To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [FAQ] Rozrząd i serwis w Galancie EAxx

m6riano - 15-05-2012, 21:48

W aukcji masz napisane że SUN więc nie wiem o co chcesz pytać..?
DziadekMirek - 15-05-2012, 22:50

I juz wyjasnione. Oczywiscie mechanik wszechwiedzacy, najpierw sprawdzal komputer, czy jakies bledy wywali. Nie wywalil. Potem cewka zaplonowa. No ale jest dobra ;)
Wyjasnilem mu co jest do zrobienia, jak to sprawdzic itd. Dzis naprawil.
Dziekuje wszystkim za pomoc. Kolejny raz forum okazalo sie nieocenionym zrodlem wiedzy i pomocy. Przyczyna byl zle ustawiony walek balansowy.
Moj Galant znow smiga po ulicach bezszelestnie

Bury - 16-05-2012, 13:47

Mogles go jeszcze nauczyc napinac te paski :P
Korczuk - 17-05-2012, 18:28
Temat postu: Napinacz hydrauliczny
Witam mam do Was pytanie w sprawie rozrządu... wymieniłem paski napinacze.. ale nie wymieniłem napinacza hydraulicznego w żadnym sklepie ani warsztacie nie mówili ,ze trzeba,dowiedziałem się przypadkiem od kolegi,a jak Wy to widzicie bo strasznie mi to teraz po głowie chodzi
p.s ten napinacz to koszt 400 zl;/

m6riano - 17-05-2012, 20:03

Jaki przebieg i kiedy ostatnio był wymieniany napinacz i na jaki?
Czy siedzi ORI?

Korczuk - 17-05-2012, 20:14

200 tys przebieg rozrzad 1 tys temu co tzn "siedzi ori" bo nie wiem o co chodzi;)
napinacz nie pameitam ale pasek mitsuboshi

fergul11 - 17-05-2012, 20:28

Korczuk napisał/a:
co tzn "siedzi ori" bo nie wiem o co chodzi

no czy jest oryginalny czy zamiennik .
można pominąć wymianę napinacza tak jak i pompę wody , trzeba znać producenta i ile ma przejechane ,albo czy przy ostatniej wymianie rozrządu był też wymieniony czy pominięty .
Korczuk napisał/a:
"siedzi ori"

wiesz, chłopaki skrótami piszą :mrgreen:
ale ten tysiąc to twój :mrgreen: chodzi o to kiedy był robiony rozrząd przed twoim,masz takie info?

Krzyzak - 17-05-2012, 20:54

Korczuk napisał/a:
200 tys przebieg rozrzad
to ryzykujesz - zarówno napinaczem, jak i pompą wody
Korczuk - 17-05-2012, 21:08

aaahaa .. nie mam pojecia kiedy przed moja wymiana był robiony, pompe wody tez wymieniłem... tylko właśnie teraz mnie gryzie ten napinacz jest cholernie drgoi awyglada jak zwykła rurka muszę chyba podjechać do mechanika i poprosić żeby rzucił okiem w jakim stanie jest.
p.s ale jak wymieniałem pasek to mechanik mówił ze był w b.dobrym stanie napinacze tez no ale wymieniłem wszystko żeby nie było.

fergul11 - 17-05-2012, 21:27

Kolego Korczuk używaj znaków interpunkcyjnych ,przecinki ,kropki itp.
W twoje wypowiedzi wkrada się zamieszanie i nijak nie można ci pomóc :!:
200tyś to za pewne przebieg auta , a z twojego postu wynikało że tyle przejechał bez wymiany rozrządu ,to też Krzyżak tak to odczytał :wink:
Zadawaj i formułuj pytania poprawnie ,a na forum są ludzie co pomogą i wiedzą prawie wszystko ,bo wszystko wie tylko Chuck Norris :mrgreen:

m6riano - 17-05-2012, 23:09

Korczuk, Jeśli rozrząd miałeś wymieniany przy 200tkm to po 1.20tkm temu powinieneś mieć wymieniany rozrząd...
a po 2 mechanik powinien wiedzieć że wymienia sie razem z pompą, napinaczem i ew. uszczelniaczami...

KaWu - 18-05-2012, 08:32

fergul11 napisał/a:
Kolego Korczuk używaj znaków interpunkcyjnych ,przecinki ,kropki itp.

:supz:

Korczuk napisał/a:
ten napinacz jest cholernie drgoi awyglada jak zwykła rurka muszę chyba podjechać do mechanika i poprosić żeby rzucił okiem w jakim stanie jest

Korczuk napisał/a:
jak wymieniałem pasek to mechanik mówił ze był w b.dobrym stanie napinacze tez no ale wymieniłem wszystko żeby nie było.

TO jest wymieniony ten napinacz czy nie :?: :mrgreen:

Tomek - 18-05-2012, 08:44

Krzyzak napisał/a:
Korczuk napisał/a:
200 tys przebieg rozrzad
to ryzykujesz - zarówno napinaczem, jak i pompą wody

oczywiście pod warunkiem, że przebieg prawdziwy :badgrin:
bo wiadomo, że 15-letnie auto musi trochę polatać

równie dobrze mogł mieć wymienione wszystko przy którejś tam wymianie, albo i nic nie wymienione od nowości
także loteria na ryzyko właściciela

[ Dodano: 18-05-2012, 08:47 ]
m6riano napisał/a:
Jeśli rozrząd miałeś wymieniany przy 200tkm to po 1.20tkm temu powinieneś mieć wymieniany rozrząd...

pod warunkiem, że był wymieniany co 90 albo co 60 tyś równo
a tego nie wiesz
może był wymieniany po 90 tys, a potem po 150 tys?
oczywiscie dodajac fakt, ze 200 tys km jest prawdziwe

Korczuk napisał/a:
p.s ten napinacz to koszt 400 zl;/

równie dobrze możesz polatać na obecnym jeszcze kolejne 200 tyś km, albo Ci padnie rozrząd za 20 tyś km
wtedy remont albo wymiana silnika + nowy kompletny rozrząd

jest ryzyko jest zabawa

Korczuk - 18-05-2012, 10:49

No,sory za te znaki z pośpiechu wyszło:)
kolego ja wymieniłem na 200 tys(pewnie kręcone) a poprzednio nie wiem kiedy był wymieniany ,z reszta to nie jest istotne skoro mam wszystko nowe poza tym napinaczem i tutaj moje pytanie -czy ten napinacz się często psuje? bo wygląda na taka cześć ciężka do zajechania , i czy na oko można stwierdzić w jakim jest stanie bez zdejmowania całego rozrządu ?.
Szkoda mi Miśka katować a jestem wpieniony strasznie ,że w żadnym sklepie motoryzacyjnym mi tego nie powiedzieli dowiedziałem się przypadkiem od posiadacza galanta
jednak dużo postów przeczytałem i często widzę ,ze podczas wymiany pomijany jest ten "napinacz hydrauliczny":>

Tomek - 18-05-2012, 12:32

Korczuk, piszesz:

Korczuk napisał/a:
wymieniłem paski napinacze.. ale nie wymieniłem napinacza hydraulicznego

jakie napinacze wymieniłeś?
może o rolki chodziło?

Korczuk napisał/a:
w żadnym sklepie motoryzacyjnym mi tego nie powiedzieli

no bo w którym sklepie widzieli Galanta?

Korczuk napisał/a:
jednak dużo postów przeczytałem i często widzę ,ze podczas wymiany pomijany jest ten "napinacz hydrauliczny":>

z tego co wiem, to z zasady napinacz i pompę wody wymiania się co 180 tyś km
resztę układu rozrządu, co 60 albo 90 tyś km - tu już różne teorie, niektórzy twierdzą, że jak części nieoryginalne to co 60 tys

co do napinacza jeszcze, to jak ludzie kupuja auto i chca jezdzic dluzej, to jednak ten napinacz wymieniaja, jak i caly rozrzad, jesli nie wiesz kiedy rozrzad byl robiony, a jak kupujesz auto, to nigdy nie wiesz, chocby ci ktos przysięgał,
no chyba, że kupisz auto od brata (w 99%)

nie słyszałem tutaj na forum, żeby komuś ten napinacz padł, a i rozrząd też tylko kilka historii tutaj było opisanych