
7.plyn w ukladzie sprzeglowym (brudny)

inne wykonane prace:

- hamulce przod (demontaz + czyszczenie)
- udroznienie odplywow z kielicha mcphersona (byly kompletnie zatkane)
- czyszczenie przepustnicy (pokryta cienka warstwa nagaru)
- sprawdzenie zaworu EGR (czysty z jasnobrozowym delikatnym nagarem)
- sprawdzenie cisnienia sprezania (14.5 kg/cm2 na kazdym cylindrze)

I na koniec zadanie z ktorego jestem najbardziej zadowolony czyli montaz gniazda AUX. Jezeli ktos bedzie zainteresowany zrobie instrukcje. Uklad jest bardzo prosty. Wymaga jedynie gniazda sluchawkowego z wlacznikiem i 1m cienkiego przewodu dwuzylowego w ekranie :)

Anonymous - 29-04-2011, 12:06

Wczoraj wypolerowałem reflektory - wg tego opisu http://www.meguiarsonline...ead.php?t=20994 z tym że nie wyszedł mi pkt 13 więc przy drugiej lampie sobie pominąłem ( jak to wyschło to po wypolerowaniu zostały mi ślady pasty)
Efekt naprawdę godny polecenia i w nocy widać diametralną różnicę - w końcu mogę powiedzieć że ten samochód ma światła :)
Tak było przed:

Po:

arkadiuszf4 - 29-04-2011, 20:53

Witam Wszystkich , ja dzisiaj wymieniłem sobie nagłośnienie w mojej Carismie bo poprzednie głośniki to naprawdę była żenada z przodu były zamontowane 15W a z tyłu 40W a teraz zamontowałem głośniki firmy Peiying na przód 80W a z tyłu 130W i mogę z czystym sumieniem powiedzieć że jest rewelacja dzwięk czysty basy eleganckie , wcześniej miałem jeszcze dodatkowo podłączony subwoofer teraz już go nie potrzebuję bo głośniki grają lepiej niż z tym subwooferem także jestem zadowolony z zakupu jeszcze tylko jakieś dobre radyjko i będzie super.
siwek - 30-04-2011, 11:14

Ja w tym tygodniu wymieniłem końcówki drążka kier. i od razu spokój :wink:

Oraz olej w skrzyni biegów (ciekawe kiedy ostatnio był wymieniony... teraz o wiele delikatniej chodzą biegi).

Jeszcze muszę coś z klimą zrobić, bo wjechałem w "większą" kałużę i od tej pory mi "rzęźi" ale tylko jak jest wyłączona. Jak ją włącze jest cisza.

Rafal_Szczecin - 30-04-2011, 11:18

nawoskowalem misia turtle waxem i swieci sie teraz jak psu wiadomo co :D
saphire - 30-04-2011, 12:18

Wczoraj moja Cari dostała cały kompletnie nowy zawias na przód - łączniki, sworznie, tuleje, amorki itp. stuff

Dziś dostała nowe opony Nokian H

Po południu dostanie nową ustawioną gemetrię zawieszenia :-)

Jaro1974 - 30-04-2011, 12:44

moja cari została dziś umyta i wysprzątana w środku jeszcze tylko szybki i będzie cacy :D
gnusiek - 30-04-2011, 17:23

Wymieniono Galancie świeczki + przewody ws i przymiarka do wymiany oliwy w skrzyni AT
Mario - 30-04-2011, 18:13

fiedzia napisał/a:
Wczoraj wypolerowałem reflektory - wg tego opisu http://www.meguiarsonline...ead.php?t=20994 z tym że nie wyszedł mi pkt 13 więc przy drugiej lampie sobie pominąłem ( jak to wyschło to po wypolerowaniu zostały mi ślady pasty)
Efekt naprawdę godny polecenia i w nocy widać diametralną różnicę - w końcu mogę powiedzieć że ten samochód ma światła :)
Tak było przed:

Efekt świetny ! Trzeba będzie spróbować, ale ciekawe czy czymś innym niż meguiars'em też będzie tak dobrze... :)

wojzi - 06-05-2011, 03:37

W ostatnim tygodniu uzupełniłem jej płyny:
1. do spryskiwaczy (wczoraj) - w końcu poza ECO GDI nie świeci, żadna kontrolka jak się jedzie :-)
2. benzynowy - i to już było bardziej bolesne :evil: http://mojamitsi.blogspot...koda-miska.html

SHARK1979 - 06-05-2011, 21:34

Pomalowany dół zderzaka przedniego gumą natryskowo efekt dokładki :D do tego dziś małe czyszczonko środek + z zewnątrz czas operacji ponad 2h :wink:
Rob600 - 06-05-2011, 22:30

Ja dziś odebrałem autko od mechesa, wymieniłem połowę zawieszenia przód i tył prawie wszystkie tuleje i gałki do tego gumy stabilizatora jeszcze tylko zbieżność i będzie całość :) strasznie mnie to trzepło po kieszeni ale mam nadzieję że na jakiś czas będzie spokój ;)
boban6 - 07-05-2011, 12:12

ja fundnąłem jej komplecik na myjni :)