[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - [CY3A 1.8] SPALANIE WERSJI 1.8 - opinie
Lestat - 22-10-2009, 15:34
Wole nie sprawdzac...paranoja...no ale coz skoro mozna kupic nowego Jeepa Grand Cheeroke i wrzucic go w LPG to juz mnie nic nie zdziwi...
dla mnie LPG w takich autach to jak cukier w kawie, jak wyrob czekoladopodobny albo masmix zamiast masla...
nie chce nikogo urazic kto jest zmuszony jezdzic autem i przerabia go na gaz bo go poprostu nie stac na wydatki zwiazane z paliwem ale na milosc boska jak mozna kupic auto za min. 60 tys (mowie o lancerze) i przerabiac go na gaz nic tylko po prostu paranoja...zeby sie gorzej nie wypowiadac..ale schodze na inny temat...
mkm - 22-10-2009, 15:35
OT, Panowie OT!
tomekrvf - 22-10-2009, 19:01
ulrik napisał/a: | dla mnie LPG w takich autach |
Przepraszam, w jakich?
Jakoś Niemcy i inne kraje nie mają problemu z montowaniem LPG do Lancera. Powód jest prosty - pokonujesz 100km za mniejszą ilość kasy.
Polska to dziwny kraj że ludzie muszą sie jeszcze dowartosciowywac i dobrze wyglądać przed sąsiadami i kolegami. W Polsce kupić Dacie Logan to wstyd a Zachodnia Europa chwali sobie taki samochód. U nas kicha jest założyć LPG a na lotnisku we Frankfurcie widziałem Mercedesa E z napisam "Jeżdzę na gazie ziemnym"
Można pójść dalej i powiedzieć że wstyd kupić diesla - przecież to na gnojówkę jeździ i niesamowicie brudzi środowisko.
Dlaczego tak mało jest Lancerów 1.5? Samochód jeździ prawie tak samo jak 1.8 spala zdecydowanie mniej paliwa i nie zmusza do ciągłego myślenia jak tu jechać żeby samochód spalił mało paliwa (poniżej 10/100km).Ale 109KM w takiej sportowej furze?? Wstyd.....
ulrik, dla większości ludzi samochód to zwykła rzecz i ma jak najmniej obciążać domowy budżet.
Gdyby Lancer 1.8 palił normalne ilosci paliwa to nie byłoby 77 stron w tym wątku i nikt nie myslałby o LPG.
Dlaczego nie ma takiego wątku o spalaniu Galanta 2.5V6? Bo pali tyle co Lancer 1.8.
Tutaj tez można zapytać Ciebie jak można kupić taaaki samochód jak Lancer z silnikiem pędzonym gnojówką?
Tenzo - 22-10-2009, 19:34
tomekrvf napisał/a: | ulrik napisał/a: | dla mnie LPG w takich autach |
Przepraszam, w jakich?
Jakoś Niemcy i inne kraje nie mają problemu z montowaniem LPG do Lancera. Powód jest prosty - pokonujesz 100km za mniejszą ilość kasy.
Polska to dziwny kraj że ludzie muszą sie jeszcze dowartosciowywac i dobrze wyglądać przed sąsiadami i kolegami. W Polsce kupić Dacie Logan to wstyd a Zachodnia Europa chwali sobie taki samochód. U nas kicha jest założyć LPG a na lotnisku we Frankfurcie widziałem Mercedesa E z napisam "Jeżdzę na gazie ziemnym"
Można pójść dalej i powiedzieć że wstyd kupić diesla - przecież to na gnojówkę jeździ i niesamowicie brudzi środowisko.
Dlaczego tak mało jest Lancerów 1.5? Samochód jeździ prawie tak samo jak 1.8 spala zdecydowanie mniej paliwa i nie zmusza do ciągłego myślenia jak tu jechać żeby samochód spalił mało paliwa (poniżej 10/100km).Ale 109KM w takiej sportowej furze?? Wstyd.....
ulrik, dla większości ludzi samochód to zwykła rzecz i ma jak najmniej obciążać domowy budżet.
Gdyby Lancer 1.8 palił normalne ilosci paliwa to nie byłoby 77 stron w tym wątku i nikt nie myslałby o LPG.
Dlaczego nie ma takiego wątku o spalaniu Galanta 2.5V6? Bo pali tyle co Lancer 1.8.
Tutaj tez można zapytać Ciebie jak można kupić taaaki samochód jak Lancer z silnikiem pędzonym gnojówką? |
Ostro, ale nie popadajmy w paranoje i nie wkładajmy wszystkich do jednej szuflady.
Jest wiele innych powodów dla których ludzie nie zakładają gazu. Często jest to ekonomicznie nieopłacalne i tyle. Jak mało jeździsz to możesz po prostu nie odrobić kosztów instalacji, montażu itd. Realny zysk jest dopiero po przejechaniu odpowiedniej liczby kilometrów i tu prosta kalkulacja matematyczna wspiera decyzję. Jednym się opłaci innym nie.
Bagażnik mniejszy lub brak koła, a ja na przykład ledwo się upycham z rodzinką i miejsca w bagażniku mi szkoda. Nie zaprzeczysz, ale układ wydechowy leci szybciej i to też są realne koszty.
Podsumowując jak jeździsz mało i kupujesz samochód na 2-3 lata to możesz po prostu odpuścić gaz, bo Ci się nie zwróci.
Poza tym nie wiem czy nie przodujemy w świecie w ilości samochodów na gaz więc z tym dowartościowaniem to przegiąłeś. Ja uważam za szczyt dowartościowania zakup np Imprezy i wsadzenie do niego gazu. To właśnie tacy kolesie mają problem z własną wartością a nie pospolita większość, która gazu nie zakłada.
gerczak71 - 22-10-2009, 20:12
Witam.
jestem posiadaczem lancerka SB od 10 dni i spalanie jest dla mnie zaskakujące. Po mieście a mieszkam w Gdyni 9,5/100 szczerze to liczyłem na więcej.
No ale jest nieżle jak na auto na dotarciu.
pewnie po dotarciu silnika będzie odrobinę miej palił.Mam taką nadzieję.
Anonymous - 22-10-2009, 20:13
Więc po co tyle gadania o tym spalaniu w 1.8l ?
Każdy wiedział co robi wydając 60tys i więcej na auto, więc pozostaje tylko się cieszyć
gerczak71 - 22-10-2009, 20:25
Święta prawda Bastek77. nie kapuję tu czegoś przecierz nowy samochód to nie koszulka którą wsadzisz do szafy jak jest zła każdy kto kupuje samochód to nie kupuje go z marszu tylko najpierw sprawdza za i przeciw więc po co to biadolenie że pali dużo a inne palą mniej
Trik - 22-10-2009, 21:50
tomekrvf napisał/a: | Gdyby Lancer 1.8 palił normalne ilosci paliwa to nie byłoby 77 stron w tym wątku i nikt nie myslałby o LPG. |
A na dodatek, po ukazaniu się informacji że w 1,8 można bedzie pakować instalację gazową (za dopłatą oczywiście ) to raptem wyrwało się kilku śmiałków że już to zrobili niemal po wyjechaniu z salonu dawno temu, tylko o tym sza było. Odważnych by się przynać, ze już mają LPG, bo może być obciach w dziale Lancera, bo nowego zagazowali, zabrakło. Tak to odebrałem. A teraz w temacie LPG cisza, bo mało pali.
piomic - 22-10-2009, 22:29
gerczak71 napisał/a: | pewnie po dotarciu silnika będzie odrobinę miej palił.Mam taką nadzieję. | Więcej. Na dotarciu noga lżejsza.
tomekrvf - 22-10-2009, 22:43
Tenzo napisał/a: | Często jest to ekonomicznie nieopłacalne i tyle. Jak mało jeździsz to możesz po prostu nie odrobić kosztów instalacji, montażu itd. Realny zysk jest dopiero po przejechaniu odpowiedniej liczby kilometrów i tu prosta kalkulacja matematyczna wspiera decyzję. Jednym się opłaci innym nie. |
To jest chyba oczywiste że trzeba zrobic taka kalkulację. Ja zakładając gaz policzyłem że instalacja za 4000PLN zwróci mi się po 9 miesiącach jeżdzenia przy miesięcznym przebiegu 2000-2200km. Samochód ma 16 miesięcy czyli za 2 miesiące zaoszczędzę na wydatkach na paliwo 4000PLN. Mało?
Tenzo napisał/a: | Nie zaprzeczysz, ale układ wydechowy leci szybciej i to też są realne koszty. |
Zamiast po 10 latach padnie po 6. Prosty rachunek - opłaca się.
Tenzo napisał/a: | z tym dowartościowaniem to przegiąłeś. |
Chodziło mi o kupowanie na siłę większego silnika aby tylko go mieć i narzekać na wysokie spalanie.
Anonymous - 22-10-2009, 23:06
A ja nadal twierdzę że silnik 1.5l z turbinką pogodził by wszystkich co do kwestii spalania i osiągów:)
tomekrvf - 22-10-2009, 23:09
Bastek77 napisał/a: | A ja nadal twierdzę że silnik 1.5l z turbinką pogodził by wszystkich co do kwestii spalania i osiągów:) |
Popieram. Silnik 4G15 Turbo, intercooler z 2.0DID i turbosprężarka o zmiennej geometrii - taki zestaw wciągałby 1.8 i 2.0DID bez problemu. Oczywiście na desce przycisk overboost +30Nm przez 30 sekund.
Anonymous - 22-10-2009, 23:10
Piękna sprawa
Trik - 22-10-2009, 23:13
Jak nic robić SWAP z Colta tanio bitego i w dobre miejsce.
PS. Znajomy takiego już widział z Białorusi
Lestat - 23-10-2009, 07:53
tomekrvf
Widze ze Cie urazilem - przepraszam ale jak chciales tak kalkulowac to trzeba bylo kupic Pande Metan - jest juz z instalacja gazowa co prawda na metan ale wychodzi porownywalnie z LPG a na dodatek wszystko jest dostosowane fabrycznie do instalacji gazowej - i kosztuje 40 tys w niezlym wyposazeniu. Czesci tez sa tanie... Na sam poczatek zaoszczedzasz ponad 20tys zl. Nie zagladam Ci do kieszeni - kupiles Lancera bo pewnie Ci sie podoba, przerobiles go na gaz, Twoja sprawa. Ja wyrazilem swoja opinie i rozumiem ze moze Ci sie ona nie podobac ale tak to juz jest z opiniami.
Natomiast...napisales
Cytat: | Przepraszam, w jakich? |
Pytasz w jakich? Nie ma co sorry ale jak koles kupuje auto za 200 000 (Grand Cheeroke) i przerabia go na gaz to jest to dla mnie obciach bo wyglada to dla mnie tak kupilem drogie auto ale szpan!! Tyle ze pali 18l na 100 km i tu sie zaczyna problem bo auto wzial na kredyt a do baku trzeba lac czesto i duzo wiec od razu przerabia go na gaz zeby go bylo staac na rate...sorry ja tak to widze i mozesz mnie starac sie przekonywac ze jest inaczej ale w takich przypadkach tak to widze.
Co do tego Cytat: | widzialem Mercedesa z naklejka..." | Wiesz dlaczego?? Bo tam nie chodzi o koszty bo tego co kupil tego Mercedesa stac na wlewanie normalnego paliwa. Chodzi wlasnie o ekologie! Na zachodzie patrzy sie przez ten pryzmat a nie przez koszty (no moze w 5% przypadkow chodzi o redukcje kosztow) a w Polsce pokaz mi kogos kto to zrobil ze wzgledu na srodowisko...
Cytat: | i nie zmusza do ciągłego myślenia jak tu jechać żeby samochód spalił mało paliwa |
Chlopie jakbym mial dylemat jak jezdzic zeby zuzyc mniej paliwa to nie kupowalbym samochodu wtedy zuzycie mam 0l / 100 km.
Poza tym napisalem w moim poscie Cytat: | nie chce nikogo urazic kto jest zmuszony jezdzic autem i przerabia go na gaz bo go poprostu nie stac na wydatki zwiazane z paliwem | wiec jak widzisz rozumiem osoby ktore robia to ze wzgladow ekonomicznych - tylko czy te osoby musza kupowac od razu drogi samochod?Troche wiecej rozwagi by sie przydalo - auto sluzy do przemieszczania sie z pkt A do pkt B a jesli juz ma ladnie wygladac to zaczyna byc dobrem luksusowym. Podobnie jak z zegarkami - jak chcesz zeby wskazywal czas to wystarczy jak kupisz sobie taki na targu ale jak chcesz zeby sie jakos prezentowal to kupujesz doxe, pateka albo omege...Nie chce juz w to wnikac...
No i na koniec o dieselu...troche nie masz racji z emisja spalin...bo Lancer 2.0 emituje tyle CO2 do srodowiska co lancer 1.5. Najpierw sprawdz zanim napiszesz cos co sie mija troche z prawda.
A czemu ja wybralem diesla - bo lubie turbo i tyle. Jakby byla wersja benzynowa z turbo to bym sie bardzo zastanawial czy nie wybrac benzyny.
Mam nadzieje ze nie urazilem Cie poraz kolejny bo nie mialem takiego zamiaru.
Pozdrawiam
|
|
|