[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Problem z cykaniem...
arturj123 - 14-03-2015, 21:27
Dziwne macie te teorie, zamiast liczenia na cudy trzeba działać. Wpierw sprawdzić jakie jest ciśnienie oleju, bo to główna przyczyna cykania...
Tutaj na przykładzie auta użytkownika Torp:
http://forum.mitsumaniaki...=asc&start=1695
martinez_g - 14-03-2015, 21:32
ja wrzuciłem używane popychacze ,miałem dostepne 24 sztuki z czego moje 10 nadawało się na szrot wybrałem sobie 10 najlepszych i od 7 tys km spokój nawet przy odpalaniu ich nie słyszę nawet jak padną to kosztowało mnie to skrzynke tyskacza i trochę roboty a przy okazji kable i świece poszły do wymiany
polaff - 15-03-2015, 05:24
martinez_g, a po czym poznałeś które są dobre, a które na szrot?
martinez_g napisał/a: | moje 10 nadawało się na szrot |
arturj123 - 15-03-2015, 10:23
polaff napisał/a: | martinez_g, a po czym poznałeś które są dobre, a które na szrot?
|
Nie stawiają oporu przy dociskaniu "łebka"
polaff - 15-03-2015, 10:55
Czyli można by było rozmontowac co trzeba i wtedy decydować ile kupić.
martinez_g - 15-03-2015, 11:25
wszystkie wyczyściłem wd-40 potem odpowietrzyłem w ropie po 2 razy i sprawdzałem czy nie puszczaja poprzez nacisk ,dodam ,że po wyjęciu z reguły od razu widać uszkodzone ,które mają wżery na główce i to te były walnięte ,główka się również ściera widać to dobrze jak leżą sobie koło siebie .
McCoy - 17-03-2015, 23:12
bialyjayz napisał/a: | jestem świeżo po wymianie oleju i rozrządu postanowiłem spróbować----ten zbiornik gazu poświęce w całości na rzekome uciszenie popychaczy i tak poza miastem prędkości 110-140 bez wbijania 5 biegu a po mieście 30-90 tylko na 2 biegu nie mam nic do stracenia więc czemu nie spróbować- za tydzień napiszę czy są jakieś zmiany. |
nie lepiej zablokować przepustnice do żądanych obrotów (np 5500obr/min) zostawić na luzie z ręcznym albo cegłą pod kółkiem i w tym czasie jak popchacze bedą sie naprawiały pooglądać tv,wypić kawe,iść na spacer itp...?jazda z takimi prędkościami może zakończyć sie mandatem.
robertdg - 17-03-2015, 23:16
McCoy napisał/a: | bialyjayz napisał/a: | jestem świeżo po wymianie oleju i rozrządu postanowiłem spróbować----ten zbiornik gazu poświęce w całości na rzekome uciszenie popychaczy i tak poza miastem prędkości 110-140 bez wbijania 5 biegu a po mieście 30-90 tylko na 2 biegu nie mam nic do stracenia więc czemu nie spróbować- za tydzień napiszę czy są jakieś zmiany. |
nie lepiej zablokować przepustnice do żądanych obrotów (np 5500obr/min) zostawić na luzie z ręcznym albo cegłą pod kółkiem i w tym czasie jak popchacze bedą sie naprawiały pooglądać tv,wypić kawe,iść na spacer itp...?jazda z takimi prędkościami może zakończyć sie mandatem. |
Podejrzewam, że nie wiesz o czym piszesz, bo jakbyś wiedział jaka jest róznica między pracą silnika bez obciązenia a z obciązeniem to byś takich herezji nie wypisywał
bialyjayz - 18-03-2015, 13:40
Więc jestem: i tak zrobiłem 250km na biegach 1-4 z zakresem obrotów 3000-5750 w koncowych trzech dniach jazdy zrezygnowałem całkowicie z biegu 4. Swoją drogą szkoda, że Galant niema takiego odejścia na wyższych biegach jak na trójce przy prędkości od 80km/h malina-czułem się prawie jak w VR-4 każdemu dotknięciu gazu towarzyszył piękny dźwięk i niesamowite uczucie
Efekt mojej dynamicznej jazdy jest taki, że popychacze na jałówce na niskich obrotach siedzą cicho, nie wiem jak długo utrzyma się ten stan, ale już wiem chyba jak sobie z nim radzić przynajmniej. A taka jazda Naszym V6 raczej powinna wychodzić tylko na plus.
Teraz się zastanawiam, czy te cykające popychacze to wina tego, że ujeżdżam Gala w większości praca-dom a jak wiadomo każdy chce bezpiecznie wrócić przez co prędkości są nie za duże lekko naruszające prawa ruchu drogowego.
Z ciekawostek dodam, że spalanie na tejże jeździe wyniosło zaledwie.......11.36 lpg i pewnie parę litrów PB. Wynik conajmniej zadowalający.
herkules - 18-03-2015, 18:43
Cześć bialyjayz, to jest nas dwóch
Pozdrawiam
Herkules
Marcino - 20-03-2015, 15:22
Czytanie manuala nie boli.... tam jest procedura jakie obroty i w jakim cyklu zastosować.
michal098_1992 - 21-05-2015, 19:43
jakimi momentami dokręcać śruby??
arturj123 - 21-05-2015, 19:51
polaff - 21-05-2015, 21:19
Marcino napisał/a: | Czytanie manuala nie boli.... tam jest procedura jakie obroty i w jakim cyklu zastosować. | a możesz przytoczyć?
nia mam czasu na szukanie.
Marcino - 22-05-2015, 12:29
polaff napisał/a: | a możesz przytoczyć? |
Pewnie bym mógł a ale nie da siętego skopiować z PDF nawet mając Adobe profesjonal:)
Spróbuje jeszcze podziałać.
Zajrzyj -rozdział 11 str 11B-12 oraz odpowietrzanie na obrotach 11b-13.
Pisze tam też o degradacji oleju...
|
|
|