[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] [FAQ] Amortyzatory.
PIOTR_FOTO - 28-10-2011, 21:46
Ja też właśnie założyłem MONROE REFLEX - tyle, że na tył zamiast Nivomatów. Autko lepiej, bardziej miękko tłumi nierówności. Ale mam problem bo auto trochę dziwnie stoi. Wg mnie po wymianie na MONROE tył jest bardzo dobrze - prześwist między oponą a rantem nadkola około 6cm. Problem mam natomiast z przodem - stoi nadal wysoko ok. 10-11 cm. Czy były na przód różne rodzaje sprężyn? Gdzie ewentualnie mogę kupić obniżające sprężyny na sam przód, bo w sieci są tylko komplety na 4 koła?
Juiceman - 28-10-2011, 21:47
No na przód muszą być inne sprężyny przecież masz tam silnik - duży ciężar; ) A sprężyny zapytaj u Malika
U mnie też wylądowały wczoraj refleksy ; )
PIOTR_FOTO - 28-10-2011, 22:00
To, że na przód są inne sprężyny to ja wiem tylko chodziło mi o to czy występują różne modele przednich sprężyn. Na allegro znalazłem sprężyny JAMEX, które obniżają auto ok. 35-40mm. Akurat mi tyle trzeba, żeby przód poszedł w dół. Co prawda sprzedają tylko w kompletach ale cena 369 zł/kpl nie jest aż tak wygórowana
kkriss - 02-11-2011, 19:46
Mam pytanie - dziś podczas wymiany opon mechanik zwrócił mi uwagę, że lewy przedni amor wyciekł - fakt trochę mokry był od góry do połowy - teraz pytanie, czy mogę na tym trochę pojeździć? JAk sprawdzić stan czy jest w miarę ok, czy już musowo? Jak mogę odczuć, że jest tragedia?, co jak będę z takim jeździć - czym to grozi?.
jakie tanie przednie amory przy przebiegu 10k rocznie? poczytałem i trochę zgłupiałem. Narazie myślę o KYB w sumie 320 za komplet na alledrogo to nie tak drogo (choć i tak poczuje w portfelu), ile to znośnie za wymianę kompletu?
Myślałem aby zrobić to samemu, ale boję się urwanych śrub (przerasta mnie to jak się urwą)
Krzysek - 02-11-2011, 20:59
Witaj! Na stację diagnostyczną podjedź, tam mają sprzęt do sprawdzania amortyzatorów , raczej nie powini wziąć za to peelenów
Co do amorów to się nie wypowiem , bo nic mądrego nie napisze .
fj_mike - 02-11-2011, 23:00
| kkriss napisał/a: | | JAk sprawdzić stan czy jest w miarę ok, czy już musowo? Jak mogę odczuć, że jest tragedia? |
Jak się auto zachowuje w czasie jazdy - jesteś w stanie nad nim zapanować?
| kkriss napisał/a: | | co jak będę z takim jeździć - czym to grozi? |
Utrata przyczepności (szczególnie zimą) - nie trzeba chyba tłumaczyć czym to grozi
Juiceman - 03-11-2011, 00:43
Polecam Monroe - zaistalowane na przodzie. Jazda w zakrętach to bajka ; ) - cena 130pln sztuka - 3lata gwarancji.
Możesz troche na wylanym amorku pojeździć - ale pamiętaj dostosuj prędkość, gdyż na zakrętach będzie Ci przód wynosił, ew. pływał.
m6riano - 03-11-2011, 04:56
| kkriss napisał/a: | jakie tanie przednie amory przy przebiegu 10k rocznie? |
Zadzwoń do Allparts, powinni mieć Monroe reflex za cos ok.120zł/szt.
kkriss - 03-11-2011, 05:20
| fj_mike napisał/a: | | kkriss napisał/a: | | JAk sprawdzić stan czy jest w miarę ok, czy już musowo? Jak mogę odczuć, że jest tragedia? |
Jak się auto zachowuje w czasie jazdy - jesteś w stanie nad nim zapanować?
|
Jak puszczę kierownice to jedzie prosto przy prędkości ok 100 km/h, na zakręcie nie odczuwam różnicy, że coś jest nie tak - przynajmniej na razie.
Ile średnio biorą za wymianę kompletu amortyzatorów?
m6riano - 03-11-2011, 05:45
Zapytaj Piwora ile weźmie lub podjedź do warsztatu Tomar na Modlińskiej/Sąsiedzkiej.
Krzyzak - 03-11-2011, 07:02
przy wielowahaczu z przodu nie poczułbyś, gdyby nawet tego amora nie było - u mnie był kompletnie rozwalony i jeździło się normalnie
a na amorze 1.5 cm warstwa błota przyklejona olejem...
amortyzował tylko odbój, bo był lekko zmasakrowany przez ściskanie
kup monroe reflex - dobra jakość za tą cenę
Andrew - 03-11-2011, 07:39
| Krzyzak napisał/a: | | kup monroe reflex - dobra jakość za tą cenę |
Polecam również mam na całym aucie założone
kkriss - 03-11-2011, 19:00
zapytałem się przez stronę allparts - wyszło dużo drożej za amortyzator
-amortyzator przód 179,- szt.
Ale nie powołałem się na MM - są wtedy jakieś zniżki?
Owczar - 03-11-2011, 19:09
| kkriss napisał/a: | | Ale nie powołałem się na MM - są wtedy jakieś zniżki? |
Ja się kiedyś powołałem i miałem wycenę droższą niż ktoś kto się nie powołał więc nie ma.
kkriss - 03-11-2011, 19:22
a te amory czy "reflex" to inna odmiana?
A co powiecie na te gazowe ?
|
|
|