To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Zachodniopomorskie - Zachodniopomorskie OT II

Marcelinho - 26-07-2012, 21:54
Temat postu: Mitsubishi Galant 2.4 GDI RalliArt
Pomyślcie coś,ja wyjeżdżam z Podjuch tak o 9:30 i pewnie do 17-18 będę w Morzyczynie.
Seichan - 27-07-2012, 07:29

Dzień dobry ;)
xylen - 27-07-2012, 07:35

Dzień dobry, przeczytałem rano coś takiego:
"
Jeszcze w tym roku za jazdę bez zimowych opon możemy zapłacić wysoki mandat. Stosowny zapis ma się pojawić w kodeksie drogowym. Z propozycją wyszli posłowie z sejmowego zespołu do spraw bezpieczeństwa ruchu drogowego - pisze "Rzeczpospolita".

Jak mówi przewodnicząca zespołu Beata Bublewicz z PO, pomysł był szeroko konsultowany wśród ekspertów. - Czekamy już tylko na projekt zmian w kodeksie drogowym, który przygotowuje dla nas legislator. We wrześniu ma być gotowy - zaznacza posłanka PO.

Zgodnie z projektem, kierowcy mieliby obowiązek jazdy na zimowych oponach od 1 listopada do 31 marca. Za brak zimówek byliby karani mandatem w wysokości 500 zł.

Krytycy ostrzegają, że nowe prawo może przynieść więcej szkód niż pożytku, nie da się bowiem określić precyzyjnej granicy, kiedy może zacząć się zima, a jazda na "zimówkach" w listopadzie przy słonecznej pogodzie naraża kierowcę choćby na szybsze zużycie opon...

500zl za jazdę bez zimówek i te obowiązkowe terminy..chyba nie do końca przemyślane.

Co myślicie?

Yoshiko - 27-07-2012, 08:09

xylen napisał/a:
kierowcy mieliby obowiązek jazdy na zimowych oponach od 1 listopada do 31 marca. Za brak zimówek byliby karani mandatem

dokładnie tak samo jest w Niemczech już od jakiegoś czasu ;)
jak by co to miejcie to na uwadze przekraczając granicę zachodnią w tym okresie
żeby nie było zdziwienia ;)

[ Dodano: 27-07-2012, 11:58 ]
no dobra kochani ja znikam na weekend biorę urlop od neta :)
jadę w odwiedziny do małża :wink: :mrgreen:

JacekeR - 27-07-2012, 11:00

Jestem ZA. Może w ten sposób uchronimy się od jeżdżących kamikaze, którzy oszczędzają na laczkach.
szuwar - 27-07-2012, 11:03

xylen napisał/a:
500zl za jazdę bez zimówek i te obowiązkowe terminy..chyba nie do końca przemyślane.

jak jest przepis to za jego łamanie powinna być kara, a czym większa tym lepsza, bo zanim złamiemy to się zastanowimy.... nie dotyczy to tylko ruchu drogowego.

a co do terminów to jakieś muszą być, czy 1 listopada to odpowiedni ? należy sprawdzić uśrednione temp. z kilku lat i znaleźć granicę, aby jak najmniej wpłynąć negatywnie na portfele kierowców ... bo do skarbu Państwa i tak wpłynie kilka złotych więcej bo jak każdy będzie musiał kupić, nowe czy używane, to zapłaci podatek :)

volve - 27-07-2012, 12:03

Yoshiko napisał/a:
dokładnie tak samo jest w Niemczech już od jakiegoś czasu

Oj chyba nie do końca tak jest w Niemczech. Poszperałem sobie troszkę i sprawa wygląda tak:

Cytat:
W Niemczech funkcjonuje tak zwany sytuacyjny obowiązek posiadania opon zimowych. Jeśli wystąpią warunki zimowe, trzeba mieć zamontowane odpowiednie ogumienie (zimowe lub całoroczne z oznaczeniem M+S). Przyjmuje się, że sezon zimowy trwa od początku października do Wielkanocy i w tym okresie najlepiej jeździć na zimówkach. Jeśli śnieg spadnie we wrześniu lub maju, albo zrobi się wtedy bardzo zimno to też będzie trzeba mieć wówczas opony zimowe, ale takie sytuacje są bardzo rzadko spotykane.

http://www.oponeo.pl/arty...owych-w-europie

Ogólnie to jestem przeciwny sztywnym ramom. Opony zimowe gorzej zachowują się na nawierzchni mokrej, gdy jest jeszcze plusowa temperatura. Dodatkowo w przypadku dodatnich temperatur szybciej się zużywają. Dlatego przepisy niemieckie według mnie są lepsze, dopóki nawierzchnia jest wporządku, można jeździć na letnich.

xylen - 27-07-2012, 14:24

W Niemczech jeśli podczas sezonu zimowego ( od listopada do Wielkanocy) jesteś uczestnikiem wypadku a nie masz zimowych kapci z mety 25% jest Twojej winy , nie ważne czy jesteś sprawca czy tylko niewinnym uczestnikiem.

Nie wiem czy karanie pomoże a już trzymanie się sztywnych ram terminowych co do określenia "okresu zimowego" to przesada. W naszych stronach są inne warunki niż np na południu kraju. Będzie tylko cyrk i kolejki do wymiany opon przed 1szym listopada...Może jeszcze ustawodawcy coś tam zmienią, podejrzewam że będzie o tym głośno :)

[ Dodano: 28-07-2012, 08:06 ]
Dzień dobry, a raczej mokry...ależ leje..gdzie to lato..miłego weekendu

Galancior94 - 28-07-2012, 14:00

No i w końcu w domku ;) Po miesięcznym odpoczynku od zgiełku miasta oraz komputera i internetu czas powrócić do szarej rzeczywistości. Nadszedł w końcu też ten upragniony oraz wyczekiwany moment, a mianowicie rozpoczęcia kursu na prawo jazdy kat. A+B.

A tak po za tym to dzień dobry ;)

Seichan - 28-07-2012, 14:52

Dzień dobry ;)

xylen napisał/a:
ależ leje..gdzie to lato..miłego weekendu

U nas - jak chcecie, możemy się zamienić :roll:

xylen - 28-07-2012, 15:05

Seichan napisał/a:
Dzień dobry ;)

xylen napisał/a:
ależ leje..gdzie to lato..miłego weekendu

U nas - jak chcecie, możemy się zamienić :roll:
, Bardzo chętnie :) cały ranek lało, potem ciutke słoneczka a teraz ciepło ale pochmurno...podziwiam ludzi urlopujących się nad Bałtykiem...
Galancior94 - 28-07-2012, 15:53

No i w poniedziałek zaczynam kurs na prawo jazdy :mrgreen:

Oto zdjęcia Mitsu Hondy NSR z wakacji ;D :
<--- Malutka wizyta w Niemczech ;D Odwiedzone miasteczka: Hohenwutzen, Altglietzen, Hohensaaten i Lunow. Tak mi sie tam spodobało że 3 razy tam byłem ;)

<--- Góra Czcibora między Cedynią a Osinowem Dolnym. Jest dość dużo miejsca na grila, ognisko itp. Może tam kolejny spot ? Ja już niestety nie jestem w tamtych rejonach, ale jakby może ta propozycja zainteresowała organizatorów spotów, to można by poprosić użytkownika tego forum (PABLO998) aby porobił zdjęcia miejscówki (bo ja zapomniałem :( )

PABLO998 - 28-07-2012, 20:43

Cytat:
Góra Czcibora między Cedynią a Osinowem Dolnym. Jest dość dużo miejsca na grila, ognisko itp. Może tam kolejny spot ? Ja już niestety nie jestem w tamtych rejonach, ale jakby może ta propozycja zainteresowała organizatorów spotów, to można by poprosić użytkownika tego forum (PABLO998) aby porobił zdjęcia miejscówki (bo ja zapomniałem )

Galancior ma rację idealne miejsce na spocik, i baaaardzo dużo miejsca... Fotki mogę porobić bo praktycznie codziennie tamtędy przejeżdżam :wink:

kimo - 28-07-2012, 21:09

a właściwie na motorek kiedy jest najpóźniej zdawać ? czy we wrześniu np. dam rade ogarnąć jazdy i zdać ?
Galancior94 - 28-07-2012, 21:19

PABLO998, I daleko do Biedronki nie ma, jakby brakło prowiantu. No i jakby ktoś chciał to daleko do Siekierek nie ma aby zwiedzić tamten cmentarz ;) Rezerwat Bielinek też można zwiedzić i dużo innych miejsc ;) No i jeśli by ktoś chciał nocować to wujek ma kawałek działki to mógłby sie rozbić z namiotem na niej i miśka zaparkować ;)

kimo, To wszystko zależy od pogody. Jak we październiku np bd brzydka pogoda to nie bd egzaminów, ale jak się poprawi w listopadzie to zostaną wznowione ;)