Outlander II GEN Techniczne - Nowa stacja Multimedialna DVD/TV/GPS
oldino - 26-07-2010, 20:47
Witam.Mam problem z wykrywaniem odbiornika GPS.Parę miesięcy ładnie chodziła navi.Może z miesiąc temu "zgubił" się GPS, ale po autowyszukaniu się odnalazł.Ale ostatnio nic nie pomaga ani reset, ani autoszukanie.To samo się dzieje dla AM i Igo.
Można dokupić sam GPS , czy trzeba pisać do dalekiego kraju?
Myślałem ,że to wina wysokich temperatur , ale niestety to nie to.
mitsu00 - 26-07-2010, 21:36
oldino napisał/a: | Witam.Mam problem z wykrywaniem odbiornika GPS.Parę miesięcy ładnie chodziła navi.Może z miesiąc temu "zgubił" się GPS, ale po autowyszukaniu się odnalazł.Ale ostatnio nic nie pomaga ani reset, ani autoszukanie.To samo się dzieje dla AM i Igo.
Można dokupić sam GPS , czy trzeba pisać do dalekiego kraju?
Myślałem ,że to wina wysokich temperatur , ale niestety to nie to. |
Grzesq miał problem z modułem GPS i musial go wymienić całkowicie bo się zepsuł i Chinol nie łapał wogóle sygnału. Przysłali mu go z Chin w ramach gwarancji.
Grzesq - 26-07-2010, 23:07
Cytat: | Grzesq miał problem z modułem GPS i musial go wymienić całkowicie bo się zepsuł i Chinol nie łapał wogóle sygnału. Przysłali mu go z Chin w ramach gwarancji. |
U mnie padlo po ok 2 tygodniach od instalacji, objaw byl taki, ze wchodzac w ustawienia GPS nie bylo nic, ani odbieranych danych ani sily sygnalu z satelit. Dodatkowo nic nie zapisywalo sie w sekcji ustawien GPS. Po zapisaniu i wylaczeniu radia, wchodzac w ustawienia GPS trzeba bylo kalibrowac ekran i wszystko bylo po chinsku za kazdym razem.
Po kilku mailach i przeslaniu filmiku z tym co sie dzieje - padla diagnoza : uszkodzony modul GPS. Propozycja z ROFu byla nastepujaca : - wysylam im uszkodzona czesc, a oni przesylaja mi sprawna (za przesylki place ja) lub wysylaja z jakimisi zakupami od nich w cenie 70$ za czesc, a nastepnie ja im odsylam i nastepuje zwrot kasy.
Ja zrobilem tak, ze doplacilem im te 70$ do zakupow ktore robilem i wrzucili mi do paczki modul GPS (jest to cala plytka, ktora wymienia sie poprzez podlaczenie w radiu, bez zadnego lutowania), po wymianie wszystko zaczelo smigac, odeslalem im uszkodzona czesc listem polecononym (szedl ponad miesiac, ale byl najtanszy). Dostalem info, ze dostali i przeslali mi przez PayPal 70$ jako zwrot. Kasa jest juz na koncie, wiec jest OK
[/list]
oldino - 27-07-2010, 08:55
Dzięki za pomoc.
Miałem podobne objawy z krzaczkami na ekranie , ale brałem to na karb tropikalnej temp.Teraz jestem pewien ,że padł moduł GPS.
Szkoda tylko,ze nasz serwis tak daleko.
Anonymous - 29-07-2010, 18:11
Grzesq napisał/a: | Dodatkowo nic nie zapisywalo sie w sekcji ustawien GPS. Po zapisaniu i wylaczeniu radia, wchodzac w ustawienia GPS trzeba bylo kalibrowac ekran i wszystko bylo po chinsku za kazdym razem. |
Ja tak mam co - powiedzmy - ok. 20 włączenie radia, że wszystko się resetuje i navi przestawia się na język chiński.
Jak na razie GPS działa, tylko denerwujące jest to, że co wspomniane 20 uruchomień trzeba wszystko ustawiać od początku.
Swoją drogą mam wrażenie, że mój GPS "spóźnia się" o jakieś 20-30 metrów w stosunku do rzeczywistej pozycji... To znaczy mijam np. jakieś skrzyżowanie, a on pokazuje to na ekranie jakieś 20-30 metrów później. I to niezależnie od używanej mapy... Też tak macie?
Generalnie po kilku miesiącach użytkowania stwierdzam, że ten sprzęt jest BADZIEWNY - jak większość chińskiej elektroniki... Drugi raz chyba nie zdecydowałbym się na zakup ROF...
Najbardziej denerwuje mnie radio, które trzeszczy, gubi momentami w czasie jazdy stacje... i to pomimo bardzo mocnego sygnału z anteny... działa tak jakby nie potrafiło korzystać z funckcji AF...
jan2362 - 29-07-2010, 21:31
Pe.te napisał/a: |
Ja tak mam co - powiedzmy - ok. 20 włączenie radia, że wszystko się resetuje i navi przestawia się na język chiński.
Jak na razie GPS działa, tylko denerwujące jest to, że co wspomniane 20 uruchomień trzeba wszystko ustawiać od początku.
Swoją drogą mam wrażenie, że mój GPS "spóźnia się" o jakieś 20-30 metrów w stosunku do rzeczywistej pozycji... To znaczy mijam np. jakieś skrzyżowanie, a on pokazuje to na ekranie jakieś 20-30 metrów później. I to niezależnie od używanej mapy... Też tak macie?
Generalnie po kilku miesiącach użytkowania stwierdzam, że ten sprzęt jest BADZIEWNY - jak większość chińskiej elektroniki... Drugi raz chyba nie zdecydowałbym się na zakup ROF...
Najbardziej denerwuje mnie radio, które trzeszczy, gubi momentami w czasie jazdy stacje... i to pomimo bardzo mocnego sygnału z anteny... działa tak jakby nie potrafiło korzystać z funckcji AF... |
U mnie GPS działa bez zarzutu, mój problem z nawigacją to jest jak pisałem wcześniej przy przybliżeniu zmienia mi sposób pokazywania 2D/2D północ/3D.
I czasami przy włączeniu szumi po głośnikach.
Masz rację to nie jest idealny sprzęt. Wszystko jak widać ma swoją cenę
rezon - 30-07-2010, 07:59
Pe.te napisał/a: | Swoją drogą mam wrażenie, że mój GPS "spóźnia się" o jakieś 20-30 metrów w stosunku do rzeczywistej pozycji... To znaczy mijam np. jakieś skrzyżowanie, a on pokazuje to na ekranie jakieś 20-30 metrów później. I to niezależnie od używanej mapy... Też tak macie? | U mnie jest OK. Nawet radio ostatnio lepiej łapie sygnał i trzyma stacje mimo zdemontowania wzmacniacza na kablu (mam antenę bez wzmacniacza). Na części tras ma problem z trzymaniem stacvji, ale przyczyna to chyba słaby sygnał. Natomiast AM6.5 działa super - nie mam żadnych uwag.
oldino - 30-07-2010, 09:07
Cytat: | Ja tak mam co - powiedzmy - ok. 20 włączenie radia, że wszystko się resetuje i navi przestawia się na język chiński. |
U mnie też tak się zaczynało, a po miesiącu GPS padł całkowicie.
Radio też działa średnio. Dobrze ,że można coś słuchać z innych zródeł w "terenie" niezabudowanym.
Pozdrawiam.
Oldino
Anonymous - 30-07-2010, 23:56
jan2362 napisał/a: | U mnie GPS działa bez zarzutu, mój problem z nawigacją to jest jak pisałem wcześniej przy przybliżeniu zmienia mi sposób pokazywania 2D/2D północ/3D. |
To raczej kwestia konfiguracji programu nawigacyjnego, a nie "hardware"...
13zbyszek13 - 31-07-2010, 20:57
jan2362 napisał/a: | U mnie GPS działa bez zarzutu, mój problem z nawigacją to jest jak pisałem wcześniej przy przybliżeniu zmienia mi sposób pokazywania 2D/2D północ/3D. |
to co tu piszesz to na pewno nie problem chinczyka tylko ustawień jakie masz w programie nawigacyjnym.
mitsu00 - 01-08-2010, 19:07
Heloł,
Dla zainteresowanych, www.ipmart.com, oferuje już dekodery telewizji cyfrowej DVB-T w formacie MPEG-4, czyli działające w Polsce.
13zbyszek13 - 01-08-2010, 20:25
mitsu00 napisał/a: | Heloł,
Dla zainteresowanych, www.ipmart.com, oferuje już dekodery telewizji cyfrowej DVB-T w formacie MPEG-4, czyli działające w Polsce. |
W ROFAUDIO też są takie dekodery tylko sterowanie nimi nie jest przez ekran dotykowy naszego chinczyka.Steruje się dodatkowym pilotem i gdzie to wtedy zamontować.
mitsu00 - 01-08-2010, 20:34
13zbyszek13 napisał/a: | W ROFAUDIO też są takie dekodery tylko sterowanie nimi nie jest przez ekran dotykowy naszego chinczyka.Steruje się dodatkowym pilotem i gdzie to wtedy zamontować. |
Dekoder można zamontować gdziekolwiek. Należy tylko diodę do sterowania wyciągnąć gdzieś na wierzch żeby pilot miał zasięg.
apikus - 02-08-2010, 09:48
mitsu00 napisał/a: | Dekoder można zamontować gdziekolwiek |
A jak się to podłącza?
mitsu00 - 02-08-2010, 10:09
apikus napisał/a: | A jak się to podłącza? |
Do monitora, anteny i zasilania w/g instrukcji
|
|
|