[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Opony....... czyli wszystko o oponach
KamilR10 - 19-11-2011, 23:11
Pieraś napisał/a: | No wlasnie liczylem, ze teraz beda taniej i bym kupil, bo bede potrzebowal na lato juz nowych. |
Tez myslalem, ze teraz mozna taniej wyrwac jakies opony letnie. Szukam w rozmiarze 215/45/17, najlepiej z rantem ochronnym na felge i nie ukrywam ze zalezy mi na poziomie halasu, myslalem nad Toyo Proxes tn1 ale slyszalem kilka opinii ze sa glosne.
Moze jakies propozycje? W gre wchodza tylko dobre markowe opony.
Jackall - 19-11-2011, 23:22
KamilR10 generalnie opony z "jodełką" są zdecydowanie głośniejsze od pozostałych a najcichsze wg wielu testów są asymetryczne.
marcinzam - 19-11-2011, 23:33
KamilR10 napisał/a: | Pieraś napisał/a: | No wlasnie liczylem, ze teraz beda taniej i bym kupil, bo bede potrzebowal na lato juz nowych. |
Tez myslalem, ze teraz mozna taniej wyrwac jakies opony letnie. Szukam w rozmiarze 215/45/17, najlepiej z rantem ochronnym na felge i nie ukrywam ze zalezy mi na poziomie halasu, myslalem nad Toyo Proxes tn1 ale slyszalem kilka opinii ze sa glosne.
Moze jakies propozycje? W gre wchodza tylko dobre markowe opony. |
Yokohama S drive
Krzysek - 19-11-2011, 23:43
Ja mam teraz Continental ContiSportContact3 ciche, na mokrej i suchej nawierzchni spisują się dobrze, ale jak jechałem pod górkę na mokrej trawie to był mały problem z podjazdem. Wcześnij miałem goodyear F1, fajny agresywny wygląd ,na suchym asfalcie trzymają jak rzepy, głośniejsze od powyższych, tylko ich znikanie w oczach ...
Mam założone opony 225/45/17.
marcinzam - 19-11-2011, 23:58
Krzysek napisał/a: | Ja mam teraz Continental ContiSportContact3 ciche, na mokrej i suchej nawierzchni spisują się dobrze, ale jak jechałem pod górkę na mokrej trawie to był mały problem z podjazdem. Wcześnij miałem goodyear F1, fajny agresywny wygląd ,na suchym asfalcie trzymają jak rzepy, głośniejsze od powyższych, tylko ich znikanie w oczach ...
Mam założone opony 225/45/17. |
nie chcę cię straszyć ale z tymi conti może być tak samo ,ponieważ mają taką samą wartość ścieralności
Jackall - 20-11-2011, 00:11
Krzysek napisał/a: | Ja mam teraz Continental ContiSportContact3 ciche, na mokrej i suchej nawierzchni spisują się dobrze, ale jak jechałem pod górkę na mokrej trawie to był mały problem z podjazdem | Też mam je u siebie i byłem pod dużym wrażeniem jak dobrze sobie radzą nawet na mokrym, a z trawą to wiadomo że będą się ślizgać bo w nich są praktycznie tylko podłużne rowki więc nie ma co się "wgryzać" w ziemię.
Krzysek - 20-11-2011, 00:18
Jackall napisał/a: | Krzysek napisał/a: | Ja mam teraz Continental ContiSportContact3 ciche, na mokrej i suchej nawierzchni spisują się dobrze, ale jak jechałem pod górkę na mokrej trawie to był mały problem z podjazdem | Też mam je u siebie i byłem pod dużym wrażeniem jak dobrze sobie radzą nawet na mokrym, a z trawą to wiadomo że będą się ślizgać bo w nich są praktycznie tylko podłużne rowki więc nie ma co się "wgryzać" w ziemię. |
Dokładnie tak
W poprzednił aucie miałem DUNLOP SP SPORT ( nie te w jodełke, podobne do tych Continentali) także polecam .
m6riano - 20-11-2011, 08:53
Krzysek napisał/a: | DUNLOP SP SPORT |
Też miałem...(bardzo) fajnie sie trzymały i na zimnym mokrym asfalcie i na ciepłym.
KamilR10 - 20-11-2011, 11:43
m6riano napisał/a: | Krzysek napisał/a: | DUNLOP SP SPORT |
Też miałem...(bardzo) fajnie sie trzymały i na zimnym mokrym asfalcie i na ciepłym. |
A jak wypadaja z poziomem halasu?
Krzysek - 20-11-2011, 14:00
KamilR10 napisał/a: | m6riano napisał/a: | Krzysek napisał/a: | DUNLOP SP SPORT |
Też miałem...(bardzo) fajnie sie trzymały i na zimnym mokrym asfalcie i na ciepłym. |
A jak wypadaja z poziomem halasu? |
Było przyzwoicie, tzn cicho .
Hugo - 20-11-2011, 15:40
Krzysek napisał/a: | tylko ich znikanie w oczach ... | Potwierdzam. KamilR10 napisał/a: | Toyo Proxes tn1 | A nie T1R? Nie są ciche, buczą, szczególnie przy hamowaniu.
Krzysek - 20-11-2011, 17:22
Hugo napisał/a: | Krzysek napisał/a: | tylko ich znikanie w oczach ... | Potwierdzam. KamilR10 napisał/a: | Toyo Proxes tn1 | A nie T1R? Nie są ciche, buczą, szczególnie przy hamowaniu. |
Co do Toyo T1R to strasznie boki giną w nich, nie mówię tu o sportowej jeździe... Osobiście na nich nie jeździłem , ale u znajomych widziałem co się dzieje
KamilR10 - 20-11-2011, 19:17
Czyli Toyo raczej odpadaja skoro sa glosne i szybko znikaja a mial ktos moze Pirelli p7?
Hugo - 20-11-2011, 19:46
Krzysek napisał/a: | Co do Toyo T1R to strasznie boki giną w nich | Faktycznie tak jest! A myślałem, że mam coś nie tak ze zbieżnością, no ale przynajmniej się uspokoiłem.
ssemek85 - 20-11-2011, 20:01
Oj mnie też czeka wydatek na oponki.. ale conti odpada drugi raz ich nie założę. jak tylko sie trochę zużyły to na wodzie była tragedia. mój gal nie jeździł tylko pływał szkoda ze tam gdzie sam chciał.. dużo bardziej zużyty drugi komplet BF Gudrich G-Forse radził sobie o niebo lepiej z wodą.. ale był V-ki.. i w tym są lepsze.. i na trawie też spisują sie lepiej. ale conti faktycznie bardzo cichy ..
Ja jednak wolę coś deszczowego i oczywiście układ V-ki na suchym wiadomoze jechac da sie na wszystkim praktycznie.. ale na wodzie już nie.. Mój cel tym razem to UNIROYALL RAINSPORT tylko nie zdecydowałem jeszce czy 225/45R17 czy 215/50R17
|
|
|