To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Mitsubishi Galant Avance 2,5 V6 '01 A/T

Fragu - 01-07-2015, 12:03

Ja mogę dodać tyle, że kombinacja opon 205/55/R16 + Eibach to super rozwiązanie. I wygodnie i nieźle to jeździ, a i wygląda fajnie. Nic w koleinach nie nosiło, za to na 215/45/R17 czy 225/45/R17 owszem.

Hugo, zdaje się, że Ty dużo nie jeździsz, więc 18" to ciekawe rozwiązanie. Wygląda super...a opony brałbym chyba nowe budżetowe.

Hugo - 01-07-2015, 12:09

Fragu napisał/a:
Hugo, zdaje się, że Ty dużo nie jeździsz, więc 18" to ciekawe rozwiązanie
Dokładnie!
Fragu napisał/a:
opony brałbym chyba nowe budżetowe.
Nie dziękuję, z doświadczenia wszystkie chińczyki były bardzo głośne, a tego nie zniosę. Z ciekawości jakie byś proponował z tych budżetowych?
Fragu - 01-07-2015, 12:14

225/40/R18 Barum ok 300zł, Toyo 360zł, Uniroyal Rainsport 3 ok 370zł....

Czy małe przekłamanie licznika jest warte wydawania 1000zł wiecej? Niesądze...

225/40R18
637,2 mm
0 mm
0 %

205/50R17
636,8 mm
-0,4 mm
-0,1 %

Prawie brak różnicy.

Hugo - 01-07-2015, 12:29

Fragu napisał/a:
225/40/R18 Barum ok 300zł, Toyo 360zł, Uniroyal Rainsport 3 ok 370zł....
Takie tanie? :shock: Uniroyal 370 zł. Nigdy bym nie pomyślał. Niestety nie ma opcji zebym założył opony 225/40 R18, bo już na takich jeździłem, co prawda były to felgi o szerokości 7,5 cala i ET chyba 38, ale jak już kiedyś pisałem, w koleinach tragedia, a w deszczu i w koleinach to max. 70 km/h i cały czas ta myśl: kiedy wpadnę do rowu?
Fragu - 01-07-2015, 12:31

Hugo, bez przesady! Wiele aut jeździ na takich oponach. Nie robisz bardzo dużo kilometrów, wiec jeśli w mocnym deszczu trochę zwolnisz to tylko na dobre wyjdzie Tobie i Twoim bliskim(A i jak założysz Uniroyala to powinno być całkiem ok). Sam jezdzilem na 225 i owszem wozi w koleinach, ale to nei znaczy ze nie da sie bezpiecznie jechac!

:roll:

komarsnk - 01-07-2015, 13:02

[quote="Hugo"]
Torp12 napisał/a:
Problem tylko w tym, że z tego co patrzyłem to większość takich opon to Runflat...

Problem?

Hugo - 01-07-2015, 13:04

Kumpel miał kiedyś Barum Bravuris w Hondzie Civic i narzekał, że w deszczu nie idzie się zatrzymać. Tyle tylko, że on jeździł jak porąbany, non stop pedał w podłodze. Muszę to przemyśleć, bo jest jeszcze taka sprawa, że w tym roku chciałbym wypiaskować całe tylne zawieszenie (wahacze i wózek zawieszenia) + wymienić kilka tulei, te, które się najszybciej zużywają, więc możliwe, że jakiś czas będę jeździł ze spieprzoną zbieżnością. Mało tego nie wiem czy z braku czasu nie będę wymieniał wahaczy i tulei na raty, więc nowych opon szkoda. Może kupię na tył na razie jakieś używki, a na przód sprawię sobie nowe Uniroyale...
Hugo - 01-07-2015, 14:01

komarsnk napisał/a:
Problem?
Gdzieś czytałem, że nie nadają się do starych aut, bo mają bardzo twarde boczne ścianki i plomby z zębów wypadają. Z drugiej strony nie widzę logiki w tym, bo co miałyby mieć nowsze auta takiego, że mogą na nich jeździć?
Fragu - 01-07-2015, 14:03

Kumpel miał runflaty w BMW i klnal na caly swiat, myslal ze mu kregoslup peknie :D Zmienil na zwykle i dojazdowke wozil w bagazniku.
vrangsinn - 01-07-2015, 14:09

Hugo napisał/a:
Kumpel miał kiedyś Barum Bravuris w Hondzie Civic i narzekał, że w deszczu nie idzie się zatrzymać. Tyle tylko, że on jeździł jak porąbany, non stop pedał w podłodze. Muszę to przemyśleć, bo jest jeszcze taka sprawa, że w tym roku chciałbym wypiaskować całe tylne zawieszenie (wahacze i wózek zawieszenia) + wymienić kilka tulei, te, które się najszybciej zużywają, więc możliwe, że jakiś czas będę jeździł ze spieprzoną zbieżnością. Mało tego nie wiem czy z braku czasu nie będę wymieniał wahaczy i tulei na raty, więc nowych opon szkoda. Może kupię na tył na razie jakieś używki, a na przód sprawię sobie nowe Uniroyale...

Jeździłem troche na Barumach i jakoś nigdy nie narzekałem, co prawda w większości aut Barumy miałem na secie zimowym i byłem baardzo zadowolony...Juice fajnie że zapodał uniroyale...kuzyn ma takie w Mazdie, co prawda 16 cali ale spisują się świetnie a na mokrym szczegółnie, sam teraz kupiłem używane Cintinentale 17 cali i póki co jestem baardziej niż zadowolony, tylko próba deszczu je jeszcze czeka bo nei miały okazji się sprawdzić...Ja bym jeszcze nad oponami Sava się zastanowił. To nie są wcale takie złe opony...

komarsnk - 01-07-2015, 14:20

Hugo napisał/a:
komarsnk napisał/a:
Problem?
Gdzieś czytałem, że nie nadają się do starych aut, bo mają bardzo twarde boczne ścianki i plomby z zębów wypadają. Z drugiej strony nie widzę logiki w tym, bo co miałyby mieć nowsze auta takiego, że mogą na nich jeździć?

Ja mam na przodzie ROF i nie widzę żadnej zmiany in minus w stosunku do tego co miałem. Ale pewnie każdy model ma swoją twardość i nie przekonasz się dopóki nie założysz.

Hugo - 01-07-2015, 15:01

vrangsinn napisał/a:
sam teraz kupiłem używane Cintinentale 17 cali i póki co jestem baardziej niż zadowolony
Jaki model? Jak ContiSportContact 2 to będziesz więcej niż zadowolony, nigdy nie jeździłem na lepszych oponach niż te. Na mokrym trzymają tak samo jak na suchym, a do tego są bardzo ciche.

P.S. Rozawiałem przed chwilą ze znajomym wulkanizatorem i stwierdził, że prędzej trafię "6" w totka niż znajdę ładne używane opony w rozmiarze 205/45 R18.
Fragu, niestety nie znalazłem nowych "budżetowych" opon w w/w rozmiarze. Na oponeo.pl są tylko DUNLOP-y Sport Maxx za ponad 640 zł/szt.

Fragu - 01-07-2015, 15:02

Bierz 225/40 ale w dobrej oponie.
Tomii - 01-07-2015, 15:35

Hugo napisał/a:
niestety nie znalazłem nowych "budżetowych" opon w w/w rozmiarze. Na oponeo.pl są tylko DUNLOP-y Sport Maxx za ponad 640 zł/szt.

no Panie , toż to 18-stka, musi kosztować ;)

booohal - 01-07-2015, 15:47

http://allegro.pl/4-x-now...5260943377.html
Podobno idą na pierwszy montaż do KIA Optima. Słyszałem same dobre opinie. Etykieta wygląda bardzo dobrze...
Zaraz poszukam Ci jeszcze innych bo lubię wyszukiwać ciekawe komplety na Allegro :)
Na te Nexeny sam się chyba skuszę...

EDIT:

Tu masz wyprzedaże stanów magazynowych. 2-3 lata leżakowania dla letniej opony to tyle co nic. Sam dwa takie komplety już kupiłem. Nie ma co porównywać z używkami... Czasami idzie wyrwać świetne gumy w mega cenach. Wolę to niż nowe Barumy. Oczywiście z autopsji.

http://allegro.pl/nowe-le...5497355711.html
http://allegro.pl/opony-n...5500616869.html
http://allegro.pl/falken-...5129835778.html
http://allegro.pl/firesto...5252422399.html
http://allegro.pl/contine...5469537111.html