[97-04]Galant EAxA/W - [FAQ] Rozrząd i serwis w Galancie EAxx
Zhan - 29-04-2012, 13:14
m6riano napisał/a: | argun, zadzwoń do Japaneze,on na pewno poleci ci dobry zestaw w dobrej cenie... |
Z tym byłbym ostrożny, ja na alle kupiłem zestaw z paskiem SUN sporo taniej niż Japaneze chciał za zestaw z paskiem Conti.
argun - 29-04-2012, 13:25
185 tyś jutro zadzwonię jeśli kompletny zestaw (wraz z pompa i przede wszystkim napinaczem hydraulicznym ) faktycznie wyjdzie za ok.700 zł to będę rad.
m6riano - 29-04-2012, 13:39
Zhan, ty masz V6 czyli np. nie masz pasków Mitsuboshi...
argun, ma 4G63 a więc występuje polecane paski i Japaneze zapewne je ma..
Zhan napisał/a: | z paskiem Conti | też nie polecam..;-)
ps. mój zestaw do 4G63 wyszedł ok.650zł na paskach Mitsuboshi, rolkach Koyo/Ntn,uszczelniaczach NOKa,Pompie GMB(japońskiej),oraz napinaczu AISINa.(ori napinacz o stówke drożej)
argun, I taki zestaw wymienia sie co drugi rozrząd, czyli po 180tkm,360tkm itd.
ps. Jak już będziesz miał wyjęte koło pasowe to sprawdź w jakim jest stanie bo lubią sie rozwulkanizować(ale to zazwyczaj przy wyższych przebiegach,ale sprawdzić warto..;-)
Zhan - 29-04-2012, 13:54
m6riano napisał/a: | Zhan, ty masz V6 czyli np. nie masz pasków Mitsuboshi... |
Wiem, chodziło mi raczej o to, że panująca na forum opinia, że najtaniej jest u Japaneze to od jakiegoś czasu mit i warto popytać u innych sprzedawców jeśli komuś zależy na zaoszczędzeniu kilku dyszek.
argun - 29-04-2012, 13:59
Dzięki Wam za info już napisałem do Niego .Jutro zadzwonię , dam znać co i jak i będę się z Wami dalej konsultował
m6riano - 29-04-2012, 14:04
Zhan napisał/a: | że najtaniej jest u Japaneze to od jakiegoś czasu mit |
Wcale nie twierdze że jest najtaniej..ale dla kogoś kto nie ma za bardzo pojęcia jakich dokładnie podzespołów szukać to jest chyba dobre rozwiązanie..Marek żadnej lipy raczej nie wciśnie..
Natomiast wiadomo..najtaniej to jest szukać po różnych aukcjach, ofertach chociażby u nas na forum(sam kupiłem pompe za 100kilkanaście złotych a nie np. 180)
[ Dodano: 29-04-2012, 14:07 ]
argun, wrzuć od razu aktualne ceny jakie ma poszczególnych podzespołów..
ps. napisz też do all-parts.pl oraz e-autoparts.pl
Krzyzak - 29-04-2012, 23:19
m6riano napisał/a: | Wcale nie twierdze że jest najtaniej | Japaneze ma bardzo tanio elementy, które często dostępne są tylko w ASO po chorych cenach
czasem potrafi zdobyć spod ziemi rzeczy niedostępne w Polsce a nawet Europie...
sebaswd - 01-05-2012, 01:04
koledzy czyli wymaiana rozrzadu bez napinacza ale z pompom wody i simeringiem kola pasowego i robociznom za cene 750zl to drogo po powoli sie potracilem
m6riano - 01-05-2012, 10:19
sebaswd napisał/a: | pompom | to czirliderki mają do machania..;-)
misiu-bisi - 03-05-2012, 22:50
ja zrobiłem bez robocizny napinaczai pompy:) za jakieś 400
DziadekMirek - 09-05-2012, 12:12
Krzyzak, witaj
poradziles mi w tym temacie bym sprawdzil walek balansowy.
Mam klopot, zaden ze mnie znawca motoryzacji, a chcialbym dokladnie wiedziec co, za ile i gdzie wymienic/naprawic.
Juz dluzej nie moge tak jezdzic, za glosno Denerwuje sie tylko caly czas.
Moglbys mnie naprowadzic na owy walek balansowy? Jest to do kupienia na allegro? Moze od razu przyslalbys mi link, nie bladzilbym jak dziecko we mgle.
Taki jestem wsciekly po tej wymianie rozrzadu, na pewno juz nie dam tam auta do tego samego mechanika.
A tak w ogole to jest wina mechanika? Uszkodzil cos przy wymianie rozrzadu? Naruszyl? Czy taka karma poprostu, moj pech?
Bury - 09-05-2012, 13:38
Pewnie nie zablokowal owego walka przy wymianie.
Jak tego nie zrobil to pewnie,tez nie napial paska,tak jak ksiazka pisze.
Powiedz mu,ze telepie silnikiem i chyba wiesz dlaczego i zapytaj gdzie blokowal walek i czym.Potem zapytaj na ile mm wystrzelil sie napinacz i ile czekal czasu do zmierzenia tej odleglosci.Jak z mety nie odpowie na te pytanie to znaczy,ze robil na pale.
Wczesniej sie przygotuj popatrz w manualu jak sie powinno to robic.
U innego mechanika zaplacisz drugi raz tyle samo co za wymiane,jesli winien walek balansowy.
DziadekMirek - 09-05-2012, 14:55
czym to sie moze skonczyc dla mojego samochodu?
Mechanik powinien rozebrac teraz rozrzad i ustawic w odpowiednim polozeniu walek balansowy? Dobrze zrozumialem?
Bury - 09-05-2012, 18:17
Było o tym dużo na forum pisane.Poszukaj.
W manualu masz rysunki Engine 11A-28.
Sprawdzić można bez ściągania,ustawiając koło rozrządu na znak i wsuwając trzpień lub śrubokręt odpowiedniej średnicy w odpowiednie miejsce.Musi wejść głęboko,jeśli wchodzi tylko na 2.-3 cm to jest źle.Wtedy zdjęcie paska i obrót kółka pompy oleju.
Popatrz manual to Ci się rozjaśni.
firstmate - 15-05-2012, 20:25
.....aaaa zoltaczka sie wkradla
|
|
|