To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] [FAQ] Amortyzatory.

PIOTR_FOTO - 28-10-2011, 21:46

Ja też właśnie założyłem MONROE REFLEX - tyle, że na tył zamiast Nivomatów. Autko lepiej, bardziej miękko tłumi nierówności. Ale mam problem bo auto trochę dziwnie stoi. Wg mnie po wymianie na MONROE tył jest bardzo dobrze - prześwist między oponą a rantem nadkola około 6cm. Problem mam natomiast z przodem - stoi nadal wysoko ok. 10-11 cm. Czy były na przód różne rodzaje sprężyn? Gdzie ewentualnie mogę kupić obniżające sprężyny na sam przód, bo w sieci są tylko komplety na 4 koła?
Juiceman - 28-10-2011, 21:47

No na przód muszą być inne sprężyny przecież masz tam silnik - duży ciężar; ) A sprężyny zapytaj u Malika ;)

U mnie też wylądowały wczoraj refleksy ; )

PIOTR_FOTO - 28-10-2011, 22:00

To, że na przód są inne sprężyny to ja wiem tylko chodziło mi o to czy występują różne modele przednich sprężyn. Na allegro znalazłem sprężyny JAMEX, które obniżają auto ok. 35-40mm. Akurat mi tyle trzeba, żeby przód poszedł w dół. Co prawda sprzedają tylko w kompletach ale cena 369 zł/kpl nie jest aż tak wygórowana
kkriss - 02-11-2011, 19:46

Mam pytanie - dziś podczas wymiany opon mechanik zwrócił mi uwagę, że lewy przedni amor wyciekł - fakt trochę mokry był od góry do połowy - teraz pytanie, czy mogę na tym trochę pojeździć? JAk sprawdzić stan czy jest w miarę ok, czy już musowo? Jak mogę odczuć, że jest tragedia?, co jak będę z takim jeździć - czym to grozi?.

jakie tanie przednie amory przy przebiegu 10k rocznie? :-) poczytałem i trochę zgłupiałem. Narazie myślę o KYB w sumie 320 za komplet na alledrogo to nie tak drogo (choć i tak poczuje w portfelu), ile to znośnie za wymianę kompletu?
Myślałem aby zrobić to samemu, ale boję się urwanych śrub (przerasta mnie to jak się urwą)

Krzysek - 02-11-2011, 20:59

Witaj! Na stację diagnostyczną podjedź, tam mają sprzęt do sprawdzania amortyzatorów :) , raczej nie powini wziąć za to peelenów ;)

Co do amorów to się nie wypowiem , bo nic mądrego nie napisze :P .

fj_mike - 02-11-2011, 23:00

kkriss napisał/a:
JAk sprawdzić stan czy jest w miarę ok, czy już musowo? Jak mogę odczuć, że jest tragedia?

Jak się auto zachowuje w czasie jazdy - jesteś w stanie nad nim zapanować?

kkriss napisał/a:
co jak będę z takim jeździć - czym to grozi?

Utrata przyczepności (szczególnie zimą) - nie trzeba chyba tłumaczyć czym to grozi :wink:

Juiceman - 03-11-2011, 00:43

Polecam Monroe - zaistalowane na przodzie. Jazda w zakrętach to bajka ; ) - cena 130pln sztuka - 3lata gwarancji.

Możesz troche na wylanym amorku pojeździć - ale pamiętaj dostosuj prędkość, gdyż na zakrętach będzie Ci przód wynosił, ew. pływał.

m6riano - 03-11-2011, 04:56

kkriss napisał/a:
jakie tanie przednie amory przy przebiegu 10k rocznie? :-)

Zadzwoń do Allparts, powinni mieć Monroe reflex za cos ok.120zł/szt.

kkriss - 03-11-2011, 05:20

fj_mike napisał/a:
kkriss napisał/a:
JAk sprawdzić stan czy jest w miarę ok, czy już musowo? Jak mogę odczuć, że jest tragedia?

Jak się auto zachowuje w czasie jazdy - jesteś w stanie nad nim zapanować?

Jak puszczę kierownice to jedzie prosto przy prędkości ok 100 km/h, na zakręcie nie odczuwam różnicy, że coś jest nie tak - przynajmniej na razie.

Ile średnio biorą za wymianę kompletu amortyzatorów?

m6riano - 03-11-2011, 05:45

Zapytaj Piwora ile weźmie lub podjedź do warsztatu Tomar na Modlińskiej/Sąsiedzkiej.
Krzyzak - 03-11-2011, 07:02

przy wielowahaczu z przodu nie poczułbyś, gdyby nawet tego amora nie było - u mnie był kompletnie rozwalony i jeździło się normalnie
a na amorze 1.5 cm warstwa błota przyklejona olejem...
amortyzował tylko odbój, bo był lekko zmasakrowany przez ściskanie :)
kup monroe reflex - dobra jakość za tą cenę

Andrew - 03-11-2011, 07:39

Krzyzak napisał/a:
kup monroe reflex - dobra jakość za tą cenę

Polecam również mam na całym aucie założone :wink:

kkriss - 03-11-2011, 19:00

zapytałem się przez stronę allparts - wyszło dużo drożej za amortyzator
-amortyzator przód 179,- szt.
Ale nie powołałem się na MM - są wtedy jakieś zniżki?

Owczar - 03-11-2011, 19:09

kkriss napisał/a:
Ale nie powołałem się na MM - są wtedy jakieś zniżki?

Ja się kiedyś powołałem i miałem wycenę droższą niż ktoś kto się nie powołał :) więc nie ma.

kkriss - 03-11-2011, 19:22

a te amory czy "reflex" to inna odmiana?
A co powiecie na te gazowe ?