Forum ogólne - Kultura jazdy na drogach itp itd ...poraz któryś tam ...
Anonymous - 10-06-2009, 11:17
dla mnie to i powinni dostac 200zl mandatu zeby zabolalo goscia
mkm - 10-06-2009, 17:13
jaca71, nie bylo.
Te o ktorych myslisz, byly z tamtego roku i znajduja sie na poczatku tego tematu... To jest ciag dalszy, poniewaz w przeciagu prawie roku nic sie nie zmienilo...
Morfi - 10-06-2009, 18:46
Wczoraj mnie blokowała ciężarówka na zwężeniu na DK 88, jechałem do końca prawym i przed zwęzeniem bez problemu wpuścila Mnie lekko tuningowana Octavia.
Ten gość z Ciężarówki takiej do 8t z Firmy przewozowej TNT poruszał się 60km/h
Dziś bez problemu pojechałem do końca
W tylnym lusterku irytował Mnie gość w Thali, który jadąć z rodziną blokował nawet tych co chcieli zjechaćz DK 88, masakra. Takich czasem to tylko powiedzmy reczna gestykulacja mozna nauczyć
Anonymous - 11-06-2009, 11:17
a ja myśle, że byłby na to całkiem niezły sposób. nie idealny, ale niezły. Mianowicie tam gdzie wiadomo, że zawsze jest korek poustawiać od samego początku (żeby nikt z premedytacją nie zmienił żeby blokować) pomiedzy pasami takie pomarańczowe pacholki, ktore się składają (w razie jak ktoś najedzie) z ewentualnymi przerwami. Wtedy nie będzie sytuacji, w której ktoś zajedzie drogę tak ja ta ciężarówka, gdy Audi przyspieszyło. A jak to nie przyniesie skutku to oddzielic na sztywno, tymi duzymi plastiowymi "kolckami" I na wypadek gdyby to nie pomagało to zrobić użytek z kamer i walić za to mandaty. Skoro już te kamery mają to mogą zrobić z nich jakiś użytek, i podreperują budżet bo przecież na radar cięzo tam kogoś złapać
szpala85 - 18-06-2009, 00:30
.... jadąc dzisiaj rano do roboty ( nadzwyczaj spokojnie ) , jechałem naszą "Obwodnicą" Jeleniogórską lewym pasem ( przepisowo ok 89 km/h ograniczenie do 80 km/h) i za mną ostro tkz. TIR ( jakaś SCANIA) . (Podkreślam że jest to 2-pasmówaka ) Oczywiście jadąc Lewym pasem wymijałem wszystkie auta jadące Prawym pasem aż tu nagle wyrosła mi Polówka (czerwona ) jadąca 55 km/h .... po mrugnięciu kilka razy światłami ( aby zjechał na Prawy pas ) nie uzyskałem zamierzanego efektu ... więc to ja zjechałem na Prawy pas i Polówkę wyprzedziłem prawą stroną (całkiem spokojnie co ... ) ( przy wyprzedzaniu polówki luknąłem kto siedział za kierownicą .... kobieta ok. 27 lat , chyba rude włosy , siedziała tak że nos miała przy samej szybie !!!!! ) ale to nie wszystko kierowca TIR-a jadącego za mną też jechał Lewym pasem i też Polówce mrugał ( wiecie jak wyglądają światła drogowe w ciężarówce ) .... , a polówka dalej nic .. twardo trzyma się lewego .... kierowca TIR-a chyba nie wytrzymał i w pewnym momencie słyszę rykkkkkk ...!!! ( tak , kierowca TIR-a zatrąbił i to nie raz .... chyba nie muszę pisać jak głośno wyją syrenki zamontowane w ciężarówce ) ... polówka tak spanikowała że wjechała lewą stroną na pas zieleni dzielący obie szosy .... i szybko na prawą jeszcze bardziej zwalniając ( chyba bo wszystko widziałem w lusterku ) ... nie mam pojęcia kto daje takim ludziom prawo jazdy
Anonymous - 18-06-2009, 01:08
chciałbym przy tym być mam tylko nadzieję, że ta Pani zrezygnuje z jazdy po tej przygodzie:)
akbi - 18-06-2009, 07:19
nie zrezygnuje ... bo przypuszcam (na 90% tego jestem pewien) ze ta "Pania" inaczej zwana Piratem drogoym - nawet nie ma pojecia o swoim bledzie, a jedyna rzecz jaka wyniosla z tej jazdy to to, ze jakis TIR chcial ja staranowac.
Anonymous - 18-06-2009, 07:45
szpala85, wczoraj mialem podobna sytuacje od skrzyzowania koles w twingo ustawil sie na lewym i na ograniczneniu do 70km/h jechal 40km/h rowno z prawym pasem i blokowal przez kilometr lewy pas bo chcial skrecic w lewo dawalem swiatlami, trabilem - slepy i gluchy...
pamar - 18-06-2009, 08:15
szpala85 napisał/a: | kierowca TIR-a chyba nie wytrzymał i w pewnym momencie słyszę rykkkkkk ...!!! ( tak , kierowca TIR-a zatrąbił i to nie raz .... |
A ja bym tego człowieka, nawet nie próbował nazwać kierowcą, jak to nie wytrzymał TIR (25ton) kontra Polo ludziska a jeśli ta pani chciała przepuścić wszystkie samochody i zjechać na prawo, żeby znaleźć miejsce gdzie mogła by się zatrzymać i WEZWAĆ POMOC bo z jakiegoś powodu zaniemogła?
Trochę skrajnie poleciałem ale takie przypadki się zdarzają i trzeba to mieć na uwadze. (sam coś takiego przeżyłem )
Juiceman - 18-06-2009, 08:23
pamar11 napisał/a: |
.... a jeśli ta pani chciała przepuścić wszystkie samochody i zjechać na prawo, żeby znaleźć miejsce gdzie mogła by się zatrzymać i WEZWAĆ POMOC bo z jakiegoś powodu zaniemogła? |
Z tego co wiem to wtedy włącza się migacz i się informuję o chęci zjechania na prawo. W Polsce jest obowiązek jazdy prawym pasem, a przy takiej prędkości to co Pani robiła na lewym pasie, nie reagując na sygnały świetlne poprzednich kierowców . Pamar jakoś Twoja wersja nie przemawia przynajmniej do mnie
cns80 - 18-06-2009, 08:38
Alexander napisał/a: | A jak to nie przyniesie skutku to oddzielic na sztywno, tymi duzymi plastiowymi "kolckami" | Ciekawe jak przejedzie motocyklista, karetka, albo pojazd nienormatywny ?
pamar11 napisał/a: | ludziska a jeśli ta pani chciała przepuścić wszystkie samochody i zjechać na prawo, żeby znaleźć miejsce gdzie mogła by się zatrzymać i WEZWAĆ POMOC bo z jakiegoś powodu zaniemogła? | Nadajesz się na adwokata To dlaczego nie zjechała w lukę, przez którą wyprzedził ją szpala85
Anonymous - 18-06-2009, 09:13
cns80, sama idea wymaga dopracowania, ale chyba przejazd po tych "pacholkach" szkoda autom nie wyrządza ( nie wiem, nie sprawdzałem), a tym duzym to na pewno i wydaje mi się, że tam wszędzie jest pas awaryjny.Zreszta zamiast pacholkow mozna dac cos nad czym da się przejechac okrakiem, ale przejazd przez to jest bardzo nieprzyjemny...
tak głosno myślę
pamar11, i ta kobiete tak coś złapało, że musiała się kurczowo trzymać przy lewym krawężniku.. częściowy niedowład lewej ręki ? I zagryzłą zęby i pomimo tego jechała dalej .. wierzysz w to co piszesz?? Jakby mi cos bylo i nei mógł zmienić pasa a musiał to na pewno bym właczyl awaryjne, albo chociaż kierunek
i mówisz, że chciała przepuścić wszystkich ... to po kiego czorta w ogóle na ten lewy wjechała? Chyba, że po to żeby później ich przepuścić..
pamar - 18-06-2009, 09:27
I uważacie, że TIRowiec postąpił słusznie trąbiąc?
Anonymous - 18-06-2009, 09:33
przynajmniej było zabawnie i moze sie "pania" na drugi raz zastanowi, czy dobrze jedzie a czy uważasz, że jak ktoś jest głupi.. ale tak autentycznie brakuje mu mozliwości intelektualnych .. i pójdzie na trudne studia, gdzie zostanie mu to wytknięte jakimś docinkiem, to też niesłusznie? Nie każdy musi mieć wykształcenie, nie każdy też musi jeździć.. a do niektórych cięzko przemówić inaczej, niż tylko "z przytupem"
Oczywiście wolałbym rozwiązanie, w którym mamy policję która w przeciągu 5 min jest w stanie zatrzymac takiego kierowce i mu to wytłumaczyć, ale póki tego nie ma zadowalam się TIRem straszącym takich gamoni
podobnie jak zawsze miałem ochotę zamontować sobie taką przeraźliwą trąbke(tak wiem, że nie można) przy rowerze, żeby Ci co mi chodzą po ścieżce byli bliscy palpitacji jak im oznajmię że jadę .. u nas inaczej się nie da :>
Anonymous - 18-06-2009, 09:36
Alexander napisał/a: | przynajmniej było zabawnie i moze sie "pania" na drugi raz zastanowi, czy dobrze jedzie |
zrobi to samo bo pomysli ze jakis pirat drogowy jezdzie za szybko i na nia trabi
ostatnio koles wymusil na mnie pierwszenstwo, zaswiecilem mu dlugimi to oburzony machal cos i krecil glowa
[ Dodano: 18-06-2009, 09:37 ]
Alexander napisał/a: | podobnie jak zawsze miałem ochotę zamontować sobie taką przeraźliwą trąbke(tak wiem, że nie można) przy rowerze, żeby Ci co mi chodzą po ścieżce byli bliscy palpitacji jak im oznajmię że jadę .. u nas inaczej się nie da :> |
tez mialem takie plany w trojmiescie to plaga szczegolnie w sezonie letnim, nie widzieli nigdy sciezek rowerowych to chodza po nich jak swiete krowy
|
|
|