Nasze Miśki - Galant Marcino historia jednego z pierwszych EAW na MM
Marcino - 09-12-2020, 08:43
Juiceman napisał/a: | Do sport obowiązkowe są halogeny z legnuma cudnie wtedy wygląda
Obrazek |
Coś się ogarnie:)
Marcino - 19-05-2021, 09:24
Małe wymiany nastąpiły -
Przebieg 262kkm
- płukanka LMolly
- olej 0w30 Shell Helix Ultra
- filtry
- prawa końcówka drążka
- prawy dolny prosty
- prawy banan zregenerowałem cukierka
I najgorsza rzecz która robiłem to zabrałem sie za wymianę gum drążka stabilizatora - całe 10zł sztuka, i sie wkurzyłem bo nie mogem śruby załapać - chyba wykrecanie pnaumatem naruszyło gwint, musiałem przegwintować i nowa śrube dać. Okazało sie ze nie mam gwintownika M10x1.25mm wiec zrobiłem zwykły i dałem na klej. Robiłem to długo i starsznie sie tym psychicznie zmeczyłem.
Mam nadzieje ze przestanie pukać z przodu na nierównościach. Jedynie co to jeszcze prawy banan Mehle wymieniany nie tak dawno może byc ale na razie go zostawiam na obseerwacje.
Hugo - 19-05-2021, 21:43
Są jaja z tymi śrubami obejm drążka stabilizatora żeby je nakręcić czasami w przedlifcie. Nie ma to jak wymiana gum stabilizatora w V6 po II lifcie (o ile śruby się nie ukręcą lub nie wyjadą z gwintem z aluminiowego wózka)
Krzyzak - 20-05-2021, 07:04
Sama prawda - w alu sankach są od spodu i 1 śrubkę urwałem, więc rozwiercać musiałem - sam nie wiem co lepsze (czy wyrwać gwint czy wiercić w stali mając obok alu)...
Ale w przedlifcie załapałem 1 śrubę a potem wkręcałem drugą. Próbowałbyś zmienić te gumy w renault scenic...
jacek11 - 20-05-2021, 16:59
Krzyzak napisał/a: | Próbowałbyś zmienić te gumy w renault scenic... |
Albo w mazdzie 5
Hugo - 20-05-2021, 20:01
Lepiej żeby gwint wyjechał z aluminium ze śrubą, wkładka helicoil i po problemie na zawsze. Rozwiercanie stalowej śruby w aluminium to koszmar.
Hehe, miałem wymienić gumy stabilizatora w Megane II szwagra. Tak sobie na nie patrzyłem jakiś czas, trochę z góry, trochę z dołu i opcje były dwie. Odkręcać zawieszenie, maglownicę i wyjąć wózek zawieszenia z auta, albo wyjąć silnik. Cholerne żabojady! Podziękowałem za taką robotę. Najlepsze, że te gumki w renówkach są bardzo nietrwałe i można by je wymieniać razem z olejem w silniku. Kumpel ma Megane Scenic II i już się poddał, jeździ z wytłuczonymi gumami i ma to gdzieś.
deejay - 20-05-2021, 22:19
Cytat: |
Ale w przedlifcie załapałem 1 śrubę a potem wkręcałem drugą. Próbowałbyś zmienić te gumy w renault scenic...
|
Ale wy narzekacie 😁😜 sama poezja do roboty. Zróbcie gumki w Astrze H Dwulitrowką Turbo i elektrycznym wspomaganiem, to jest wyzwanie
Darek w Sceniku I lecą tylko zewnętrzne gumy stabilizatora, środkowe są wieczne, a do ich wymiany jest specjalny przyrząd 😉
Hubert Scenic II na stabilizator to dla mnie 40 min roboty, piękna robota. Wcale całych sanek nie odkręcasz, lekko tylko tył uchylasz i wszystko pięknie idzie...
Marcino - 21-05-2021, 07:49
Ech, to nie jestem sam z tym stabilizatorem, dobrze ze to wymiana raz na 24 lata
Wczoraj złapałem kapcia, i jeszcze jechałem bo nawet nie sciagało i rozciołem opone o felgę blisko rantu. Niestety będzie śmietnik. Pierwsza w galancie nie do naprawy.
Zastanawiam się bo ostatnio gościu ścinał zakręt i przytarłem rantem ochronnym, czy to mogło być przyczyną ze później pękła?
Krzyzak - 21-05-2021, 12:27
Hugo napisał/a: | Rozwiercanie stalowej śruby w aluminium to koszmar. | taaa... wiem - mi przy tym wpadł wiór w oko, miałem zabieg u ślicznej pani chirurg
a robiłem to na podnośniku u kolegi - z podłogi to sobie nie wyobrażam
deejay napisał/a: | Darek w Sceniku I lecą tylko zewnętrzne gumy stabilizatora, środkowe są wieczne |
zewnętrzne też zmieniałem - tam nie ma łączników, tylko drążek właśnie w tych gumach jest przykręcany do wahacza przez dziwnie wygiętą blaszkę
najlepiej robić obie strony naraz, bo inaczej ciężko poodginać drążek (z podłogi robiąc)
generalnie to może i jest przyrząd - ja wyjąłem jedną gumę, po czym po 2h walki wziąłem tą nową, obciąłem nożem i tak zamontowałem używając 2" klucza francuskiego (długości ok. 80cm)
drugiej strony nie ruszyłem...
dokładnie - u mnie jak się zrobi powyżej +20 to to gówno okrutnie skrzypi - próbowałem podejść do tematu, ale nie widzę możliwości włożyć klucza by to odkręcić...
ale czego wymagać od auta, które robili księgowi z forda...
jacek11 - 21-05-2021, 17:26
Krzyzak napisał/a: | próbowałem podejść do tematu, ale nie widzę możliwości włożyć klucza by to odkręcić... |
da się to zrobić. Ale bez podnośnika/kanału, nie ma szans. Pamiętam, że śruby luzowałem nasadą 1/2, a potem odkręcałem 1/4, bo się tam ładnie zmieściła. Na pewno rozmiar dłoni ma znaczenie. Ja kupuję rękawiczki w rozmiarze M.
Hugo - 23-05-2021, 10:19
deejay, znam przyjemniejsze roboty przy aucie Krzyzak, ja jedną rozwiercałem z kanału, ale to była taka, którą po prostu przewierciłem na wylot i dałem śrubę z nakrętką, także nie musiało być równo itp.
Marcino - 16-08-2021, 08:01
Jeżdze niewiele ostatnio ale i tak trzeba wymienić banan prawy. Założone było Mehle - jakiś cudów na tym nie przejechałem.
Teraz wpadnie Febi zobaczymy na jak długo.
Hamulce tez trzeba lunąć bo zaczyna sie drganie na kierownicy i pedale jak lekko hamuje z większych prędkości. Jak mocniej wdepnę jest w miarę ok.
Przed zima trzeba by konserwacje w kilku miejscach poprawić bo to już kilka lat po remoncie jest i jakieś małe ogniska się pojawiają.
deejay - 16-08-2021, 22:26
Marcin czy ty to trzymasz na zabytek, czy po prostu lubisz grzebać w aucie 😜😉
Marcino - 16-08-2021, 23:32
deejay napisał/a: | Marcin czy ty to trzymasz na zabytek, czy po prostu lubisz grzebać w aucie 😜😉 |
Bartek musimy się napić i pogadać.
Są dni kiedy go nie nawidze a za chwie
Jadac karajowka do 90km/h mówię fajny wóz. Ciężko stwierdzić co z nim zrobię. Wymieniłem wahacz już nie puka. 4 szt prawaego banana mam w kolekcji.
deejay - 17-08-2021, 00:11
Cytat: | Bartek musimy się napić i pogadać. |
Bardzo chętnie 🥃 😉 Będę na Pomorzu od 19 Sierpnia 😜
|
|
|