To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Opony....... czyli wszystko o oponach

KamilR10 - 19-11-2011, 23:11

Pieraś napisał/a:
No wlasnie liczylem, ze teraz beda taniej i bym kupil, bo bede potrzebowal na lato juz nowych.

Tez myslalem, ze teraz mozna taniej wyrwac jakies opony letnie. Szukam w rozmiarze 215/45/17, najlepiej z rantem ochronnym na felge i nie ukrywam ze zalezy mi na poziomie halasu, myslalem nad Toyo Proxes tn1 ale slyszalem kilka opinii ze sa glosne.
Moze jakies propozycje? :) W gre wchodza tylko dobre markowe opony.

Jackall - 19-11-2011, 23:22

KamilR10 generalnie opony z "jodełką" są zdecydowanie głośniejsze od pozostałych a najcichsze wg wielu testów są asymetryczne.
marcinzam - 19-11-2011, 23:33

KamilR10 napisał/a:
Pieraś napisał/a:
No wlasnie liczylem, ze teraz beda taniej i bym kupil, bo bede potrzebowal na lato juz nowych.

Tez myslalem, ze teraz mozna taniej wyrwac jakies opony letnie. Szukam w rozmiarze 215/45/17, najlepiej z rantem ochronnym na felge i nie ukrywam ze zalezy mi na poziomie halasu, myslalem nad Toyo Proxes tn1 ale slyszalem kilka opinii ze sa glosne.
Moze jakies propozycje? :) W gre wchodza tylko dobre markowe opony.

Yokohama S drive :)

Krzysek - 19-11-2011, 23:43

Ja mam teraz Continental ContiSportContact3 ciche, na mokrej i suchej nawierzchni spisują się dobrze, ale jak jechałem pod górkę na mokrej trawie to był mały problem z podjazdem. Wcześnij miałem goodyear F1, fajny agresywny wygląd ,na suchym asfalcie trzymają jak rzepy, głośniejsze od powyższych, tylko ich znikanie w oczach ...

Mam założone opony 225/45/17.

marcinzam - 19-11-2011, 23:58

Krzysek napisał/a:
Ja mam teraz Continental ContiSportContact3 ciche, na mokrej i suchej nawierzchni spisują się dobrze, ale jak jechałem pod górkę na mokrej trawie to był mały problem z podjazdem. Wcześnij miałem goodyear F1, fajny agresywny wygląd ,na suchym asfalcie trzymają jak rzepy, głośniejsze od powyższych, tylko ich znikanie w oczach ...

Mam założone opony 225/45/17.

nie chcę cię straszyć ale z tymi conti może być tak samo ,ponieważ mają taką samą wartość ścieralności

Jackall - 20-11-2011, 00:11

Krzysek napisał/a:
Ja mam teraz Continental ContiSportContact3 ciche, na mokrej i suchej nawierzchni spisują się dobrze, ale jak jechałem pod górkę na mokrej trawie to był mały problem z podjazdem
Też mam je u siebie i byłem pod dużym wrażeniem jak dobrze sobie radzą nawet na mokrym, a z trawą to wiadomo że będą się ślizgać bo w nich są praktycznie tylko podłużne rowki więc nie ma co się "wgryzać" w ziemię.
Krzysek - 20-11-2011, 00:18

Jackall napisał/a:
Krzysek napisał/a:
Ja mam teraz Continental ContiSportContact3 ciche, na mokrej i suchej nawierzchni spisują się dobrze, ale jak jechałem pod górkę na mokrej trawie to był mały problem z podjazdem
Też mam je u siebie i byłem pod dużym wrażeniem jak dobrze sobie radzą nawet na mokrym, a z trawą to wiadomo że będą się ślizgać bo w nich są praktycznie tylko podłużne rowki więc nie ma co się "wgryzać" w ziemię.

Dokładnie tak :D

W poprzednił aucie miałem DUNLOP SP SPORT ( nie te w jodełke, podobne do tych Continentali) także polecam :) .

m6riano - 20-11-2011, 08:53

Krzysek napisał/a:
DUNLOP SP SPORT

Też miałem...(bardzo) fajnie sie trzymały i na zimnym mokrym asfalcie i na ciepłym.

KamilR10 - 20-11-2011, 11:43

m6riano napisał/a:
Krzysek napisał/a:
DUNLOP SP SPORT

Też miałem...(bardzo) fajnie sie trzymały i na zimnym mokrym asfalcie i na ciepłym.

A jak wypadaja z poziomem halasu?

Krzysek - 20-11-2011, 14:00

KamilR10 napisał/a:
m6riano napisał/a:
Krzysek napisał/a:
DUNLOP SP SPORT

A jak wypadaja z poziomem halasu?

Było przyzwoicie, tzn cicho :) .

Hugo - 20-11-2011, 15:40

Krzysek napisał/a:
tylko ich znikanie w oczach ...
Potwierdzam.
KamilR10 napisał/a:
Toyo Proxes tn1
A nie T1R? Nie są ciche, buczą, szczególnie przy hamowaniu.
Krzysek - 20-11-2011, 17:22

Hugo napisał/a:
Krzysek napisał/a:
tylko ich znikanie w oczach ...
Potwierdzam.
KamilR10 napisał/a:
Toyo Proxes tn1
A nie T1R? Nie są ciche, buczą, szczególnie przy hamowaniu.

Co do Toyo T1R to strasznie boki giną w nich, nie mówię tu o sportowej jeździe... ;) Osobiście na nich nie jeździłem , ale u znajomych widziałem co się dzieje :wink:

KamilR10 - 20-11-2011, 19:17

Czyli Toyo raczej odpadaja skoro sa glosne i szybko znikaja :P a mial ktos moze Pirelli p7?
Hugo - 20-11-2011, 19:46

Krzysek napisał/a:
Co do Toyo T1R to strasznie boki giną w nich
Faktycznie tak jest! A myślałem, że mam coś nie tak ze zbieżnością, no ale przynajmniej się uspokoiłem.
ssemek85 - 20-11-2011, 20:01

Oj mnie też czeka wydatek na oponki.. ale conti odpada drugi raz ich nie założę. jak tylko sie trochę zużyły to na wodzie była tragedia. mój gal nie jeździł tylko pływał :lol: szkoda ze tam gdzie sam chciał.. dużo bardziej zużyty drugi komplet BF Gudrich G-Forse radził sobie o niebo lepiej z wodą.. ale był V-ki.. i w tym są lepsze.. :) i na trawie też spisują sie lepiej. ale conti faktycznie bardzo cichy :walk: ..

Ja jednak wolę coś deszczowego i oczywiście układ V-ki :D na suchym wiadomoze jechac da sie na wszystkim praktycznie.. ale na wodzie już nie.. Mój cel tym razem to UNIROYALL RAINSPORT :D tylko nie zdecydowałem jeszce czy 225/45R17 czy 215/50R17