To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Moje Galanty oraz Galant i Colt Baśki

Krzyzak - 31-07-2013, 07:37

wczoraj założyłem oryginalne chlapacze do rekina - poszły do kombi, bo strasznie brudziły się drzwi przy wjeżdżaniu w nawet najmniejsze błotko
jednak oryginały pięknie pasują do mocowań
zakupione na forum od Jaco_ - dostałem z gratisem w postaci odtwarzacza MP3 za co bardzo dziękuję

a dziś rano srebrny rekin zdechł... przed samym Tczewem stracił moc
rozrusznik kręci jak szalony, silnik czasem odpala, pracuje normalnie przez jakiś czas, po czym zaczyna się dusić a w końcu gaśnie
nie wiem co to... może pasek rozrządu przeskoczył, może coś z aparatem zapłonowym (na szczęście mam zapas)
jak go przyholuje do domu, to się wyjaśni

jeśli to coś poważnego, to kupuję drugiego srebrnego rekina, przekładam skóry i soczewki a tego na złom

Hugo - 31-07-2013, 08:20

Krzyzak napisał/a:
a dziś rano srebrny rekin zdechł... przed samym Tczewem stracił moc
rozrusznik kręci jak szalony, silnik czasem odpala, pracuje normalnie przez jakiś czas, po czym zaczyna się dusić a w końcu gaśnie
No to masz te swoje 7,2 l Pb/100 km w cyklu mieszanym, tak liczysz i się benzyna skończyła :mrgreen: Wybacz, nie mogłem się powstrzymać. Tak na poważnie to będzie szczegół, te silniki się nie psują.
cns80 - 31-07-2013, 09:40

Krzyzak napisał/a:
jeśli to coś poważnego, to kupuję drugiego srebrnego rekina, przekładam skóry i soczewki a tego na złom
A nie lepszy znajomy zepsuty niż nieznajomy bóg wie jak podpicowany i co się w nim wysypie ?
fj_mike - 31-07-2013, 10:48

cns80 napisał/a:
A nie lepszy znajomy zepsuty niż nieznajomy bóg wie jak podpicowany i co się w nim wysypie ?

Srebrny to blacharsko słabo wyglądał już rok temu.
Krzyzak, może to dobry moment na wymianę :wink:

Krzyzak - 31-07-2013, 11:35

w poniedziałek go zatankowałem... do pełna... jak zwykle
beny mu na pewno nie zabrakło - chyba, że to pompa paliwa

moje 3 typy:
- pasek rozrządu (ma 30 tkm) - bo rozrusznik kręci jak opętany, ale auto odpala i pracuje :shock:
- aparat zapłonowy - kopułka ma prawie 180 tysi, palec w miarę nowy ale grafitowy - może się ukruszył
- TPS - rok temu go rozciąłem, przesmarowałem, przelutowałem i założyłem z powrotem, sklejony poxipolem

- ostatnie to świece przed chwilą mnie naszło - w końcu mam zwykłe zamiast platynowych, ale żeby padło tak nagle?

komp nie zgłasza błędów, wszystkie płyny w normie
dziś albo laweta albo niezawodny Kibloo mnie na hol weźmie, wieczorem się może zobaczy co zaszło
liczę, że nic poważnego, bo - jak pisał Hubert - te silniki się nie psują
blacharsko jest słabo - ja wiem - ale dopóki jeździ to niech jeździ
bo szczerze mówiąc, to nie chce mi się za bardzo przekładać tego i owego... czasu brak

Dadaj - 31-07-2013, 11:57

Krzyzal, dobrze Ci kolega zasugerował, to może być czas na wymianę :)
Krzyzak - 31-07-2013, 13:08

to tak:
- Kibloo w drodze, zaraz holowanie
- Bartek stawia na aparat (w sumie podobnie myślimy) - a niedawno ktoś chciał na forum kupić, to wysłałem info, że sprzedam swój zapasowy - dobrze, że nie doszło do transakcji...
- zobaczymy czy automat wytrzyma te 40 km - na szczęście nie jest tak gorąco jak było i zamierzamy nie przekraczać 40km/h

JCH - 31-07-2013, 14:54

Krzyzak napisał/a:
- zobaczymy czy automat wytrzyma te 40 km - na szczęście nie jest tak gorąco jak było i zamierzamy nie przekraczać 40km/h
Darek, może czas zakupić takie cuś:

8)

Owczar - 31-07-2013, 15:05

Darku, a nie lepiej podmienić aparat na miejscu? Jeśli ECU nie zgłasza błędów, to pewnie aparat.
Krzyzak - 31-07-2013, 21:35

holowanie trwało "tylko" godzinkę - nie przekraczaliśmy 40 km/h, przeważnie 35 km/h
skrzynia zimna - nic jej nie jest
właśnie wróciłem z wymiany aparatu - jak zwykle Bartek miał rację i jest to cewka, bo auto od razu odżyło - nie wiem tylko czemu tak wali popychacz - chyba miał za niskie obroty i za słabe ciśnie oleju było - może się unormuje (jak nie, to mam 10 jeszcze zapasowych)

także kupię teraz nową cewkę i znów skompletuję nowy aparat

przypomnę, że w kombi też miałem taką akcję i też była to cewka
i oba te auta - prócz tego, że to Galanty V6 mają pewną wspólną część - rok temu myłem im silniki...

Marcin - aparatu nie podmieniłem bo miało ostro padać i zdecydowałem się na hol a Paweł - któremu ogromnie dziękuję (jak zwykle niezawodny) - był już tuż przed autostradą i szkoda było zawracać te 10km do mnie do domu

fj_mike - 31-07-2013, 21:38

Krzyzak napisał/a:
rok temu myłem im silniki...

Darku, ja u siebie myję co rok, problemów nie mam. Nie szukaj dziury w całym.
Ważne, że przyczyna znaleziona :wink:

robertdg - 01-08-2013, 07:59

fj_mike napisał/a:

Darku, ja u siebie myję co rok, problemów nie mam
Pewnie demontujesz aparat albo zawijasz w prezerwatywe :lol:
Krzyzak - 01-08-2013, 09:30

niby też zakryłem aparat, ale chyba niezbyt dokładnie
w każdym razie wymiana aparatu dała możliwość wymiany wężyka ogrzewającego przepustnicę i orignu na aparacie, który już zaczął leciuteńko się pocić
zakupiłem też dodatkową cewkę Megnetron i będę składał kolejny aparat, żeby mieć zapas
chyba też zacznę wozić jakiś mały zestaw grzechotka 1/4" + 8/10/12 :)

BigTomala - 01-08-2013, 11:47

Krzyzak napisał/a:
chyba też zacznę wozić jakiś mały zestaw grzechotka 1/4" + 8/10/12

Jak mawiał Kaziuk z konopielki... "Na co to idzie Panie" Klucze w Galancie wozic

Krzyzak - 01-08-2013, 13:05

BigTomala napisał/a:
Klucze w Galancie wozic
no fakt - nawet tego do kół przez 20 lat bycia kierowcą nigdy nie wykorzystałem (awaryjnie oczywiście)
a tu popatrz - nawet mały zestaw zakupiłem w Castoramie