[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] LPG W 2.5 V6 / 2.0 16V
Tomek - 26-10-2011, 15:25
adm78 napisał/a: |
jeżeli ktoś zna sie na strojeniu BRC P&D, to podpowiedźcie chociaz co powiedziec gazownikowi, czy ma stroic po mapie? korektach? czasach wtrysków? zadaje pytania retoryczne bo sie na tym nie znam i prosze o podpowiedź, gazownik oczywiście pojedzie ze mna z laptopem, ale ostatnio tak zrobił, poklikał cos w czasie jazdy nie wiem co bo na droge sie patrzyłem i powiedział ze było troche za ubogo i juz teraz ok, a nie jest. |
problem w tym, że co do BRC nikt ci tutaj nic nie poradzi
tutaj są spece od STAGa, bo do staga idzie kupic interfejs i w nim samemu grzebac, co jedni uznaja za zalete, a wade BRC, gdzie juz takiej opcji nie masz
ja mam akurat znajomego w Czakrami w Tarnowie, wiec na serwis BRC nie moge narzekac, mam to co chce, auto moga ci ustawic w trasie, albo na hamowni, ktora nie dawno zrobili
mam auto ustawione tak, ze na PB mam 157 KM, a na LPG 151 KM, pomierzone na hamowni, zupelnie gdzie indziej
mar111cin - 26-10-2011, 18:02
adm78
pytaj a na pewno Ci odpowiemy
Ogólnie zasada strojenia wszędzie jest taka sama.
Tylko programy w różny sposób przyjmują dane.
Tak jak mówiłem, najpierw stroiłem u siebie prinsa i tam nie ma żadnych map. Strojenie jest bardzo proste, ale należy to zrobić z głową. Sposób bez map uważaj za skuteczny, z tego co widziałem jak się mapy zbiera, to ja podziękował za taki sposób ustawiania instalacji. Widziałem jak te mapy potrafią się zmieniać po 10min jazdy.
Najlepiej stroić po korektach/czasach (piszę w moim odczuciu, nie każdy się musi z tym zgadzać)
Cała zabawa polega na jednej prostej rzeczy :
aby przy zadanych obrotach, obciążeniu, warunkach itp. ECU benzynowe wysyłało taki sam sygnał (znaczy się czas wtrysku podawany w ms) zarówno przy pracy na benzynie jak i gazie. Wtedy silnik pracuje idealnie i wszystko jest tak jak fabryka przykazała.
Jak to zrobić ? najlepiej jakbyś miał soft , zobaczył jak to się zmienia, to wtedy podpowiemy na które parametry zwracać uwagę a co zmieniać żeby osiągnąć te parametry. Ogólnie to bym powiedział że instalacji gazowej należy podać funkcję określającej jej pracę. Na przykładzie prinsa gdzie wykres ten jest linią prostą to mogę to łatwo opisać, jest to zwykła funkcja liniowa y=ax+b
gdzie:
y-czas wtrysku wtryskiwacza lpg
x-czas wtrysku wtryskiwacza benzynowego
a-RC_inj w prinsie, czyli mnożnik
b-offset w prinsie, czyli odsadzenie - wartość stale dodana.
w przypadku innych instalacji sterownik ma trochę bogatsze opcje i taką funkcję nie musimy zapisywać w funkcji liniowej, ale można w logarytmicznej. O tyle jest to dobrze robione że ustalasz kilka punktów na wykresie i przesuwasz ich wartości tworząc logarytmiczny wykres mnożnika- czyli dokładniejszy. Nie wiem dlaczego prins ma liniowy, pewnie uważa że ma tak doskonałe komponenty (wtryski i reduktor) że mu to wystarcza.
Pewnie wytłumaczyłem to tak, że niezorientowany w temacie powie że to jest magia. Ale to na prawdę jest proste.. przy tych waszych sterownikach to widziałem że w opcjach mają takie ciekawe parametry jak wzbogacanie każdego wtryskiwacza osobno itp.
Dlaczego robić to samemu? warsztaty za taką usługę ustawiania widziałem że kasują 200zł. za połowę tej ceny miałem interfejs i mogę sobie zmieniać parametry kiedy mi się tylko zachce i tak jak mi sie zachce. Warsztat natomiast na takie strojenie poświęci jak najmniej czasu, bo następny klient czeka i nie będzie się z tym pieścił to raz. Dwa jak widziałem ustawione auta przez gazowników to witki opadają... to co mówiłem na początku, czasy wtrysku mają się sobie równać, natomiast auto które wyjechało od gazownika miało na jałowym taką sytuację : czas wtrysku na benzynie 3,15 , czas wtrysku na gazie 2,2 to ja się pytam kto to ustawiał? ja się martwiłem żeby ustawić z dokładnością większą niż 2% a tutaj gość ustawił z dokładnością 50% i mówi że jest ok....
komarsnk - 26-10-2011, 19:42
mar111cin, Owczar nie wybiera się któryś z Was do Krakowa przypadkiem? BO potrzebuje właśnie kogoś takiego łebskiego komu się BĘDZIE CHCIAŁO i dostroi mi gaz tak na cycuś. Na wolnych mi wpadał w wibracje a podczas jazdy czuć, że jest inaczej niż na PB. Podjechałem do gaziarza (znajomy szwagra) żeby mi chociaż coś z tymi wolnymi zrobił to podniósł mi wolne obroty, żeby było "lepiej". Jak mu mówię, że może się przejedziemy to się zapytał "po co skoro autokalibracja jest już zrobiona" :/ ehh...
Owczar - 26-10-2011, 19:48
Byłem tydzień temu w Krakowie Jak on Ci podniósł te obroty? Tylko nie pisz, że przekręcił TPS...
mar111cin - 26-10-2011, 20:04
ile skasował ?
jak ktoś będzie w moich okolicach to moge pomóc, warunek jeden - kabel i oprogramowanie, bo mam tylko do prinsa, a to raczej rzadki produkt.
matek - 26-10-2011, 21:07
mar111cin a jak Ci sie spisuje ten prins? bo sam chyba taka instalacje zaloze do mojego gala 2.0l ...
ew ktos inny moglby sie na temat prinsa wypowiedziec?
KaWu - 26-10-2011, 22:16
Owczar napisał/a: | Mapki miałeś chyba jeszcze zebrane z małej ilości punktów. |
Wyglada tak jakby mnoznik byl tylko po autokalibracji.
QwiateQ, nastepnym razem ustaw sobie najpierw recznie mnoznik i pozniej dopiero zapusc ISA, bedzie miec mniej pracy.
Nie miesza ISA u Ciebie w Ecu benzynowym
[ Dodano: 26-10-2011, 22:27 ]
komarsnk napisał/a: | nie wybiera się któryś z Was do Krakowa przypadkiem? BO potrzebuje właśnie kogoś takiego łebskiego komu się BĘDZIE CHCIAŁO i dostroi mi gaz tak na cycuś. |
Dopiero zobaczyłem.
Dziś o 14 wyjechalem z Krakowa - a wczoraj sie nudzilem
Cytat: | ew ktos inny moglby sie na temat prinsa wypowiedziec? |
Bdb instalacja. Jak Cie stac-to sie nie zastanawiaj.
No moze jedynie zabrudza sie za czesto reduktor od naszego gazu. Ale idzie to przezyc.
mar111cin - 26-10-2011, 22:29
Matek - niby dobrze, ale.... ze względu na sterownik ma dość słabe możliwości ustawienia w przypadku jakiś anomalii, a u mnie taka anomalia jest, bo rozjeżdżają się korekty wtrysku między bankami.
w 4cylindrowym nie będzie takiego problemu.
Problemem w prinsie jest głównie jakość gazu - reduktor/fabryczny zestaw naprawczy należy "tuningować", żeby szlam z gazu nie zaklejał szpikulca regulującego ciśnienie :/
do tego filtry są dość drogie, chociaż mi się już udało obejść ten problem i już mam tanie filtry.
Wtryskiwacze podobno najlepsze, ale cena też jest kosmos, bo jeden wtryskiwacz to cena ponad 400zł, gdzie wszędzie zachwalana hana kosztuje ok 100zł.
reduktor bardzo wydajny, nie wiem co to znaczy spadek ciśnienia.
do tego dodam prostą kalibrację, oraz łatwą dostępność softu do prinsa.
Tak że jak mam to założone to się z tego cieszę, ale sam bym się raczej nie szarpnął na aż taki duży wydatek na gaz.
komarsnk - 26-10-2011, 22:35
Owczar napisał/a: | Byłem tydzień temu w Krakowie Jak on Ci podniósł te obroty? Tylko nie pisz, że przekręcił TPS... |
Owczar nie - TPS'a nie ruszał bo musiałbym mu ręce w alternator wsadzić
Nie wiem - ja siedziałem w aucie - trzymałem sprzęgło bo mi łożysko na wałku sprzęgłowym terkocze więc trzymałem żeby nie terkotało bo tego nie lubię
Coś pogrzebał w laptopie - nie wiem nie znam się na tym kompletnie...
Sterownik to STAG 300 PLUS
KaWu napisał/a: |
komarsnk napisał/a: | nie wybiera się któryś z Was do Krakowa przypadkiem? BO potrzebuje właśnie kogoś takiego łebskiego komu się BĘDZIE CHCIAŁO i dostroi mi gaz tak na cycuś. |
Dopiero zobaczyłem.
Dziś o 14 wyjechalem z Krakowa - a wczoraj sie nudzilem
|
Wczoraj Kolego to do 23 siedziałem u tokarza, który dorabiał mi śruby mimośrodowe do wahaczy tylnych prostych więc żebym na głowie stanął to bym do Ciebie nie dojechał
Owczar - 26-10-2011, 22:38
mar111cin napisał/a: | Matek - niby dobrze, ale.... ze względu na sterownik ma dość słabe możliwości ustawienia w przypadku jakiś anomalii, a u mnie taka anomalia jest, bo rozjeżdżają się korekty wtrysku między bankami. |
A np STAG to ma. PRINS to niewątpliwie wyższa półka, ale są jeszcze inne dobre instalacja. Ja jednak polecam STAGA. Zna go najwięcej gazowników, a jak zainwestujesz w dobre komponenty to będzie śmigał bez problemu. STAG to jak składak wśród komputerów PC. PRINS czy BRC to gotowe zestawy Ale jak się postarasz to ten składak będzie dorównywał dedykowanym zestawom.
[ Dodano: 26-10-2011, 22:40 ]
komarsnk, jakie wtryski i inne komponenty?
QwiateQ - 27-10-2011, 00:16
Cytat: | Wyglada tak jakby mnoznik byl tylko po autokalibracji.
QwiateQ, nastepnym razem ustaw sobie najpierw recznie mnoznik i pozniej dopiero zapusc ISA, bedzie miec mniej pracy. |
A było to tak: zabawy z dyszami, Autokalibracja, ustawienia na obciążeniu silnika, korekta mapy po jednym baku i załączenie ISA2. Do tej pory jeszcze nieco pogrzebałem, wszelkie zmiany zapisuje i muszę się tylko odnieść do tego co było. Na mnożnik jeszcze zerknął gazownik STAGa i lekko kliknął środek aby odchyłka skierowała się ku "0".
KaWu napisał/a: | Nie miesza ISA u Ciebie w Ecu benzynowym |
Z tego co zerkam, to nie miesza. Ostatnie 2 tankowania nie były wzorcowe i może być coś nie tak. KaWu, Skąd powyższe pytanie?!
mar111cin - 27-10-2011, 06:34
Owczar napisał/a: | mar111cin napisał/a: | Matek - niby dobrze, ale.... ze względu na sterownik ma dość słabe możliwości ustawienia w przypadku jakiś anomalii, a u mnie taka anomalia jest, bo rozjeżdżają się korekty wtrysku między bankami. |
A np STAG to ma. PRINS to niewątpliwie wyższa półka, ale są jeszcze inne dobre instalacja. Ja jednak polecam STAGA. Zna go najwięcej gazowników, a jak zainwestujesz w dobre komponenty to będzie śmigał bez problemu. STAG to jak składak wśród komputerów PC. PRINS czy BRC to gotowe zestawy Ale jak się postarasz to ten składak będzie dorównywał dedykowanym zestawom.
[ Dodano: 26-10-2011, 22:40 ]
komarsnk, jakie wtryski i inne komponenty? |
i za 6wtryskiwaczy do galanta zapłacisz jakieś 700zł, a nie 2500zł, a to jest różnica za którą wydaje mi się że nie warto przepłacać.
jeszcze z porządnych instalacji które wychodzą taniej to jest landi renzo, ale nie jestem pewny czy tam nie ma większego problemu z późniejszą dostępnością softu (tysiące kluczy i zabezpieczeń)
KaWu - 27-10-2011, 08:10
QwiateQ napisał/a: | KaWu, Skąd powyższe pytanie?! |
Bo kogo nie pytam, to ne używa bo prede wszystkim korekty po czasie ida "w kosmos" i przewaznie zapala CE.
Mialem u siebie tez zmieniac sterownik-bo nie mam Plusa a tym samym ISA2, ale poki co stwierdzilem, ze nie ma sensu ladowac se w koszta.
Moze jak jakis na podmiane skombinuje to potestuje u siebie.
mar111cin napisał/a: | nie jestem pewny czy tam nie ma większego problemu z późniejszą dostępnością softu (tysiące kluczy i zabezpieczeń) |
Dokładnie o tym samym slyszałem.
Sylwia - 27-10-2011, 09:33
my polecamy instalacje Prinsa - ze względu na jakość podzespołów (choć cena dużo wyższa w relacji do innych instalacji) lub staga na obecnie najlepszych podzespołach- stag 300plus, wtryski hana, reduktor ACRO1 lub KME (w zależności od mocy).
prinsa sam sobie nie zdiagnozujesz jeśli nie zainwestujesz w program a staga bez problemu - wszędzie ściągniesz oprogramowanie.
my zakładając kilka lat temu gaz do swojego 2,5 v6 galanta założyliśmy prinsa ale wtedu stag nie miał wtrysków hana.
życze powodzenia i miłej jazdy na LPG
mar111cin - 27-10-2011, 17:41
koszt kabelka do prinsa - 70zł ?
orpogramowanie bardzo łatwo dostępne i żadnych zabezpieczeń. Jedynie co to należy mieć windowsa XP, bo na windows 7 to się nawet zainstalować nie chce. Cały problem prinsem.
|
|
|