[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Olej
SPIDER-ek - 01-09-2011, 21:13
Owczar, święta prawda
Croom - 02-09-2011, 00:41
SnowDevil napisał/a: | tak, wiem. Widzialem ponad 70 stron i w wiekszosci o oleju 10W40 lub 5W40 ale...
ja chce dolać 5W30 do najblizszej wymiany i zastanawiam się który wybrać. Specyfikacja tego agipa wygląda tak: |
Podstawowe pytanie jakie powinnos ię zadać co jest dedykowane do tego silnika czy A1 czy zdecydowanie A3/B4.
Jeśli dochodzi do tego C2/ C3 to równiez ważna informacja.
Mieszanie ze soba olejów jest dozwolone ale w ramach pewnych limitów a każda domieszka innego oleju powoduje że olej traci swoje pierwotne właściwości i parametry.
Jeśli fabryka zaleca A1 to taki bym lał czyli A1/A5.
Druga sprawa jak to GDI z małą pojemnościa oleju w układzie to bym wybrał mozliwie najlepszy olej o doskonałych parametrach zwłaszcza o minimalnym wskaźniku odparowalności
SnowDevil - 02-09-2011, 13:18
dzięki za porady ale juz po jabłkach.
Tomii napisał/a: |
jak się tak upierasz nad dolewką to wlej Shell Helix Ultra 5w30 |
Pojechałem wczoraj na Shella (bo zazwyczaj wszystko shella staram sie kupować) i zdębiałem: Shell Helix Ultra 5W30 kosztuje... 84 pln/litr. odpuściłem sobie i kupiłem Castrol Edge 5W30 za 51 pln/litr. dolałem jakieś 700 ml i jest juz ok. Za 5 tkm wymienie olej całkowicie więc to była dolewka na krótką chwilę.
Owczar napisał/a: |
Możesz dolać każdy 5W30, ale zamiast się w to bawić kup LM SyntHOil 5W40 i wymień olej. Ew Mobil 1 5W50. |
ten LM jest taki dobry? nigdy nie słyszałem o nim. A Mobil 1 to chyba nie za dobrą opinie ma?
Będę wymieniał olej niedługo i chciałbym zalać jeden którego już będę wymieniał zawsze i wg Waszych rekomendacji powinienem zalać jakieś 5W40 więc zastanawiam się nad jakimś Valvoline'm bo świetnie się spisywał w Lancerze (10W40) i ufam tej firmie. Jak nie Valvoline to moze jakiś Shell. Co o nich sądzicie?
@Croom
A tego Agipa to nie wiem jakiego dokładnie mam bo są na rynku 2 rodzaje 5W30 a na ulotce mod maską jest tylko napisane AGIP 5W30 więc porównanie nie zdało by egzaminu bo nie wiem jaki dokladnie jest "model" oleju, który jest juz w silniku.
SPIDER-ek - 02-09-2011, 13:24
SnowDevil, ja jeżdzę na LM i nie narzekam
Croom - 02-09-2011, 13:48
SnowDevil napisał/a: | Castrol Edge 5W30 za 51 pln/litr |
Marża powala na kolana w tym wypadku ....
SnowDevil: a co pisze ksiażka serwisowa dokładnie ?
Dużo km robisz w skali roku ?
SnowDevil - 02-09-2011, 14:13
Croom napisał/a: | Marża powala na kolana w tym wypadku .... |
w Tesco kupowałem więc i tak tanio... chyba
Cytat: | SnowDevil: a co pisze ksiażka serwisowa dokładnie ? |
nie wiem, nie sprawdzałem ale nawet jak coś tam piszą to na pewno o oleju "od nowości". Auto ma teraz 222 tkm przebiegu.
Cytat: | Dużo km robisz w skali roku ? |
zazwyczaj robiłem do 15 tkm/rok ale teraz się to zmieniło bo częściej jeżdżę bo... fajnie się jeździ Galem. Myslę, że mój roczny przebieg dojdzie do 20 tkm/rok spokojnie. W ciagu 3 miesięcy zrobiłem już 8 tysi
SPIDER-ek napisał/a: | ja jeżdzę na LM i nie narzekam |
nie narzekam to nie to samo co "jest rewelacyjny" co to jest to LM wogóle, wiem że niemieckie ale czemu to takie popularne wśród Nas? takie dobre czy tanie i przeciętne?
zadam pytanie inaczej: co sądzicie o oleju Shell i Valvoline? oczywiście 5W40
tosztotomasz - 02-09-2011, 14:57
SnowDevil napisał/a: | co to jest to LM wogóle, wiem że niemieckie ale czemu to takie popularne wśród Nas? |
Liqui Moly, a zrobiło karierę tylko i wyłącznie na podstawie mocno stronniczego opracowania, które krąży po internecie. Nie jest to szczyt marzeń aczkolwiek w miarę dobra oliwa, lepsza od tego co wymieniam poniżej. Są jednak lepsze.
SnowDevil napisał/a: | takie dobre czy tanie i przeciętne? |
Tani i przeciętny to jest Castrol, Shell, Mobil (PL) i wszystkie inne dostepne w supermarketach i na stacjach benzynowych.
Valvo ma solidne oleje, jednak są to produkty HC.
SnowDevil - 02-09-2011, 15:32
liqui molly - wow, nie no chyba jednak sobie odpuszczę. Nie przeszkadza mi jak olej jest troche droższy, ważne żeby był dobry a najlepiej to najlepszy ;]
tosztotomasz napisał/a: | ...Valvo ma solidne oleje, jednak są to produkty HC. |
wszystkie są HC?? bo badam właśnie te oleje:
Valvoline MaxLife Synthetic 5W-40
Valvoline DuraBlend MXL 5W-40
lub
VALVOLINE MaxLife™ Synthetic Motor Oil 5W30 (high mileage)
SPIDER-ek - 02-09-2011, 16:04
Nie ma najlepszych olejów, każdy będzie chwalił swoje i tyle.
Wlejesz to co chcesz.
Żebym mógł mówić o jakimkolwiek oleju rewelacyjny to bym musiał mieć X samochodów i nimi wszystkimi jeździć jednocześnie z różnymi olejami zalanymi. Gdyż z biegiem czasu nie tylko olej się zużywa ale wszystko, więc dzisiaj wleję olej Y, a za 20tyś tez wleję olej Y i mogę mieć całkowicie inne odczucia. Podobnie będzie z każdym innym olejem.
A gdybanie który jest najlepszy to jest po prostu gdybanie, a nie opinia
Owczar - 02-09-2011, 17:02
SnowDevil napisał/a: | Valvoline MaxLife Synthetic 5W-40
Valvoline DuraBlend MXL 5W-40
lub
VALVOLINE MaxLife™ Synthetic Motor Oil 5W30 (high mileage) |
Wszystkie HC łącznie z Valvo VR1 5W50. Mobil ma bardzo dobre oleje, ale tylko z serii Mobil 1, najlepiej z 0 na początku. Ew 5W50. Shell i Castrol nie ma żadnego prawdziwego syntetyka.
tosztotomasz - 02-09-2011, 19:11
Owczar napisał/a: | Mobil ma bardzo dobre oleje, ale tylko z serii Mobil 1, najlepiej z 0 na początku. Ew 5W50 |
IMHO można znaleźć lepsze. Polski Mobil jest bardzo przeciętny i niewiele ma wspólnego z oryginałem. Quaker, Royal, Fuchs czy w końcu mój ulubiony Ams - wszystko to będzie lepsze od polskiego Mobila. Rynek nam się rozszerza i można naprawdę znaleźć dobre oleje. Ceny również już nie powalają.
Tomii - 02-09-2011, 20:19
SnowDevil napisał/a: |
Pojechałem wczoraj na Shella (bo zazwyczaj wszystko shella staram sie kupować) i zdębiałem: Shell Helix Ultra 5W30 kosztuje... 84 pln/litr. odpuściłem sobie i kupiłem Castrol Edge 5W30 za 51 pln/litr. |
a kto kupuje oleje na stacjach benzynowych ? przecież wiadomo że tam są 3x droższe niż w normalnym sklepie motoryzacyjnym.
SnowDevil - 02-09-2011, 21:38
Owczar napisał/a: | Wszystkie HC łącznie z Valvo VR1 5W50... Shell i Castrol nie ma żadnego prawdziwego syntetyka. |
i weź tu bądź mądry, niby full syntetyk ale jednak HC...
tosztotomasz napisał/a: | ...w końcu mój ulubiony Ams - wszystko to będzie lepsze od polskiego Mobila. Rynek nam się rozszerza i można naprawdę znaleźć dobre oleje... |
szkoda że nie ma sklepu tylko z olejami i tak żeby mieli wszystkie a ten AMS czym Cię tak urzekł?
Tomii napisał/a: | a kto kupuje oleje na stacjach benzynowych ? |
ja nie pojechałem bo miałem pod nosem ale nie spodziewałem się takiej ceny i pojechałem po "cokolwiek" do tesco :]
tak wogóle to przy przebiegu 222tkm to powinienem dalej lać syntetyka? pamiętam, że w Lancerze przy 212 tkm zacząłem lać Valvoline 10W40 a to półsyntetyk chyba (zresztą świetny).
tosztotomasz - 02-09-2011, 22:05
SnowDevil napisał/a: | a ten AMS czym Cię tak urzekł? |
A czym może urzec olej? Parametrami, stabilnością na przebiegi, wpływem na pracę silnika, ogólną zauważalną w wielu aspektach jakością.
mlun - 03-09-2011, 00:08
Ams po 11k km(o ile dobrze pamiętam:P) praktycznie nie stracił swoich właściwości. To jest chyba jakiś wyznacznik prawda?
|
|
|