To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Carisma] Co dziś zrobiliśmy przy naszych Misiach ?

fenix872 - 26-05-2011, 10:24

grzesiopol napisał/a:
Jakby tak wszystko zliczyć co do tej pory wymieniłem w Cari to miałbym już drugi samochód z tego rocznika.

ja już przestałem liczyć, rok po zakupie mogę powiedzieć że doprowadziłem auto do zadowalającego stanu :biggrin:

Wczoraj wymieniłem czujnik otwarcia drzwi kierowcy, wreszcie mam sygnał pozostawienia włączonych świateł 8) czas czekania na część w serwisie 2 (dwa) dni, czas wymiany 60sekund

grzesiopol - 30-05-2011, 21:40

Wymiana sprężarki klimy (używka), osuszacza + napełnienie oraz serwis klimatyzacji
Drapichrust - 01-06-2011, 11:19

Naprawiłem sobie często zacinający się hamulec ręczny. Jestem z siebie niezmiernie dumny:)
fenix872 - 01-06-2011, 11:21

sprawdzenie szczelności klimatyzacji, nabicie i odgrzybienie. niestety nie sam :D ale najważniejsze że już działą
penmar - 02-06-2011, 13:54

Ostatni tydzień przyciemnienie na razie tylko kierunków na tyle oraz folia na cały tył bardzo czarny kolor. Ściągnięcie 3 światła stop z za szyby bo mam w spojlerku.

A jak się uda to do końca roku przemalowanie na czarny mat lub czarna perłę.

bolek08 - 02-06-2011, 19:52

wymieniłem stare badziewne amortyzatory monroe!!! na bilstein i musze powiedziec ze nie ten samochod :D oczywiscie komplet amor.:P 8)
rademenez - 03-06-2011, 15:45

Parę dni temu wymiana kompletu amorów ze starych Monroe na Kayaba, plus komplet sprężyn na Vogtland. Teraz nierówności nie są już tak głośne w pokonywaniu. Komfort jazdy wzrósł znacznie :D
pamar - 04-06-2011, 10:41

Zanabyłem ciężkie pudełko z prądem, za stosunkowo lekką kasę, akumulator Polski ;) Accuplus się nazywa. Cena 214zł, gwarancja 24mce, jeśli wytrzyma 4-5 lat to będę chwalił polską myśl techniczno-prądową pod niebiosa :)

Saqu - 04-06-2011, 10:46

jak wytrzyma miesiac po gwarancji to będzie dobrze :D
sylmak - 09-06-2011, 20:12

Wymiana głośników z tyłu z kombinowanych i charczących przez wcześniejszego właściciela 10' na PIONEERA 17' 8)
Artif - 10-06-2011, 21:00

Heja!
No to i ja się pochwalę.
Pomijając zwykłe sprawy typu przegląd ogólnego stanu, Z pomocą znajomego lakiernika (raczej jego rękami :) ) usunąłem ślady rdzy z okolic tylnych nadkoli oraz róg drzwi od kierowcy. Skubany zrobił to tak, że widać, jakby nic nie było robione :) . Został spód (raczej niewiele roboty) i profile zamknięte. To po urlopie.
Wygłuszyłem drzwi (szczegóły w "car audio") - rewela! Czeka mnie zmiana głośników, ale to raczej z powodu mojego "chorego" ucha niż rzeczywistej potrzeby :)

mike79 - 17-06-2011, 22:50

ja ostatnimi czasy zaprogramowałem wreszcie dwa piloty - mała rzecz, a jak cieszy :)

Dodatkowo zacząłem akcję poprawiania wizerunku.
Zacząłem od polerowania reflektorów i na razie zakończyłem na nieudanej próbie odnowienia lakieru.

Ze światłami prosta sprawa bo wystarczy kupić 2 papiery ścierne (ok. 1500 i 2000), potrzeć chwilę na mokro (polewając cały czas wodą) i potem jakąś pastą lekko ścierną dokończyć dzieła. Chodziło mi po głowie aby kupić ten środek Maguiar's ale w zupełności wystarczyła zwykła pasta do lakierów. Efekt bardzo dobry.

Do lakieru kupiłem Ultimate Compound z firmy Maguiar's ale okazało się, że to zbyt słaby środek na moje rysy i odbarwienia po sokach z drzew (całe auto mam zaplamione - masakra). Zostawię go na później. Najpierw muszę sięgnąć znowu po tą pastę lekko ścierną do lakierów.

Saqu - 19-06-2011, 12:15

mike79 napisał/a:
i potem jakąś pastą lekko ścierną dokończyć dzieła

warto po takim zabiegu zabezpieczyć reflektory lakierem bezbarwnym, np takim w sprayu ponieważ papierem ściernym zdarłeś poprzednią wersję zabezpieczającą i mogą teraz szybko zrobić się żółte

SHARK1979 - 20-06-2011, 10:22

Saqu napisał/a:
warto po takim zabiegu zabezpieczyć reflektory lakierem bezbarwnym,

Takie coś po czasie od pogody lub małego nawet uderzenia nie popęka, taka warstwa, to jednak plastik :roll:

wichura1 - 20-06-2011, 12:04

Przeprowadziłem renowację lakieru zniszczonego przez handlarza pastą "TEMPO"

Tak było

Tak jest

więcej informacji tutaj: